Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.

Kniven för tunna filéer

Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.

Populärt inom filéknivar

  • Classic Filekniv 16 cm

    Classic Filekniv 16 cm
    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Urbeningskniv Swibohandtag Gul 16 cm

    Urbeningskniv Swibohandtag Gul 16 cm
  • Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart

    Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart
    Classic Ikon urbeningskniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.
  • Urbeningskniv m. Näsa 15 cm

    Urbeningskniv m. Näsa 15 cm

Fler tips på filéknivar

  • Gou Urbeningskniv 15 cm

    Gou Urbeningskniv 15 cm
  • Filékniv Wasabi Black, 18 cm, 18CM

    Filékniv Wasabi Black, 18 cm, 18CM
    Wasabi Black är en serie knivar med polerade blad i rostfritt stål och svart, greppvänligt handtag. Stålet i bladet har en hårdhet på 58 ± 1 HRC. I motsats till ett traditionellt trähandtag så omsluter det svarta handtaget bladet helt och hållet och släpper därmed inte in smuts och väta.Blad: 18 cmHandtag: 12,6 cm
  • Classic Ikon Filékniv 16 cm Svart

    Classic Ikon Filékniv 16 cm Svart
    Classic Ikon filékniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Att filea fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • G-19 Filékniv bred 27 cm

    G-19 Filékniv bred 27 cm
    G-19 från Global Classic är en stor och flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade filéuppdrag. Bladet är något bredare än på den traditionella filékniven,vilket ger en stabilitet när man filéar större stycken av kött och fisk. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

    Fiskars Essential Filékniv 18 cm
    En snygg och praktisk filekniv från Fiskars och deras serie Essential. Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Essential är alltså optimal för dig som letar efter de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet. Trots att kniven går att diska i maskin rekommenderar vi att du diskar den för hand för en så lång livslängd som möjligt. Material: Rostfritt Stål.Längd: 18 cm.
  • CLASSIC IKON Laxkniv Olivslipad 32 cm

    CLASSIC IKON Laxkniv Olivslipad 32 cm
  • Pro Wood Oak Filékniv/Köttkniv 16 cm

    Pro Wood Oak Filékniv/Köttkniv 16 cm
    En bredare filékniv från Zwilling. Perfekt att tranchera kött och fisk med. Friodur® stål- dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Elegant design med skuret bolster för ett säkert och handtag av ek för ett bekvämt grepp. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • G-41 Filékniv styv 21 cm

    G-41 Filékniv styv 21 cm
    G-41 från Global Classic är en filékniv som är unikt framtagen för det nordiska sättet att filéa fisk. Modellen har ett styvt blad för att ge kniven bättre balans. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Global G-18 bred filékniv 24 cm

    Global G-18 bred filékniv 24 cm
  • Future Filékniv

    Future Filékniv
    Filékniv med greppvänligt silikonhandtag
  • Lion Sabatier Fuso Nitro+ laxkniv/skinkkniv

    Lion Sabatier Fuso Nitro+ laxkniv/skinkkniv
    Denna 31 cm långa kniv är idealisk när du ska skära upp lax eller skinka - och den ser även fantastisk ut. Lion Sabatiers lax- och skinkkniv är en del av den moderna, helsmidda knivserien Fuso Nitro+ som med sin strömlinjeformade design passar in i varje kök.Knivarna är i högkvalitetsstål som är extremt starkt och hållbart - och oerhört vasst.
  • Professional Filékniv 21 cm

    Professional Filékniv 21 cm
    En 21 cm lång professionell filékniv
  • Norden Filekniv 20 cm

    Norden Filekniv 20 cm
    Norden filékniv har ett långt, flexibelt blad som är idealiskt för att filéa fisk. Det högkvalitativa bladet är tillverkat av högpresterande, tyskt stål med hög kolhalt, vilket ger överlägsen prestanda och långvarig skärpa. Optimal 26-graders slipvinkel. Knivhandtaget är tillverkat av finsk värmebehandlad björk. Bladhårdhet HRC 56. Handdisk rekommenderas. Tillverkad i Finland.
  • Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm

    Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm
  • G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

    G-10 Laxkniv flexibel 31 cm
    G-10 från Global Classic är en lång filékniv med tunt knivblad, vilket gör den följsam och flexibel. Passar perfekt till större filéarbeten i köket. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. >
  • Grand Mâitre Urbeningskniv Smidd Svart 15 cm i Presentask

    Grand Mâitre Urbeningskniv Smidd Svart 15 cm i Presentask
  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart

    Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart
    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Svart 
  • Shun Classic Filé-& Urbeningskniv 15 cm Gokujo

    Shun Classic Filé-& Urbeningskniv 15 cm Gokujo
  • Gourmet Filekniv 18 cm Flexibel

    Gourmet Filekniv 18 cm Flexibel
    Med sitt tunna och flexibla blad är denna kniv utmärkt för att filéa kött och fisk. Bladet glider enkelt genom fisken eller köttet och gör matlagningen snabb och smidig. Alla knivar i serien Gourmet har ett högkvalitativt stål, med en optimal balans mellan krom och kolhalt för högsta kvalité. FRIODUR®-is-härdningen ger flexibilitet i stålet, och gör bladen motståndskraftiga mot rostangrepp, samt håller kniven skarp längre. Tack vare en tvåstegsprocess har knivarna en fin symmetrisk kant med knivvinkeln cirka 15 grader per sida. Matlagningen blir enkel och behaglig tack vare dessa vassa knivar med sitt ergonomiska handtag. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Pluton Urbeningskniv Stål/Svart 15 cm

    Pluton Urbeningskniv Stål/Svart 15 cm
  • Global G-30 Svensk filékniv 21 cm

    Global G-30 Svensk filékniv 21 cm
  • Kasumi Urbeningskniv 16 cm

    Kasumi Urbeningskniv 16 cm
    Urbeningskniv från japanska kvalitetsmärket Kasumi. Den smala kniven är utmärkt för att skära och putsa fisk och kött. Kniven har 32 lager rostfritt stål och 15 graders vinkel som gör att bladet är väldigt vasst. Handtaget är tillverkat i trä med impregnerat hårdplast. Kniven är tillverkad i den japanska staden Seki.   Specifikationer: Mått:Knivlängd: 37 cm. Bladlängd: 24 cm. Vikt: 284 gram.  
  • Wasabi Black Sashimikniv 21 cm Yanagiba

    Wasabi Black Sashimikniv 21 cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm

    Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm
  • Tramontina Urbeningskniv 15 cm Blister Mörkbrunt Handtag

    Tramontina Urbeningskniv 15 cm Blister Mörkbrunt Handtag
    Vacker och rejäl filé- och urbeningskniv från Tramontina.Tramontina har bestick för varje tillfälle, och denna serie är speciellt framtagen för grillen. Kniven har ett 15 cm långt blad som passar perfekt för att bena ur, filea fisk och putsa hinnor från stekar. Kniven är i rostfritt stål och handtaget i mörkbrunt trä. Den smakfulla designen gör det lite trevligare att förbereda en bit kött eller fisk till grillen. Handtaget ligger dessutom bra i handen och tål både hög värme och att diskas i maskin.Specifikationer:Material: Rostfritt stål, behandlat trä, nitar i aluminiumFärg: MörkbrunKan diskas i diskmaskin
  • Houcho Filékniv flex 17 cm

    Houcho Filékniv flex 17 cm
  • Zwilling Four Star Urbeningskniv 14 cm

    Zwilling Four Star Urbeningskniv 14 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Laxkniv Räfflad Trähandtag 30 cm

    Laxkniv Räfflad Trähandtag 30 cm
  • Pro Laxkniv Trähandtag Svart 27 cm

    Pro Laxkniv Trähandtag Svart 27 cm
  • Victorinox Flexibel Filékniv 16 cm Rosenträ

    Victorinox Flexibel Filékniv 16 cm Rosenträ
    Filékniv med flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 16 cm.Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt eller rentav fångat själv? Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel

    Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel
    Globals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. 
  • Filékniv Classic 1891

    Filékniv Classic 1891
    Filékniv Classic 1891 från Morakniv. Fisk, kött eller kyckling - filékniven passar de flesta råvaror du vill använda till kvällens middag. Bladet blir mer och mer flexibelt ju längre fram mot spetsen du jobbar, så att filétreringen blir enkel och smidig. Putsa på! Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket. Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina rödbetsade trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare.Rostfritt stål är lätt att underhålla, då det är behandlat för att motstå angrepp av rost och korrosion. Dock är det alltid bra att ta för vana att skölja av bladet under rinnande varmt vatten, gärna med en mild tvållösning, efter användning om kniven blivit smutsig. Låt sedan kniven torrtorka. Inga knivar bör köras i diskmaskin, maskindiskmedlet är boven i dramat med sin negativa effekt på bladet.
  • Kai Classic DM-0710 Urbeningskniv 15,5 cm

    Kai Classic DM-0710 Urbeningskniv 15,5 cm
    Från den japanske knivmästaren Kai kommer dessa otroliga superknivar. Damaskusstål i 65 lager med en inre kärna av V10-Goldstål gör Shun till en närmast overkligt skarp och tålig kniv.Alla Shunknivar är gjorda för hand, inklusive stålarbetet, och detta ger varje kniv ett lika karaktäristiskt som unikt mönster i stålet.Handtaget är tillverkat av Pakka-wood och designat i D-form på traditionellt japansk vis. Oavsett om det är fisk, fågel, kött eller grönsaker. I Shun-serien finner du knivar som passar alla ändamål - bara lite bättre.
  • Tamahagane San Kyoto Filékniv Solid Flexibel 16 cm

    Tamahagane San Kyoto Filékniv Solid Flexibel 16 cm
    En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.Bladets längd: 16 cm
  • Wüsthof Classic Filékniv 16 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 16 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Filékniv

    Filékniv
    Flexibel filékniv i Cromova 18-stål.
  • Super Gou Urbeningskniv 15 cm

    Super Gou Urbeningskniv 15 cm
  • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm
    Tamahagane SAN Kyoto har 63 lager stål i damaskusdesign.Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Handtaget är tillverkat i svart Micarta.Micarta är ett högtrycklaminat med träkänsla men med hygieniska egenskaper som klarar resturangkrav. En kniv som med fördel används för skinning och filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.
  • Chroma Type 301 Laxkniv 30 cm

    Chroma Type 301 Laxkniv 30 cm
    Chroma Type 301 laxkniv 30 cm, design by F.A. Porsche. En laxkniv med flexibelt blad på hela 30 cm som gör att du enkelt skär långa fina snitt. Långt, tunt och flexibelt blad med rundad spets.
  • Shun Classic Urbeningskniv 15 cm

    Shun Classic Urbeningskniv 15 cm
    Japansk urbeningskniv från KAI som passar utmärkt för att filéa fisk och bena ur kött. Kniven har en kärna av kvalitetsstålet VG-MAX och 32 lagers damaskstål som ger kniven ett vackert mönster. Handtaget är tillverkat av laminerat Pakkaträ som är slipat och polerat med en glansig finish. Kniven passar perfekt både för ambitiösa hemmakockar och i professionella kök.
  • Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm

    Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm
  • Fiskars Norden Filékniv 20 cm

    Fiskars Norden Filékniv 20 cm
    När du har rätt kniv för jobbet blir allt så mycket enklare! Denna filékniv från Fiskars serie Norden har ett långt och flexibelt knivblad. Detta gör produkten perfekt när du vill filéa fisk eller dylikt. Kniven är gjord av högkvalitativt tyskt stål med hög kolhalt, vilket garanterar långvarig skärpa och överlägsen funktionalitet. I Norden-serien finner vi produkter med tidlös, nordisk design med inspiration från nordiska matlagningstraditioner. Det snygga handtaget är tillverkat av finskt björkträ som blivit värmebehandlat. Kniven ligger skönt i din hand, vilket är en viktig aspekt!  Specifikationer:- Långt och flexibelt knivblad.- Material: Tyskt stål med hög kolhalt, värmebehandlat björkträ från Finland.- Bladhårdhet HRC 56- Tillverkad i Finland.- Optimal 26-graders slipvinkel.- Handdisk rekommeneras.
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm Svart

    Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm Svart
    Filékniv med svart skaft. Bladlängd 26 cm. Levereras i presentask.En olivslipad laxkniv som man med finess filear tunna skivor, från den rökta eller gravade laxsidan. Utan att begränsa sig använder man samma kniv till carpaccion och allt annat kallskuret i sammanhang som antipasti, tapas och hederligt svenskt smörgåsbord.Den suveräna specialkniven från Victorinox för hemmagourmanden. Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable. 
  • SwissClassic Filékniv 20 cm Presentask

    SwissClassic Filékniv 20 cm Presentask
  • CLASSIC IKON Filékniv flexibel 16 cm

    CLASSIC IKON Filékniv flexibel 16 cm
  • PRO Laxkniv 28 cm

    PRO Laxkniv 28 cm
  • IKON Filekniv 16 cm

    IKON Filekniv 16 cm
    IKON filékniv från varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.

ileadilead