Filéknivar
Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.
Kniven för tunna filéer
Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter. I den japanska matkulturen använder sashimikniv för att skära tunna skivor fisk till sushi.
Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. En stor griljerad skinka eller rostbiff går lätt att skära med en skinkkniv. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.
Populärt inom filéknivar
-
Yaxell Ran Filékniv Flexibel 23 cm
1912 kr
Läs mer härDen mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. -
Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm
2049 kr
Läs mer härDen mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö -
Global G-30 Flexibel Filékniv 21 cm
1199 kr
Läs mer härDenna filékniv från Global är ett absolut måste för dig som uppskattar en kniv hav högsta kvalitet. När du använder den för förstagången kommer du inte vilja släppa den igen. Den är flexibel och smidig och klarar utan problem alla skäruppgifter. Bladet är 21 cm. långt. -
Lion Sabatier Ideal Filékniv Flexibel 20 cm Svart
931 kr
Läs mer härRedan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är djurens konung och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg.Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
Fler tips på filéknivar
-
Fiskars Hard Edge filékniv, 22 cm
399 kr
Läs mer härFilékniv från Fiskars-serien Hard Edge med ett långt och flexibelt blad som är idealiskt för att filea upp den goda färska fisken, antingen från fiskdisken eller som du fiskat upp helt själv. Knivens blad är tillverkat av tjockt rostfritt stål, och tack vare att eggen är behandlad med den nya unika LZR-EDGE™-tekniken håller kniven skärpan upp till fyra gånger så länge som en standardkniv. Bladet är 21,7 centimeter långt, och kniven har en totallängd på 35,1 centimeter. Tål att diskas i diskmaskin.Signifikant för knivarna i Hard Edge-serien är att de är exceptionellt vassa och tåliga. De tillverkas av japanskt rostfritt stål av hög kvalitet, och har ett ergonomiskt handtag med unikt 3D-mönster som ger dig perfekt grepp. Knivarna är dessutom enkla att slipa, så att du alltid kan få den ultimata knivupplevelsen. För optimalt resultat rekommenderas att du slipar knivarna med Fiskars Roll-Sharp™ knivslip. Serien levereras i en ny smart förpackning med minimalt plastinnehåll, så att den enkelt går att återvinna som pappersförpackning. -
Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel
1169 kr
Läs mer härGlobal bred filékniv 21 cm flexibel.Flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. -
Kasumi Urbeningskniv 16 cm
813 kr
Läs mer härUrbeningskniv från japanska kvalitetsmärket Kasumi. Den smala kniven är utmärkt för att skära och putsa fisk och kött. Kniven har 32 lager rostfritt stål och 15 graders vinkel som gör att bladet är väldigt vasst. Handtaget är tillverkat i trä med impregnerat hårdplast. Kniven är tillverkad i den japanska staden Seki. Specifikationer: Mått:Knivlängd: 37 cm. Bladlängd: 24 cm. Vikt: 284 gram. -
MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm
2159 kr
Läs mer härMAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. De har en japansk slipvinkel mellan 10-15 grader och är därför sylvassa! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna och vi hyser stor respekt för tillverkarna.Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä -
Global NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental
864 kr
Läs mer härEn praktisk 18 cm filékniv med flexibelt blad från Globals nya serie NI.NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design. Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 18 cm. -
MAC Superior Filékniv 21 cm
1119 kr
Läs mer härJapanska filéknivar är styvare än europeiska. Den här kniven med 21 cm blad är även perfekt att tranchera kött och fisk med. Filékniv 21 cm bladTrähandtag -
Weber Filékniv Deluxe
404 kr
Läs mer härFörbered kött och fisk till perfektion redan innan du lägger det på grillen. Denna exklusiva filékniv från Weber är tillverkad i rostfritt stål och håller absolut högst kvalité. Den ligger bekvämt i handen och du kommer snart märka att balansen gör den lätt att arbeta med. Jobbet går smidigt och innan du vet ordet av har du fina filébitar redo. Handdisk rekommenderas. -
Zwilling Four Star Filékniv 18 cm
601 kr
Läs mer härDet tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast. -
Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel
1124 kr
Läs mer härSkär tunna, fina skivor lax med Globals flexibla laxkniv! En lång och mycket behaglig filékniv som lämpar sig för de större filéarbetena i köket. Tack vare det något tunnare stålet i Globals filéknivar jämfört med andra knivar är filéknivarna mycket följsamma och flexibla.Bladets längd: 31 cm. -
Zwilling Pro Filékniv 26 cm
1161 kr
Läs mer härDet tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen. -
Lion Sabatier Fuso Nitro+ filékniv
1135 kr
Läs mer härOavsett om du ska filéa färsk fisk eller skära kycklingbitar till currygrytan, är filékniven fran Franska Lion Sabatier rätt val.Filékniven är utformad i ett extremt hållbart stål och - liksom resten av den exklusiva knivserien Fuso Nitro+ har den en strömlinjeformad och rå design som tillför en extra kant till din knivsamling. -
Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm
899 kr
Läs mer härDet tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast. -
Wüsthof Classic Filékniv 16 cm
1000 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm
3499 kr
Läs mer härDenna Sujihiki filé-kniv från Miyabi har en otroligt hård kärna av mikro-karbid stål som är effektiv att använda och har en otrolig skärpa. Den har ett långt tunt blad som är bra till att skära både kött och fisk. Den är speciellt framtagen för att skära sashimi och bladets längd låter dig använda hela bladet at skära med. Knivbladets kärna är täckt med 132 lager stål så det har det unika damaskus-mönstret. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen. -
Victorinox Bred Skinkkniv Tandad 30 cm med Fibroxhandtag
3703 kr
Läs mer härVågigt tandad skinkkniv från Victorinox av mycket hög vardagskvalité. En kniv speciellt anpassad till att skära jämna tunna skinkskivor med, perfekt till jul-och helgskinkan. Kniven lämpar sig också väl, till att skära fina buffé skivor av den rökta eller gravade laxen.Handtaget är utav greppvänlig Fibroxplast och det stansade bladet är av högsta rostfria stålkvalitet. Bladets längd är 30 cm och med skaftet blir totallängden 43,5 cm. Knivbladet är 30 mm brett hela vägen och tjockleken är 1,5 mm, detta är fundamentet för att lyckas skära smala mjälla skivor med fin presentering. Vikten på 145 gram är välbalanserad och ger en optimal användarupplevelse.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Victorinox Flexibel filékniv 16 cm, wood
523 kr
Läs mer härFilékniv med flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 16 cm.Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt eller rentav fångat själv? Victorinox Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884, har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål. De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet, knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz. -
Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm
2299 kr
Läs mer härTamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna filékniv i serien SAN från Tamahagane fungerar utmärkt till att både filéa fisk och urbena kött. Specifikationer:- Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodMått: 16 cm -
Mareld Filékniv, 16 cm
399 kr
Läs mer härMed en bra filékniv blir det betydligt enklare att klara uppgifter som annars kan vara tuffa, till exempel att filea en laxsida eller stycka kyckling. Den här filékniven från Mareld har medelmjuk flex, vilket ger dig god precision under användning. Knivens låga profil med smalt blad gör dessutom att den lämpar sig väl även för att skiva skinka eller tranchera kött. Du får med andra ord en kniv som enkelt låter dig ta nästa steg i köket och bli en ännu vassare hemmakock.Den här serien av Marelds köksknivar har en design som lutar sig mot tysk tradition. Knivarna är alla tillverkade i 1.4116 rostfritt stål med en hårdhet som mäter 55-57 HRC på Rockwellskalan. På så vis får du en tålig egg som klarar det mesta, samtidigt som den är enkel att skärpa upp. Knivens handtag är tillverkad av ljust pakkaträ, en blandning av tunna trälager som sammanfogas med harts under högt tryck. Det skapar ett hårt och kompakt material som både är vattenavstötande och som hämmar bakterietillväxt.För att bevara eggen på bästa sätt rekommenderar vi att du diskar kniven för hand, torkar av den med kökshandduk och förvarar på knivlist, i knivställ eller i knivfack. Bör underhållas med skärpstål och slipas med våtsten regelbundet för att bibehålla skärpan. Vi rekommenderar Mareld Skärpstål. För underhållsslipning rekommenderar vi Mareld Slipsten 1000/3000. För att skapa en ny egg rekommenderar vi att du börjar med en slipsten med låg grit, till exempel Mareld Slipsten 300/1500 och sedan polerar eggen med en sten med finare grit, till exempel Mareld Slipsten 4000/8000. -
Fiskars Norden Filékniv 20 cm
908 kr
Läs mer härNär du har rätt kniv för jobbet blir allt så mycket enklare! Denna filékniv från Fiskars serie Norden har ett långt och flexibelt knivblad. Detta gör produkten perfekt när du vill filéa fisk eller dylikt. Kniven är gjord av högkvalitativt tyskt stål med hög kolhalt, vilket garanterar långvarig skärpa och överlägsen funktionalitet. I Norden-serien finner vi produkter med tidlös, nordisk design med inspiration från nordiska matlagningstraditioner. Det snygga handtaget är tillverkat av finskt björkträ som blivit värmebehandlat. Kniven ligger skönt i din hand, vilket är en viktig aspekt! Specifikationer:- Långt och flexibelt knivblad.- Material: Tyskt stål med hög kolhalt, värmebehandlat björkträ från Finland.- Bladhårdhet HRC 56- Tillverkad i Finland.- Optimal 26-graders slipvinkel.- Handdisk rekommeneras. -
Global G-41 Filékniv 21cm Styv
1679 kr
Läs mer härGlobal filékniv 21 cm styv.Klassisk svensk (nordisk) filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk. Modellen är styv för att ge en bättre balans. -
Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm
300 kr
Läs mer härEn filékniv från Victorinox som är något mindre än brukligt. Bladlängden som är 16 cm ger vid handen en mycket smidig och lättanvänd filékniv när noggrannhet är av vikt. Passar både proffs- och hemmakocken, en mycket högkvalitativ och populär precisionskniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Miyabi RAW 5000FCD Sujihiki Filékniv 24 cm
1959 kr
Läs mer härDenna praktiska och sylvassa filékniv är tillverkad i Japan. Kniven har 48 stållager som omfamnar knivens kärna och ger bladet en fantastisk damaskus-effekt. Hårdheten är på 61 Rockwell och bladet är symmetriskt. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkade med urgamla japanska traditionerna och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerat skönhet, finess och kvalitet som är viktigt i den japanska kulturen. -
Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm
1391 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt kolstål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
MAC Chef Sushikniv 21 cm
983 kr
Läs mer härEn ny typ av kniv från MAC med teflonbeläggning på bladet som gör att till exempel inte ris klibbar fast.Chef-serienKnivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av träArt nr BSC-85 -
Wüsthof Classic Skinkkniv Superslicer 26 cm
2547 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
1079 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm
419 kr
Läs mer härSashimikniven är typiskt japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 21 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne -
Global G-14 Sashimikniv 30cm Spetsig
2292 kr
Läs mer härSashimikniven hjälper dig skära fina lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag och få en så fin skäryta som möjligt.Slipad för höger hand.Bladets längd: 30 cm. -
Victorinox Flexibel filékniv 18 cm, wood
495 kr
Läs mer härFilékniv med flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 18 cm. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Det flexibla bladet gör det enkelt att följa benens rundning och ger fina filéer. Victorinox Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884, har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål. De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet, knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz. -
Wüsthof Classic Filékniv 20 cm
2442 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
MAC Japanese Sashimikniv 30 cm
2199 kr
Läs mer härEn ny klassiker i MACs sortiment. Kniven är enkelslipad och med det långa styva bladet har den blivit sushikockarnas senaste måste ha-kniv.Japanese-serienKnivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av träArt nr FKW-10 -
Victorinox Flexibel Laxkniv med Fibroxhandtag 30 cm
547 kr
Läs mer härEn laxkniv med följsamt blad som är perfekt att skära upp tunna skivor lax med. Bladets längd är 30 cm. Laxknivens handtag är ergonomiskt utformat i materialet Fibrox som ger ett bra grepp i alla miljöer.Lång tids erfarenhet har utformat en perfekt laxkniv och med klingans böjlighet och optimala härdning blir det ett givet val av proffsverktyg till alla och envars kök.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm Granton
1749 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Victorinox Extra Flexibel filékniv 18 cm, wood
575 kr
Läs mer härFilékniv med extra flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 18 cm. Victorinox egen benämning är fiskfilékniv, bladets egenskaper är perfekt anpassade för att skära ut filéerna. En väldigt flexibel filékniv som gör den perfekt för mjuka råvaror. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. En filékniv i den perfekta storleken, en fix idé för varje fiskgourmand. Victorinox Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884, har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål. De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet, knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz. -
Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Filékniv P7 -19 cm
795 kr
Läs mer härFilékniv med en väl avvägd flexibilitet gör att du benar ut fisk och putsar steken smidigt. Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning. -
Victorinox Lång Skinkkniv Olivslipad med Fibroxhandtag 36 cm
1500 kr
Läs mer härEn lång olivslipad skinkkniv som är mycket användbar. Skinkknivens handtag är ergonomisk och väl avvägt i materialet Fibrox, bladets längd är 36 cm. Att kniven är olivslipad innebär att det livsmedel som du skivar inte fastnar och släpper lätt från bladet, därför är det en excellent trancheringskniv. Fungerar både till skinka, lax, tårtbottnar och smörgåstårta, ja helt enkelt till det mesta som behöver skivas till tunna skivor. Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel
1699 kr
Läs mer härGlobals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. -
Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm Svart
1493 kr
Läs mer härFilékniv med svart skaft. Bladlängd 26 cm. Levereras i presentask.En olivslipad laxkniv som man med finess filear tunna skivor, från den rökta eller gravade laxsidan. Utan att begränsa sig använder man samma kniv till carpaccion och allt annat kallskuret i sammanhang som antipasti, tapas och hederligt svenskt smörgåsbord.Den suveräna specialkniven från Victorinox för hemmagourmanden. Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable. -
Global G-19 Bred Filékniv 27 cm Flexibel
1904 kr
Läs mer härGlobal G-19 är en bred och flexibel filékniv som även fungerar som allroundkniv. Perfekt när du skall förbereda och putsa kvällens exklusiva köttbit eller filea fisken. Globals flexibla knivar har något tunnare stål i bladet, vilket gör dem smidiga och lätta att arbeta med.Bladets längd: 27 cm. -
Global G-87 Lax- & Skinkkniv Olivslipad 27 cm
2029 kr
Läs mer härEn praktisk lax- & skinkkniv med olivslipat blad. Material: Cromova 18 Rostfritt Stål.Bladets längd: 27 cm. -
Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart
1403 kr
Läs mer härFilékniv med svart skaft, bladlängd 20 cm. Levereras i presentask. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Filékniven är ett flexibelt precisionsverktyg som med lätthet skär ut filéer från vilken råvara som helst.Kniven används mest frekvent till att filea fisk med, egenfångad eller färsk fångad från fiskbilen. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt.Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable. -
Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm
1079 kr
Läs mer härEn slitstark filékniv med flexibelt blad från Robert Welch och deras prisbelönta serie Signature. Alla knivar i serien Signature är tillverkade i samarbete med professionella kockar för att skapa en välbalanserad kniv som klarar av alla uppgifter i köket. Knivarna är slipade i en 15° vinkel. Handtagen är tillverkade av DuPont och är ergonomiskt utformade för att ge ett välbalanserat grepp i handen.Längd: 16 cm -
Zwilling Bob Kramer Filékniv
3499 kr
Läs mer härDenna välgjorda Bob Kramer filékniv från Zwilling skär lätt och obehindrat igenom både rått och tillagat kött med stor precision. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. -
Zwilling Pro Filékniv 18 cm
697 kr
Läs mer härDet tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen. -
Suncraft Senzo filékniv 17 cm.
1445 kr
Läs mer härVackert smiden filékniv från Suncraft Senzo. Handtaget är tillverkad av svart pakkaträ, som dessutom har en mindre stötabsorberande ring. Bladets finish har tydliga damascuslager, vilket ger det vackra mönstret. Kniven har en hårdhet på 60-62 HRC och har hela 33 lager. Kärnstålet är VG10 och är smiden på klassiskt japanskt sätt. Du får en lätt och balanserad kniv som kan användas till kökets alla uppgifter. -
Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel
899 kr
Läs mer härGlobal G-21 filékniv 16 cm flexibel.Kort flexibel kniv som med fördel används vid filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.Material: Cromova 18-stål.Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stål i bladet vilket gör dem flexibla och mer följsamma.Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna.Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. -
Opinel Les Forgés filékniv
1206 kr
Läs mer härOpinel Les Forgés är tillverkad av rostfritt stål, vilket garanterar en maximal hållbarhet. Kniven har en exklusiv design och den har dessutom ett handtag av trä, vilket gör den mycket användarvänlig. Kniven är mycket vass och klarar därför enkelt av uppgiften att skära, och du kommer att få en otroligt funktionell kniv som du kommer att värdesätta. -
Victorinox Lax och Skinkkniv Räfflad 30 cm maple wood
800 kr
Läs mer härLax och Skinkkniv med skaft i maple wood, bladlängd 30 cm En olivslipad förskärare som är mycket användbar. Trancherknivens handtag är ergonomisk och väl avvägt i trä. Att kniven är olivslipad innebär att det som man skivar inte fastnar och släpper lätt från bladet, därför är det en excellent trancheringskniv. Fungerar både till skinka, lax, rostbiff och pastrami, ja helt enkelt till det mesta som behöver skivas till tunna skivor. Kvalitetsknivar är som goda viner, de blir bättre med tiden och med den här kniven skivar du lätt upp det som skall finns på tapas tallriken. Victorinox Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884, har Victorinox berikat välden med knivar av rostfritt stål. De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet, knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
Att filéa fisk med kniv
Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.
För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.
Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.
Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.
För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.