Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

Populärt inom filéknivar

  • Sabatier Lion Filékniv Flexibel 20 cm Svart

    Redan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är "djurens konung" och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg.Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
  • OBH Nordica Oden Filékniv 21 cm

    En flexibel filékniv från OBH Nordicas serie Oden. Filékniven är lång och smidig när man ska rensa och filea fisk. Kniven har en hårdhet på 56 HRC och handtaget är gjort i Santoprene som ger bra grepp.-21 cm-56 HRC 
  • Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel

    Globals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. 
  • Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm

    Fiskars knivserie Functional Form är som namnet antyder, funktion och form i ett smakfullt samspel. De svarta skaften är utformade för att ligga mjukt men ändå stadigt i handen. Bladen är gjorda i rostfritt stål som ger en bra uthållighet till knivarna.  Det finns en kniv som är skräddarsydd för varje ändamål inom Functional Form-serien för att göra tiden som spenderas i köket både roligare och effektivare. Knivarna är även enkla att rengöra då de tål maskindisk. Filékniv Smidigt blad för att filea fisk21 cmSoftgrip-handtag.

Fler tips på filéknivar

  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

    Fiskars Essential Filékniv 18 cm från Fiskars
  • 6000MCT Filékniv 24 cm Sujihiki

    Sujihiki (tranchér/filékniv) med 24 cm långt blad. En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filea/bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött mm. Det tunna knivbladet gör att varje skär enkelt glider igenom råvaran. Är ett fantastisk komplement till varje kök med sitt vackra utseende och vassa utförande. Serien 6000MCT har en kärna av hårt Micro Carbide pulverstål täckt med 2 lager av is-härdat rostfritt stål och en fint hamrat blank blad som ger kniven ett elegant utseende. Det förhindrar även att råvaran fastnar vid användning. Har ett ergonomiskt handtag i mörkbrunt Pakka trä och hela kniven är tillverkad i Seki, Japan. Den Japanska Honbazuke slipningen dvs raka slipvinklar ger det symmetriska bladet den skalpell-liknande skärpa som är kännetecknet för alla Miyabi knivar.
  • Zwilling Pro Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Den här filékniven i serien Four Star från Zwillinger är en kniv som du kan använda till att filéa fisk eller sköra kött eller andra råvaror. Kniven är en klassiker med balans och en skärpa som håller i sig och ett handtag som ger dig ett stadigt grepp. Kniven passar dig som är ambitiös hemmakock eller om du bara vill ha en riktigt bra kniv. Kniven kommer ifrån det tyska företaget Zwilling som kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket, allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en hög kvalitet. Knivarna i serien Pro har en riktigt proffsig prestanda med en specialslipning för att du ska uppnå en så hög skärpa som möjligt när du använder den.
  • Filekniv Giesser 2285, 21 cm, svart

    Plasthandtag. Finns i BLÅ, RÖTT och SVART.
  • Anarchy Filékniv 18 cm

    Filékniven från Anarchy Knives är en filékniv som verkligen flyttar gränserna för hur en kniv eller filékniv kan se ut. Anarchys knivar är en samling rockiga kvalitetsknivar som skriker attityd. Filéknivens blad är gjort i rostfritt stål och har ett unikt produktionsnummer tryckt på. Skaftet är gjort av det syntetiska materialet mikarta som är oerhört tåligt. På skaftet finns även detaljer i mässing, vilket gör kniven unik. Detaljerna består av symbolen för Spader Ess i änden på kniven och texten "It's always darkest before the dawn" ingraverat på skaftets rygg.
  • Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • Global G-19 Bred filékniv, 27cm, flexibel

  • Fiskars Norden filékniv 20 cm

    Fiskars Norden filékniv 20 cm från Fiskars
  • Wüsthof Classic Ikon Filékniv Flexibel 16 cm Svart

    Wüsthofs serie Classic Ikon är gedigna knivar av en mycket god kvalité med ett klassiskt och stilrent utseende. Bladen på knivarna i den här serien är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfitt stål vilket ger den en väldigt bra styrka.Den här filékniven har ett extra tunt, flexibelt blad som gör att du enkelt kan filea din favoritfisk men även förbereda perfekt skuren carpaccio.
  • Ideal Filékniv 15 cm - Sabatier Lion

    Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg. Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap. Helsmitt blad med genomgående vinkel Ett stycke metall från knivspets till änden av skaftet Hårt, rostfritt kromstål med hög kolhalt Skaft av plast med tre nitar i mässing Handdisk rekommenderas. Bladlängd: 15 cm Handtag: POM-C-plast
  • Chroma Type 301 Laxkniv 30 cm

    Chroma Type 301 laxkniv 30 cm, design by F.A. Porsche. En laxkniv med flexibelt blad på hela 30 cm som gör att du enkelt skär långa fina snitt. Långt, tunt och flexibelt blad med rundad spets.
  • Wüsthof Ikon Filékniv Flexibel 16 cm Trä

    Wüsthof serie Ikon består av gedigna knivar för alla matlagande fantaster, såväl proffs som hemmakockar. Blandet på alla knivar i Wüsthofs serier är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål, vilket gör att knivarna är extremt hållbara under en längre tid. Handtagen på knivarna i Ikon serien är gjorda av grenadillträ som är ett av världens hårdaste träslag, de är utformade för att ligga skönt i handen när du arbetar med kniven. Wüsthof Ikon filékniv har ett flexibelt , extra tunnt blad vilket gör den till en fantastisk medhjälpare när du vill filéa fisk eller skära upp perfekt skuren carpaccio.
  • Zwilling Diplôme Sujihiki Filékniv 24 cm

    Denna kniv är så skarp och vass att du till och med kan skära en stek i riktigt tunna och smakrika skivor, men fungerar även perfekt vid mindre utmaningar. Med denna kniv i knivlådan har du ett redskap som klarar av det mesta. Sedan får vi inte glömma den snygga designen som den även bjuder oss på.   Specifikationer: -Bladet är tillverkat av ett professionellt specialstål FC61 som är härdat till ca 61 Rockwell.-Dubbelsidigt blad. -Ergonomiskt plasthandtag.
  • Mac Superior Filékniv 21 cm

    Japanska filéknivar är styvare än europeiska. Den här kniven med 21 cm blad är även perfekt att tranchera kött och fisk med. Filékniv 21 cm bladTrähandtag
  • GF-31 Urbeningskniv smidd 16 cm

    GF-31 från Global Classic är en kniv med smalt, styvt blad smidd ur ett enda stycke. Kniven används med fördel vid urbening av kött, och passar även för skinning och filéande av fisk. Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. GF står för Global Forged; knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm Svart

    Med denna kniv kan du filéa all din fisk med utmärkt resultat. Speciellt med filéknivar är att de har ett väldigt flexibelt blad, speciellt utformat för att just filéa fisk. Med det svarta skaftet får du ett stadigt och balanserat grepp. Bladen är gjorda i rostfritt stål. Slipvinkel: 30+/-4.
  • Exxent filékniv 21 cm

    Exxent filékniv 21 cm är ett prisvärt och bra alternativ Den här kniven tillhör Exxents professional-serie, en samling med deras bästa knivar och framtagen för det professionella köket men som&hellip:
  • Urbeningskniv, 13 cm - de Buyer

    Urbeningskniv från de Buyer. 13 cm lång.
  • Zwilling Pro Urbeningskniv 14 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Classic Filekniv 16 cm

    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Opinel Parallele Filékniv No 121, 18 cm

    En perfekt kniv för att filéa fisk bland annat. Skaft i lackad bok och blad i tyskt kvalitetsstål.  18 cm. 
  • Global G-41 Filékniv 21cm, styv

  • 6000 MCT Gyutoh, Kött-/filékniv 16 cm - Miyabi

    Kockkniv i 6000 MCT-serien från Miyabi som är utmärkt om du vill ha en riktigt bra, mångsidig kockkniv. 6000 MCT är en serie knivar för både proffs och hemmakocken med lite högre ambitioner. Skaftet är tillverkat av vackert pakkaträ och stålet består av en hård kärna, omgärdad av två yttre, hamrade lager. Kniven är slipad enligt den japanska Honbazuketekniken, vilket ger en fantastisk skärpa. Längd: 16 cm
  • GLOBAL NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental

    En praktisk 18 cm filékniv med flexibelt blad från Globals nya serie NI.NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design.   Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 18 cm.
  • 5000FCD Filékniv 24 cm Sujihiki

    Sujihiki (tranchér/filékniv) med 24 cm långt blad. En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filea/bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött mm. Det tunna knivbladet gör att varje skär enkelt glider igenom råvaran. Bladet har en unik och individuell design som passar utmärkt i harmoni med övriga knivar i serien. Kniven kommer vara en del av ditt kök en lång tid och uppskattas vid varje användning.
  • G-14 Sashimikniv spetsig 30 cm

    G-14 från Global Classic är en lång enkelslipad sashimikniv med långt, smalt knivblad. Kniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm

    Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm från Fiskars
  • Twin 1731 Filé-/Köttkniv 20 cm

    Exklusiv köttkniv/filékniv från Zwillings serie Twin 1731, perfekt för dig som värdesätter högsta kvalitet i köket! En smal kniv som användas till att förbereda kött och fisk samt att tranchera den färdiglagade steken. Kniven är smidd för hand ur ett enda stycke stål för att uppnå optimal geometri. Handtaget är elegant, ergonomiskt utformat och gjort av exklusivt obehandlat endast inoljat ebenholtsträ. Knivarna i serien har ett högkvalitativt Cronidur-30®-knivstål, och är FRIODUR®-is-härdade till en hårdhet på 60 HRC. Denna härdning ger flexibilitet i stålet, och gör bladen motståndskraftiga mot rostangrepp, samt håller kniven skarp längre. Slipvinkeln är 20° och skärpan kontrolleras med laserprecision. Twin 1731 är Zwillings allra mest exklusiva serie, och har fått sitt namn från när Zwilling startade sin knivproduktion 1731 i Tyskland. Serien är framtagen av den internationellt kände arkitekten och designern Matteo Thun. Zwilling lämnar livstidsgaranti på material och produktionsfel. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Wüsthof Classic Urbeningskniv 10 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • KitchenAid Flexibel Filékniv 18 cm

    Flexibel filékniv från KitchenAid. Kniven är i förstklassigt tyskt rostfritt stål som är fläck och korrosionsbeständigt. Bladet är härdat vilket behåller skärpan längre än andra blad. Micarta handtag med tre nitar som är tillverkat av högtryckslager av icke poröst material. Kniven är utformad för överlägsen handkontroll och bekvämlighet.  
  • Global Bred filékniv 21cm flexibel

    Global Bred filékniv 21cm flexibel från Global
  • KitchenAid Urbeningskniv 12,5 cm

    Flexibel urbeningskniv i tyskt rostfritt kvalitetsstål från KitchenAid. Kniven har ett härdat blad som behåller skärpan länge och är utformad för perfekt balans och överlägsen handkontroll. Handtag i micarta och vinkelskydd för bra grepp. Längd: 12,5 cm.  
  • Urbeningskniv 14cm - Zwilling Pro

    En allsidig urbeningskniv från Zwillings serie Pro, som är en serie med riktigt professionella knivar. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipat för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast och ligger både bra i handen och ger ett stabilt grepp. Längd: 14cm
  • Chroma Type 301 Filekniv 19 cm

    Chroma Type 301 filékniv, design by F.A. Porsche. Kanske en av de allra bästa filéknivarna på marknaden. Tack vare en väl avvägd design kan du på ett smidigt sätt både bena ut fisk och putsa stekar.
  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd

    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Röd 
  • Flexibel filékniv, rosenträ - Victorinox

    Victorinox knivar tillverkas sedan 1884 i den lilla Schweiziska staden Ibach. Victorinox har blivit mycket populära i restaurangkök världen över på grund av sin höga kvalitet och prisvärdhet. Finns i 16 och 18 cm.
  • Yaxell RAN Filékniv flexibel 16 cm

    Yaxell RAN Filékniv flexibel 16 cm från Yaxell
  • Sabatier Trompette filékniv 25 cm

    Sabatier Trompette filékniv 25 cm  är en riktigt prisvärd och bra kökskniv En fransk kniv tillverkad i japanskt stål det måste bli bra.Med denna Sabatier Trompette filékniv får du en mycket bra&hellip:
  • Urbeningskniv 16cm - Tamahagane San

    Urbeningskniv med en bladlängd på 16 cm från Tamahaganes serie SAN. Blad i 3 lager, hårt VG-5-stål i kärnan och mjukare SUS-410-stål i sidorna. Handtag i brunt pakkawood. En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.
  • Yaxell Ran Urbeningskniv 15 cm

    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Urbeningskniv P8-14 cm

    Urbeningskniv med 14 cm blad gör att du kommer åt när du ska bena ur en stek. Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning.
  • Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm

    .En styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som när du styckar kött, fisk eller fågel. Yaxell bär ett oerhört tungt arv på sina axlar. Yaxell kommer nämligen från den japanska staden Seki som ofta benämns som hjärtat av den otroliga japanska knivtraditionen. Här har man tillverkat allt från samurjasvärd till köksknivar i snart 800 år.   Material: SG-2 Micro Carbide (blad), Mikarta Plus (skaft).Längd: 15 cm.
  • Filékniv, 21 cm - Exxent Professional

    Filékniv, 21 cm - Exxent Professional
  • Yaxell Zen Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell ZEN består av 37 lager rostfritt stål. 18 lager hårt och mjukt stål varvat på var sida om kärnan av VG-10 stål. Det är dessa lager som bildar det otroligt vackra damaskus-mönstret. Den övre delen av bladet bankas för att få ett karaktäristiskt utseende. Dessutom poleras hela bladet för att ge en yta som är så blank att det går att spegla sig i den. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med dubbla högblanka nitar.
  • Mighty Laxkniv 27 cm

    En lång filékniv som lämpar sig för de större filéarbeterna i köket
  • Wüsthof Classic Ikon Urbeningskniv Vit 14 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • MAC Japansk urbeningskniv, 15,5 cm

    MAC Japansk urbeningskniv, 15,5 cm från MAC
  • Zwilling Four Star Filékniv 18 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.