Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

  • Zwilling Twin Cuisine Filékniv 16 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Twin Cuisine är en serie knivar från Zwilling med ett helt unikt utseende. Det är framförallt de ergonomiska skaften som ger knivarna dess speciella utseende. Stålet är specialpolerat för optimal skärpa och det har en hårdhet på 57 HRC. Riktiga kvalitetsknivar som kan gå i arv mellan generationer.
  • Uptown Filékniv 21 cm

    Filékniv kockkniv i molybdenum vanadium-stål
  • G-41 Filékniv 21 cm styv

    Klassisk svensk-nordisk filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk. Modellen är styv för att ge en bättre balans.
  • Stelton Pure Black Filékniv

    Hög funktionalitet och ett stramt, elegant utseende. Övergången från handtaget till blad är flytande, eftersom bladen är tillverkade av ett stycke av rostfritt stål. Den enkla konstruktionen och särskild beläggningen gör knivarna mycket hygienisk och lätta att rengöra. Samtidigt ger den mattsvarta beläggning ett mycket bra grepp. En perfekt gåva för alla som uppskattar vacker och ren design för köket. Design: Holmbäck Nordentoft. Material: Rostfritt kromstål med matt svart beläggning.
  • Edonist Filékniv 18 cm Stål/svart

    En filékniv i serien Edonist tillverkad i Thiers, som är centrum för knivproduktionen i Frankrike. Det flexibla långa och smala bladet gör den ypperlig på att följa formerna på varan man filear. Tillverkad i kvalitetsstål förstärkt med kväve 4116 NITRO+ för förstklassig hållbarhet och hårdhet. Kniven är individuellt handpolerad. Passar både för hemmet eller i restaurangen.
  • Professional Filékniv 21 cm

    En 21 cm lång professionell filékniv
  • KitchenAid Urbeningskniv 12,5 cm

    Flexibel urbeningskniv i tyskt rostfritt kvalitetsstål från KitchenAid. Kniven har ett härdat blad som behåller skärpan länge och är utformad för perfekt balans och överlägsen handkontroll. Handtag i micarta och vinkelskydd för bra grepp. Längd: 12,5 cm.  
  • Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • Zwilling Cuisine Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Den här filékniven i serien TWIN Cuisine från Zwillinger är ett utmärkt val när du vill skära eller filéa fisk eller kött. Varje kniv i serien Twin Cuisine har en fin balans mellan modern systetiskt anti-glid handtag och ett traditionellt synligt stål. Stålet är tillverkat i special stål Friodor vilket ger dem en mycket hög skärpa. Knivarna är också enkla att slipa och bryna. Tyska företaget Zwilling har 280 års erfarenhet av knivar och i sortimentet finns en kniv för dig oavsett om du är amatör eller professionell kock.
  • Zwilling Professional S Urbeningskniv 14 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Professional "S" är Zwillings ess i rockärmen. Det här handlar om en riktigt klassisk serie knivar med ett tidlöst utseende. Knivarna är omsorgsfullt precisionssmidda och slipade. Stålet har en hårdhet på 57 HRC vilket gör knivarna smidiga och enkla att skära med. Skaften är gjorda i ABS och är ergonomiskt optimerade för en så trevlig skärupplevelse som möjligt.    
  • Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel

    Globals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. 
  • Yaxell Super GOU Urbeningskniv 15 cm

    Den här kniven i serien Super Gou 161 är smal och styv i bladet vilket behövs när man ska stycka kött, fisk och fågel. Material:SG2 Micro Carbide stål som är omslutet av 160 lager mjukare stål.Handtag i FDA-godkänt rödsvart Canvas- Micarta. 
  • GF-40 Urbeningskniv 15 cm bred

    Kort smidd kniv, något bredare som med fördel används för skinning och filéande av fisk, men är bra vid urbening av kött.
  • Zwilling Pro Wood Filékniv 18 cm

    Nu kan du hur enkelt som helt filea både kött och fisk med precision. Med sitt väluttänkta och vassa blad i kombination med stabilt handtag får du full kontroll över tillberedningen. Som tillägg bjuder kniven på en vacker design.Specifikationer:-Ergonomiskt handtag tillverkat av stenek.-SIGMAFORCE® kniv.-FRIODUR® härdad kniv.-Diskas för hand.
  • Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm

    Tamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna filékniv i serien SAN från Tamahagane fungerar utmärkt till att både filéa fisk och urbena kött. Specifikationer:- Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodMått: 16 cm
  • Global Filékniv 21cm styv

    Global Filékniv 21cm styv från Global
  • Global GF-40 Smidd urbeningskniv, 15cm

  • IKON Filekniv 16 cm

    IKON filékniv från varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm

    Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm från Fiskars
  • Flexibel filékniv, 16 cm, rosenträ

    Victorinox knivar tillverkas sedan 1884 i den lilla Schweiziska staden Ibach. Victorinox har blivit mycket populära i restaurangkök världen över på grund av sin höga kvalitet och prisvärdhet.
  • CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche filékniv 19 cm

    CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche filékniv 19 cm från CHROMA type 301
  • Miyabi RAW 5000 FCD Sujihiki. Filékniv 24 cm

    Miyabi RAW 5000 FCD Sujihiki. Filékniv 24 cm från Miyabi
  • Global G-20 Bred filékniv, 21cm, flexibel

  • Wüsthof Classic Ikon Filékniv 18 cm Svart

    Wüsthofs serie Classic Ikon är gedigna knivar av en mycket god kvalité med ett klassiskt och stilrent utseende. Bladen på knivarna i den här serien är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfitt stål vilket ger den en väldigt bra styrka.Den här filékniven har ett extra tunt blad som gör att du enkelt kan filea din favoritfisk men även förbereda perfekt skuren carpaccio.
  • Wasabi Black Sashimikniv 21 cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • Lion Sabatier Ideal filékniv och fiskbenspin

    Lion Sabatier Ideal filékniv och fiskbenspin från Lion Sabatier
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm Svart

    Med denna kniv kan du filéa all din fisk med utmärkt resultat. Speciellt med filéknivar är att de har ett väldigt flexibelt blad, speciellt utformat för att just filéa fisk. Med det svarta skaftet får du ett stadigt och balanserat grepp. Bladen är gjorda i rostfritt stål. Slipvinkel: 30+/-4.
  • Houcho Sashimi (filékniv), 21 cm

    Sashimikniven är typisk japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk- och kött ska skivas perfekt. Med denna kniv skivas det mesta med ett snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition.Hi Carbon steel15 cm slipvinkelSlipas med sten eller keramiskt bryneHandtag i magnoliaträ
  • Urbeningskniv 15 cm - Yaxell ZEN

    ZEN 37 med handtag i svart MikartaZEN är en ny japansk kniv med 37 lager stål i Damaskusdesign. Kärnan av VG-10 cobolt-vanadium rostfritt stål bildar egg. Bladet är laminerat tillsammans med 36 lager av växelvis hårt och mjukt stål som ger kniven extremt bra styrka.
  • Zwilling Four Star Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Ett måste i varje kök är en bra kniv! Den här filékniven från Zwilling är ett perfekt redskap när du ska filéa fisk eller skära andra råvaror. Filékniven är en del i knivserien Four Star och den är en riktigt praktisk allround kniv som du kan använda till det mesta. Kniven har en klassisk design med ett säkert grepp i kombination med högkvalitativt material och passar dig som är ett köksproffs eller om du bara vill ha en riktigt bra uppsättning knivar. Zwilling J.A. Henckels Twin Four. Det Tyska företaget Zwilling har 280 års erfarenhet av knivar och i serien Four Star har du livstidsgaranti för material- och produktionsfel. Zwilling J.A. Henckels Twin Four Star knivarna har dessutom det patenterade Sigmaforge härdade knivbladet som är tillverkat i ett enda stycke vilket ger knivarna en otrolig skärpa som håller i sig.
  • Miyabi KOH 4000FC Sujihiki Filékniv 24 cm

    Denna praktiska Sujihiki -filekniv från Miyabi har ett blad på 24 cm. Det fina bladet är tillverkat i FC61-gradigt stål för att få ett så vasst blad som möjligt. Bladet har en hårdhetsgrad på 61 Rockwell och eggen är designad i Katana-stil för perfekt skärpa. Miyabi har sin logo ingraverad på bladet och handtaget är i oktagonalt pakka trä för ett perfekt grepp. Kniven är tillverkad i Japan. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, den mest berömda japanska Iron Chef. Miyabi knivar är gjorda med gamla japanska traditioner och modern tysk ingejörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen. 
  • Tamahagane SAN Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane SAN Kyoto Urbeningskniv 16 cm från Tamahagane
  • Shun Classic Urbeningskniv 15 cm

    Japansk urbeningskniv från KAI som passar utmärkt för att filéa fisk och bena ur kött. Kniven har en kärna av kvalitetsstålet VG-MAX och 32 lagers damaskstål som ger kniven ett vackert mönster. Handtaget är tillverkat av laminerat Pakkaträ som är slipat och polerat med en glansig finish. Kniven passar perfekt både för ambitiösa hemmakockar och i professionella kök.
  • Victorinox filékniv extra böjlig

    Victorinox filékniv extra böjlig hjälper dig med fileandet av fiskar. För den sanne fiskälskaren en filékniv med extra böjligt blad för att underlätta fiskfiléeandet. Den kommer från välkända Victorinox och har ett vackert handtag i rosenträ som ligger fint i handen. Bladlängden är 18 cm. Filékniven bör ej maskindiskas. När det är dags att filéa middagsfisken så kan du räkna med den här filékniven. Med sin mycket vassa egg och sitt mycket böjliga blad så får du kraften och smidigheten för att skapa perfekta filéer varje gång.Victorinox är mest känd för den klassiska schweiziska armékniven som tillverkades redan i slutet av 1800-talet. Idag är företaget globalt och verkar inom sex olika produktområden, där armékniven förblir kärnprodukten. Victorinox fokuserar på tradition, kvalitet och innovation.
  • 5000 MCD Sujihiki, Filékniv 24cm - Miyabi

    Sujihiki filékniv från Miyabi är en kniv av högsta kvalitet med många användningsområden i köket. 5000 MCD är Miyabis allra finaste serie knivar, som kombinerar estetik med funktion på allra bästa sätt. Bladet i kniven är gjort av 101 lager MC63-stål som man har låtit ishärda i -196°C – vilket ger bladet en hårdhet på hela 63 HRC. Kniven är slipad enligt den japanska Honbazuketekniken, vilket ger en extraordinär skärpa. Längd: 24cm
  • MAC Styck-/Urbeningskniv, 15 cm

    MAC Styck-/Urbeningskniv, 15 cm från MAC
  • Pro wood oak Filé/köttkniv 16 cm

    En bredare filékniv från Zwilling. Perfekt att tranchera kött och fisk med. Friodur® stål- dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Elegant design med skuret bolster för ett säkert och handtag av ek för ett bekvämt grepp. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Zwilling Pollux Filékniv 18 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pollux är en serie prisvärda knivar från Zwilling. Knivarna lyckas kombinera en snygg design med en hög prestanda. Varje kniv har en hårdhet på 57 HRC och en sylvass egg.  
  • Wüsthof Ikon Filékniv Flexibel 16 cm Trä

    Wüsthof serie Ikon består av gedigna knivar för alla matlagande fantaster, såväl proffs som hemmakockar. Blandet på alla knivar i Wüsthofs serier är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål, vilket gör att knivarna är extremt hållbara under en längre tid. Handtagen på knivarna i Ikon serien är gjorda av grenadillträ som är ett av världens hårdaste träslag, de är utformade för att ligga skönt i handen när du arbetar med kniven. Wüsthof Ikon filékniv har ett flexibelt , extra tunnt blad vilket gör den till en fantastisk medhjälpare när du vill filéa fisk eller skära upp perfekt skuren carpaccio.
  • Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd

    Knivar från Mora är kända för sin höga kvalitet och sitt långa arv. Den klassiska Morakniv med sitt röda spolformade skaft har agerat inspiration för den helt nya köksknivserien. Precis som alla knivar är serien tillverkad i Mora där design, material och metoder förfinas kontinuerligt för att uppnå absolut bästa resultat. Filékniven har en 19 cm långt blad med ökande flexibilitet mot knivspetsen som garanterar en smidig filétering. Kniven passar de flesta fiskstorlekar och kan även användas till att putsa hinnor från stekar. Bladet har en stoppklack som förhindrar att handen kan glida fram över bladet.
  • Satake Houcho Filékniv Med Magnoliahandtag 21 cm Rostfritt Stål

    Denna japanska filékniv passar perfekt till sashimi. Greppvänligt handtag av magnolia. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Slipas med sten eller keramiskt bryne.
  • Carl Mertens Taglio Filékniv

    Carl Mertens Taglio Filékniv från Carl Mertens
  • OBH Nordica Oden Filékniv 21 cm

    En flexibel filékniv från OBH Nordicas serie Oden. Filékniven är lång och smidig när man ska rensa och filea fisk. Kniven har en hårdhet på 56 HRC och handtaget är gjort i Santoprene som ger bra grepp.-21 cm-56 HRC 
  • Global Urbeningskniv 16cm

    Global Urbeningskniv 16cm från Global
  • G-47 Sashimikniv 25 cm sym.

    Sashimi kniv med lång och låg egg för bra balans. Används när man ska skära upp tunna skivor av till exempel kött eller fisk.
  • Urbeningskniv 16 cm - Tamahagane

    Kniv från japanska Tamahagane med långsmalt blad som passar bra vid urbening av kött, men också när du ska filéa fisk. Knivbladet är tillverkat i tre lager med ett hård VG-5-stål i kärnan, som på vardera sida omges av ett mjukare SUS-410-stål. Handtaget är tillverkat av rostfritt stål. Bladlängd: 16 cm Nämn ordet ”tamahagane” för en japan, och han eller hon får något drömskt i blicken. Det är nämligen namnet på det sägenomspunna stål som används för att smida japanska samurajsvärd. Samma teknik som användes för samurajsvärden används nu av Tamahagane. Tre lager stål (mjukt-hårt-mjukt) valsas ut till knivämnen. Centrumstålet är hårt VG5-stål, sidostålet består av mjukare SUS410-stål. Tekniken ger en fantastisk egg kombinerad med extremt bra styrka och rosttålighet. Det mycket greppvänliga handtaget är tillverkat i rostfritt 18/10-stål, och har en design inspirerad av bambu.
  • Professional Filékniv, 18 cm

    Knivarna i serien Satake Professional är framtagna av japanska Satake i nära samarbete med svenska kockar. Ledorden i arbetet har varit balans, känsla och prestanda. Kniven är tillverkad i DR1K6-stål, ett stål med extremt god förmåga att behålla skärpan och som svarar snabbt på återskärpning. Filé-kniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag.
  • Victorinox Extra Flexibel Filékniv 18 cm Rosenträ

    Filékniv med extra flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 18 cm. Victorinox egen benämning är fiskfilékniv, bladets egenskaper är perfekt anpassade för att skära ut filéerna. En väldigt flexibel filékniv som gör den perfekt för mjuka råvaror. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. En filékniv i den perfekta storleken, en fix idé för varje fiskgourmand. Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • Urbeningskniv 15cm KAI Shun Classic

    Urbeningskniv med en bladlängd på 15 cm från KAIs serie Shun Classic. Blad i 65 lager Damaskusstål med hårt VG10-stål i kärnan och sidor i SUS-430- och SUS-431-stål. Stålets HRC ligger på 60-62. Handtag i svart Pakkaträ. En kniv som med fördel används för filéande av fisk och är mycket bra vid urbening av kött. Den speciella tillverkningsmetoden i KAI Shun Classic där två sorters mjukt stål varvas i 32 lager runt en kärna av mycket hårt VG-10-stål gör knivarna närmast overkligt skarpa och tåliga. Knivbladets uppbyggnad gör också att kniven inte går av vid hård belastning. Knivarna är tillverkade för hand, inklusive stålarbetet, vilket ger varje kniv ett unikt mönster i stålet. Handtagen av Pakkawood, tunna lager ädelträ som varvas med plast under hårt tryck, är D-formade och ligger skönt i handen.
  • Zwilling Twin Pollux Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Ett måste i varje kök är en bra kniv! Den här filékniven, 20 cm från Zwilling är ett perfekt redskap när du vill skära kött eller fisk. Filékniven är en del i knivserien TWIN Pollux som med sin lätta och eleganta design och sin välkända skärpa kommer underlätta ditt arbete i köket. Handtaget är ergonomiskt utformat så att den är skön för dig att hålla i och eggen är tillverkat av ett special stål, Friodor som gör kniven skarp och lätt att vässa. Den här knivserien passar lika bra för dig som är proffesionell kock som om du är en kräsen hemmakock som bara vill använda det bästa.Det Tyska företaget Zwilling har 280 års erfarenhet av knivar och i serien Twin Pollux har du livstidsgaranti för material- och produktionsfel.
  • CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche Urbeningskniv 14 cm

    CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche Urbeningskniv 14 cm från CHROMA type 301

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.