Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.

Kniven för tunna filéer

Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.

Populärt inom filéknivar

  • Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm

    Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm
  • Wüsthof - Classic Filekniv 16 cm

    Wüsthof - Classic Filekniv 16 cm
    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Anders Petter - Backaryd Filékniv 20 cm

    Anders Petter - Backaryd Filékniv 20 cm
    Smidig filékniv i rostfritt stål från Anders Petters serie Backaryd. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filéa med minimalt svinn. Backaryd är serien för dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion. Redskapen är effektiva, pålitliga och slitstarka. Lika trevliga att se på som att använda, oavsett om det är vardag eller fest.
  • Wüsthof - Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart

    Wüsthof - Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart
    Classic Ikon urbeningskniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.

Fler tips på filéknivar

  • Functional Form Filékniv 20 cm

    Functional Form Filékniv 20 cm
  • Sabatier Filékniv Trompette, 25 cm

    Sabatier Filékniv Trompette, 25 cm
    Filékniv från Sabatier med långt blad som passar bra till att filéa fisk.
  • Wüsthof Classic Ikon Urbeningskniv Vit 14 cm

    Wüsthof Classic Ikon Urbeningskniv Vit 14 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm

    Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm
    En slitstark filékniv med flexibelt blad från Robert Welch och deras prisbelönta serie Signature. Alla knivar i serien Signature är tillverkade i samarbete med professionella kockar för att skapa en välbalanserad kniv som klarar av alla uppgifter i köket. Knivarna är slipade i en 15° vinkel. Handtagen är tillverkade av DuPont och är ergonomiskt utformade för att ge ett välbalanserat grepp i handen.Längd: 16 cm
  • Tamahagane - Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane - Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm
    Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
  • MAC Superior Filékniv 21 cm

    MAC Superior Filékniv 21 cm
    Japanska filéknivar är styvare än europeiska. Den här kniven med 21 cm blad är även perfekt att tranchera kött och fisk med. Filékniv 21 cm bladTrähandtag
  • Tamahagane SAN Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane SAN Urbeningskniv 16 cm
    Tamahagane SANs urbeningskniv är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Handtaget är tillverkat i brunt Pakkawood
  • Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm

    Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm
  • CLASSIC IKON Filékniv flexibel 16 cm

    CLASSIC IKON Filékniv flexibel 16 cm
  • Fiskars - Hard Edge Filékniv 22 cm

    Fiskars - Hard Edge Filékniv 22 cm
    Filékniven i Hard Edge-serien har ett långt och flexibelt blad som är idealiskt för att filea fisk. Knivbladet är tillverkat av tjockt rostfritt stål och har en egg som är behandlad med den revolutionerande LZR-EDGE-tekniken. Det gör att dessa knivar behåller skärpan upp till fyra gånger längre än standardknivar. Handtagets ergonomiska design och unika 3D-mönster ger dessutom ett perfekt grepp. Håller skärpan i köket – varje dag En kniv som känns både vass och tålig Högkvalitativt japanskt rostfritt stål Handtag i plast med Softgrip LZR-EDGE-teknik ger en skärpa som håller fyra gånger längre Minimalt med plast i förpackningen gör att den kan återvinnas som pappersförpackning Slipning med Fiskars Roll-Sharp rekommenderas Tål maskindisk Bladlängd: 21,7 cm HRC 52
  • Laxkniv, handtag i rosenträ - Victorinox

    Laxkniv, handtag i rosenträ - Victorinox
    Laxkniv med långt räfflat blad från Victorinox och handtag i rosenträ.
  • Stelton Pure Black Filékniv

    Stelton Pure Black Filékniv
    Hög funktionalitet och ett stramt, elegant utseende. Övergången från handtaget till blad är flytande, eftersom bladen är tillverkade av ett stycke av rostfritt stål. Den enkla konstruktionen och särskild beläggningen gör knivarna mycket hygienisk och lätta att rengöra. Samtidigt ger den mattsvarta beläggning ett mycket bra grepp. En perfekt gåva för alla som uppskattar vacker och ren design för köket. Design: Holmbäck Nordentoft. Material: Rostfritt kromstål med matt svart beläggning.
  • Pallarès Urbeningskniv 15 cm

    Pallarès Urbeningskniv 15 cm
    Praktisk kniv från Pallarès som passar extra bra när du ska bena ur stekar, en hel kyckling och mycket mer. Urbeningskniven har ett skarp blad i kolstål som mäter 15 cm. Bladet är väldigt skarpt och lätt att underhålla med hjälp av ett vanligt strykstål. Det rekommenderas att du diskar kniven för hand och att du torkar av den direkt efteråt, gärna med en handduk eller liknande.Kniven ligger bekvämt i handen tack vare det ergonomiska handtaget som är tillverkat i buxbomträ. Dessutom mäter handtaget 13 cm. Förvara kniven torrt för att garantera längre livslängd.
  • Filékniv i Sandvikstål 20cm

    Filékniv i Sandvikstål 20cm
  • Wüsthof Ikon Urbeningskniv 14 cm

    Wüsthof Ikon Urbeningskniv 14 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Ikon är lite av ett flaggskepp bland Wüsthofs knivserier. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är gjorda av grenadilleträ som är ett av världens hårdaste träslag. De är utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. Knivarna i Ikon-serien går inte att diska i maskin.
  • Global NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental

    Global NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental
    En praktisk 18 cm filékniv med flexibelt blad från Globals nya serie NI.NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design.   Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 18 cm.
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm

    Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm
    En filékniv från Victorinox som är något mindre än brukligt. Bladlängden som är 16 cm ger vid handen en mycket smidig och lättanvänd filékniv när noggrannhet är av vikt. Passar både proffs- och hemmakocken, en mycket högkvalitativ och populär precisionskniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Future Filékniv

    Future Filékniv
    Filékniv med greppvänligt silikonhandtag
  • Yaxell Super Gou 161 Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell Super Gou 161 Urbeningskniv 15 cm
    En smal och styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som t.ex. när du styckar kött, fisk eller fågel. Att köpa en japansk kökskniv från Yaxell är mer än att bara köpa en kniv. Det är lika mycket ett stycke hantverkskonst med en lång historia och tradition. Yaxells knivar är knivar med berättelser i sig.  Material: SG2 Micro Carbide stål, vilket är omslutet av 160 lager mjukare stål. Handtag i FDA-godkänt rödsvart Canvas- Micarta. Längd: 15 cm.
  • Yaxell - Super Gou Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell - Super Gou Urbeningskniv 15 cm
    En urbeningskniv har ett styvt och relativt smalt blad, modellen är perfekt när du exempelvis styckar en fläsksida eller benar ur en lammstek. Eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot benen är det viktigt att ha en tålig kniv. Yaxell Super Gou är en exklusiv knivserie. Knivbladet är uppbyggt av imponerande 161 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av det japanska pulverstålet SG2. Stålsorten innehåller en hög andel kol och är mycket hård, vilket gör att eggen kan slipas sylvass. Pulverstålet är omslutet av ett mer rosttåligt stål, 80 lager på vardera sida om eggen. Hårdhetsgraden är 63 HRC. Det rödsvarta handtaget är tillverkat av micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av tre kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
  • Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel

    Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel
    Global bred filékniv 21 cm flexibel.Flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag.
  • Wüsthof Classic Urbeningskniv 16 cm

    Wüsthof Classic Urbeningskniv 16 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm

    Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm
    Denna Sujihiki filé-kniv från Miyabi har en otroligt hård kärna av mikro-karbid stål som är effektiv att använda och har en otrolig skärpa. Den har ett långt tunt blad som är bra till att skära både kött och fisk. Den är speciellt framtagen för att skära sashimi och bladets längd låter dig använda hela bladet at skära med. Knivbladets kärna är täckt med 132 lager stål så det har det unika damaskus-mönstret. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen.
  • VG10 Filékniv 20cm

    VG10 Filékniv 20cm
  • Victorinox Flexibel Filékniv 16 cm maple wood

    Victorinox Flexibel Filékniv 16 cm maple wood
    Filékniv med flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 16 cm.Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt eller rentav fångat själv? Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Zwilling Four Star Filékniv 18 cm

    Zwilling Four Star Filékniv 18 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Chroma Filékniv Porsche P07

    Chroma Filékniv Porsche P07
    Den har en väl avvägd flexibilitet som gör att du både filear fisk och putsar kött enkelt.
  • Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm

    Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Laxkniv Ideal 30 cm

    Laxkniv Ideal 30 cm
    Laxkniv från Sabatier Lions serie Ideal. Perfekt när du vill skära tunna skivor lax-Tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt.
  • Kai - Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba

    Kai - Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • G-20 Bred Filékniv 21 cm

    G-20 Bred Filékniv 21 cm
  • Zwilling Pro Filékniv 26 cm

    Zwilling Pro Filékniv 26 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Filékniv Ideal, 15 cm, L15cm

    Filékniv Ideal, 15 cm, L15cm
    En filékniv i stål med mässingsnitar på handtaget.
  • Kai - Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Kai - Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • Yaxell - Yaxell Zen Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell - Yaxell Zen Urbeningskniv 15 cm
    En urbeningskniv med ett styvt och relativt smalt blad. Modellen är perfekt när du exempelvis styckar en fläsksida eller benar ur en lammstek. Då är det viktigt att ha en tålig kniv, eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot benen. Yaxell Zen är en prisad knivserie! Tre år i rad har seriens kockkniv kammat hem vinsten i Aftonbladets stora knivtest. Knivarnas blad består av 37 lager stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare stål. Denna uppbyggnad ger knivarna en fantastisk egg i kombination med en extrem styrka och rosttålighet. Hårdhetsgraden är 61 HRC. Serien har en mycket unik karaktär. Knivbladen har en hamrad yta som Yaxell har valt att bevara på knivarnas övre del. Den nedre delen har polerats, så att de vackra stållagren träder fram. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar.
  • Scandinavia Laxkniv 30 cm

    Scandinavia Laxkniv 30 cm
    Laxkniv i rostfritt stål.
  • Filékniv i Sandvikstål 20cm

    Filékniv i Sandvikstål 20cm
  • Comfort filékniv 20 cm

    Comfort filékniv 20 cm
  • Zwilling - Zwilling Pro Filékniv 18 cm

    Zwilling - Zwilling Pro Filékniv 18 cm
    Flexibel filékniv från Zwilling som passar perfekt att putsa samt filea kött och fisk m.m. En professionell helsmidd kniv för alla matintresserade. Tillverkad av Friodur® stål, dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Elegant design med skuret bolster för ett säkert och bekvämt grepp. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Satake Houcho Sashimi Filékniv

    Satake Houcho Sashimi Filékniv
  • Houcho Filékniv flex 17 cm

    Houcho Filékniv flex 17 cm
  • Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane San Kyoto Urbeningskniv 16 cm
    Tamahagane SAN Kyoto har 63 lager stål i damaskusdesign.Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Handtaget är tillverkat i svart Micarta.Micarta är ett högtrycklaminat med träkänsla men med hygieniska egenskaper som klarar resturangkrav. En kniv som med fördel används för skinning och filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.
  • Morakniv - Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart

    Morakniv - Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart
    Knivar från Mora är kända för sin höga kvalitet och sitt långa arv. Den klassiska Morakniv med sitt röda spolformade skaft har agerat inspiration för den helt nya köksknivserien. Precis som alla knivar är serien tillverkad i Mora där design, material och metoder förfinas kontinuerligt för att uppnå absolut bästa resultat. Filékniven har en 19 cm långt blad med ökande flexibilitet mot knivspetsen som garanterar en smidig filétering. Kniven passar de flesta fiskstorlekar och kan även användas till att putsa hinnor från stekar. Bladet har en stoppklack som förhindrar att handen kan glida fram över bladet.
  • Global G-19 Bred Filékniv 27 cm Flexibel

    Global G-19 Bred Filékniv 27 cm Flexibel
    Global G-19 är en bred och flexibel filékniv som även fungerar som allroundkniv. Perfekt när du skall förbereda och putsa kvällens exklusiva köttbit eller filea fisken. Globals flexibla knivar har något tunnare stål i bladet, vilket gör dem smidiga och lätta att arbeta med.Bladets längd: 27 cm.
  • Yaxell Zen Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell Zen Urbeningskniv 15 cm
    Yaxell ZEN består av 37 lager rostfritt stål. 18 lager hårt och mjukt stål varvat på var sida om kärnan av VG-10 stål. Det är dessa lager som bildar det otroligt vackra damaskus-mönstret. Den övre delen av bladet bankas för att få ett karaktäristiskt utseende. Dessutom poleras hela bladet för att ge en yta som är så blank att det går att spegla sig i den. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med dubbla högblanka nitar.
  • Weber Filékniv Deluxe

    Weber Filékniv Deluxe
    Förbered kött och fisk till perfektion redan innan du lägger det på grillen. Denna exklusiva filékniv från Weber är tillverkad i rostfritt stål och håller absolut högst kvalité. Den ligger bekvämt i handen och du kommer snart märka att balansen gör den lätt att arbeta med. Jobbet går smidigt och innan du vet ordet av har du fina filébitar redo. Handdisk rekommenderas.
  • Kai - Shun Classic Urbeningskniv 15 cm

    Kai - Shun Classic Urbeningskniv 15 cm
    Japansk urbeningskniv från KAI som passar utmärkt för att filéa fisk och bena ur kött. Kniven har en kärna av kvalitetsstålet VG-MAX och 32 lagers damaskstål som ger kniven ett vackert mönster. Handtaget är tillverkat av laminerat Pakkaträ som är slipat och polerat med en glansig finish. Kniven passar perfekt både för ambitiösa hemmakockar och i professionella kök.

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.

ilead