Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

  • Lissabon Filékniv 24 cm

    Filékniv 24 cm i rostfritt stål. Handtag i vitt POM-material och blad av tåligt X50CrMoV15-stål.
  • Satake Pro Filékniv 18 cm Stål

    Denna japanska filékniv är tillverkad i DR1K6-stål, som lämpar sig bättre för flexibla knivar. Den japanska filékniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag. Detta är en självklar kniv för den matintresserade i köket.
  • Ideal Filékniv 15 cm Stål/svart

    En filékniv i serien Ideal som är flexibel och följer mönstret på råvaran perfekt. Ligger mycket skönt i handen och är mycket lätt att underhålla tack vare den höga kvalitén på stålet.
  • Global Filékniv 21cm styv

    Global Filékniv 21cm styv från Global
  • MAC Pro Flexibel Filékniv 18 cm Rostfritt Stål

    En proffskniv gjord av Chrome Molybdenm Vanadium stål, vilket gör eggen rostfri och extra slitstark. Handtaget är skönt att hålla i och är gjort av trä.En suverän filékniv med perfekt flexibilitet. Att filéa en gädda med den här kniven är rena nöjet. Slipvinkeln är 10-15 grader, vilket gör kniven sylvass.
  • Victorinox Urbeningskniv, smidd, 15 cm i presentask, Grand Mâitre

    Victorinox Urbeningskniv, smidd, 15 cm i presentask, Grand Mâitre från Victorinox
  • Zwilling Four Star Filékniv 18 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Urbeningskniv, 13 cm - de Buyer

    Urbeningskniv från de Buyer. 13 cm lång.
  • Zwilling Pro Wood Filékniv 18 cm, smal flexibel Trä

    Smidig filékniv från Zwilling för det professionella köket, kniven har Friodur® stål- dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels som gör den till en kraftfull kniv som skall hålla livet ut.
  • WMF Spitzenklasse Plus Filékniv Rostfritt Stål Svart 16.5 cm

    I serien Spitzenklassen från WMF kan du vara säker på att hitta en kniv för varje tillfälle. Samtliga knivar i serien är smidda med en speciell teknik, Performance Cut som garanterar vassa blad med snygga och traditionella handtag med nitar i rostfritt stål. Alla knivar är tillverkade i härdat specialstål som gör att de håller skärpan länge. Den här filékniven är perfekt att använda när du ska skära fisk tunt till sashimi eller carpaccio eller när du ska filéa hel fisk. Kniven är 28 cm lång och har ett blad på 16.5 cm.
  • Exxent Lissabon Urbeningskniv 15 cm

    Exxent Lissabon Urbeningskniv 15 cm från Exxent
  • Four Star Filé/köttkniv, 16cm

    Gedigen trancher- eller filékniv från Zwillings serie Four Star, som är lätt och bekväm att jobba med. Kniven har en klassisk design och det högkvalitativa handtaget av syntetmaterial ger ett säkert grepp. Bladet är av specialframställt och patenterat Zwilling J.A. Henckels rostfritt stål FRIODUR med en hårdhet på 57 HRC. Längd: 16cm
  • Fiskars FF Filékniv 20 cm Svart

    Knivserien Functional Form har en kniv som är skräddarsydd för varje ändamål och med denna kniv kan du filéa all din fisk med utmärkt resultat. Speciellt med filéknivar är att de har ett väldigt flexibelt blad, speciellt utformat för att just filéa fisk. Alla knivarna från serien är lätta att använda och det hörs nästan på namnet; funktion och form. Med de svarta skaften får du ett stadigt och balanserat grepp. Bladen är gjorda i rostfritt stål.
  • Wüsthof Classic Urbeningskniv 16 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm

    Sashimikniven är typiskt japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 21 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
  • Pro wood oak Filé/köttkniv 16 cm

    En bredare filékniv från Zwilling. Perfekt att tranchera kött och fisk med. Friodur® stål- dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Elegant design med skuret bolster för ett säkert och handtag av ek för ett bekvämt grepp. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Yaxell Ran Urbeningskniv 15 cm

    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Sabatier Lion Filékniv 20 cm Svart

    Redan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är "djurens konung" och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg. Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
  • No. 121 Parallele Filékniv, 18 cm - Opinel

    En gedigen filékniv från franska Opinel med handtag av lackat bokträ. Bladet är av X50CrMoV15-stål och passar för hantering och filéing av fisk. Bladlängd: 18 cm
  • Chroma Type 301 Filekniv 19 cm

    Chroma Type 301 filékniv, design by F.A. Porsche. Kanske en av de allra bästa filéknivarna på marknaden. Tack vare en väl avvägd design kan du på ett smidigt sätt både bena ut fisk och putsa stekar.
  • Filékniv flexibel 16 cm - Yaxell RAN

    RAN 69 med handtag i svart MikartaRAN är en japansk kniv med 69 lager stål i Damaskusdesign från YAXELL. Kärnan av VG-10 cobolt-vanadium rostfritt stål bildar egg. Bladet är laminerat tillsammans med 68 lager av växelvis hårt och mjukt stål som ger kniven extremt bra styrka.
  • G-19 Filékniv bred 27 cm

    G-19 från Global Classic är en stor och flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade filéuppdrag. Bladet är något bredare än på den traditionella filékniven,vilket ger en stabilitet när man filéar större stycken av kött och fisk. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Zwilling Twin Cuisine Filékniv 18 cm

    TWIN Cuisine är den perfekta balansen mellan den moderna kniven med syntetiskt anti-glid handtag och den traditionella i synligt stål. Prisbelönt för sin design. En ny produktionsmetod av Zwilling J.A. Henckels har gjort den här unika och nytänkande designen möjlig. Den är även av praktisk betydelse då handtaget ger optimal balans och komfort samt ger en sömlös övergång mellan bolster och handtag. Bladet är av specialframställt och patenterat Zwilling J.A. Henckel rostfritt stål (FRIODUR) Zwilling J.A. Henckels är en av världens ledande tillverkare av högkvalitativa knivar med mer än 270 års erfarenhet. I många fall har knivarna gått från generation till generation, även om de har använts dagligen. Det är förmodligen det bästa betyget en knivtillverkare kan få. Det är stor skillnad mellan en kniv och en kniv. Stålets kvalitet och hur framställningen har skett är avgörande faktorer på en kvalitetskniv. Det är en utmaning att kunna tillhandahålla bra och funktionella knivar som passar till alla tillfällen, men med Zwilling J.A. Henckels långa erfarenhet och kompetens kan man nu erbjuda många gedigna knivserier för allas behov. Knivarna kan diskas i diskmaskin, men handdisk är att rekommendera.
  • 6000 MCT Sujihiki, Filékniv 24cm - Miyabi

    Sujihiki är en japansk trancherkniv som passar perfekt när du vill skära någonting i riktigt tunna skivor, både kött och fisk. Det långa bladet på 24 cm ger kniven den räckvidd som behövs hos en trancherkniv av högsta klass. 6000 MCT är en serie knivar för både proffs och hemmakocken med lite högre ambitioner. Skaftet är tillverkat av vackert pakkaträ och stålet består av en hård kärna, omgärdad av två yttre, hamrade lager. Kniven är slipad enligt den japanska Honbazuketekniken, vilket ger en fantastisk skärpa. Längd: 24cm
  • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Filékniv P7 -19 cm

    Filékniv med en väl avvägd flexibilitet gör att du benar ut fisk och putsar steken smidigt. Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning.
  • Ideal Filékniv 15 cm - Sabatier Lion

    Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg. Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap. Helsmitt blad med genomgående vinkel Ett stycke metall från knivspets till änden av skaftet Hårt, rostfritt kromstål med hög kolhalt Skaft av plast med tre nitar i mässing Handdisk rekommenderas. Bladlängd: 15 cm Handtag: POM-C-plast
  • Houcho Sashimi (filékniv), 21 cm

    Sashimikniven är typisk japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk- och kött ska skivas perfekt. Med denna kniv skivas det mesta med ett snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition.Hi Carbon steel15 cm slipvinkelSlipas med sten eller keramiskt bryneHandtag i magnoliaträ
  • Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro Urbeningskniv 16,5 cm

    Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro Urbeningskniv 16,5 cm från Zanmai/Mcusta
  • Sabatier Edonist Filékniv 18 cm

    Sabatier Edonist är en knivserie från den kända Franska knivtillverkaren Sabatier Lion. Bladet är tillverkat av rostfritt stål av hög kvalitet och handtaget är av hårt syntetmaterial. Kniven är helsmidd vilket ger den perfekt balans och styvhet.   
  • Satake filékniv 18 cm

    Med en en Satake filékniv 18 cm ur Professional-serien har du en riktigt bra kökskniv.Den är framtagen i nära samarbete med svenska kockar och balans, känsla och prestanda var vad de eftersträvade De flesta köksknivarna i serien är tillverkade i AUS8-stål, men just filékniven (och brödkniven) är gjord i DR1K6-stål som lämpar sig bättre för tandade och mer flexibla knivar. Bladlängden är endast 18 cm vilket får ses som mycket kort för just en filékniv, men därmed blir den också mycket lättjobbad. Filékniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ ? ett träslag som tål väta och tuffa tag.Satake tycker är ett av våra märken vi är mest nöjda med. Deras köksknivar håller hög kvalitet, är lättjobbade, ser bra ut och framförallt prisvärda.
  • Victorinox Filékniv 20 cm Rosenträ Handtag

    Denna filékniv med handtag av vackert rosenträ passar utmärkt i köket. Lätthanterlig kniv, idealisk vid filéande av fisk. Kniven är greppvänlig och ligger stadigt i handen.
  • MAC Japansk urbeningskniv, 15,5 cm

    MAC Japansk urbeningskniv, 15,5 cm från MAC
  • Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • Kai Wasabi FiléKniv Flexibel 18 cm

    Kai Wasabi FiléKniv Flexibel 18 cm från Kai
  • Tamahagane San Kyoto Filékniv Solid Flexibel 16 cm

    En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.Bladets längd: 16 cm
  • Victorinox Urbeningskniv med näsa svart Fibrox smalt flexibelt,sv skär

    Victorinox Urbeningskniv med näsa svart Fibrox smalt flexibelt,sv skär från Victorinox
  • Wüsthof Ikon Filékniv Flexibel 16 cm Trä

    Wüsthof serie Ikon består av gedigna knivar för alla matlagande fantaster, såväl proffs som hemmakockar. Blandet på alla knivar i Wüsthofs serier är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål, vilket gör att knivarna är extremt hållbara under en längre tid. Handtagen på knivarna i Ikon serien är gjorda av grenadillträ som är ett av världens hårdaste träslag, de är utformade för att ligga skönt i handen när du arbetar med kniven. Wüsthof Ikon filékniv har ett flexibelt , extra tunnt blad vilket gör den till en fantastisk medhjälpare när du vill filéa fisk eller skära upp perfekt skuren carpaccio.
  • Global NI Filékniv Flexibel 18 cm

    Snygg och smidig filékniv på 18 cm i orientalisk stil. Det böjliga bladet gör kniven mer följsam när du filear, vilket både gör den mer effektiv och minskar risken för olyckor. Som en del av Globals NI-serie är kniven tillverkad i Cromova 18-stål, och knivarna i serien får en extraordinär skärpa då de handslipas innan försäljning. Handtaget är lite större än på tidigare Globalknivar men har en avsmalnad form för skapa ett ergonomiskt grepp och se till att kniven ligger extra stadigt i handen.
  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd

    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Röd 
  • SATAKE Satake Pro, Filékniv, 18 cm

    SATAKE Satake Pro, Filékniv, 18 cm från SATAKE
  • Stelton Pure Black Filékniv

    Hög funktionalitet och ett stramt, elegant utseende. Övergången från handtaget till blad är flytande, eftersom bladen är tillverkade av ett stycke av rostfritt stål. Den enkla konstruktionen och särskild beläggningen gör knivarna mycket hygienisk och lätta att rengöra. Samtidigt ger den mattsvarta beläggning ett mycket bra grepp. En perfekt gåva för alla som uppskattar vacker och ren design för köket. Design: Holmbäck Nordentoft. Material: Rostfritt kromstål med matt svart beläggning.
  • Urbeningskniv 14 cm

    Urbeningskniv med 14 cm blad gör att du kommer åt när du ska bena ur en stek. Somliga vill använda modellen till allt. Gäller det dig? Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning.
  • Global G-41 Filékniv 21cm, styv

  • Ideal Fiskkniv 20 cm flexibel Stål/svart

    En fiskkniv i serien Ideal. Perfekt till att skära fina filéer från mellanstora och stora fiskar. Ligger mycket skönt i handen och är mycket lätt att underhålla tack vare den höga kvalitén på stålet.
  • Victorinox Filékniv 20 cm SwissClassic, svart blister

    Victorinox Filékniv 20 cm SwissClassic, svart blister från Victorinox
  • MAC Styck-/Urbeningskniv, 15 cm

    MAC Styck-/Urbeningskniv, 15 cm från MAC
  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart

    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Svart 
  • Janus Filékniv 16 cm Svart ek

    Denna kniv har ett långt flexibelt blad vilket gör det möjligt att filéa fisk, kött, grönsaker eller frukt på ett smidigt sätt. JANUS är en serie knivar som är tillverkat av ett högpresterande stål som innehåller niob och en yta av högkvalitativ diamantliknande kolbeläggning som förbättrar bladets funktionalitet. Nesmuk använder en extremt hård beläggningsvariant som ger hög repningsresistens. Den obelagda och polerade kanten ger kniven ett högt rostmotstånd och gör bladet tuffare och starkare. Resultatet gör att kniven håller skärpan vilket ger kniven en lång livslängd!
  • Lion Sabatier Filékniv stål/svart

    Lion Sabatier Filékniv stål/svart från Lion Sabatier
  • Urbeningskniv 16cm - Tamahagane San

    Urbeningskniv med en bladlängd på 16 cm från Tamahaganes serie SAN. Blad i 3 lager, hårt VG-5-stål i kärnan och mjukare SUS-410-stål i sidorna. Handtag i brunt pakkawood. En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.
  • Future Filékniv

    Filékniv med greppvänligt silikonhandtag
  • 6000 MCT Gyutoh, Kött-/filékniv 16 cm - Miyabi

    Kockkniv i 6000 MCT-serien från Miyabi som är utmärkt om du vill ha en riktigt bra, mångsidig kockkniv. 6000 MCT är en serie knivar för både proffs och hemmakocken med lite högre ambitioner. Skaftet är tillverkat av vackert pakkaträ och stålet består av en hård kärna, omgärdad av två yttre, hamrade lager. Kniven är slipad enligt den japanska Honbazuketekniken, vilket ger en fantastisk skärpa. Längd: 16 cm

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.