Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.

Kniven för tunna filéer

Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter. I den japanska matkulturen använder sashimikniv för att skära tunna skivor fisk till sushi.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. En stor griljerad skinka eller rostbiff går lätt att skära med en skinkkniv. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.

Populärt inom filéknivar

  • Wüsthof - Classic Filekniv 16 cm

    Wüsthof - Classic Filekniv 16 cm
    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Anders Petter - Backaryd Filékniv 20 cm

    Anders Petter - Backaryd Filékniv 20 cm
    Smidig filékniv i rostfritt stål från Anders Petters serie Backaryd. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filéa med minimalt svinn. Backaryd är serien för dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion. Redskapen är effektiva, pålitliga och slitstarka. Lika trevliga att se på som att använda, oavsett om det är vardag eller fest.
  • Wüsthof - Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart

    Wüsthof - Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart
    Classic Ikon urbeningskniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.
  • Global - Global G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

    Global - Global G-10 Laxkniv flexibel 31 cm
    G-10 från Global Classic är en lång filékniv med tunt knivblad, vilket gör den följsam och flexibel. Passar perfekt till större filéarbeten i köket.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.>

Fler tips på filéknivar

  • Global - Global G-20 Filékniv bred flexibel 21 cm

    Global - Global G-20 Filékniv bred flexibel 21 cm
    G-20 från Global Classic är en flexibel filékniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade filéuppdrag. Bladet är något bredare än på den traditionella filékniven, vilket ger en stabilitet när du filear större stycken av kött och fisk.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Fiskars - Norden Filekniv 20 cm

    Fiskars - Norden Filekniv 20 cm
    Norden filékniv har ett långt, flexibelt blad som är idealiskt för att filéa fisk. Det högkvalitativa bladet är tillverkat av högpresterande, tyskt stål med hög kolhalt, vilket ger överlägsen prestanda och långvarig skärpa. Optimal 26-graders slipvinkel. Knivhandtaget är tillverkat av finsk värmebehandlad björk. Bladhårdhet HRC 56. Handdisk rekommenderas. Tillverkad i Finland.
  • Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm

    Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm
  • Kai - Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm

    Kai - Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm
    Flexibel japansk filékniv från KAI som passar utmärkt till att skära och filéa kött och fisk. Tillverkad av rostfritt stål med hög kolhalt 1K6 och handtag bambupulver och polypropen, vilket ger en optimal hygein tack vare bambuns naturliga anti-bakteriella egenskaper.
  • Victorinox - Fibrox Flåkniv 15 cm

    Victorinox - Fibrox Flåkniv 15 cm
  • Zwilling Gourmet filékniv 18 cm

    Zwilling Gourmet filékniv 18 cm
  • Wüsthof - Classic Laxkniv 32 cm

    Wüsthof - Classic Laxkniv 32 cm
    Lång filékniv från tyska Wüsthof med ett flexibelt, vasst och olivslipat blad, skär den enkelt igenom all sorts fisk.Kniven är extra bra för lax då den möjliggör bladtunna skivor, perfekt till den gravade laxen på julbordet. Olivslipningen, små gropar på sidan av bladet, gör att skivorna inte fastnar lika lätt vilket underlättar matlagningen. Wüsthofs serie Classic finns i flera bladlängder och varianter för matlagningens alla delar. Bladlängd 32 cm.
  • Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 16 cm

    Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 16 cm
  • Yaxell - Ran Filékniv Flexibel 23 cm

    Yaxell - Ran Filékniv Flexibel 23 cm
    En filékniv med flexibelt och relativt smalt blad. Kniven är mycket följsam, vilket underlättar när du filéar fisk. Det gör att du enkelt kommer åt att skära under skinnet och runt benen på fisken. Du kan även använda filékniven till att putsa kött och fågel.Ran betyder den utmärkta på japanska, vilket är ett mycket passande namn på en utmärkt knivserie. Knivarnas blad består av 69 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare, mer rosttåligt stål. Det gör att knivarna är extremt vassa och håller skärpan länge. Stållagren har både hamrats och polerats för att skapa den vackra ådring som pryder bladet. Hårdhetsgraden är 60–62 HRC.Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
  • Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel

    Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel
    Skär tunna, fina skivor lax med Globals flexibla laxkniv! En lång och mycket behaglig filékniv som lämpar sig för de större filéarbetena i köket. Tack vare det något tunnare stålet i Globals filéknivar jämfört med andra knivar är filéknivarna mycket följsamma och flexibla.Bladets längd: 31 cm.
  • Kai Shun Classic DM-0735 Skinkkniv 30 cm

    Kai Shun Classic DM-0735 Skinkkniv 30 cm
    Från den japanske knivmästaren Kai kommer dessa otroliga superknivar. Damaskusstål i 65 lager med en inre kärna av V10-Goldstål gör Shun till en närmast overkligt skarp och tålig kniv.Alla Shunknivar är gjorda för hand, inklusive stålarbetet, och detta ger varje kniv ett lika karaktäristiskt som unikt mönster i stålet.Handtaget är tillverkat av Pakka-wood och designat i D-form på traditionellt japansk vis. Oavsett om det är fisk, fågel, kött eller grönsaker. I Shun-serien finner du knivar som passar alla ändamål - bara lite bättre.
  • Victorinox Flexibel filékniv 16 cm, wood

    Victorinox Flexibel filékniv 16 cm, wood
    Filékniv med flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 16 cm.Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt eller rentav fångat själv? Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Zwilling Pro Filékniv 26 cm

    Zwilling Pro Filékniv 26 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Sabatier Trompette Filékniv 25 cm

    Sabatier Trompette Filékniv 25 cm
    25 cm filékniv från Sabatier Trompette.Kniv i rostfritt högkolhaltigt stål.Handtag i konstmaterial med tre nitar.Kan diskas i diskmaskin men handdisk rekommenderas 
  • Yaxell - Super Gou Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell - Super Gou Urbeningskniv 15 cm
    En urbeningskniv har ett styvt och relativt smalt blad, modellen är perfekt när du exempelvis styckar en fläsksida eller benar ur en lammstek. Eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot benen är det viktigt att ha en tålig kniv.Yaxell Super Gou är en exklusiv knivserie. Knivbladet är uppbyggt av imponerande 161 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av det japanska pulverstålet SG2. Stålsorten innehåller en hög andel kol och är mycket hård, vilket gör att eggen kan slipas sylvass. Pulverstålet är omslutet av ett mer rosttåligt stål, 80 lager på vardera sida om eggen. Hårdhetsgraden är 63 HRC.Det rödsvarta handtaget är tillverkat av micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av tre kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
  • Opinel Les Forgés filékniv

    Opinel Les Forgés filékniv
    Opinel Les Forgés är tillverkad av rostfritt stål, vilket garanterar en maximal hållbarhet. Kniven har en exklusiv design och den har dessutom ett handtag av trä, vilket gör den mycket användarvänlig. Kniven är mycket vass och klarar därför enkelt av uppgiften att skära, och du kommer att få en otroligt funktionell kniv som du kommer att värdesätta.
  • Chroma - Type 301 Laxkniv 30 cm

    Chroma - Type 301 Laxkniv 30 cm
    Chroma Type 301 laxkniv 30 cm, design by F.A. Porsche. En laxkniv med flexibelt blad på hela 30 cm som gör att du enkelt skär långa fina snitt. Långt, tunt och flexibelt blad med rundad spets.
  • Zwilling Pro Filékniv 18 cm

    Zwilling Pro Filékniv 18 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm

    Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm
    En slitstark filékniv med flexibelt blad från Robert Welch och deras prisbelönta serie Signature. Alla knivar i serien Signature är tillverkade i samarbete med professionella kockar för att skapa en välbalanserad kniv som klarar av alla uppgifter i köket. Knivarna är slipade i en 15° vinkel. Handtagen är tillverkade av DuPont och är ergonomiskt utformade för att ge ett välbalanserat grepp i handen.Längd: 16 cm
  • Opinel - Les Forgés 1890 Filékniv 18 cm

    Opinel - Les Forgés 1890 Filékniv 18 cm
    Med ett fint, flexibelt blad kommer du enkelt skära tunna skivor och filéa fisk. Serien Les Forgés 1890 moderna design i kombination med tradition av fint hantverk kommer imponera även den mest kräsna kocken. Knivarna har överlägsen kvalitet, smidda helt från en enda stång av X50CrMoV15 rostfritt stål, som ger en anmärkningsvärd styrka, balans och utmärk skärförmåga. Handtaget av bokträ känns har en ergonomisk design och ligger bekvämt i handen. Serien lanserades 2019 och tillverkas i Opinels fabrik i Franska alperna.
  • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Orrefors Jernverk, Premium Filékniv, 24cm

    Orrefors Jernverk, Premium Filékniv, 24cm
    Premiumkniv från Orrefors Jernverk Smidig och praktisk kniv av rostfritt svenskt stål som filéar fisken lätt, design av Jon Eliason.Slitstarkt material med både bra prestanda och vacker estetik. Kniven&hellip:
  • Ideal Provence filékniv stål

    Ideal Provence filékniv stål
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

    Fiskars Essential Filékniv 18 cm
    En snygg och praktisk filekniv från Fiskars och deras serie Essential. Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Essential är alltså optimal för dig som letar efter de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet. Trots att kniven går att diska i maskin rekommenderar vi att du diskar den för hand för en så lång livslängd som möjligt. Material: Rostfritt Stål.Längd: 18 cm.
  • Stelton - Trigono Filékniv 32,5 cm

    Stelton - Trigono Filékniv 32,5 cm
  • Global - Global G-21 Filékniv flexibel 16 cm

    Global - Global G-21 Filékniv flexibel 16 cm
    G-21 från Global Classic är en flexibel filékniv som är perfekt till renodlade filéuppdrag. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filea med minimalt svinn.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • VG10 Filékniv 20cm

    VG10 Filékniv 20cm
  • Victorinox - Fibrox Filékniv 18 cm

    Victorinox - Fibrox Filékniv 18 cm
  • Suncraft Senzo filékniv 17 cm.

    Suncraft Senzo filékniv 17 cm.
    Vackert smiden filékniv från Suncraft Senzo. Handtaget är tillverkad av svart pakkaträ, som dessutom har en mindre stötabsorberande ring. Bladets finish har tydliga damascuslager, vilket ger det vackra mönstret. Kniven har en hårdhet på 60-62 HRC och har hela 33 lager. Kärnstålet är VG10 och är smiden på klassiskt japanskt sätt. Du får en lätt och balanserad kniv som kan användas till kökets alla uppgifter.
  • Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 15 cm

    Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 15 cm
  • Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 15 cm

    Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 15 cm
  • Filékniv, San, 16 cm

    Filékniv, San, 16 cm
    En Japansk kniv som har en extra vass egg men är mjukare i resten av stålet, vilken gör den tålig och hållbar. Tamahagane hette det stål som samurajernas svärd tillverkades av.
  • Hard Edge Filékniv 22 cm Svart

    Hard Edge Filékniv 22 cm Svart
  • Fiskars - Hard Edge Filékniv 22 cm

    Fiskars - Hard Edge Filékniv 22 cm
    Filékniven i Hard Edge-serien har ett långt och flexibelt blad som är idealiskt för att filea fisk. Knivbladet är tillverkat av tjockt rostfritt stål och har en egg som är behandlad med den revolutionerande LZR-EDGE-tekniken. Det gör att dessa knivar behåller skärpan upp till fyra gånger längre än standardknivar. Handtagets ergonomiska design och unika 3D-mönster ger dessutom ett perfekt grepp. Håller skärpan i köket – varje dagEn kniv som känns både vass och tåligHögkvalitativt japanskt rostfritt stålHandtag i plast med SoftgripLZR-EDGE-teknik ger en skärpa som håller fyra gånger längreMinimalt med plast i förpackningen gör att den kan återvinnas som pappersförpackningSlipning med Fiskars Roll-Sharp rekommenderasTål maskindiskBladlängd: 21,7 cmHRC 52
  • Norden Filékniv 20 cm

    Norden Filékniv 20 cm
  • Zwilling Gourmet filékniv/köttkniv 20 cm

    Zwilling Gourmet filékniv/köttkniv 20 cm
  • Bred filékniv 27 cm flexibel

    Bred filékniv 27 cm flexibel
  • Wüsthof Classic Skinkkniv 23 cm V1

    Wüsthof Classic Skinkkniv 23 cm V1
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • FF Filékniv 22 cm

    FF Filékniv 22 cm
  • Morakniv - Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart

    Morakniv - Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart
    Knivar från Mora är kända för sin höga kvalitet och sitt långa arv. Den klassiska Morakniv med sitt röda spolformade skaft har agerat inspiration för den helt nya köksknivserien. Precis som alla knivar är serien tillverkad i Mora där design, material och metoder förfinas kontinuerligt för att uppnå absolut bästa resultat.Filékniven har en 19 cm långt blad med ökande flexibilitet mot knivspetsen som garanterar en smidig filétering. Kniven passar de flesta fiskstorlekar och kan även användas till att putsa hinnor från stekar. Bladet har en stoppklack som förhindrar att handen kan glida fram över bladet.
  • MAC Chef Sushikniv 21 cm

    MAC Chef Sushikniv 21 cm
    En ny typ av kniv från MAC med teflonbeläggning på bladet som gör att till exempel inte ris klibbar fast.Chef-serienKnivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av träArt nr BSC-85
  • Pluton laxkniv med Räfflor

    Pluton laxkniv med Räfflor
  • Filékniv Flexibel Fibrox-handtag Svart 20 cm

    Filékniv Flexibel Fibrox-handtag Svart 20 cm
  • Yaxell - Ran Filékniv Flexibel 16 cm

    Yaxell - Ran Filékniv Flexibel 16 cm
    En kniv med flexibelt och relativt smalt blad. Kniven är mycket följsam, vilket underlättar när du filéar fisk. Det gör att du enkelt kommer åt att skära under skinnet och runt benen på fisken. Du kan även använda filékniven till att putsa kött och fågel.Ran betyder den utmärkta på japanska, vilket är ett mycket passande namn på en utmärkt knivserie. Knivarnas blad består av 69 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare, mer rosttåligt stål. Det gör att knivarna är extremt vassa och håller skärpan länge. Stållagren har både hamrats och polerats för att skapa den vackra ådring som pryder bladet. Hårdhetsgraden är 60–62 HRC.Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
  • Victorinox - Kebony Laxkniv 30 cm

    Victorinox - Kebony Laxkniv 30 cm
    Laxkniv från Victorinox med en bladlängd på 30 centimeter - när du vill skära lax med precision. Det långa, tunna bladet är flexibelt och har en räfflad kant på båda sidor vilket hjälper dig att både kunna skära närmare benet men också att skära riktigt tunna skivor till sushin eller när du ska skära upp din gravade lax.Victorinox produkter har livstidsgaranti mot material- och produktionsfel.Schweziska Victorinox är ett gammalt kvalitetsmärke som ursprungligen började med att tillverka de världsberömda multifunktionella Swiss Army Knives redan 1884. Idag står Victorinox för hög kvalitet och innovation när det gäller flera typer av knivar, främst köksknivar för både professionellt bruk och hobbykockar med höga krav på sina verktyg.
  • Global G-41 filékniv 21 cm styv rostfritt stål

    Global G-41 filékniv 21 cm styv rostfritt stål
  • Classic Damaskus Pro Urbeningskniv 16,5 cm

    Classic Damaskus Pro Urbeningskniv 16,5 cm
  • Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel

    Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel
    Global G-21 filékniv 16 cm flexibel.Kort flexibel kniv som med fördel används vid filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.Material: Cromova 18-stål.Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stål i bladet vilket gör dem flexibla och mer följsamma.Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna.Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare.

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.

ilead