Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

  • Janus Filékniv 16 cm Svart ek

    Denna kniv har ett långt flexibelt blad vilket gör det möjligt att filéa fisk, kött, grönsaker eller frukt på ett smidigt sätt. JANUS är en serie knivar som är tillverkat av ett högpresterande stål som innehåller niob och en yta av högkvalitativ diamantliknande kolbeläggning som förbättrar bladets funktionalitet. Nesmuk använder en extremt hård beläggningsvariant som ger hög repningsresistens. Den obelagda och polerade kanten ger kniven ett högt rostmotstånd och gör bladet tuffare och starkare. Resultatet gör att kniven håller skärpan vilket ger kniven en lång livslängd!
  • Opinel Parallele Filékniv No 121, 18 cm

    En perfekt kniv för att filéa fisk bland annat. Skaft i lackad bok och blad i tyskt kvalitetsstål.  18 cm. 
  • Satake filékniv 18 cm

    Med en en Satake filékniv 18 cm ur Professional-serien har du en riktigt bra kökskniv.Den är framtagen i nära samarbete med svenska kockar och balans, känsla och prestanda var vad de eftersträvade De flesta köksknivarna i serien är tillverkade i AUS8-stål, men just filékniven (och brödkniven) är gjord i DR1K6-stål som lämpar sig bättre för tandade och mer flexibla knivar. Bladlängden är endast 18 cm vilket får ses som mycket kort för just en filékniv, men därmed blir den också mycket lättjobbad. Filékniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ ? ett träslag som tål väta och tuffa tag.Satake tycker är ett av våra märken vi är mest nöjda med. Deras köksknivar håller hög kvalitet, är lättjobbade, ser bra ut och framförallt prisvärda.
  • Global G-41 Filékniv 21cm Styv

    Global filékniv 21 cm styv.Klassisk svensk (nordisk) filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk. Modellen är styv för att ge en bättre balans.
  • Tamahagane SAN Filékniv, solid flex. 160 mm

    Tamahagane SAN Filékniv, solid flex. 160 mm från Tamahagane
  • Anarchy Filékniv 18 cm

    Filékniven från Anarchy Knives är en filékniv som verkligen flyttar gränserna för hur en kniv eller filékniv kan se ut. Anarchys knivar är en samling rockiga kvalitetsknivar som skriker attityd. Filéknivens blad är gjort i rostfritt stål och har ett unikt produktionsnummer tryckt på. Skaftet är gjort av det syntetiska materialet mikarta som är oerhört tåligt. På skaftet finns även detaljer i mässing, vilket gör kniven unik. Detaljerna består av symbolen för Spader Ess i änden på kniven och texten "It's always darkest before the dawn" ingraverat på skaftets rygg.
  • Wusthof CLASSIC IKON Filékniv Creme

    Wusthof CLASSIC IKON Filékniv Creme från Wusthof
  • G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

    En lång och härlig filékniv som lämpar sig för de större filéarbetena i köket, stålet i Globals filéknivar är något tunnare än i övriga knivar vilket gör dem mer följsamma och flexibla
  • Zwilling Pro Filekniv 18 cm

    Flexibel filékniv från Zwilling som passar perfekt att putsa samt filea kött och fisk m.m. En professionell helsmidd kniv för alla matintresserade. Tillverkad av Friodur® stål, dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Elegant design med skuret bolster för ett säkert och bekvämt grepp. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Global Filékniv 16cm flexibel

    Global Filékniv 16cm flexibel från Global
  • Victorinox Filékniv Flexibel 20 cm Rosenträ

    Filékniv med flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 20 cm. En stor och lätt böjlig filékniv, bladet är 20 cm långt. En bra storlek som gör det enkelt att arbeta med lite större fisk och fågel. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Med kvalitetsknivar från Victorinox blir det lätt att leverera i köket. Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm

    Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm från Fiskars
  • Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt kolstål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Zwilling Pro Urbeningskniv 14 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm

    En mycket populär filékniv av högsta kvalité, bladets längd är 18 cm. Den har ett handtag av Fibrox som ligger mycket skönt i handen, vilket gör att den är lätt att arbeta med. Detta är mellanstorleken av tre och med sin vassa egg och flexibla blad gör den filéeandet till en dans.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • G-18 Filékniv 24 cm bred flexibel

    Flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag.
  • Yaxell Ran Urbeningskniv 15 cm

    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Kasumi Urbeningskniv 16 cm

    Urbeningskniv från japanska kvalitetsmärket Kasumi. Den smala kniven är utmärkt för att skära och putsa fisk och kött. Kniven har 32 lager rostfritt stål och 15 graders vinkel som gör att bladet är väldigt vasst. Handtaget är tillverkat i trä med impregnerat hårdplast. Kniven är tillverkad i den japanska staden Seki.   Specifikationer: Mått:Knivlängd: 37 cm. Bladlängd: 24 cm. Vikt: 284 gram.  
  • Victorinox Urbeningskniv 15 cm rakt, brett blad Fibrox, grön

    Victorinox Urbeningskniv 15 cm rakt, brett blad Fibrox, grön från Victorinox
  • Tamahagane SAN Urbeningskniv 160 mm

    Tamahagane SAN Urbeningskniv 160 mm från Tamahagane
  • Sabatier Edonist Filékniv 18 cm

    Sabatier Edonist är en knivserie från den kända Franska knivtillverkaren Sabatier Lion. Bladet är tillverkat av rostfritt stål av hög kvalitet och handtaget är av hårt syntetmaterial. Kniven är helsmidd vilket ger den perfekt balans och styvhet.   
  • Zwilling Four Star Filékniv 18 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Victorinox Filékniv flexibel 18 cm Fibrox grön

    Victorinox Filékniv flexibel 18 cm Fibrox grön från Victorinox
  • Pro wood oak Filé/köttkniv 16 cm

    En bredare filékniv från Zwilling. Perfekt att tranchera kött och fisk med. Friodur® stål- dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Elegant design med skuret bolster för ett säkert och handtag av ek för ett bekvämt grepp. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • OBH Nordica Oden Filékniv 21 cm

    En flexibel filékniv från OBH Nordicas serie Oden. Filékniven är lång och smidig när man ska rensa och filea fisk. Kniven har en hårdhet på 56 HRC och handtaget är gjort i Santoprene som ger bra grepp.-21 cm-56 HRC 
  • Yaxell Super Gou 161 Urbeningskniv 15 cm

    En smal och styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som t.ex. när du styckar kött, fisk eller fågel. Att köpa en japansk kökskniv från Yaxell är mer än att bara köpa en kniv. Det är lika mycket ett stycke hantverkskonst med en lång historia och tradition. Yaxells knivar är knivar med berättelser i sig.  Material: SG2 Micro Carbide stål, vilket är omslutet av 160 lager mjukare stål. Handtag i FDA-godkänt rödsvart Canvas- Micarta. Längd: 15 cm.
  • Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • Wüsthof Classic Urbeningskniv 14 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • MAC Flexibel filékniv Pro 17,5 cm

    MAC Flexibel filékniv Pro 17,5 cm från MAC
  • Victorinox Filékniv, smidd, 20 cm i presentask, Grand Mâitre

    Victorinox Filékniv, smidd, 20 cm i presentask, Grand Mâitre från Victorinox
  • Wüsthof Classic Filékniv 16 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm

    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Kai Classic Urbeningskniv 15 cm

    Kai Classic Urbeningskniv 15 cm från Kai
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 20 cm

    En stor och lätt böjlig filékniv, bladet är 20 cm långt och den har ett Fibroxhandtag. En bra storlek som gör det enkelt att arbeta med lite större fisk och fågel. Med den här i köket blir det svårt att skilja proffs från amatörer, nu är det tid att utöka knivredskapen.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Wüsthof Ikon Urbeningskniv 14 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Ikon är lite av ett flaggskepp bland Wüsthofs knivserier. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är gjorda av grenadilleträ som är ett av världens hårdaste träslag. De är utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. Knivarna i Ikon-serien går inte att diska i maskin.
  • Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane SAN Kyoto har 63 lager stål i damaskusdesign.Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Handtaget är tillverkat i svart Micarta.Micarta är ett högtrycklaminat med träkänsla men med hygieniska egenskaper som klarar resturangkrav  En kniv som med fördel används för skinning och filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött. Alla Tamahagane San Kyoto levereras i vackra bambuschatull.
  • Victorinox Urbeningskniv, smidd, 15 cm i presentask, Grand Mâitre

    Victorinox Urbeningskniv, smidd, 15 cm i presentask, Grand Mâitre från Victorinox
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm Svart

    Filékniv med svart skaft. Bladlängd 26 cm. Levereras i presentask.En olivslipad laxkniv som man med finess filear tunna skivor, från den rökta eller gravade laxsidan. Utan att begränsa sig använder man samma kniv till carpaccion och allt annat kallskuret i sammanhang som antipasti, tapas och hederligt svenskt smörgåsbord.Den suveräna specialkniven från Victorinox för hemmagourmanden. Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska "acier inoxydable". 
  • Wüsthof Classic Ikon Urbeningskniv Vit 14 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Miyabi KOH 4000FC Sujihiki Filékniv 24 cm

    Denna praktiska Sujihiki -filekniv från Miyabi har ett blad på 24 cm. Det fina bladet är tillverkat i FC61-gradigt stål för att få ett så vasst blad som möjligt. Bladet har en hårdhetsgrad på 61 Rockwell och eggen är designad i Katana-stil för perfekt skärpa. Miyabi har sin logo ingraverad på bladet och handtaget är i oktagonalt pakka trä för ett perfekt grepp. Kniven är tillverkad i Japan. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, den mest berömda japanska Iron Chef. Miyabi knivar är gjorda med gamla japanska traditioner och modern tysk ingejörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen. 
  • Exxent Filékniv Professional 21 cm

    Exxent Filékniv Professional 21 cm från Exxent
  • Lion Sabatier Filékniv stål/svart,

    Lion Sabatier Filékniv stål/svart, från Lion Sabatier
  • Yaxell RAN Filékniv flexibel 16 cm

    Yaxell RAN Filékniv flexibel 16 cm från Yaxell
  • Victorinox Filékniv flexibel 18 cm Fibrox vit

    Victorinox Filékniv flexibel 18 cm Fibrox vit från Victorinox
  • Wusthof CLASSIC IKON Filékniv Creme

    Wusthof CLASSIC IKON Filékniv Creme från Wusthof
  • Global Bred filékniv 27cm flexibel

    Global Bred filékniv 27cm flexibel från Global
  • Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • G-47 Sashimikniv 25 cm sym.

    Sashimi kniv med lång och låg egg för bra balans. Används när man ska skära upp tunna skivor av till exempel kött eller fisk.
  • SATAKE Satake Pro, Filékniv, 18 cm

    SATAKE Satake Pro, Filékniv, 18 cm från SATAKE
  • Xantia Filékniv Uptown 21cm

    Xantia Filékniv Uptown 21cm från Xantia
  • Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm

    Denna Sujihiki filé-kniv från Miyabi har en otroligt hård kärna av mikro-karbid stål som är effektiv att använda och har en otrolig skärpa. Den har ett långt tunt blad som är bra till att skära både kött och fisk. Den är speciellt framtagen för att skära sashimi och bladets längd låter dig använda hela bladet at skära med. Knivbladets kärna är täckt med 132 lager stål så det har det unika damaskus-mönstret. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen. 
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

    Fiskars Essential Filékniv 18 cm från Fiskars

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.