Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.

Kniven för tunna filéer

Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.

Populärt inom filéknivar

  • Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm

    Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm
  • Wüsthof - Classic Filekniv 16 cm

    Wüsthof - Classic Filekniv 16 cm
    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Anders Petter - Backaryd Filékniv 20 cm

    Anders Petter - Backaryd Filékniv 20 cm
    Smidig filékniv i rostfritt stål från Anders Petters serie Backaryd. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filéa med minimalt svinn. Backaryd är serien för dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion. Redskapen är effektiva, pålitliga och slitstarka. Lika trevliga att se på som att använda, oavsett om det är vardag eller fest.
  • Wüsthof - Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart

    Wüsthof - Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart
    Classic Ikon urbeningskniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.

Fler tips på filéknivar

  • Filékniv i Sandvikstål 20cm

    Filékniv i Sandvikstål 20cm
  • Global - G-14 Sashimikniv spetsig 30 cm

    Global - G-14 Sashimikniv spetsig 30 cm
    G-14 från Global Classic är en lång enkelslipad sashimikniv med långt, smalt knivblad. Kniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm

    Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm
    Tamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna filékniv i serien SAN från Tamahagane fungerar utmärkt till att både filéa fisk och urbena kött. Specifikationer:- Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodMått: 16 cm
  • Functional Form Filékniv 20 cm

    Functional Form Filékniv 20 cm
  • Kai - Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm

    Kai - Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm
    Flexibel japansk filékniv från KAI som passar utmärkt till att skära och filéa kött och fisk. Tillverkad av rostfritt stål med hög kolhalt 1K6 och handtag bambupulver och polypropen, vilket ger en optimal hygein tack vare bambuns naturliga anti-bakteriella egenskaper.
  • Sabatier Filékniv Trompette, 25 cm

    Sabatier Filékniv Trompette, 25 cm
    Filékniv från Sabatier med långt blad som passar bra till att filéa fisk.
  • Fiskars - Hard Edge Filékniv 22 cm

    Fiskars - Hard Edge Filékniv 22 cm
    Filékniven i Hard Edge-serien har ett långt och flexibelt blad som är idealiskt för att filea fisk. Knivbladet är tillverkat av tjockt rostfritt stål och har en egg som är behandlad med den revolutionerande LZR-EDGE-tekniken. Det gör att dessa knivar behåller skärpan upp till fyra gånger längre än standardknivar. Handtagets ergonomiska design och unika 3D-mönster ger dessutom ett perfekt grepp. Håller skärpan i köket – varje dag En kniv som känns både vass och tålig Högkvalitativt japanskt rostfritt stål Handtag i plast med Softgrip LZR-EDGE-teknik ger en skärpa som håller fyra gånger längre Minimalt med plast i förpackningen gör att den kan återvinnas som pappersförpackning Slipning med Fiskars Roll-Sharp rekommenderas Tål maskindisk Bladlängd: 21,7 cm HRC 52
  • Fiskars Norden Filékniv 20 cm

    Fiskars Norden Filékniv 20 cm
    När du har rätt kniv för jobbet blir allt så mycket enklare! Denna filékniv från Fiskars serie Norden har ett långt och flexibelt knivblad. Detta gör produkten perfekt när du vill filéa fisk eller dylikt. Kniven är gjord av högkvalitativt tyskt stål med hög kolhalt, vilket garanterar långvarig skärpa och överlägsen funktionalitet. I Norden-serien finner vi produkter med tidlös, nordisk design med inspiration från nordiska matlagningstraditioner. Det snygga handtaget är tillverkat av finskt björkträ som blivit värmebehandlat. Kniven ligger skönt i din hand, vilket är en viktig aspekt!  Specifikationer:- Långt och flexibelt knivblad.- Material: Tyskt stål med hög kolhalt, värmebehandlat björkträ från Finland.- Bladhårdhet HRC 56- Tillverkad i Finland.- Optimal 26-graders slipvinkel.- Handdisk rekommeneras.
  • MAC Mighty Flexibel Filékniv 17,5 cm

    MAC Mighty Flexibel Filékniv 17,5 cm
    En filékniv med perfekt flexibilitet. Det är ett nöje att filéa en gädda med den här kniven, och filéerna blir perfekta! MAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. Slipvinkeln är mellan 10-15 grader och är därför sylvass! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna. Vi hyser stor respekt för tillverkarna.Materialet är japanskt stål av högsta kvalitetKniven har även en legering av extra hårt stål, bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 20 cm

    Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 20 cm
    En stor och lätt böjlig filékniv, bladet är 20 cm långt och den har ett Fibroxhandtag. En bra storlek som gör det enkelt att arbeta med lite större fisk och fågel. Med den här i köket blir det svårt att skilja proffs från amatörer, nu är det tid att utöka knivredskapen.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Wilfa 1948 Filékniv 20cm

    Wilfa 1948 Filékniv 20cm
  • Tamahagane San Kyoto Filékniv Flexibel 16 cm

    Tamahagane San Kyoto Filékniv Flexibel 16 cm
    En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.Bladets längd: 16 cm
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart

    Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart
    Filékniv med svart skaft, bladlängd 20 cm. Levereras i presentask. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Filékniven är ett flexibelt precisionsverktyg som med lätthet skär ut filéer från vilken råvara som helst.Kniven används mest frekvent till att filea fisk med, egenfångad eller färsk fångad från fiskbilen. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt.Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable.
  • Zwilling - Gourmet Filekniv 16 cm

    Zwilling - Gourmet Filekniv 16 cm
    En kniv som är en optimal blandning av filékniv och köttkniv. Med denna kniv kan du skära, skiva, strimla och avlägsna fett utan problem. Bladet glider enkelt genom råvarorna och gör matlagningen snabb och smidig. Alla knivar i serien Gourmet har ett högkvalitativt stål, med en optimal balans mellan krom och kolhalt för högsta kvalité. FRIODUR®-is-härdningen ger flexibilitet i stålet, och gör bladen motståndskraftiga mot rostangrepp, samt håller kniven skarp längre. Tack vare en tvåstegsprocess har knivarna en fin symmetrisk kant med knivvinkeln cirka 15 grader per sida. Matlagningen blir enkel och behaglig tack vare dessa vassa knivar med sitt ergonomiska handtag. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Stelton Trigono Filékniv

    Stelton Trigono Filékniv
    Trigono är en serie med fem unika knivar, alla med sig egen specialitet. De är designade av den danska arkitekten Simon Kalmer som hade en vision om att skapa en enkel design som har ett tydligt geometriskt formspråk. Bladen är gjorda av japanskt Chromium 18 stål som är ett mycket slitstarkt stål vilket gör att Trigono bladen har en unik skärpa under en lång tid samtidigt som de har en hög fläckavvisande effekt mot sura produkter. Chromium 18 stål har en perfekt balans mellan hållbar hårdhet och mjukhet som resulterar i skarpa knivar som även är lätta att underhålla. Den unika viktbalansen och knivbladets triangulära form, kombineras till ett säkert och behagligt handtag för alla storlekar. Kniven ska rengöras för hand och tål inte att köras i diskmaskin.Denna filékniv mäter 2,9 cm. x 3 cm. x 32,5 cm.
  • Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm

    Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm
    Sashimikniven är typiskt japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 21 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
  • Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel

    Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel
    Global G-21 filékniv 16 cm flexibel.Kort flexibel kniv som med fördel används vid filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.Material: Cromova 18-stål.Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stål i bladet vilket gör dem flexibla och mer följsamma.Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna.Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare.
  • Filékniv Uptown 21 cm

    Filékniv Uptown 21 cm
  • Ideal Laxkniv Stål/Svart 30 cm

    Ideal Laxkniv Stål/Svart 30 cm
  • Wüsthof - Classic Laxkniv 32 cm

    Wüsthof - Classic Laxkniv 32 cm
    Lång filékniv från tyska Wüsthof med ett flexibelt, vasst och olivslipat blad, skär den enkelt igenom all sorts fisk. Kniven är extra bra för lax då den möjliggör bladtunna skivor, perfekt till den gravade laxen på julbordet. Olivslipningen, små gropar på sidan av bladet, gör att skivorna inte fastnar lika lätt vilket underlättar matlagningen. Wüsthofs serie Classic finns i flera bladlängder och varianter för matlagningens alla delar. Bladlängd 32 cm.
  • Miyabi - Miyabi Birch 5000 MCD Sujihiki Filékniv 24 cm

    Miyabi - Miyabi Birch 5000 MCD Sujihiki Filékniv 24 cm
    Sujihiki är en tranchér- eller filékniv med 24 cm långt blad. Den behändiga storleken och knivens längd gör att den går att använda till många olika saker, En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filéa eller bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött. Modellen är en större variant av filékniv och det tunna knivbladet gör att kniven enkelt glider igenom det du skär. Miyabi Birch serien har en kärna av MC63 Micro Carbide pulverstål, CRYODUR®, som i själva verket är förädlat SG2 stål härdat till en hårdhet av ca. 63 HRC. Bladet är täckt med rostfritt stål i vacker floristisk damaskdesign. Slipvinkel är 19°, eggen är slipad enligt Honbazuke metoden och handtaget är traditionellt D-format och gjort av masurbjörk från finska Lappland. Alla Miyabi knivar är tillverkade i Seki, Japan, med urgamla japanska traditionella metoder och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitét som dessutom lämnar en livstidgaranti på material och produktionsfel.
  • Hard Edge Filékniv 22 cm

    Hard Edge Filékniv 22 cm
  • Global - G-41 Filékniv styv 21 cm

    Global - G-41 Filékniv styv 21 cm
    G-41 från Global Classic är en filékniv som är unikt framtagen för det nordiska sättet att filéa fisk. Modellen har ett styvt blad för att ge kniven bättre balans. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Global - G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

    Global - G-10 Laxkniv flexibel 31 cm
    G-10 från Global Classic är en lång filékniv med tunt knivblad, vilket gör den följsam och flexibel. Passar perfekt till större filéarbeten i köket. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. >
  • Chroma - Chroma Type 301 Filekniv 19 cm

    Chroma - Chroma Type 301 Filekniv 19 cm
    Chroma Type 301 filékniv, design by F.A. Porsche. Kanske en av de allra bästa filéknivarna på marknaden. Tack vare en väl avvägd design kan du på ett smidigt sätt både bena ut fisk och putsa stekar.
  • Global - GNM-12 Filékniv flexibel oriental 18 cm

    Global - GNM-12 Filékniv flexibel oriental 18 cm
    GNM-07 från Globals orientaliska serie Ni är en flexibel filékniv som med sitt smala, långa, spetsiga och lätt böjliga blad passar utmärkt till att filea fisk. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge perfekt balans, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
  • Fuso Nitro+ filékniv stål L20c

    Fuso Nitro+ filékniv stål L20c
  • Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm

    Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Professional Filékniv 21 cm

    Professional Filékniv 21 cm
    En 21 cm lång professionell filékniv
  • Kai - Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba

    Kai - Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • Lion Sabatier Ideal Filékniv 20 cm Svart

    Lion Sabatier Ideal Filékniv 20 cm Svart
    Redan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är djurens konung och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg. Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
  • Lion Sabatier - Ideal Fiskkniv 20 cm flexibel Stål/svart

    Lion Sabatier - Ideal Fiskkniv 20 cm flexibel Stål/svart
    En fiskkniv i serien Ideal. Perfekt till att skära fina filéer från mellanstora och stora fiskar. Ligger mycket skönt i handen och är mycket lätt att underhålla tack vare den höga kvalitén på stålet.
  • Yaxell - Yaxell Ran Skinkkniv Olivslipad 23 cm

    Yaxell - Yaxell Ran Skinkkniv Olivslipad 23 cm
    En filékniv med långt blad och rundad spets. Kniven går utmärkt att använda till skinka och lax såväl som till att skära tårtbottnar. Den här modellen är olivslipad, vilket betyder att den har små fördjupningar i knivbladet. Det gör att råvaran inte lika lätt fastnar i kniven när du skär. Ran betyder den utmärkta på japanska, vilket är ett mycket passande namn på en utmärkt knivserie. Knivarnas blad består av 69 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare, mer rosttåligt stål. Det gör att knivarna är extremt vassa och håller skärpan länge. Stållagren har både hamrats och polerats för att skapa den vackra ådring som pryder bladet. Hårdhetsgraden är 60–62 HRC. Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
  • Satake Houcho Filékniv 17 cm

    Satake Houcho Filékniv 17 cm
    Filékniv från Satakes serie Houcho.
  • Global - G-87 Laxkniv/skinkkniv olivslipad 27 cm

    Global - G-87 Laxkniv/skinkkniv olivslipad 27 cm
    G-87 från Global Classic är en lång och flexibel filékniv. Fungerar utmärkt till såväl skinka och lax som till de hemmagjorda tårtbottnarna. Olivslipningen gör att livsmedlet som du skär släpper lättare från bladet. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • MAC Pro Japansk Filékniv 15,5 cm

    MAC Pro Japansk Filékniv 15,5 cm
    En otroligt användbar japansk filékniv från MAC med bladlängd på 15,5 cm. Bladet gör det lätt att avlägsna ben med mera från köttet. Du kan också använda den till att skära upp grönsaker och frukt på ett smidigt sätt.Filékniven är en del av Pro-serien från MAC och har ett handtag i svartlackerat trä. Handtaget är ergonomiskt och ligger stabilt i handen. Det hårda stålet håller skärpan länge och är otroligt slitstarkt. Kniven är lätt att ta hand samt hantera.
  • Grand Mâitre Laxkniv Smidd Svart 26 cm i Presentask

    Grand Mâitre Laxkniv Smidd Svart 26 cm i Presentask
  • Tamahagane - Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane - Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm
    Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv är en kniv i exklusiva serien San Kyoto från Tamahagane. Denna urbeningskniv har ett styvt och relativt smalt blad. När du styckar en fläsksida eller benar ur en lammstek är den här modellen perfekt. Då är det viktigt att ha en tålig kniv, eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot benen. Likt alla knivar från Tamahagane håller den en hög standard med extrem skärpa och hållbarhet som härstammar från den unika ståltillverkningen för traditionella japanska samurajsvärd. Knivbladet är, precis som de traditionella samurajsvärden, uppbyggt av en kombination av hårt och mjukt stål. San Kyoto knivserie Knivserien San Kyoto är Tamahaganes mest exklusiva knivserie. Knivbladet är uppbyggt av hela 63 lager stål, med en hård kärna i VG5-stål omgiven av de övriga lagren i mjukare, mer rosttåligt stål. Kombinationen av hårt och mjukt stål som bygger upp knivarna är en raffinerad teknik som användes i det traditionella samurajsvärdet- katanasvärdet. VG5-stålet i kärnan innehåller en hög andel kol vilket gör det mycket hårt. Tack vare detta kan eggen slipas sylvass. Ett mjukare och mer rosttåligt stål bygger upp de yttre lagren. Knivarna får med denna uppbyggnad en otrolig egg och extrem styrka och rosttålighet. Stållagren har både hamrats och polerats, och därigenom får bladet dess vackra damaskusdesign. Hårdhetsgraden är 59–60 HRC. Handtaget är tillverkat av svart micarta, med en härlig träkänsla, och ligger skönt i handen. Det vattentåliga och hygieniska materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Micarta lämpar sig väl i köksmiljö och i handtaget sitter en vikt som ser till att kniven är perfekt balanserad. Översikt - Urbeningskniv i 63 lager stål. - Längd: 16 cm. - Tålig för arbete med blad mot ben, vid urbening och styckning. - Kärna i mycket hårt VG5-stål. - Hårdhetsgrad: 59-60 HRC. - Handtag i svart Micarta.
  • Laxkniv Räfflad Trähandtag 30 cm

    Laxkniv Räfflad Trähandtag 30 cm
  • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm
    Tamahagane SAN Kyoto har 63 lager stål i damaskusdesign.Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Handtaget är tillverkat i svart Micarta.Micarta är ett högtrycklaminat med träkänsla men med hygieniska egenskaper som klarar resturangkrav. En kniv som med fördel används för skinning och filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.
  • Laxkniv 30 cm

    Laxkniv 30 cm
  • Yaxell - Ran Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell - Ran Urbeningskniv 15 cm
    Ran, det japanska ordet för ”den utmärkta” har gett namn åt Yaxells knivserie. Denna utmärkta urbeningskniv är ett bra verktyg för hemmakocken. En urbeningskniv har ett styvt och relativt smalt blad och är perfekt när du till exempel styckar en fläsksida eller benar ur en lammstek. Då är det viktigt att ha en tålig kniv, eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot benen. Knivarnas blad består av 69 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare, mer rosttåligt stål. Resultatet är en extremt vass kniv som håller skärpan länge. Stållagren både hamras och poleras för att skapa bladets vackra ådring. Knivhandtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar och är tillverkat av svart micarta. Det är ett hårt, vattentåligt och hygeniskt material som tillverkas genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Kniven får sin perfekta balans av en rostfri knapp som sitter i änden på handtaget. -Hårdhetsgrad: 60–62 HRC.
  • Zwilling Gourmet filékniv/köttkniv 20 cm

    Zwilling Gourmet filékniv/köttkniv 20 cm
  • Victorinox Flexibel Filékniv 16 cm maple wood

    Victorinox Flexibel Filékniv 16 cm maple wood
    Filékniv med flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 16 cm.Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt eller rentav fångat själv? Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Houcho Filékniv flex 17 cm

    Houcho Filékniv flex 17 cm
  • Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel

    Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel
    Globals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. 
  • Zwilling Gourmet filékniv 18 cm

    Zwilling Gourmet filékniv 18 cm

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.