Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

 • Filékniv, 26cm - Zwilling Pro

  En lång, gedigen filékniv med något smalare blad från Zwillings serie Pro, som är en serie med riktigt professionella knivar. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipade för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast och ligger både bra i handen och ger ett stabilt grepp. Längd: 26cm
 • Urbeningskniv 14cm - Zwilling Pro

  En allsidig urbeningskniv från Zwillings serie Pro, som är en serie med riktigt professionella knivar. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipat för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast och ligger både bra i handen och ger ett stabilt grepp. Längd: 14cm
 • Yaxell RAN Filékniv flexibel RAN 23 cm

  Yaxell RAN Filékniv flexibel RAN 23 cm från Yaxell
 • Global GF-40 Smidd urbeningskniv, 15cm

 • Wüsthof Ikon Urbeningskniv 14 cm

  Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Ikon är lite av ett flaggskepp bland Wüsthofs knivserier. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är gjorda av grenadilleträ som är ett av världens hårdaste träslag. De är utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. Knivarna i Ikon-serien går inte att diska i maskin.
 • Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba

  Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
 • SATAKE Satake Pro, Filékniv, 18 cm

  SATAKE Satake Pro, Filékniv, 18 cm från SATAKE
 • Victorinox Filékniv flexibel 18 cm Fibrox gul

  Victorinox Filékniv flexibel 18 cm Fibrox gul från Victorinox
 • Filékniv flexibel 23 cm - Yaxell RAN

  En flexibel filékniv från Yaxells serie RAN. Knivbladet har ett hårt VG-10-stål i kärnan, med 34 lager mjukare stål på vardera sida. Kniven har slipats i en riktigt brant vinkel och håller skärpan länge. Bladlängd: 23 cm Handtag: Svart mikarta RAN är en kniv i 69 lager damaskerat stål. Den har en kärna i hårt VG10-stål som varvas med 34 lager av ett mjukare stål på vardera sida av kärnan. Dessa lager slipas och poleras sedan ned successivt för att skapa den vackra ådring som pryder bladen på alla knivar ur RAN-serien. Själva ordet RAN är japanska och betyder ”den utmärkta”. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta och ihopsatt med kraftiga nitar. Materialet Mikarta tas fram genom att linneduk och specialplast pressas samman under hög temperatur. Det är ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som har en känsla av trä, men som till skillnad från trä lämpar sig mycket väl i en köksmiljö. 60-62 HRC (stålets hårdhetsgrad).
 • Filékniv, 21 cm - MAC

  Filékniv, 21 cm - MAC Beställningsvara
 • Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm

  Tamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna filékniv i serien SAN från Tamahagane fungerar utmärkt till att både filéa fisk och urbena kött. Specifikationer:- Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodMått: 16 cm
 • Zwilling Twin Cuisine Filékniv 16 cm

  Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Twin Cuisine är en serie knivar från Zwilling med ett helt unikt utseende. Det är framförallt de ergonomiska skaften som ger knivarna dess speciella utseende. Stålet är specialpolerat för optimal skärpa och det har en hårdhet på 57 HRC. Riktiga kvalitetsknivar som kan gå i arv mellan generationer.
 • LAXKNIV FLEXIBEL 31CM

 • G-41 Filékniv 21 cm styv

  Klassisk svensk-nordisk filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk. Modellen är styv för att ge en bättre balans.
 • Victorinox Urbeningskniv svart med näsa, Fibrox med smalt svängt skär

  Victorinox Urbeningskniv svart med näsa, Fibrox med smalt svängt skär från Victorinox
 • Victorinox Urbeningskniv 15 cm svart Fibrox med smalt svängt skär

  Victorinox Urbeningskniv 15 cm svart Fibrox med smalt svängt skär från Victorinox
 • Global GF-31 Urbeningskniv 16cm

 • Classic Urbeningskniv 7 cm

  Classic urbeningskniv från tyska varumärket Wüsthof. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.
 • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 23 cm

  Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö.
 • MAC Styck-/Urbeningskniv, 15 cm

  MAC Styck-/Urbeningskniv, 15 cm från MAC
 • Global G-19 Bred filékniv, 27cm, flexibel

 • Wüsthof Classic Filékniv 16 cm

  Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
 • Urbeningskniv flexibel, 13 cm - Felix First Class

  Handgjord urbeningskniv från Felix, som har tillverkat knivar i tyska Solingen sedan 1790. Bladet är 13cm långt och är tillverkat av rostfritt, X50 CrMoV15-stål som har både vakuum- och ishärdats. Skalknivens egg är lätt att slipa upp och håller skärpan länge. Handtaget är av tålig plast som garanterar en lång hållbarhet, med rostfritt bolster i fram och klack i bak som ger skalkniv en skön tyngd och stadga. Bladlängd: 13 cm
 • OBH Nordica Oden Filékniv 21 cm

  En flexibel filékniv från OBH Nordicas serie Oden. Filékniven är lång och smidig när man ska rensa och filea fisk. Kniven har en hårdhet på 56 HRC och handtaget är gjort i Santoprene som ger bra grepp.-21 cm-56 HRC 
 • Global Bred filékniv 24cm flexibel

  Global Bred filékniv 24cm flexibel från Global
 • Fiskars Essential Filékniv 18 cm Svart

  Med denna kniv kan du filéa all din fisk med utmärkt resultat. Speciellt med filéknivar är att de har ett väldigt flexibelt blad, speciellt utformat för att just filéa fisk. Med det svarta skaftet får du ett stadigt och balanserat grepp. Bladen är gjorda i rostfritt stål. Slipvinkel: 30+/-4.
 • Filékniv, 16 cm - de Buyer

  Filékniv från de Buyer. 16 cm lång.
 • CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche Urbeningskniv 14 cm

  CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche Urbeningskniv 14 cm från CHROMA type 301
 • Victorinox Filékniv 20 cm SwissClassic, black, blister

  Victorinox Filékniv 20 cm SwissClassic, black, blister från Victorinox
 • Victorinox Filékniv flexibel 18 cm Fibrox grön

  Victorinox Filékniv flexibel 18 cm Fibrox grön från Victorinox
 • Filékniv flexibel, 16 cm - Felix First Class

  Handgjord filékniv från Felix, som har tillverkat knivar i tyska Solingen sedan 1790. Bladet är 16cm långt och är tillverkat av rostfritt, X50 CrMoV15-stål som har både vakuum- och ishärdats. Skalknivens egg är lätt att slipa upp och håller skärpan länge. Handtaget är av tålig plast som garanterar en lång hållbarhet, med rostfritt bolster i fram och klack i bak som ger skalkniv en skön tyngd och stadga. Bladlängd: 16 cm
 • Zwilling Pro Wood Filékniv 18 cm

  Nu kan du hur enkelt som helt filea både kött och fisk med precision. Med sitt väluttänkta och vassa blad i kombination med stabilt handtag får du full kontroll över tillberedningen. Som tillägg bjuder kniven på en vacker design.Specifikationer:-Ergonomiskt handtag tillverkat av stenek.-SIGMAFORCE® kniv.-FRIODUR® härdad kniv.-Diskas för hand.
 • Victorinox Urbeningskniv, smidd, 15 cm i presentask, Grand Mâitre

  Victorinox Urbeningskniv, smidd, 15 cm i presentask, Grand Mâitre från Victorinox
 • Miyabi RAW 5000 FCD Sujihiki. Filékniv 24 cm

  Miyabi RAW 5000 FCD Sujihiki. Filékniv 24 cm från Miyabi
 • Victorinox Filékniv, smidd, 20 cm i presentask, Grand Mâitre

  Victorinox Filékniv, smidd, 20 cm i presentask, Grand Mâitre från Victorinox
 • Urbeningskniv 16cm - Tamahagane San Kyoto

  Urbeningskniv SAN KYOTO Tamahagane med en bladlängd på 16 cm. Blad i 63 lager, hårt VG-5-stål i kärnan och sidor i mjukare SUS-410-stål. Handtag i Mikarta. En kniv som med fördel används för skinning och filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött. Alla Tamahagane San Kyoto levereras i vackra bambuschatull.
 • Zwilling Pro Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

  Den här filékniven i serien Four Star från Zwillinger är en kniv som du kan använda till att filéa fisk eller sköra kött eller andra råvaror. Kniven är en klassiker med balans och en skärpa som håller i sig och ett handtag som ger dig ett stadigt grepp. Kniven passar dig som är ambitiös hemmakock eller om du bara vill ha en riktigt bra kniv. Kniven kommer ifrån det tyska företaget Zwilling som kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket, allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en hög kvalitet. Knivarna i serien Pro har en riktigt proffsig prestanda med en specialslipning för att du ska uppnå en så hög skärpa som möjligt när du använder den.
 • Xantia Filékniv Uptown 21cm

  Xantia Filékniv Uptown 21cm från Xantia
 • Victorinox Filékniv 18 cm Rosenträ Handtag

  Denna filékniv med handtag av vackert rosenträ passar utmärkt i köket. Liten och lätt kniv, idealisk vid filéande av fisk. Kniven är greppvänlig och ligger stadigt i handen.
 • Victorinox Urbeningskniv 15 cm rakt, brett blad Fibrox, grön

  Victorinox Urbeningskniv 15 cm rakt, brett blad Fibrox, grön från Victorinox
 • Edonist Filékniv 18 cm Stål/svart

  En filékniv i serien Edonist tillverkad i Thiers, som är centrum för knivproduktionen i Frankrike. Det flexibla långa och smala bladet gör den ypperlig på att följa formerna på varan man filear. Tillverkad i kvalitetsstål förstärkt med kväve 4116 NITRO+ för förstklassig hållbarhet och hårdhet. Kniven är individuellt handpolerad. Passar både för hemmet eller i restaurangen.
 • Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm

  .En styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som när du styckar kött, fisk eller fågel. Yaxell bär ett oerhört tungt arv på sina axlar. Yaxell kommer nämligen från den japanska staden Seki som ofta benämns som hjärtat av den otroliga japanska knivtraditionen. Här har man tillverkat allt från samurjasvärd till köksknivar i snart 800 år.   Material: SG-2 Micro Carbide (blad), Mikarta Plus (skaft).Längd: 15 cm.
 • Victorinox Urbeningskniv 15 cm flexibel Fibrox, grön

  Victorinox Urbeningskniv 15 cm flexibel Fibrox, grön från Victorinox
 • Lion Sabatier Filékniv stål/svart

  Lion Sabatier Filékniv stål/svart från Lion Sabatier
 • Global G-30 Filékniv 21 cm Flexibel

  En klassisk svensk (nordisk) flexibel filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk.Bladlängd 21 cm. 
 • San Tsubame Sashimikniv 27 cm

  Sashimikniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av fisk eller kötti ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Tamhagane San Tsubame får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas. Knivbladet består av 3 lager stål, en hård kärna för skärpans skull och något mjukare yttre stål för seghet och tålighet. Det tunna bladet är lätt att slipa och håller skärpan längre än normalt. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta, ett material som tas fram genom att linneduk och specialplast pressas samman under högt tryck och hög temperatur till ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material.
 • Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel

  Global bred filékniv 21 cm flexibel.Flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag.  
 • 600D Sujihiki Filékniv 24 cm - Miyabi

  Filékniv, även kallad sujihikikniv, från Miyabis serie 600D. Bladet är tillverkat enligt damaskusmetoden med ett hårt CMV 60-stål i kärnan som omges av 32 lager mjukare stål på vardera sida och har slipats i en riktigt brant vinkel med Honbazukemetoden. Handtaget är tillverkat av tålig duracon med nitar och detaljer i rostfritt stål. Längd: 24 cm HRC: 60
 • Lion Sabatier Filékniv stål/svart,

  Lion Sabatier Filékniv stål/svart, från Lion Sabatier
 • Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm

  En slitstark filékniv med flexibelt blad från Robert Welch och deras prisbelönta serie Signature. Alla knivar i serien Signature är tillverkade i samarbete med professionella kockar för att skapa en välbalanserad kniv som klarar av alla uppgifter i köket. Knivarna är slipade i en 15° vinkel. Handtagen är tillverkade av DuPont och är ergonomiskt utformade för att ge ett välbalanserat grepp i handen.Längd: 16 cm
 • GNM-12 Filékniv 18 cm flexibel oriental

  En flexibel filékniv, 18 cm, i orientalisk design som med sitt smala, långa, spetsiga och lätt böjliga blad passar utmärkt till att filea fisk.
 • Yaxell RAN Filékniv flexibel 16 cm

  Yaxell RAN Filékniv flexibel 16 cm från Yaxell

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.