Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.

Kniven för tunna filéer

Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.

Populärt inom filéknivar

  • Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm

    Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm
  • Classic Filekniv 16 cm

    Classic Filekniv 16 cm
    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Urbeningskniv Swibohandtag Gul 16 cm

    Urbeningskniv Swibohandtag Gul 16 cm
  • Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart

    Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart
    Classic Ikon urbeningskniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.

Fler tips på filéknivar

  • Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm
    .En styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som när du styckar kött, fisk eller fågel.Yaxell bär ett oerhört tungt arv på sina axlar. Yaxell kommer nämligen från den japanska staden Seki som ofta benämns som hjärtat av den otroliga japanska knivtraditionen. Här har man tillverkat allt från samurjasvärd till köksknivar i snart 800 år.  Material: SG-2 Micro Carbide (blad), Mikarta Plus (skaft).Längd: 15 cm.
  • Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel

    Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel
    Globals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. 
  • Pro Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Pro Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart
  • Tevere Filékniv 16 cm Trä

    Tevere Filékniv 16 cm Trä
    Smidig filékniv som är perfekt till renodlade filéuppdrag. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filea med minimalt svinn. Tevere är en knivserie i klassisk nordisk design. Knivbladet är tillverkat av tyskt rostfritt stål och har en hårdhet på 57 HRC. Det ljusa handtaget i pakkawood är ergonomiskt snidat med ett skyddande bolster vid knivbladets slut. Varje kniv är handpolerad för bästa resultat och livslängd.
  • Grand Mâitre Filékniv Smidd Svart 20 cm i Presentask

    Grand Mâitre Filékniv Smidd Svart 20 cm i Presentask
  • Filékniv Pure Black 14 cm

    Filékniv Pure Black 14 cm
  • Future Filékniv

    Future Filékniv
    Filékniv med greppvänligt silikonhandtag
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

    Fiskars Essential Filékniv 18 cm
    En snygg och praktisk filekniv från Fiskars och deras serie Essential. Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Essential är alltså optimal för dig som letar efter de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet. Trots att kniven går att diska i maskin rekommenderar vi att du diskar den för hand för en så lång livslängd som möjligt. Material: Rostfritt Stål.Längd: 18 cm.
  • Kai Classic DM-0710 Urbeningskniv 15,5 cm

    Kai Classic DM-0710 Urbeningskniv 15,5 cm
    Från den japanske knivmästaren Kai kommer dessa otroliga superknivar. Damaskusstål i 65 lager med en inre kärna av V10-Goldstål gör Shun till en närmast overkligt skarp och tålig kniv.Alla Shunknivar är gjorda för hand, inklusive stålarbetet, och detta ger varje kniv ett lika karaktäristiskt som unikt mönster i stålet.Handtaget är tillverkat av Pakka-wood och designat i D-form på traditionellt japansk vis. Oavsett om det är fisk, fågel, kött eller grönsaker. I Shun-serien finner du knivar som passar alla ändamål - bara lite bättre.
  • Wasabi FiléKniv Flexibel 18 cm

    Wasabi FiléKniv Flexibel 18 cm
  • Old Farmer Laxkniv 27 cm

    Old Farmer Laxkniv 27 cm
  • Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm

    Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm
  • Sandvik Filékniv 20cm

    Sandvik Filékniv 20cm
  • Grand Mâitre Laxkniv Smidd Svart 26 cm i Presentask

    Grand Mâitre Laxkniv Smidd Svart 26 cm i Presentask
  • Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm

    Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm
    Sashimikniven är typiskt japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 21 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
  • Filékniv, Norden, 20 cm

    Filékniv, Norden, 20 cm
    Långt, flexibelt blad som är idealiskt för att filéa fisk.
  • Laxkniv Scandinavia 30 cm

    Laxkniv Scandinavia 30 cm
  • Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel

    Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel
    Global bred filékniv 21 cm flexibel.Flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag.
  • Satake Houcho Filékniv

    Satake Houcho Filékniv
    Tillaga en läcker fisk eller ordna en läcker sushi med sashimi med hjälp av denna filékniv från japanska Satake. Kniven är en del av Houcho-serien och har därför också ett ergonomiskt handtag av mangoliaträ. Det enhetliga bladet erbjuder maximal skärpa och precision, vilket är perfekt för när du ska skära fisk och kött.Med denna kniv räcker det med ett enkelt snitt så har du nyskuren sashimi. Bladet är tillverkat i rostfritt stål av hög kvalitet och skärpan bevaras bäst när du använder en slipsten eller ett keramisktbryne.
  • G-87 Laxkniv/skinkkniv olivslipad 27 cm

    G-87 Laxkniv/skinkkniv olivslipad 27 cm
    G-87 från Global Classic är en lång och flexibel filékniv. Fungerar utmärkt till såväl skinka och lax som till de hemmagjorda tårtbottnarna. Olivslipningen gör att livsmedlet som du skär släpper lättare från bladet. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm

    Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm
    Denna Sujihiki filé-kniv från Miyabi har en otroligt hård kärna av mikro-karbid stål som är effektiv att använda och har en otrolig skärpa. Den har ett långt tunt blad som är bra till att skära både kött och fisk. Den är speciellt framtagen för att skära sashimi och bladets längd låter dig använda hela bladet at skära med. Knivbladets kärna är täckt med 132 lager stål så det har det unika damaskus-mönstret. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen. 
  • Black 5000MCD Chutoh Köttkniv 15 cm

    Black 5000MCD Chutoh Köttkniv 15 cm
    Liten köttkniv eller filékniv i serien Black 5000MCD från Miyabi. Det här är en behändig köttkniv som även fungerar utmärkt som grönsakskniv . Knivarna i Miyabis serie 5000MCD har en kärna av senaste teknologin MC66 Micro Carbide pulverstål, Cryodur®-härdat till en hårdhet av ca 66 HRC, täckt med 132 lager rostfritt stål i vacker matt damaskdesign. Slipvinkel 19° slipat enligt Honbazukemetoden. Traditionellt japanskt D-format handtag av svart lönn. Livstidsgaranti på material och produktionsfel. Tillverkas till 100% i Seki, Japan.
  • MAC Pro Japansk Filékniv 15,5 cm

    MAC Pro Japansk Filékniv 15,5 cm
    En otroligt användbar japansk filékniv från MAC med bladlängd på 15,5 cm. Bladet gör det lätt att avlägsna ben med mera från köttet. Du kan också använda den till att skära upp grönsaker och frukt på ett smidigt sätt.Filékniven är en del av Pro-serien från MAC och har ett handtag i svartlackerat trä. Handtaget är ergonomiskt och ligger stabilt i handen. Det hårda stålet håller skärpan länge och är otroligt slitstarkt. Kniven är lätt att ta hand samt hantera.
  • Kasumi Urbeningskniv 16 cm

    Kasumi Urbeningskniv 16 cm
    Urbeningskniv från japanska kvalitetsmärket Kasumi. Den smala kniven är utmärkt för att skära och putsa fisk och kött. Kniven har 32 lager rostfritt stål och 15 graders vinkel som gör att bladet är väldigt vasst. Handtaget är tillverkat i trä med impregnerat hårdplast. Kniven är tillverkad i den japanska staden Seki.   Specifikationer: Mått:Knivlängd: 37 cm. Bladlängd: 24 cm. Vikt: 284 gram.  
  • CLASSIC IKON Laxkniv Olivslipad 32 cm

    CLASSIC IKON Laxkniv Olivslipad 32 cm
  • Mannerströms Laxkniv 30 cm

    Mannerströms Laxkniv 30 cm
    En vacker och stilren laxkniv designad med ett handtag gjort i borstat stål och med Leif Mannerströms signatur på bladet. Svart ABS i handtaget för bästa greppvänlighet. Satinpolerat knivblad av högsta kvalitet och slipade för bästa skärpa. Levereras i en exklusiv presentkartong.  Längd: 30 cm.
  • Houcho Filékniv flex 17 cm

    Houcho Filékniv flex 17 cm
  • Superior Filékniv 21 cm

    Superior Filékniv 21 cm
  • Filékniv, San, 16 cm

    Filékniv, San, 16 cm
    En Japansk kniv som har en extra vass egg men är mjukare i resten av stålet, vilken gör den tålig och hållbar. Tamahagane hette det stål som samurajernas svärd tillverkades av.
  • Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm

    Urbeningskniv Fibroxhandtag Svart 15 cm
  • Shun Classic Filé-& Urbeningskniv 15 cm Gokujo

    Shun Classic Filé-& Urbeningskniv 15 cm Gokujo
  • Lissabon Urbeningskniv 15 cm

    Lissabon Urbeningskniv 15 cm
  • Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd

    Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd
    Knivar från Mora är kända för sin höga kvalitet och sitt långa arv. Den klassiska Morakniv med sitt röda spolformade skaft har agerat inspiration för den helt nya köksknivserien. Precis som alla knivar är serien tillverkad i Mora där design, material och metoder förfinas kontinuerligt för att uppnå absolut bästa resultat. Filékniven har en 19 cm långt blad med ökande flexibilitet mot knivspetsen som garanterar en smidig filétering. Kniven passar de flesta fiskstorlekar och kan även användas till att putsa hinnor från stekar. Bladet har en stoppklack som förhindrar att handen kan glida fram över bladet.
  • Lion Sabatier Fuso Nitro+ laxkniv/skinkkniv

    Lion Sabatier Fuso Nitro+ laxkniv/skinkkniv
    Denna 31 cm långa kniv är idealisk när du ska skära upp lax eller skinka - och den ser även fantastisk ut. Lion Sabatiers lax- och skinkkniv är en del av den moderna, helsmidda knivserien Fuso Nitro+ som med sin strömlinjeformade design passar in i varje kök.Knivarna är i högkvalitetsstål som är extremt starkt och hållbart - och oerhört vasst.
  • G-21 Filékniv flexibel 16 cm

    G-21 Filékniv flexibel 16 cm
    G-21 från Global Classic är en flexibel filékniv som är perfekt till renodlade filéuppdrag. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filea med minimalt svinn. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Zwilling Bob Kramer Filékniv

    Zwilling Bob Kramer Filékniv
    Denna välgjorda Bob Kramer filékniv från Zwilling skär lätt och obehindrat igenom både rått och tillagat kött med stor precision. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager.
  • Sabatier Filékniv Flexibel 20 cm Svart

    Sabatier Filékniv Flexibel 20 cm Svart
    Redan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är djurens konung och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg.Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
  • Global G-30 Filékniv 21 cm Flexibel

    Global G-30 Filékniv 21 cm Flexibel
    En klassisk svensk (nordisk) flexibel filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk.Bladlängd 21 cm.
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart

    Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart
    Filékniv med svart skaft, bladlängd 20 cm. Levereras i presentask. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Filékniven är ett flexibelt precisionsverktyg som med lätthet skär ut filéer från vilken råvara som helst.Kniven används mest frekvent till att filea fisk med, egenfångad eller färsk fångad från fiskbilen. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt.Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable.
  • Yaxell Super Gou 161 Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell Super Gou 161 Urbeningskniv 15 cm
    En smal och styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som t.ex. när du styckar kött, fisk eller fågel.Att köpa en japansk kökskniv från Yaxell är mer än att bara köpa en kniv. Det är lika mycket ett stycke hantverkskonst med en lång historia och tradition. Yaxells knivar är knivar med berättelser i sig. Material: SG2 Micro Carbide stål, vilket är omslutet av 160 lager mjukare stål. Handtag i FDA-godkänt rödsvart Canvas- Micarta.Längd: 15 cm.
  • Fiskfilékniv Swibohandtag Gul 16 cm

    Fiskfilékniv Swibohandtag Gul 16 cm
  • Classic Urbeningskniv 15 cm

    Classic Urbeningskniv 15 cm
  • Bestickhållare 6 cm 4-pack White Truffle

    Bestickhållare 6 cm 4-pack White Truffle
    Set med fyra praktiska bestickhållare från Staub i färgen White Truffle, perfekt när du vill duka lite extra elegant. Med hjälp av dessa hållare slipper du dessutom kladd på duken eller servetterna när dina matgäster lägger ifrån sig besticken. Hållarna är tillverkade av glaserad stengods, ett slitstarkt material som tål att användas varje dag. Tål diskmaskin, mikrovågsugn och ugnstemperaturer upp till 300°C.
  • Weber Filékniv Deluxe

    Weber Filékniv Deluxe
    Förbered kött och fisk till perfektion redan innan du lägger det på grillen. Denna exklusiva filékniv från Weber är tillverkad i rostfritt stål och håller absolut högst kvalité. Den ligger bekvämt i handen och du kommer snart märka att balansen gör den lätt att arbeta med. Jobbet går smidigt och innan du vet ordet av har du fina filébitar redo. Handdisk rekommenderas.
  • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm

    Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm
    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Global G-30 Svensk filékniv 21 cm

    Global G-30 Svensk filékniv 21 cm
  • Fiskfilékniv Swibohandtag Gul 20 cm

    Fiskfilékniv Swibohandtag Gul 20 cm
  • Les Forgés 1890 Urbeningskniv 13 cm

    Les Forgés 1890 Urbeningskniv 13 cm
    Med sitt styva och relativt smala blad kommer kniven bli ett måste i köttälskarens hem. Utmärkt att använda för att urbena kyckling eller ta bort fett och senor. Serien Les Forgés 1890 moderna design i kombination med tradition av fint hantverk kommer imponera även den mest kräsna kocken. Knivarna har överlägsen kvalitet, smidda helt från en enda stång av X50CrMoV15 rostfritt stål, som ger en anmärkningsvärd styrka, balans och utmärk skärförmåga. Handtaget av bokträ känns har en ergonomisk design och ligger bekvämt i handen. Serien lanserades 2019 och tillverkas i Opinels fabrik i Franska alperna.

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.

ileadilead