Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

Populärt inom filéknivar

  • Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm

    Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm
  • Classic Filekniv 16 cm

    Classic Filekniv 16 cm
    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart

    Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart
    Classic Ikon urbeningskniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.
  • Filékniv stål/svart,

    Filékniv stål/svart,

Fler tips på filéknivar

  • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm

    Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm
    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd

    Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd
    Knivar från Mora är kända för sin höga kvalitet och sitt långa arv. Den klassiska Morakniv med sitt röda spolformade skaft har agerat inspiration för den helt nya köksknivserien. Precis som alla knivar är serien tillverkad i Mora där design, material och metoder förfinas kontinuerligt för att uppnå absolut bästa resultat. Filékniven har en 19 cm långt blad med ökande flexibilitet mot knivspetsen som garanterar en smidig filétering. Kniven passar de flesta fiskstorlekar och kan även användas till att putsa hinnor från stekar. Bladet har en stoppklack som förhindrar att handen kan glida fram över bladet.
  • Sabatier Trompette Filékniv 25 cm

    Sabatier Trompette Filékniv 25 cm
    25 cm filékniv från Sabatier Trompette.Kniv i rostfritt högkolhaltigt stål.Handtag i konstmaterial med tre nitar.Kan diskas i diskmaskin men handdisk rekommenderas 
  • Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel

    Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel
    Globals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. 
  • 5000FCD Filékniv 24 cm Sujihiki

    5000FCD Filékniv 24 cm Sujihiki
    Sujihiki (tranchér/filékniv) med 24 cm långt blad. En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filea/bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött mm. Det tunna knivbladet gör att varje skär enkelt glider igenom råvaran. Bladet har en unik och individuell design som passar utmärkt i harmoni med övriga knivar i serien. Kniven kommer vara en del av ditt kök en lång tid och uppskattas vid varje användning.
  • G-41 Filékniv styv 21 cm

    G-41 Filékniv styv 21 cm
    G-41 från Global Classic är en filékniv som är unikt framtagen för det nordiska sättet att filéa fisk. Modellen har ett styvt blad för att ge kniven bättre balans. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart

    Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart
    Filékniv med svart skaft, bladlängd 20 cm. Levereras i presentask. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Filékniven är ett flexibelt precisionsverktyg som med lätthet skär ut filéer från vilken råvara som helst.Kniven används mest frekvent till att filea fisk med, egenfångad eller färsk fångad från fiskbilen. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt.Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable.
  • Victorinox Filékniv Extra Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm

    Victorinox Filékniv Extra Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm
    En filékniv från Victorinox i den perfekta storleken, bladets längd är 18 cm. Den ligger mycket skönt i handen och blir därför väldigt enkel att arbeta med.Denna filékniv är extra flexibel och har ett handtag i Fibrox. Victorinox egen benämning är fiskfilékniv, bladets egenskaper är perfekt anpassade för att skära ut fiskfiléer, ett måste för fiskfantasten. Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • MAC Mighty Flexibel Filékniv 17,5 cm

    MAC Mighty Flexibel Filékniv 17,5 cm
    En filékniv med perfekt flexibilitet. Det är ett nöje att filéa en gädda med den här kniven, och filéerna blir perfekta! MAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. Slipvinkeln är mellan 10-15 grader och är därför sylvass! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna. Vi hyser stor respekt för tillverkarna.Materialet är japanskt stål av högsta kvalitetKniven har även en legering av extra hårt stål, bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä
  • G-14 Sashimikniv spetsig 30 cm

    G-14 Sashimikniv spetsig 30 cm
    G-14 från Global Classic är en lång enkelslipad sashimikniv med långt, smalt knivblad. Kniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • Mighty Flexibel filékniv 18 cm

    Mighty Flexibel filékniv 18 cm
    Filékniv som passar till att filéa fisken och för urbening av kött.
  • Grand Mâitre Urbeningskniv Smidd Svart 15 cm i Presentask

    Grand Mâitre Urbeningskniv Smidd Svart 15 cm i Presentask
  • G-30 Filékniv flexibel 21 cm

    G-30 Filékniv flexibel 21 cm
    G-21 från Global Classic är en lång och följsam filékniv som är perfekt till renodlade filéuppdrag. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filéa med minimalt svinn. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Urbeningskniv m. Näsa 15 cm

    Urbeningskniv m. Näsa 15 cm
  • Urbeningskniv Ultra Grip Svart 12 cm

    Urbeningskniv Ultra Grip Svart 12 cm
  • Weber Filékniv Deluxe

    Weber Filékniv Deluxe
    Förbered kött och fisk till perfektion redan innan du lägger det på grillen. Denna exklusiva filékniv från Weber är tillverkad i rostfritt stål och håller absolut högst kvalité. Den ligger bekvämt i handen och du kommer snart märka att balansen gör den lätt att arbeta med. Jobbet går smidigt och innan du vet ordet av har du fina filébitar redo. Handdisk rekommenderas.
  • Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm

    Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm
  • Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm

    Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm
    Flexibel japansk filékniv från KAI som passar utmärkt till att skära och filéa kött och fisk. Tillverkad av rostfritt stål med hög kolhalt 1K6 och handtag bambupulver och polypropen, vilket ger en optimal hygein tack vare bambuns naturliga anti-bakteriella egenskaper.
  • G-21 Filékniv flexibel 16 cm

    G-21 Filékniv flexibel 16 cm
    G-21 från Global Classic är en flexibel filékniv som är perfekt till renodlade filéuppdrag. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filea med minimalt svinn. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • San Tsubame Sashimikniv 27 cm

    San Tsubame Sashimikniv 27 cm
    SNMH-1130 från Tamahaganes knivserie San Tsubame är en sashimikniv anpassad för att skära lövtunna skivor av fisk eller kött i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Knivbladet är tillverkat av en kärna av VG5-stål som omgärdas av två lager SUS410-stål. Kärnan är hård samtidigt som det yttre stålet är något mjukare. Bladet får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas. Det svarta handtaget är tillverkat av micarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Micarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. I handtaget finns även en vikt monterad, som du kan se som en knapp på handtagets slut. Denna hjälper kniven hålla dess perfekta balans oavsett storlek på bladet. Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
  • Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm

    Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt kolstål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm

    Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm
    En filékniv från Victorinox som är något mindre än brukligt. Bladlängden som är 16 cm ger vid handen en mycket smidig och lättanvänd filékniv när noggrannhet är av vikt. Passar både proffs- och hemmakocken, en mycket högkvalitativ och populär precisionskniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Mannerströms Filékniv 25 cm

    Mannerströms Filékniv 25 cm
    Vacker och stilren design med ett handtag gjort i borstat stål och med Leif Mannerströms signatur på bladet. Svart ABS i handtaget för bästa greppvänlighet. Satinpolerat knivblad av högsta kvalitet och slipade för bästa skärpa.  Levereras i en exklusiv presentkartong. 
  • Mannerströms Filékniv 25 cm

    Mannerströms Filékniv 25 cm
    Med vacker och stilren design och med ett handtag gjort i borstat stål finns denna filékniv med Leif Mannerströms signatur på bladet. Svart ABS i i handtaget för bästa greppvänlighet. Knivbladet är satinpolerat av högsta kvalitet och slipad för bästa skärpa. Levereras i en exklusiv presentkartong.
  • Filékniv

    Filékniv
    Flexibel filékniv i Cromova 18-stål.
  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart

    Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart
    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Svart 
  • Urbeningskniv Swibohandtag Gul 16 cm

    Urbeningskniv Swibohandtag Gul 16 cm
  • Future Filékniv

    Future Filékniv
    Filékniv med greppvänligt silikonhandtag
  • Zwilling Four Star Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Zwilling Four Star Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart
    Ett måste i varje kök är en bra kniv! Den här filékniven från Zwilling är ett perfekt redskap när du ska filéa fisk eller skära andra råvaror. Filékniven är en del i knivserien Four Star och den är en riktigt praktisk allround kniv som du kan använda till det mesta. Kniven har en klassisk design med ett säkert grepp i kombination med högkvalitativt material och passar dig som är ett köksproffs eller om du bara vill ha en riktigt bra uppsättning knivar. Zwilling J.A. Henckels Twin Four. Det Tyska företaget Zwilling har 280 års erfarenhet av knivar och i serien Four Star har du livstidsgaranti för material- och produktionsfel. Zwilling J.A. Henckels Twin Four Star knivarna har dessutom det patenterade Sigmaforge härdade knivbladet som är tillverkat i ett enda stycke vilket ger knivarna en otrolig skärpa som håller i sig.
  • KAI Wasabi Black Filékniv Flexibel 18 cm Stål

    KAI Wasabi Black Filékniv Flexibel 18 cm Stål
    Japansk filékniv av hög kvalitet som passar utmärkt till att filéa upp fisk och kött. Kniven är tillverkad av rostfritt stål med den höga kolhalt 1K6. Det greppvänliga handtaget är tillverkad av bambupulver och polypropen. Kniven tillhör WASABI serien som antyder en estetik som grundar sig i Zen buddhismen. Tål ej maskindisk.
  • Zwilling Pro Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Zwilling Pro Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart
    Den här filékniven i serien Four Star från Zwillinger är en kniv som du kan använda till att filéa fisk eller sköra kött eller andra råvaror. Kniven är en klassiker med balans och en skärpa som håller i sig och ett handtag som ger dig ett stadigt grepp. Kniven passar dig som är ambitiös hemmakock eller om du bara vill ha en riktigt bra kniv. Kniven kommer ifrån det tyska företaget Zwilling som kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket, allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en hög kvalitet. Knivarna i serien Pro har en riktigt proffsig prestanda med en specialslipning för att du ska uppnå en så hög skärpa som möjligt när du använder den.
  • Zwilling Pro Filékniv 18 cm flexibel

    Zwilling Pro Filékniv 18 cm flexibel
    Klassisk filékniv/trancherkniv med flexibelt blad, perfekt till renodlade filéuppdrag. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filéa med minimalt svinn. Pro är en professionell helsmidd kniv för alla matintresserade, och kniven har ett klassiskt ergonomiskt utformat handtag. Knivbladet är tillverkat i en optimal balans mellan krom och kolhalt av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Materialet, Friodur®-stål, är härdat till en hårdhet av 57 HRC. Bladet har en elegant design med skuret bolster för ett säkert grepp och handtag av hygienisk svart ABS-plast med det klassiska 3-nitsutseendet. Smidda knivar är stabilare, har lite tyngd och lättare att slipa/bryna. Livstidsgaranti på material och produktionsfel. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • GNM-12 Filékniv flexibel oriental 18 cm

    GNM-12 Filékniv flexibel oriental 18 cm
    GNM-07 från Globals orientaliska serie Ni är en flexibel filékniv som med sitt smala, långa, spetsiga och lätt böjliga blad passar utmärkt till att filea fisk. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge perfekt balans, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
  • G-18 Filékniv bred flexibel 24 cm

    G-18 Filékniv bred flexibel 24 cm
    G-18 från Global Classic är en flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade filéuppdrag. Bladet är något bredare än på den traditionella filékniven, vilket ger en stabilitet när du filear större stycken av kött och fisk. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Soul Filékniv 16 cm Oliv

    Soul Filékniv 16 cm Oliv
    Det långa bladet är flexibelt, vilket gör det möjligt att filéa fisk, kött, grönsaker eller frukt. SOUL Filékniv är tillverkad i en unik stålblandning som möjliggör extrem skärpa och enastående skärprestanda som är svårt att uppnå men andra ståltyper som är vanliga i knivindustrin. Detta symboliserar tanken bakom Nesmuk och den standarden som krävs för det viktigaste köksredskapet av dem alla! Handtaget är tillverkat i olivträ som är ett av det vackraste träslag. Nesmuk använder sig av handplockade bitar från vilda olivträd från en viss region i Spanien, träet kännetecknas utifrån dess spektakulära korn, ljusbrun till gyllengula färg med inslag av mörka ränder. För att behålla olivträets behagliga och mjuka känsla är handtaget inte polerat.
  • Global G-41 Filékniv 21cm Styv

    Global G-41 Filékniv 21cm Styv
    Global filékniv 21 cm styv.Klassisk svensk (nordisk) filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk. Modellen är styv för att ge en bättre balans.
  • Filékniv flexibel Fibroxhandtag Vit 18 cm

    Filékniv flexibel Fibroxhandtag Vit 18 cm
  • Stelton Pure Black Filékniv

    Stelton Pure Black Filékniv
    Hög funktionalitet och ett stramt, elegant utseende. Övergången från handtaget till blad är flytande, eftersom bladen är tillverkade av ett stycke av rostfritt stål. Den enkla konstruktionen och särskild beläggningen gör knivarna mycket hygienisk och lätta att rengöra. Samtidigt ger den mattsvarta beläggning ett mycket bra grepp. En perfekt gåva för alla som uppskattar vacker och ren design för köket. Design: Holmbäck Nordentoft. Material: Rostfritt kromstål med matt svart beläggning.
  • Filékniv, Norden, 20 cm

    Filékniv, Norden, 20 cm
    Långt, flexibelt blad som är idealiskt för att filéa fisk.
  • Victorinox Flexibel Filékniv 16 cm Rosenträ

    Victorinox Flexibel Filékniv 16 cm Rosenträ
    Filékniv med flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 16 cm.Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt eller rentav fångat själv? Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm
    .En styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som när du styckar kött, fisk eller fågel.Yaxell bär ett oerhört tungt arv på sina axlar. Yaxell kommer nämligen från den japanska staden Seki som ofta benämns som hjärtat av den otroliga japanska knivtraditionen. Här har man tillverkat allt från samurjasvärd till köksknivar i snart 800 år.  Material: SG-2 Micro Carbide (blad), Mikarta Plus (skaft).Längd: 15 cm.
  • Norden Filekniv 20 cm

    Norden Filekniv 20 cm
    Norden filékniv har ett långt, flexibelt blad som är idealiskt för att filéa fisk. Det högkvalitativa bladet är tillverkat av högpresterande, tyskt stål med hög kolhalt, vilket ger överlägsen prestanda och långvarig skärpa. Optimal 26-graders slipvinkel. Knivhandtaget är tillverkat av finsk värmebehandlad björk. Bladhårdhet HRC 56. Handdisk rekommenderas. Tillverkad i Finland.
  • Lion Sabatier Ideal Filékniv och Fiskbenspincett

    Lion Sabatier Ideal Filékniv och Fiskbenspincett
    Det här filésettet från franska Lion Sabartier är perfekt för onsdagsfisken. Märket har djurets konung som symbol och lejonet är symboliskt med styrka, smidighet och överlägsenhet, vilket är precis den känslan detta fisksätt ger dig. Den helsmidda kniven och pincetten av rostfritt stål med hög kolhalt gör bladen mycket vassa, skarpa och med fin egg. Handtaget i konstmaterial med tre nitar ligger bekvämt i handen och dess utformning ger dig både mer perfektion och styrka.
  • Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm

    Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm
  • Filékniv, 15 cm

    Filékniv, 15 cm
    En filékniv i stål med mässingsnitar på handtaget.
  • Ideal Provence filékniv stål

    Ideal Provence filékniv stål

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.

ileadileadilead