Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.

Kniven för tunna filéer

Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter. I den japanska matkulturen använder sashimikniv för att skära tunna skivor fisk till sushi.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. En stor griljerad skinka eller rostbiff går lätt att skära med en skinkkniv. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.

Populärt inom filéknivar

 • Wüsthof - Classic Filekniv 16 cm

  Wüsthof - Classic Filekniv 16 cm
  Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
 • Anders Petter - Backaryd Filékniv 20 cm

  Anders Petter - Backaryd Filékniv 20 cm
  Smidig filékniv i rostfritt stål från Anders Petters serie Backaryd. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filéa med minimalt svinn. Backaryd är serien för dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion. Redskapen är effektiva, pålitliga och slitstarka. Lika trevliga att se på som att använda, oavsett om det är vardag eller fest.
 • Wüsthof - Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart

  Wüsthof - Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart
  Classic Ikon urbeningskniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.
 • Global - Global G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

  Global - Global G-10 Laxkniv flexibel 31 cm
  G-10 från Global Classic är en lång filékniv med tunt knivblad, vilket gör den följsam och flexibel. Passar perfekt till större filéarbeten i köket.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.>

Fler tips på filéknivar

 • Lion Sabatier - Ideal Fiskkniv 20 cm flexibel Stål/svart

  Lion Sabatier - Ideal Fiskkniv 20 cm flexibel Stål/svart
  En fiskkniv i serien Ideal. Perfekt till att skära fina filéer från mellanstora och stora fiskar. Ligger mycket skönt i handen och är mycket lätt att underhålla tack vare den höga kvalitén på stålet.
 • Victorinox - Fibrox Filékniv 20 cm

  Victorinox - Fibrox Filékniv 20 cm
  Filékniv med ett blad i rostfritt stål på 20 cm samt ett gult handtag i det tåliga materialet Fibrox från Victorinox.Skiva och filea allt från svärdfisk till lax med denna välbalanserade filékniv från schweiziska Victorinox. Denna flexibla kniv är tillverkad i Schweiz av högkvalitativt rostfritt stål med ett handtag i det hållbara materialet Fibrox som har formats direkt runt knivbladet för att skapa en ergonomisk filékniv som slår alla andra konkurrenter med hästlängder. Det ultraskarpa bladet på 20 cm gör alla filéjobb superenkla och det speciellt utformade handtaget ger dig bekväm användning under både kortare och längre preppjobb vilket gör att kniven passar lika bra därhemma som i det professionella köket. En filékniv för alla helt enkelt. Handdisk rekommenderas.År 1884 slog Karl Elsener upp dörrarna till sin bestickverkstad i den lilla orten Ibach i centrala Schweiz. Han hade som mål att bekämpa fattigdom och arbetslöshet i, på den tiden, ett av Europas fattigaste länder genom att skapa arbete och på så sätt minska emigrationen västerut. År 1897 uppfann han den numera ikoniska Schweiziska Armékniven som skapade grunden till ett blomstrande företag som satte både Schweiz och Ibach på kartan. Idag är Victorinox ett globalt bolag som fortfarande har sin legendariska armékniv som kärnprodukt, och numera även är kända för sin tillverkning av hållbara knivar och hushållsredskap av allra högsta kvalitet. Schweiziskt hantverk när den är som bäst.
 • Victorinox - Victorinox Urbeningskniv Kebony 15 cm

  Victorinox - Victorinox Urbeningskniv Kebony 15 cm
  Victorinox Urbeningskniv ur serien Kebony, tillverkad i rostfritt stål med handtag i trä.En tålig kniv med lite grövre, böjt och 15 cm långt blad som gör det lätt att komma nära benet. Viktiga egenskaper hos en urbeningskniv eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot ben.Victorinox produkter har livstidsgaranti mot material- och produktionsfel.Schweziska Victorinox är ett gammalt kvalitetsmärke som ursprungligen började med att tillverka de världsberömda multifunktionella Swiss Army Knives redan 1884. Idag står Victorinox för hög kvalitet och innovation när det gäller flera typer av knivar, främst köksknivar för både professionellt bruk och hobbykockar med höga krav på sina verktyg.
 • Opinel Les Forgés filékniv

  Opinel Les Forgés filékniv
  Opinel Les Forgés är tillverkad av rostfritt stål, vilket garanterar en maximal hållbarhet. Kniven har en exklusiv design och den har dessutom ett handtag av trä, vilket gör den mycket användarvänlig. Kniven är mycket vass och klarar därför enkelt av uppgiften att skära, och du kommer att få en otroligt funktionell kniv som du kommer att värdesätta.
 • Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 15 cm

  Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 15 cm
  Urbeningskniv med uppåtlutande blad i rostfritt stål på 15 cm och ett handtag i hållbar Fibrox från Victorinox.Använd denna högkvalitativa urbeningskniv från Victorinox till att både bena ur och trimma köttbitar i alla dess former. Denna kniv från Victorinox har designats i japansk Gokujo-stil, vilket betyder att det långa knivbladet har en skarpt uppåtlutande form som är speciellt framtagen för att enkelt kunna skära bort allt från ben till fett och senor. Den speciella designen gör att kniven lätt förs in i köttbiten utan problem, och kniven fungerar perfekt både för urbening av köttbitar och som filékniv för mindre fiskar. Bladet är tillverkat i rostfritt stål av högsta kvalité, och kniven har även ett ergonomiskt handtag av hållbar Fibrox med en matt yta och ett inbyggt fingerskydd för säker användning vid alla tillfällen. En riktigt praktisk kniv med många användningsområden helt enkelt. Handdisk rekommenderas.År 1884 slog Karl Elsener upp dörrarna till sin bestickverkstad i den lilla orten Ibach i centrala Schweiz. Han hade som mål att bekämpa fattigdom och arbetslöshet i, på den tiden, ett av Europas fattigaste länder genom att skapa arbete och på så sätt minska emigrationen västerut. År 1897 uppfann han den numera ikoniska Schweiziska Armékniven som skapade grunden till ett blomstrande företag som satte både Schweiz och Ibach på kartan. Idag är Victorinox ett globalt bolag som fortfarande har sin legendariska armékniv som kärnprodukt, och numera även är kända för sin tillverkning av hållbara knivar och hushållsredskap av allra högsta kvalitet. Schweiziskt hantverk när den är som bäst.
 • Essential Filékniv 18 cm

  Essential Filékniv 18 cm
 • Zwilling Pro Filékniv 26 cm

  Zwilling Pro Filékniv 26 cm
  Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
 • Pluton laxkniv med Räfflor

  Pluton laxkniv med Räfflor
 • Urbeningskniv Rakt Brett Blad Fibroxhandtag Grön 15 cm

  Urbeningskniv Rakt Brett Blad Fibroxhandtag Grön 15 cm
 • Lion Sabatier - Ideal Filékniv 15 cm Stål/svart

  Lion Sabatier - Ideal Filékniv 15 cm Stål/svart
  En filékniv i serien Ideal som är flexibel och följer mönstret på råvaran perfekt. Ligger mycket skönt i handen och är mycket lätt att underhålla tack vare den höga kvalitén på stålet.
 • Victorinox Urbeningskniv, fibroxhandtag, gul

  Victorinox Urbeningskniv, fibroxhandtag, gul
  Urbeningskniv med gult handtag i fibrox, från Victorinox.
 • Orrefors Jernverk Premium Filé kniv, Stål

  Orrefors Jernverk Premium Filé kniv, Stål
  För den matlagningsintresserade är filékniven ett kuttersmycke i köket. Här är knivbladet långt, smalt och lätt böjligt för att man ska kunna följa skinnet på tex fisken när man ska filéa.&hellip:
 • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

  Fiskars Essential Filékniv 18 cm
  En snygg och praktisk filekniv från Fiskars och deras serie Essential. Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Essential är alltså optimal för dig som letar efter de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet. Trots att kniven går att diska i maskin rekommenderar vi att du diskar den för hand för en så lång livslängd som möjligt. Material: Rostfritt Stål.Längd: 18 cm.
 • Fiskars Functional Form Filékniv 22 Cm - Filéknivar Plast Svart

  Fiskars Functional Form Filékniv 22 Cm - Filéknivar Plast Svart
  Filékniven från Fiskars har ett starkt knivblad i japanskt rostfritt stål med ett ergonomiskt handtag. Filékniven har en användarvänlig design för optimerad prestanda. Om filékniven från Fiskars- Bekvämt, ergonomiskt handtag.- Användarvänlig design.- Starkt, vasst knivblad.- Från kollektionen Functional Form. Skötselråd för filékniven- Kan diskas i maskin men handdisk rekommenderas. Shoppa Filéknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
 • Opinel - Les Forgés 1890 Filékniv 18 cm

  Opinel - Les Forgés 1890 Filékniv 18 cm
  Med ett fint, flexibelt blad kommer du enkelt skära tunna skivor och filéa fisk. Serien Les Forgés 1890 moderna design i kombination med tradition av fint hantverk kommer imponera även den mest kräsna kocken. Knivarna har överlägsen kvalitet, smidda helt från en enda stång av X50CrMoV15 rostfritt stål, som ger en anmärkningsvärd styrka, balans och utmärk skärförmåga. Handtaget av bokträ känns har en ergonomisk design och ligger bekvämt i handen. Serien lanserades 2019 och tillverkas i Opinels fabrik i Franska alperna.
 • Kasumi Urbeningskniv 16 cm

  Kasumi Urbeningskniv 16 cm
  Urbeningskniv från japanska kvalitetsmärket Kasumi. Den smala kniven är utmärkt för att skära och putsa fisk och kött. Kniven har 32 lager rostfritt stål och 15 graders vinkel som gör att bladet är väldigt vasst. Handtaget är tillverkat i trä med impregnerat hårdplast. Kniven är tillverkad i den japanska staden Seki.   Specifikationer: Mått:Knivlängd: 37 cm. Bladlängd: 24 cm. Vikt: 284 gram.  
 • Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 15 cm

  Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 15 cm
  Urbeningskniv med blad i rostfritt stål i Gokujo-stil på 15 cm samt ett skaft av hållbar Fibrox från Victorinox.Denna urbeningskniv från Victorinox har utformats i japansk Gokujo-stil med ett skarpt uppåtlutande blad som är speciellt designat för att både kunna urbena och filea allt från köttbitar i alla dess former till fisk av alla sorters storlekar. Bladets speciella form gör att det enkelt sticks in med ett snitt, och sedan kan det lätt manövreras mellan skinn, brosk och senor för att skära upp perfekta bitar av valfri storlek. Det tunna bladet är tillverkat i rostfritt stål av hög kvalité för lång hållbarhet och användning under många år framåt, och kniven är även utrustad med ett ergonomiskt handtag i tålig Fibrox som har en matt yta och ett inbyggt fingerskydd för både optimal säkerhet och komfort. Handdisk rekommenderas.År 1884 slog Karl Elsener upp dörrarna till sin bestickverkstad i den lilla orten Ibach i centrala Schweiz. Han hade som mål att bekämpa fattigdom och arbetslöshet i, på den tiden, ett av Europas fattigaste länder genom att skapa arbete och på så sätt minska emigrationen västerut. År 1897 uppfann han den numera ikoniska Schweiziska Armékniven som skapade grunden till ett blomstrande företag som satte både Schweiz och Ibach på kartan. Idag är Victorinox ett globalt bolag som fortfarande har sin legendariska armékniv som kärnprodukt, och numera även är kända för sin tillverkning av hållbara knivar och hushållsredskap av allra högsta kvalitet. Schweiziskt hantverk när den är som bäst.
 • Global Filékniv Flexible G-30 21 Cm - Filéknivar Rostfritt Stål

  Global Filékniv Flexible G-30 21 Cm - Filéknivar Rostfritt Stål
  Swedish Filleter är en filékniv med ett långt, smalt och flexibelt blad som passar utmärkt för att filéa, skinna, rensa och hantera fisk. Kniven är tillverkad i Japan och består av CROMOVA 18 rostfritt stål, vilket är ett väldigt hårt och slitstarkt material med utmärkt skärpa som varar länge. Skaftet är även det tillverkat av rostfritt stål, men har en ihålighet som är fylld med sand för att kniven ska få en perfekt tyngd och balans. Riktig lyx för dig som gillar att jobba i köket! Kniven bör ej diskas i diskmaskin. Det är rekommenderat att diska för hand med varmt vatten och vanligt diskmedel för att sedan torka av med en torr kökshandduk. Shoppa Filéknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
 • Fiskars - Functional Form Filékniv 22 cm

  Fiskars - Functional Form Filékniv 22 cm
  Filékniven från Fiskars Funtional Form har ett flexibelt blad specialdesignat för att snabbt och säkert filea fisk. Ett Softgriphandtag gör att kniven ligger stadigt i handen medan du arbetar. Filéknivens bladlängd är 21 cm.Fiskars serie Functional Form ger dig praktiska lösningar för vardagligt bruk i köket. Produkterna är tillverkade för att vara lätta att använda, enkla att rengöra och smidiga att förvara. I Functional Form sortimentet hittar du ett brett utbud av knivar, saxar, bestick och köksredskap.
 • Laxkniv, handtag i rosenträ - Victorinox

  Laxkniv, handtag i rosenträ - Victorinox
  Laxkniv med långt räfflat blad från Victorinox och handtag i rosenträ.
 • Grand Mâitre Laxkniv Smidd Svart 26 cm i Presentask

  Grand Mâitre Laxkniv Smidd Svart 26 cm i Presentask
 • Urbeningskniv Swibohandtag Gul 16 cm

  Urbeningskniv Swibohandtag Gul 16 cm
 • Miyabi - Birch 5000 MCD Chutoh Filé/Köttkniv 16 cm

  Miyabi - Birch 5000 MCD Chutoh Filé/Köttkniv 16 cm
  Chutoh är en mindre filékniv på 16 cm som kan använda till att både skära grönsaker, putsa kött, skära kött eller filea fisk. Miyabi Birch serien har en kärna av MC63 Micro Carbide pulverstål, CRYODUR®, som i själva verket är förädlat SG2 stål härdat till en hårdhet av ca. 63 HRC. Bladet är täckt med rostfritt stål i vacker floristisk damaskdesign. Slipvinkel är 19°, eggen är slipad enligt Honbazuke metoden och handtaget är traditionellt D-format och gjort av masurbjörk från finska Lappland. Alla Miyabi knivar är tillverkade i Seki, Japan, med urgamla japanska traditionella metoder och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitét som dessutom lämnar en livstidgaranti på material och produktionsfel.
 • Kai Shun Pro Sho Yanagiba Sashimikniv 24 cm.

  Kai Shun Pro Sho Yanagiba Sashimikniv 24 cm.
  En sashimikniv är perfekt för att rensa fisk, men kan också användas för andra saker där en vass kniv med bra precision behövs, så som rensning av kött. Denna Yanagiba sashimikniven från Kai är en del av Shun Pro Sho-serien som kännetecknas av det traditionella japanska knivbladet, som är asymmetriskt med slipning av ena sidan. Detta ger en unik skärupplevelse som europeiska symmetriska knivar inte kan jämföras med.Knivbladet är gjort av solid VG-10 stål med ett vackert mönster, medan det ergonomiska handtaget är gjort av pakkaträ meden blank finish. Knivens konstruktion gör att du får en optimal upplevelse när det är dags att skära rå fisk och andra fuktiga råvaror. Yanagiba betyder pilblad, vilket ses på knivens långa, smala blad. Bladet är designat för att kunna skära genom maten, vilket minskar saftförlusten.
 • Wüsthof Classic Filékniv 18 Cm - Filéknivar Rostfritt Stål

  Wüsthof Classic Filékniv 18 Cm - Filéknivar Rostfritt Stål
  Filékniven från Wüsthof har en perfekt balans med ett robust handtag och ett långt, spetsigt knivblad i rostfritt stål. Den har en klassisk design med en ergonomisk känsla. Ett nödvändigt redskap för ditt kök. Om filékniven från Wüsthof- Robust, skyddande handtag.- Från kollektionen Classic.- Tillverkad i Tyskland Skötselråd för filékniven- Handdisk rekommenderas för att vidhålla produktens livslängd. Shoppa Filéknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
 • G-21 Filékniv Flexibel 16cm

  G-21 Filékniv Flexibel 16cm
 • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm

  Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm
  Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
 • Zwilling Twin Fin Ii Sujihiki Filékniv 23 Cm - Filéknivar Rostfritt Stål

  Zwilling Twin Fin Ii Sujihiki Filékniv 23 Cm - Filéknivar Rostfritt Stål
  Twin Fin II Sujihiki filékniv från Zwilling av det nya materialet NitroB som ger ett starkt blad som motstår rost. Tillverkad i Seki, Japan. Livstidsgaranti gällande materialet och eventuella produktionsfel. Shoppa Filéknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
 • Tamahagane - San Filékniv Flexibel 16 cm

  Tamahagane - San Filékniv Flexibel 16 cm
  SN-1120 från Tamahaganes serie San är en flexibel kniv som med fördel används för filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött. Kniven har ett vackert handtag i rödbrun Pakkawood, ett material som sammanfogas med ett plastmaterial under högt tryck. Det har samma oslagbara känsla som trä men med plastens hygieniska egenskaper. Inne i handtaget finns en vikt som hjälper kniven att hålla dess perfekta balans, oavsett storlek på bladet. Du kan se vikten som en knapp på handtagets slut.Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
 • Global - Global G-19 Filékniv bred 27 cm

  Global - Global G-19 Filékniv bred 27 cm
  G-19 från Global Classic är en stor och flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade filéuppdrag. Bladet är något bredare än på den traditionella filékniven,vilket ger en stabilitet när man filéar större stycken av kött och fisk.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
 • Suncraft Senzo filékniv 17 cm.

  Suncraft Senzo filékniv 17 cm.
  Vackert smiden filékniv från Suncraft Senzo. Handtaget är tillverkad av svart pakkaträ, som dessutom har en mindre stötabsorberande ring. Bladets finish har tydliga damascuslager, vilket ger det vackra mönstret. Kniven har en hårdhet på 60-62 HRC och har hela 33 lager. Kärnstålet är VG10 och är smiden på klassiskt japanskt sätt. Du får en lätt och balanserad kniv som kan användas till kökets alla uppgifter.
 • Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm

  Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm
 • Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 16 cm

  Victorinox - Fibrox Urbeningskniv 16 cm
  Urbeningskniv med ett rakt blad i rostfritt stål på 16 cm samt ett bekvämt handtag i Fibrox från Victorinox.Denna lite längre urbeningskniv har en strömlinjeformad design som har speciellt framtagits för att göra urbeningsjobbet så enkelt som möjligt under alla omständigheter. Bena ur allt från nötkött till nyfångad fisk med denna slanka urbeningskniv från schweiziska Victorinox, och lägg märke till hur det aldrig har varit så lätt. Knivens raka blad glider enkelt in i köttet med ett snitt och tar sig sedan runt ben, fett och senor för att skära upp de mest fantastiska köttbitarna och filéerna som du någonsin sett. Och du gjorde allt själv! Urbeningsknivens blad är tillverkat i högkvalitativt rostfritt stål, och den är även utrustad med ett hållbart handtag i materialet Fibrox, med en matt yta samt ett inbyggt fingerskydd. Detta samt handtagets ergonomiska utformning ger kniven en perfekt blandning av hållbarhet, komfort, och säkerhet för fantastisk användning i många år framåt. Handdisk rekommenderas.År 1884 slog Karl Elsener upp dörrarna till sin bestickverkstad i den lilla orten Ibach i centrala Schweiz. Han hade som mål att bekämpa fattigdom och arbetslöshet i, på den tiden, ett av Europas fattigaste länder genom att skapa arbete och på så sätt minska emigrationen västerut. År 1897 uppfann han den numera ikoniska Schweiziska Armékniven som skapade grunden till ett blomstrande företag som satte både Schweiz och Ibach på kartan. Idag är Victorinox ett globalt bolag som fortfarande har sin legendariska armékniv som kärnprodukt, och numera även är kända för sin tillverkning av hållbara knivar och hushållsredskap av allra högsta kvalitet. Schweiziskt hantverk när den är som bäst.
 • Design by F. A. Porsche filékniv 19 cm

  Design by F. A. Porsche filékniv 19 cm
 • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

  Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
  Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
 • Victorinox - Fibrox Flåkniv 15 cm

  Victorinox - Fibrox Flåkniv 15 cm
  Flåkniv med blad i rostfritt stål som mäter 15 cm och ett handtag i materialet Fibrox från Victorinox.Skär upp alla typer av köttbitar med denna flåkniv från schweiziska Victorinox. Victorinox flåkniv har ett 15 cm långt blad i rostfritt stål av allra högsta kvalité för att göra flåarbetet så enkelt som möjligt. Bladet skär och delar allt från kött, skinn och brosk utan problem och är hållbart designat för användning under många år framåt. Flåkniven är perfekt att ha med sig på jaktsemestern som ett pålitligt verktyg som lätt kan preppa dagens byte – vad det än må vara. Kniven har även ett speciellt utformat handtag i hållbar Fibrox som har en ergonomisk form vilket gör kniven otroligt bekväm att använda. Handdisk rekommenderas.År 1884 slog Karl Elsener upp dörrarna till sin bestickverkstad i den lilla orten Ibach i centrala Schweiz. Han hade som mål att bekämpa fattigdom och arbetslöshet i, på den tiden, ett av Europas fattigaste länder genom att skapa arbete och på så sätt minska emigrationen västerut. År 1897 uppfann han den numera ikoniska Schweiziska Armékniven som skapade grunden till ett blomstrande företag som satte både Schweiz och Ibach på kartan. Idag är Victorinox ett globalt bolag som fortfarande har sin legendariska armékniv som kärnprodukt, och numera även är kända för sin tillverkning av hållbara knivar och hushållsredskap av allra högsta kvalitet. Schweiziskt hantverk när den är som bäst.
 • Filékniv Ideal, 15 cm

  Filékniv Ideal, 15 cm
  En filékniv i stål med mässingsnitar på handtaget.
 • Global - Global G-41 Filékniv styv 21 cm

  Global - Global G-41 Filékniv styv 21 cm
  G-41 från Global Classic är en filékniv som är unikt framtagen för det nordiska sättet att filéa fisk. Modellen har ett styvt blad för att ge kniven bättre balans.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
 • Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel

  Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel
  Skär tunna, fina skivor lax med Globals flexibla laxkniv! En lång och mycket behaglig filékniv som lämpar sig för de större filéarbetena i köket. Tack vare det något tunnare stålet i Globals filéknivar jämfört med andra knivar är filéknivarna mycket följsamma och flexibla.Bladets längd: 31 cm.
 • Global - Global G-11 Sashimikniv 25 cm

  Global - Global G-11 Sashimikniv 25 cm
  Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge perfekt balans, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
 • Lissabon Filékniv 24 cm

  Lissabon Filékniv 24 cm
  Filékniv 24 cm i rostfritt stål. Handtag i vitt POM-material och blad av tåligt X50CrMoV15-stål.
 • Wüsthof Classic Ikon Filékniv 18 Cm - Filéknivar Rostfritt Stål

  Wüsthof Classic Ikon Filékniv 18 Cm - Filéknivar Rostfritt Stål
  Filékniven från Wüsthof har ett flexibelt, spetsigt knivblad perfekt för fisk, kött och frukt. Den har genomtänkta detaljer med en exceptionell prestanda och ett perfekt resultat. Den har ett välbalanserade, ergonomiskt handtag för optimal användarupplevelse. Om filékniven från Wüsthof- Exceptionell prestanda.- Den här filékniven är en del av Wüsthofs kollektion Classic Ikon.- Välbalanserade, ergonomiskt handtag.- Tillverkad i Tyskland Skötselråd för filékniven- Handdisk rekommenderas. Shoppa Filéknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
 • Tamahagane - Shokunin Urbeningskniv 15 cm

  Tamahagane - Shokunin Urbeningskniv 15 cm
  En urbeningskniv med ett styvt och relativt smalt blad. Modellen är perfekt när du exempelvis styckar en fläsksida eller benar ur en lammstek. Då är det viktigt att ha en tålig kniv, eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot benen.Serien Shokunin från knivjätten Tamahagane kombinerar traditionellt japanskt hantverk med europeisk knivdesign. Shokunin betyder ”den bästa hantverkaren” på japanska. Knivbladet är tillverkat av högkvalitativt japanskt stål av typen Molybden-Vanadium. Hårdhetsgraden är 58 HRC.Knivhandtaget är tillverkat av exklusiv, svart pakkawood. Pakkawood består av fanér och specialplast som sammanfogas under högt tryck. Materialet har antibakteriella egenskaper samtidigt som det behåller strukturen från träet, något som ger handtaget en svårslagen känsla. Formen på handtaget är mer europeisk i stilen än handtagen på Tamahaganes andra knivserier.
 • Zwilling - Pro Filékniv 18 cm

  Zwilling - Pro Filékniv 18 cm
  Flexibel filékniv från Zwilling som passar perfekt att putsa samt filea kött och fisk m.m. En professionell helsmidd kniv för alla matintresserade. Tillverkad av Friodur® stål, dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Elegant design med skuret bolster för ett säkert och bekvämt grepp. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
 • MO-V Filékniv Swordfish 22cm

  MO-V Filékniv Swordfish 22cm
 • Tamahagane Sashimikniv Tsubame 27 cm

  Tamahagane Sashimikniv Tsubame 27 cm
  The Tamahagane San Tsubame knivar görs i 3 lagers-stål. Mellanlagret är VG 5 Stål och är den delen som är själva knivbladet/ eggen. De två utvändiga lagren är SUS410-stål som är lite mjukare och tåligare. Själva vinkeln på kniven är på 14-15 grader. Knivbladet är tillverkat för hand och är sen sandblåst.
 • Tramontina - Black Collection Churrasco Köttkniv 24 cm

  Tramontina - Black Collection Churrasco Köttkniv 24 cm
  Läcker och funktionell köttkniv från Tramontina.Tramontina Churrasco Black Collection Köttkniv 24 cm är en kniv för att tillreda alla sorters kött. Den är dessutom riktigt snygg i och med att köksknivens blad är tillverkad i läckert mörkt rostfritt stål av högsta kvalitet och det behändiga handtaget är i trä och ger både ett fast grepp och en rustik känsla till kniven.Tramontina Churrasco Black Collection Förskärarkniv är totalt 24 cm lång inklusive handtag och kan med fördel kombineras med Tramontinas övriga sortiment av vackra bestick och grillutrustning som också finns att köpa på Cervera!Tramontina är ett brasilianskt företag som grundades redan 1911 och idag är världsledande inom all sorts grillutrustning, från grillar och grillutrustning till bestick av olika slag. Alla tillverkade med samma höga kvalitet och skapade speciellt för att användas vid grillning och när du njuter av att äta det du grillat!
 • Zwilling Gourmet Filékniv Kött 20 Cm - Filéknivar Plast Svart

  Zwilling Gourmet Filékniv Kött 20 Cm - Filéknivar Plast Svart
  Knivblad av Friodur rostfritt stål som härdats med is i en unik process Zwillings logotyp inpräntad. Ergonomiskt handtag i klassisk design med nitar. Utan bolster. Handdisk rekommenderas för optimal kvalitet. Tål maskindisk. Shoppa Filéknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.

ilead