Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

  • Tamahagane San Kyoto Filékniv Solid Flexibel 16 cm

    En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.Bladets längd: 16 cm
  • Global Filékniv 21cm flexibel

    Global Filékniv 21cm flexibel från Global
  • Kai Shun Classic Filékniv 18 cm Flexibel

    Kai Shun Classic Filékniv 18 cm Flexibel från Kai
  • Carl Mertens Taglio Filékniv

    Carl Mertens Taglio Filékniv från Carl Mertens
  • Lion Sabatier Filékniv stål/svart,

    Lion Sabatier Filékniv stål/svart, från Lion Sabatier
  • Parallele Filekniv 18 cm NO120

    Flexibel filékniv med trähandtag av lackad bok, idealisk att filea fisk med.
  • MAC Flexibel filékniv Pro 17,5 cm

    MAC Flexibel filékniv Pro 17,5 cm från MAC
  • Wüsthof Classic Filékniv 16 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Tamahagane 3-PLY Steel Filékniv Solid Fexibel 16cm

    Tamahaganes filékniv 16 cm är en kniv med treskiktsstål. Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka.
  • Fiskars Norden filékniv 20 cm

    När du har rätt kniv för jobbet blir allt så mycket enklare! Denna filékniv från Fiskars serie Norden har ett långt och flexibelt knivblad. Detta gör produkten perfekt när du vill filéa fisk eller dylikt. Kniven är gjord av högkvalitativt tyskt stål med hög kolhalt, vilket garanterar långvarig skärpa och överlägsen funktionalitet. I Norden-serien finner vi produkter med tidlös, nordisk design med inspiration från nordiska matlagningstraditioner. Det snygga handtaget är tillverkat av finskt björkträ som blivit värmebehandlat. Kniven ligger skönt i din hand, vilket är en viktig aspekt!  Specifikationer:- Långt och flexibelt knivblad.- Material: Tyskt stål med hög kolhalt, värmebehandlat björkträ från Finland.- Bladhårdhet HRC 56- Tillverkad i Finland.- Optimal 26-graders slipvinkel.- Handdisk rekommeneras.  
  • G-87 Lax/Skinkkniv 27 cm olivslipad

    Lång, flexibel filékniv. Fungerar utmärkt till såväl skinka och lax som till de hemmagjorda tårtbottnarna. Olivslipningen gör att livsmedlet som du skär släpper lättare från bladet.
  • Wüsthof Ikon Urbeningskniv 14 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Ikon är lite av ett flaggskepp bland Wüsthofs knivserier. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är gjorda av grenadilleträ som är ett av världens hårdaste träslag. De är utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. Knivarna i Ikon-serien går inte att diska i maskin.
  • Zwilling Diplôme Sujihiki Filékniv 24 cm

    Denna kniv är så skarp och vass att du till och med kan skära en stek i riktigt tunna och smakrika skivor, men fungerar även perfekt vid mindre utmaningar. Med denna kniv i knivlådan har du ett redskap som klarar av det mesta. Sedan får vi inte glömma den snygga designen som den även bjuder oss på.   Specifikationer: -Bladet är tillverkat av ett professionellt specialstål FC61 som är härdat till ca 61 Rockwell.-Dubbelsidigt blad. -Ergonomiskt plasthandtag.
  • CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche Urbeningskniv 14 cm

    CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche Urbeningskniv 14 cm från CHROMA type 301
  • Zwilling Pro Urbeningskniv 14 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Zwilling Pro Filekniv 18 cm

    Flexibel filékniv från Zwilling som passar perfekt att putsa samt filea kött och fisk m.m. En professionell helsmidd kniv för alla matintresserade. Tillverkad av Friodur® stål, dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels. Elegant design med skuret bolster för ett säkert och bekvämt grepp. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel

    Global bred filékniv 21 cm flexibel.Flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag.  
  • Tamahagane 3-PLY Steel Urbeningskniv 16 cm

    Tamahaganes urbeningskniv 16 cm är en kniv med treskiktsstål. Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka.
  • Wüsthof Classic Ikon Urbeningskniv Svart 14 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Opinel Parallele Filékniv No 121, 18 cm

    En perfekt kniv för att filéa fisk bland annat. Skaft i lackad bok och blad i tyskt kvalitetsstål.  18 cm. 
  • Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm

    En slitstark filékniv med flexibelt blad från Robert Welch och deras prisbelönta serie Signature. Alla knivar i serien Signature är tillverkade i samarbete med professionella kockar för att skapa en välbalanserad kniv som klarar av alla uppgifter i köket. Knivarna är slipade i en 15° vinkel. Handtagen är tillverkade av DuPont och är ergonomiskt utformade för att ge ett välbalanserat grepp i handen.Längd: 16 cm
  • Victorinox Filékniv Flexibel 20 cm Rosenträ

    Filékniv med flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 20 cm. En stor och lätt böjlig filékniv, bladet är 20 cm långt. En bra storlek som gör det enkelt att arbeta med lite större fisk och fågel. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Med kvalitetsknivar från Victorinox blir det lätt att leverera i köket. Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Ace of Spades Urbeningskniv 18 cm

    Den professionella kocken Christian Campogiani är grundaren av det nya märket Anarchy knives. En serie knivar med attityd som kännetecknar den moderna världsvana kocken. Knivbladet är tillverkade i 3,5 mm tjockt rostfritt stål i ett stycke. Handtaget är tillverkat av exklusiv svartbrunt Mikarta, ett material som påminner om trä. Mikarta tas fram genom att, under högt tryck och en mycket hög temperatur, pressa samman linne och plast till ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material. Varje kniv har ett designat mässingssmycke med ett tillhörande citat, vilket gör att den säregna och unika designen av knivarna sträcker sig långt ifrån vad vi är vana att se i dagens kök.
  • Wüsthof Classic Urbeningskniv 16 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm

    Tamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna filékniv i serien SAN från Tamahagane fungerar utmärkt till att både filéa fisk och urbena kött. Specifikationer:- Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodMått: 16 cm
  • Tamahagane SAN Kyoto Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane SAN Kyoto Urbeningskniv 16 cm från Tamahagane
  • Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm

    .En styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som när du styckar kött, fisk eller fågel. Yaxell bär ett oerhört tungt arv på sina axlar. Yaxell kommer nämligen från den japanska staden Seki som ofta benämns som hjärtat av den otroliga japanska knivtraditionen. Här har man tillverkat allt från samurjasvärd till köksknivar i snart 800 år.   Material: SG-2 Micro Carbide (blad), Mikarta Plus (skaft).Längd: 15 cm.
  • Exxent Filékniv Professional 21 cm

    Exxent Filékniv Professional 21 cm från Exxent
  • Tamahagane SAN Filékniv, solid flex. 160 mm

    Tamahagane SAN Filékniv, solid flex. 160 mm från Tamahagane
  • Zwilling Twin Cuisine Filékniv 16 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Twin Cuisine är en serie knivar från Zwilling med ett helt unikt utseende. Det är framförallt de ergonomiska skaften som ger knivarna dess speciella utseende. Stålet är specialpolerat för optimal skärpa och det har en hårdhet på 57 HRC. Riktiga kvalitetsknivar som kan gå i arv mellan generationer.
  • Victorinox Filékniv, flexibel, 20 cm rosenträ

    Victorinox Filékniv, flexibel, 20 cm rosenträ från Victorinox
  • Tamahagane SAN Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane SANs urbeningskniv är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Handtaget är tillverkat i brunt Pakkawood
  • Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm

    Flexibel japansk filékniv från KAI som passar utmärkt till att skära och filéa kött och fisk. Tillverkad av rostfritt stål med hög kolhalt 1K6 och handtag bambupulver och polypropen, vilket ger en optimal hygein tack vare bambuns naturliga anti-bakteriella egenskaper.
  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd

    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Röd 
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm

    En mycket populär filékniv av högsta kvalité, bladets längd är 18 cm. Den har ett handtag av Fibrox som ligger mycket skönt i handen, vilket gör att den är lätt att arbeta med. Detta är mellanstorleken av tre och med sin vassa egg och flexibla blad gör den filéeandet till en dans.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Kitchen Craft MasterClass Filékniv 15 cm Svart Nitat Handtag

    Exceptionell kvalité och traditionell design beskriver filékniven från Kitchen Craft. Den smidiga kniven i rostfritt stål har vad som krävs för att lyckas med fina fiskfiléer, den är vass, spetsig och har ett behagligt skaft.Längd: 15 cm.  
  • Victorinox Flexibel Filékniv 18 cm Rosenträ

    Filékniv med flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 18 cm. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Det flexibla bladet gör det enkelt att följa benens rundning och ger fina filéer. Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Tamahagane Urbeningskniv 160 mm

    Tamahagane Urbeningskniv 160 mm från Tamahagane
  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart

    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Svart 
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm

    En filékniv från Victorinox som är något mindre än brukligt. Bladlängden som är 16 cm ger vid handen en mycket smidig och lättanvänd filékniv när noggrannhet är av vikt. Passar både proffs- och hemmakocken, en mycket högkvalitativ och populär precisionskniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Classic Filekniv 16 cm

    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

    En snygg och praktisk filekniv från Fiskars och deras serie Essential. Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Essential är alltså optimal för dig som letar efter de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet. Trots att kniven går att diska i maskin rekommenderar vi att du diskar den för hand för en så lång livslängd som möjligt. Material: Rostfritt Stål.Längd: 18 cm.
  • San Tsubame Sashimikniv 27 cm

    Sashimikniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av fisk eller kötti ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Tamhagane San Tsubame får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas. Knivbladet består av 3 lager stål, en hård kärna för skärpans skull och något mjukare yttre stål för seghet och tålighet. Det tunna bladet är lätt att slipa och håller skärpan längre än normalt. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta, ett material som tas fram genom att linneduk och specialplast pressas samman under högt tryck och hög temperatur till ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material.
  • Yaxell Ran Urbeningskniv 15 cm

    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Wüsthof Classic Urbeningskniv 14 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Victorinox Urbeningskniv svart med näsa, Fibrox med smalt svängt skär

    Victorinox Urbeningskniv svart med näsa, Fibrox med smalt svängt skär från Victorinox
  • OBH Nordica Oden Filékniv 21 cm

    En flexibel filékniv från OBH Nordicas serie Oden. Filékniven är lång och smidig när man ska rensa och filea fisk. Kniven har en hårdhet på 56 HRC och handtaget är gjort i Santoprene som ger bra grepp.-21 cm-56 HRC 
  • Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • Classic Urbeningskniv 7 cm

    Classic urbeningskniv från tyska varumärket Wüsthof. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 20 cm

    En stor och lätt böjlig filékniv, bladet är 20 cm långt och den har ett Fibroxhandtag. En bra storlek som gör det enkelt att arbeta med lite större fisk och fågel. Med den här i köket blir det svårt att skilja proffs från amatörer, nu är det tid att utöka knivredskapen.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • GF-40 Urbeningskniv 15 cm bred

    Kort smidd kniv, något bredare som med fördel används för skinning och filéande av fisk, men är bra vid urbening av kött.

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.