Bra brödknivar för surdegsbröd

Att ha en bra brödkniv är avgörande när det gäller att skära surdegsbröd, vilket är känt för sin tjocka skorpa och sega inkråm. Vi har valt ut fyra favoriter som vi tycker du bör överväga att köpa hem.

Surdegsbröd som blivit skivat med bra brödkniv

Våra knivfavoriter

  • Mareld Akio brödkniv, 20 cm

    Mareld Akio brödkniv, 20 cm
    Brödkniven är ofta den kniv man tar för givet i köket – kanske är en riktigt bra brödkniv helt enkelt något man behöver hålla i handen för att uppskatta. Akio brödkniv från Mareld är 20 centimeter lång, vilket är mer än tillräckligt för de flesta typer av bröd. Den vassa, tandade eggen ger perfekta skivor av såväl formbröd som av surdegslimpa med hård skorpa och segt fluffigt inre. Perfekt både för lyxigt bröd från bageriet och rykande färska bröd direkt ur din egen ugn. Duka fram påläggen, det är dags för frukost!Mareld Akio-serien har blad som är tillverkade med damaskusteknik i 67 lager, vilket ger dem ett vackert mönster som är unikt för varje kniv. Knivarna i serien är noga utvalda för att kunna fylla alla behov du kan tänkas ha i köket när det kommer till att skiva, skära, hacka och tärna. De har en hårdhet på 60-62 HRC. Det gör att de håller sig vassa länge, men kräver lite extra jobb när de väl ska skärpas. Vi rekommenderar att du drar ett par gånger med ett skärpstål i diamant innan varje användning.Knivarnas handtag är tillverkade av ljust pakkaträ, ett hårt och kompakt material som både är vattenavstötande och hämmar bakterietillväxt. Handtagets form är rundat på midjan och smalnar av mot bolstret, vilket ger dig ett ett stadigt grepp oavsett vilken teknik du använder. Den snygga designen i ljust trä gör dessutom att du med fördel kan låta knivarna hänga framme på knivlist.Genom att ta hand om dina knivar på rätt sätt ser du till att de håller i många år framöver. Vi rekommenderar som sagt att du använder ett skärpstål, men även att du slipar eggen vid behov med hjälp av en slipsten. Vi rekommenderar Mareld Slipsten 1000/3000, som passar mycket bra för underhållsslipning. För en riktigt rakbladsvass egg rekommenderar vi att du avslutar slipningen med Mareld Slipsten 4000/8000.
  • Mareld Brödkniv, 23 cm

    Mareld Brödkniv, 23 cm
    Brödkniven är ofta den kniv man tar för givet i köket – kanske är en riktigt bra brödkniv helt enkelt något man behöver hålla i handen för att uppskatta. Den här varianten från Mareld är 23 centimeter lång, vilket är mer än tillräckligt för de flesta typer av bröd. Den vassa, tandade eggen ger perfekta skivor av såväl formbröd som av surdegslimpa med hård skorpa och segt fluffigt inre. Perfekt både för lyxigt bröd från bageriet och rykande färska bröd direkt ur din egen ugn. Duka fram påläggen, för nu är det frukost!Marelds köksknivar har en design som lutar sig mot tysk knivtradition. De är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål med en hårdhet som mäter 55-57 HRC. Det ger dig en tålig egg som står pall i köket, samtidigt som den är enkel att skärpa upp vid behov. Handtaget är tillverkat av ljust pakkaträ, en blandning av tunna trälager som sammanfogas med harts under högt tryck. Det skapar ett kompakt och hårt material som passar bra i köket eftersom det både är vattenavstötande och hämmar bakterietillväxt.För att bevara din kniv på bästa sätt rekommenderar vi att du diskar den för hand och torkar den torr med en kökshandduk efter användning. Förvara den sedan gärna på knivlist, i knivställ eller i knivfack för att hålla eggen så vass som möjligt.Underhåll kniven regelbundet med skärpstål, och slipa kniven med våtsten vid behov. För underhållsslippning rekommenderar vi Mareld Slipsten 1000/3000. För mer avancerad slipning rekommenderar vi att du kombinerar en grövre och en finare slipsten, till exempel Mareld Slipsten 300/1500 och Mareld Slipsten 4000/8000. På så vis kan du först använda den grövre slipstenen för att skapa en ny egg och sedan använda den finare stenen för att polera eggen till perfektion.
  • Tramontina - Verttice Brödkniv 40 cm

    Tramontina - Verttice Brödkniv 40 cm
    Mångsidig och funktionell brödkniv från Tramontina.Om du vill ha en riktigt bra och rejäl brödkniv som kan användas på de flesta bröd är Tramontinas Verttice Brödkniv ett mycket bra val!Kniven är hela 40 cm lång och är lika snygg som effektiv. Bladet på kniven är tillverkat i tåligt rostfritt stål och det har en skarpt tandat egg som gör att brödkniven lätt skär igenom allt ifrån surdegslimpor till rykande färska scones rätt från ugnen. Handtaget är gjort i naturligt trä som gör att den stora kniven känns bra i handen när du använder den.Brödkniven Verttice 40 cm kan med fördel kombineras med Tramontinas övriga sortiment av vackra bestick som också finns att köpa på Cervera!Tramontina är ett brasilianskt företag som grundades redan 1911 och idag är världsledande inom all sorts grillutrustning, från grillar och grillutrustning till bestick av olika slag. Alla tillverkade med samma höga kvalitet och skapade speciellt för att användas vid grillning och när du njuter av att äta det du grillat!
  • Global - Ukon Brödkniv 22 cm

    Global - Ukon Brödkniv 22 cm
    Ukon Brödkniv 22 cm från Global kännetecknas av ett långt knivblad med tandad egg. Tandningen gör att du enkelt skär upp alla typer av bröd, allt ifrån smuliga frallor till rågbröd och surdegslimpor. Kniven är också lämplig att använda till råvaror med hög syra, eftersom syra tär mer på en rak egg än på en tandad egg. Modellen finns i två olika utföranden, en högerslipad och en vänsterslipad (G-9L).Global Ukon är den minsta serien från Global. Namnet ”ukon” är japanska och betyder föreningen av det traditionella och det nya. Knivarna har en ny, skarp design samtidigt som de är lika funktionella som tidigare modeller.Serien är tillverkad i ett lager stål av Globals egen stålblandning Cromova 18. Det som gör att knivarna sticker ut gentemot övriga Globalknivar är bladet som i det här fallet både är grövre och har en skarpare egg. Ukon-knivarna imponerar med en slipvinkel på 15 grader. Serien har också ett snyggt, ergonomiskt handtag med tumstöd både för höger- och vänsterhänta.

Därför behövs bästa brödkniven för surdegsbrödet

Först och främst säkerställer en kvalitetskniv jämnt och rent snitt utan att krossa brödets struktur. Surdegsbröd, med sin specifika textur, kräver en kniv som kan hantera både hårdheten i skorpan och mjukheten inuti utan att orsaka skada.

En välutformad brödkniv, med serrat eller vågformade blad, minimerar ansträngningen och ger en bättre kontroll under skärprocessen.

Nybakat surdegsbröd med många luftfickor

En annan aspekt är att en skarp brödkniv bidrar till att förlänga brödets färskhet. Genom att skära rent och effektivt, utan att pressa ihop brödet, minskar man risken för att introducera luftfickor som kan påskynda åldringsprocessen. Detta bevarar brödets kvalitet och njutning över tid.

Investeringen i en bra brödkniv visar också uppskattning för hantverket bakom surdegsbröd. Tillverkningsprocessen för brödet är både en konst och en vetenskap, och att skära det med rätt verktyg hedrar den tid och det engagemang som lagts ner.