Japanska brödknivar

Att japanska köksknivar är bland de bästa knivarna i världen för matlagning är vida känt och det inkluderar även deras brödknivar. Kvaliteten på stålet håller hög klass vad gäller skärpa och hållbarhet så den japanska brödkniven kommer du att kunna ha länge i ditt hem.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad som gör de japanska brödknivarna så otroligt bra och även ge tips på några av du bäst kan köpa online här i Sverige.

Material och estetik på japanska brödknivar

En viktig del i knivmakarens profession är att få till en sylvass kniv men som också är estetiskt tilltalande. Den japanska knivkulturen är duktig på både och, vilket förklarar varför deras köksknivar är så omtyckta.

Knivbladet kan vara helt slätt med vågad/tandad egg eller vackert dekorerat, precis som handtaget också kan vara. De japanska knivtillverkarna använder olika material till sina handtag som rostfritt stål, plast eller trä. Brödknivarna med plasthandtag är i regel något billigare men det känns också i handen när man håller en sån jämfört med en i trä eller metall.

4 bra brödknivar från Yaxell

  • Yaxell Ran Brödkniv 23 cm

    Yaxell Ran Brödkniv 23 cm
    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö.Bladets längd: 23 cm
  • Yaxell Brödkniv Super Gou 23 cm

    Yaxell Brödkniv Super Gou 23 cm
    Bladlängd: 23 cm. När man inte trodde det kunde bli fler lager stål i en kniv kommer Yaxell med Super Gou med inte mindre än 161 lager. Bladet har en extremt vass egg som är tillverkat av det japanska rostfria pulverstålet SG2 Micro Carbide, vilket är omslutet av 160 lager mjukare stål. Det pulveriserade stålet innehåller mycket kol och har en hårdhet på ca 63 HRC. Pulverstålet används eftersom det garanterar en hög grad av renhet och styrka vilket ger en ovanligt vass egg. Bladet imponerar med ett fascinerande Damaskusdesignmönster – vilket symboliserar en kniv av högsta kvalitet. Handtaget är tillverkat av FDA-godkänt rödsvart Canvas- Micarta, vilket är ett enormt slitstarkt material tillverkat av harts och linne.
  • Yaxell - Ran Brödkniv 23 cm

    Yaxell - Ran Brödkniv 23 cm
    Klassisk tandad brödkniv ur Yaxells exklusiva serie Ran som tack vare sin skärpa skär igenom allt från den hårdaste brödskorpan till mjuka tomatskal.Knivens blad består av 69 lager damaskerat stål. Kärnan är gjord av hårt VG10-stål och är omsluten av 68 lager mjukare stål, 34 lager på vardera sida. Denna uppbyggnad ger knivbladet en rosttålig yta i kombination med en extremt skarp egg. Det svarta handtaget är tillverkat i canvas-micarta. Materialet påminner om trä i strukturen, men består av en blandning av linneduk och specialplast. Det är ett mycket hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är ihopsatt med hjälp av två kraftiga nitar och har en avslutande knapp som ger kniven en skön balans i handen.
  • Yaxell - Zen Brödkniv 23 cm

    Yaxell - Zen Brödkniv 23 cm
    Klassisk brödkniv med tandat blad ur Yaxells serie Zen som skär igenom allt från den hårdaste brödskorpan till mjuka tomatska..Knivens blad består av 37 lager stål, varav kärnan är tillverkad i VG10-stål och övriga stållager i ett mjukare, mer rosttåligt stål. Den hamrade ytan ger kniven ett unikt utseende. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Handtaget är tillverkat i det hygieniska materialet micarta och fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar.

Yaxells brödknivar håller superhög klass och kostar en del att köpa men deras knivar är något utöver det vanliga.

Kai Wasabi & Kai Shun brödkniv

  • Kai Shun Premier Brödkniv 23 cm.

    Kai Shun Premier Brödkniv 23 cm.
    Denna brödkniv tillhör Premier-serien från Kai Shun som är en exklusivare serie av samma kniv från serien Classic. Knivens blad är tillverkad av 65 lager rostfritt stål och har en hård stålkärna av VG-MAX som är en vidareutveckling av VG-10. Kniven har dessutom en tsuchime-yta vilket ger kniven en hamrad yta efter smidning med hammare. Om man kikar närmare på knivbladet kan man se att tänderna är vinklade och att de byter riktning i mitten av kniven. Detta gör att kniven enkelt skär igenom brödet - även större bröd. Skaftet är tillverkad av amerikanskt valnötsträ som ger både kniven ett ytterst exklusivt utseende samt ett behagligt grepp. Till och med skaftet är universellt så det passar både till höger- och vänsterhänta.
  • Kai - Wasabi Black Brödkniv 23 cm

    Kai - Wasabi Black Brödkniv 23 cm
    Japansk brödkniv med vågtandad egg från KAI som passar utmärkt till att skära bröd. Tillverkad av rostfritt stål med hög kolhalt 1K6 och handtag bambupulver och polypropen, vilket ger en optimal hygein tack vare bambuns naturliga anti-bakteriella egenskaper.
  • Kai - Shun Classic Brödkniv 22,5 cm

    Kai - Shun Classic Brödkniv 22,5 cm
    Japansk brödkniv från KAI med vågtandad egg som passar utmärkt till att skära bröd. Kniven har en kärna av kvalitetsstålet VG-MAX och 32 lagers damaskstål som ger kniven ett vackert mönster. Handtaget är tillverkat av laminerat Pakkaträ som är slipat och polerat med en glansig finish. Kniven passar perfekt både för ambitiösa hemmakockar och i professionella kök.
  • Kai Shun Classic DM-0705 Brödkniv 23 cm

    Kai Shun Classic DM-0705 Brödkniv 23 cm
    Från den japanske knivmästaren Kai kommer dessa otroliga superknivar. Damaskusstål i 65 lager med en inre kärna av V10-Goldstål gör Shun till en närmast overkligt skarp och tålig kniv.Alla Shunknivar är gjorda för hand, inklusive stålarbetet, och detta ger varje kniv ett lika karaktäristiskt som unikt mönster i stålet.Handtaget är tillverkat av Pakka-wood och designat i D-form på traditionellt japansk vis. Oavsett om det är fisk, fågel, kött eller grönsaker.I Shun-serien finner du knivar som passar alla ändamål - bara lite bättre.

KAI har knivar i olika prisklasser där det finns en brödkniv i deras prisvärda Wasabi Black-serie. Vill du ha det mest exklusiva från KAIs sortiment bör du titta närmare på den 23 centimeter långa Shun Nagare brödkniv som har 72-lagers Damaskusstål.