Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

  • Satake Pro Filékniv 18 cm Stål

    Denna japanska filékniv är tillverkad i DR1K6-stål, som lämpar sig bättre för flexibla knivar. Den japanska filékniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag. Detta är en självklar kniv för den matintresserade i köket.
  • Zwilling Diplôme Sujihiki Filékniv 24 cm

    Denna kniv är så skarp och vass att du till och med kan skära en stek i riktigt tunna och smakrika skivor, men fungerar även perfekt vid mindre utmaningar. Med denna kniv i knivlådan har du ett redskap som klarar av det mesta. Sedan får vi inte glömma den snygga designen som den även bjuder oss på.   Specifikationer: -Bladet är tillverkat av ett professionellt specialstål FC61 som är härdat till ca 61 Rockwell.-Dubbelsidigt blad. -Ergonomiskt plasthandtag.
  • Edonist Filékniv 18 cm Stål/svart

    En filékniv i serien Edonist tillverkad i Thiers, som är centrum för knivproduktionen i Frankrike. Det flexibla långa och smala bladet gör den ypperlig på att följa formerna på varan man filear. Tillverkad i kvalitetsstål förstärkt med kväve 4116 NITRO+ för förstklassig hållbarhet och hårdhet. Kniven är individuellt handpolerad. Passar både för hemmet eller i restaurangen.
  • Kitchen Craft MasterClass Filékniv 15 cm Svart Nitat Handtag

    Exceptionell kvalité och traditionell design beskriver filékniven från Kitchen Craft. Den smidiga kniven i rostfritt stål har vad som krävs för att lyckas med fina fiskfiléer, den är vass, spetsig och har ett behagligt skaft.Längd: 15 cm.  
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm Svart

    Filékniv med svart skaft. Bladlängd 26 cm. Levereras i presentask.En olivslipad laxkniv som man med finess filear tunna skivor, från den rökta eller gravade laxsidan. Utan att begränsa sig använder man samma kniv till carpaccion och allt annat kallskuret i sammanhang som antipasti, tapas och hederligt svenskt smörgåsbord.Den suveräna specialkniven från Victorinox för hemmagourmanden. Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska "acier inoxydable". 
  • Yaxell Super Gou 161 Urbeningskniv 15 cm

    En smal och styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som t.ex. när du styckar kött, fisk eller fågel. Att köpa en japansk kökskniv från Yaxell är mer än att bara köpa en kniv. Det är lika mycket ett stycke hantverkskonst med en lång historia och tradition. Yaxells knivar är knivar med berättelser i sig.  Material: SG2 Micro Carbide stål, vilket är omslutet av 160 lager mjukare stål. Handtag i FDA-godkänt rödsvart Canvas- Micarta. Längd: 15 cm.
  • Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm

    Tamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna filékniv i serien SAN från Tamahagane fungerar utmärkt till att både filéa fisk och urbena kött. Specifikationer:- Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodMått: 16 cm
  • Exxent Lissabon Urbeningskniv 15 cm

    Exxent Lissabon Urbeningskniv 15 cm från Exxent
  • Miyabi RAW 5000FCD Sujihiki Filékniv 24 cm

    Denna praktiska och sylvassa filékniv är tillverkad i Japan. Kniven har 48 stållager som omfamnar knivens kärna och ger bladet en fantastisk damaskus-effekt. Hårdheten är på 61 Rockwell och bladet är symmetriskt. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkade med urgamla japanska traditionerna och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerat skönhet, finess och kvalitet som är viktigt i den japanska kulturen. 
  • Wüsthof Classic Ikon Filékniv 18 cm Svart

    Wüsthofs serie Classic Ikon är gedigna knivar av en mycket god kvalité med ett klassiskt och stilrent utseende. Bladen på knivarna i den här serien är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfitt stål vilket ger den en väldigt bra styrka.Den här filékniven har ett extra tunt blad som gör att du enkelt kan filea din favoritfisk men även förbereda perfekt skuren carpaccio.
  • Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel

    Global G-21 filékniv 16 cm flexibel.Kort flexibel kniv som med fördel används vid filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.Material: Cromova 18-stål.Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stål i bladet vilket gör dem flexibla och mer följsamma.Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna.Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare.  
  • Zwilling Twin Cuisine Urbeningskniv 14 cm

    TWIN Cuisine är den perfekta balansen mellan den moderna kniven med syntetiskt anti-glid handtag och den traditionella i synligt stål. Prisbelönt för sin design. En ny produktionsmetod av Zwilling J.A. Henckels har gjort den här unika och nytänkande designen möjlig. Den är även av praktisk betydelse då handtaget ger optimal balans och komfort samt ger en sömlös övergång mellan bolster och handtag. Bladet är av specialframställt och patenterat Zwilling J.A. Henckel rostfritt stål (FRIODUR) Zwilling J.A. Henckels är en av världens ledande tillverkare av högkvalitativa knivar med mer än 270 års erfarenhet. I många fall har knivarna gått från generation till generation, även om de har använts dagligen. Det är förmodligen det bästa betyget en knivtillverkare kan få. Det är stor skillnad mellan en kniv och en kniv. Stålets kvalitet och hur framställningen har skett är avgörande faktorer på en kvalitetskniv. Det är en utmaning att kunna tillhandahålla bra och funktionella knivar som passar till alla tillfällen, men med Zwilling J.A. Henckels långa erfarenhet och kompetens kan man nu erbjuda många gedigna knivserier för allas behov. Knivarna kan diskas i diskmaskin, men handdisk är att rekommendera.
  • Urbeningskniv, 18 cm

    Urbeningskniv från svenska Anarchy Knives i snygg design framtagen för den moderna, världsvana kocken. Bladet är tillverkat av ett stycke 3,5 mm tjockt rostfritt stål med HRC på 58. Handtaget är av svartbrun Mikarta som både till utseende och känsla påminner om trä, men som klarar av betydligt hårdare tag än trä. Varje kniv i serien har ett exklusivt designat mässingsmycke med tillhörande citat i handtaget, som minst sagt gör knivarna unika. Kniven passar både proffskocken och hemmakocken som vill ha lite mer attityd i knivstället – för dig som är trött på att så många andra knivar ser ungefär likadana ut. Levereras i en vacker, vadderad låda. Designutvecklad i Sverige, tillverkad i Portugal. Längd: 18 cm
  • Filékniv, 18cm - Zwilling Pro

    En gedigen filékniv med smalt blad från Zwillings serie Pro, som är en serie med riktigt professionella knivar. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipade för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast och ligger både bra i handen och ger ett stabilt grepp. Längd: 18cm
  • Classic Filekniv 16 cm

    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Zwilling Pro Filékniv 26 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • MAC Styck-/Urbeningskniv, 15 cm

    MAC Styck-/Urbeningskniv, 15 cm från MAC
  • Wüsthof Ikon Urbeningskniv 14 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Ikon är lite av ett flaggskepp bland Wüsthofs knivserier. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är gjorda av grenadilleträ som är ett av världens hårdaste träslag. De är utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. Knivarna i Ikon-serien går inte att diska i maskin.
  • GNM-12 Filékniv flexibel oriental 18 cm

    GNM-07 från Globals orientaliska serie Ni är en flexibel filékniv som med sitt smala, långa, spetsiga och lätt böjliga blad passar utmärkt till att filea fisk. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge perfekt balans, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
  • G-21 Filékniv flexibel 16 cm

    G-21 från Global Classic är en flexibel filékniv som är perfekt till renodlade filéuppdrag. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filea med minimalt svinn. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Professional Filékniv 21 cm

    En 21 cm lång professionell filékniv
  • G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

    G-10 Laxkniv flexibel 31 cm
  • Satake Houcho Filékniv Med Magnoliahandtag 21 cm Rostfritt Stål

    Denna japanska filékniv passar perfekt till sashimi. Greppvänligt handtag av magnolia. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Slipas med sten eller keramiskt bryne.
  • Chroma type 301 filékniv

    Chroma type 301 filékniv är ett perfekt val när du skall bena ur fiskenChromas filékniv från type 301-serien är kanske en  av de allra bästa filéknivarna på marknaden. Tack vare en väl avvägda design kan du på ett smidigt sätt både bena ut fisk och putsa stekar. Bladlängden är 19 cm och är lätt böjt uppåt för att på så sätt göra det ännu enklare för dig att filéa. Type 301-serien är mest känd för sin design som är framtagen av F.A Porsche, sonson till Ferdinand Porsche. En filékniv är en rätt prioriterad kökskniv i proffsköken eftersom den skiljer sig en del från den vanliga kockkniven. Dels har du ett flexibelt och böjligt blad och dels har det en mycket lägre profil. Alla tre är egenskaper som skall göra det lättare att komma närmare och mer precist det du skall skära. Skall du filéa en fisk så är flexibiliteten viktigt. Skall du bena ur ett köttstycke så är den låga profilen till stor hjälp när du skall skära runt benen. Filékniven är en av de köksknivar som man har stor nytta av i köket.
  • Miyabi RAW 5000 FCD Sujihiki. Filékniv 24 cm

    Miyabi RAW 5000 FCD Sujihiki. Filékniv 24 cm från Miyabi
  • Urbeningskniv 15 cm - Yaxell ZEN

    ZEN 37 med handtag i svart MikartaZEN är en ny japansk kniv med 37 lager stål i Damaskusdesign. Kärnan av VG-10 cobolt-vanadium rostfritt stål bildar egg. Bladet är laminerat tillsammans med 36 lager av växelvis hårt och mjukt stål som ger kniven extremt bra styrka.
  • Urbeningskniv 16cm - Tamahagane San Kyoto

    Urbeningskniv SAN KYOTO Tamahagane med en bladlängd på 16 cm. Blad i 63 lager, hårt VG-5-stål i kärnan och sidor i mjukare SUS-410-stål. Handtag i Mikarta. En kniv som med fördel används för skinning och filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött. Alla Tamahagane San Kyoto levereras i vackra bambuschatull.
  • Victorinox Urbeningskniv 15 cm svart Fibrox med smalt svängt skär

    Victorinox Urbeningskniv 15 cm svart Fibrox med smalt svängt skär från Victorinox
  • Lion Sabatier Ideal Filékniv 15 cm

    Franska märket Lion Sabatier har passande lejonet som symbol. ”Djurets konung” sammanlänkas ofta med styrka, smidighet och överlägsenhet, vilket är precis den känslan Lion Sabatiers knivar ger dig. Den helsmidda kniven av rostfritt stål med hög kolhalt gör bladet mycket vasst, skarpt och en fin egg. Handtaget i konstmaterial med tre nitar ligger bekvämt i handen och dess utformning ger dig både mer perfektion och styrka. Den här filékniven är en del av serien Ideal. Komplettera den gärna med en kockkniv, brödkniv eller någon annan användbar kniv från samma serie. Ett kök är helt enkelt inte komplett utan den här professionella, traditionella och fantastiska kniven!
  • Global GF-31 Urbeningskniv 16cm

  • Zwilling Professional S Filékniv 18 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Professional "S" är Zwillings ess i rockärmen. Det här handlar om en riktigt klassisk serie knivar med ett tidlöst utseende. Knivarna är omsorgsfullt precisionssmidda och slipade. Stålet har en hårdhet på 57 HRC vilket gör knivarna smidiga och enkla att skära med. Skaften är gjorda i ABS och är ergonomiskt optimerade för en så trevlig skärupplevelse som möjligt.    
  • Filékniv 17,5 cm

    En filékniv med styvt blad som passar bra för att skiva tunnt. Kött, fisk och grönsaker. Superiorserien. Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfri, handtaget är av trä.
  • Tamahagane 3-PLY Steel Filékniv Solid Fexibel 16cm

    Tamahaganes filékniv 16 cm är en kniv med treskiktsstål. Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka.
  • Zwilling Cuisine Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Den här filékniven i serien TWIN Cuisine från Zwillinger är ett utmärkt val när du vill skära eller filéa fisk eller kött. Varje kniv i serien Twin Cuisine har en fin balans mellan modern systetiskt anti-glid handtag och ett traditionellt synligt stål. Stålet är tillverkat i special stål Friodor vilket ger dem en mycket hög skärpa. Knivarna är också enkla att slipa och bryna. Tyska företaget Zwilling har 280 års erfarenhet av knivar och i sortimentet finns en kniv för dig oavsett om du är amatör eller professionell kock.
  • Four Star Filé/köttkniv, 16cm

    Gedigen trancher- eller filékniv från Zwillings serie Four Star, som är lätt och bekväm att jobba med. Kniven har en klassisk design och det högkvalitativa handtaget av syntetmaterial ger ett säkert grepp. Bladet är av specialframställt och patenterat Zwilling J.A. Henckels rostfritt stål FRIODUR med en hårdhet på 57 HRC. Längd: 16cm
  • Uptown Filékniv 21 cm

    Filékniv kockkniv i molybdenum vanadium-stål
  • G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

    G-10 från Global Classic är en lång filékniv med tunt knivblad, vilket gör den följsam och flexibel. Passar perfekt till större filéarbeten i köket. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. >
  • Tamahagane SAN Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane SAN Kyoto Urbeningskniv 16 cm från Tamahagane
  • Wüsthof Pro Urbeningskniv 16 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Pro är Wüsthofs serie för proffskockar, av proffskockar. Knivarnas blad är gjorda av hållbart rostfritt stål för att tåla mycket över lång tid. Skaftet är gjorda i två olika syntetiska material, en hårdare kärna och ett mjukare yttre för skönt grepp.
  • 6000 MCT Sujihiki, Filékniv 24cm - Miyabi

    Sujihiki är en japansk trancherkniv som passar perfekt när du vill skära någonting i riktigt tunna skivor, både kött och fisk. Det långa bladet på 24 cm ger kniven den räckvidd som behövs hos en trancherkniv av högsta klass. 6000 MCT är en serie knivar för både proffs och hemmakocken med lite högre ambitioner. Skaftet är tillverkat av vackert pakkaträ och stålet består av en hård kärna, omgärdad av två yttre, hamrade lager. Kniven är slipad enligt den japanska Honbazuketekniken, vilket ger en fantastisk skärpa. Längd: 24cm
  • MAC Pro Flexibel Filékniv 18 cm Rostfritt Stål

    En proffskniv gjord av Chrome Molybdenm Vanadium stål, vilket gör eggen rostfri och extra slitstark. Handtaget är skönt att hålla i och är gjort av trä.En suverän filékniv med perfekt flexibilitet. Att filéa en gädda med den här kniven är rena nöjet. Slipvinkeln är 10-15 grader, vilket gör kniven sylvass.
  • 6000 MCT Gyutoh, Kött-/filékniv 16 cm - Miyabi

    Kockkniv i 6000 MCT-serien från Miyabi som är utmärkt om du vill ha en riktigt bra, mångsidig kockkniv. 6000 MCT är en serie knivar för både proffs och hemmakocken med lite högre ambitioner. Skaftet är tillverkat av vackert pakkaträ och stålet består av en hård kärna, omgärdad av två yttre, hamrade lager. Kniven är slipad enligt den japanska Honbazuketekniken, vilket ger en fantastisk skärpa. Längd: 16 cm
  • Global G-41 Filékniv 21cm, styv

  • Filékniv, 16 cm - de Buyer

    Filékniv från de Buyer. 16 cm lång.
  • Global GF-40 Smidd urbeningskniv, 15cm

  • Lion Sabatier Ideal Urbeningskniv stål/svart 13 cm

    Lion Sabatier Ideal Urbeningskniv stål/svart 13 cm från Lion Sabatier
  • Victorinox Filékniv 20 cm Rosenträ Handtag

    Denna filékniv med handtag av vackert rosenträ passar utmärkt i köket. Lätthanterlig kniv, idealisk vid filéande av fisk. Kniven är greppvänlig och ligger stadigt i handen.
  • Stelton Pure Black Filékniv

    Hög funktionalitet och ett stramt, elegant utseende. Övergången från handtaget till blad är flytande, eftersom bladen är tillverkade av ett stycke av rostfritt stål. Den enkla konstruktionen och särskild beläggningen gör knivarna mycket hygienisk och lätta att rengöra. Samtidigt ger den mattsvarta beläggning ett mycket bra grepp. En perfekt gåva för alla som uppskattar vacker och ren design för köket. Design: Holmbäck Nordentoft. Material: Rostfritt kromstål med matt svart beläggning.
  • Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • Filekniv Giesser 2285, 21 cm, blå

    Plasthandtag. Finns i BLÅ, RÖTT och SVART.
  • Miyabi 6000 MCT Sujihiki Filékniv 24 cm Rostfritt Stål Brun

    Varje kök behöver ha en bra filékniv. Den här japanska filékniven kan du gärna använda när du ska skära fisken tunnt till sushi t.ex. Kniven är en del i serien Miyabi från Zwilling och den är tillverkad av 65 lager stål som sedan hamrats samman i ett stilfullt damaskusmönster. Handtaget har en traditionell form för att du ska få bästa kontroll, balans och grepp när du använder den. Varje kniv är slitstark och unik och den passar både den professionell gastronomen och amatörkocken. Miyabi betyder bl.a elegans på japanska och eleganta är precis vad knivarna i serien är.
  • MAC Japansk urbeningskniv, 15,5 cm

    MAC Japansk urbeningskniv, 15,5 cm från MAC

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.