Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

Populärt inom filéknivar

  • Zwilling Twin Cuisine Urbeningskniv 14 cm

    TWIN Cuisine är den perfekta balansen mellan den moderna kniven med syntetiskt anti-glid handtag och den traditionella i synligt stål. Prisbelönt för sin design. En ny produktionsmetod av Zwilling J.A. Henckels har gjort den här unika och nytänkande designen möjlig. Den är även av praktisk betydelse då handtaget ger optimal balans och komfort samt ger en sömlös övergång mellan bolster och handtag. Bladet är av specialframställt och patenterat Zwilling J.A. Henckel rostfritt stål (FRIODUR) Zwilling J.A. Henckels är en av världens ledande tillverkare av högkvalitativa knivar med mer än 270 års erfarenhet. I många fall har knivarna gått från generation till generation, även om de har använts dagligen. Det är förmodligen det bästa betyget en knivtillverkare kan få. Det är stor skillnad mellan en kniv och en kniv. Stålets kvalitet och hur framställningen har skett är avgörande faktorer på en kvalitetskniv. Det är en utmaning att kunna tillhandahålla bra och funktionella knivar som passar till alla tillfällen, men med Zwilling J.A. Henckels långa erfarenhet och kompetens kan man nu erbjuda många gedigna knivserier för allas behov. Knivarna kan diskas i diskmaskin, men handdisk är att rekommendera.
  • Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel

    Globals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. 
  • Sabatier Lion Filékniv Flexibel 20 cm Svart

    Redan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är "djurens konung" och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg.Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
  • Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm

    Fiskars knivserie Functional Form är som namnet antyder, funktion och form i ett smakfullt samspel. De svarta skaften är utformade för att ligga mjukt men ändå stadigt i handen. Bladen är gjorda i rostfritt stål som ger en bra uthållighet till knivarna.  Det finns en kniv som är skräddarsydd för varje ändamål inom Functional Form-serien för att göra tiden som spenderas i köket både roligare och effektivare. Knivarna är även enkla att rengöra då de tål maskindisk. Filékniv Smidigt blad för att filea fisk21 cmSoftgrip-handtag.

Fler tips på filéknivar

  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm Svart

    Med denna kniv kan du filéa all din fisk med utmärkt resultat. Speciellt med filéknivar är att de har ett väldigt flexibelt blad, speciellt utformat för att just filéa fisk. Med det svarta skaftet får du ett stadigt och balanserat grepp. Bladen är gjorda i rostfritt stål. Slipvinkel: 30+/-4.
  • Lion Sabatier Ideal Filékniv och Fiskbenspincett

    Det här filésettet från franska Lion Sabartier är perfekt för onsdagsfisken. Märket har djurets konung som symbol och lejonet är symboliskt med styrka, smidighet och överlägsenhet, vilket är precis den känslan detta fisksätt ger dig. Den helsmidda kniven och pincetten av rostfritt stål med hög kolhalt gör bladen mycket vassa, skarpa och med fin egg. Handtaget i konstmaterial med tre nitar ligger bekvämt i handen och dess utformning ger dig både mer perfektion och styrka.
  • G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

    G-10 från Global Classic är en lång filékniv med tunt knivblad, vilket gör den följsam och flexibel. Passar perfekt till större filéarbeten i köket. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. >
  • Filékniv, 26cm - Zwilling Pro

    En lång, gedigen filékniv med något smalare blad från Zwillings serie Pro, som är en serie med riktigt professionella knivar. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipade för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast och ligger både bra i handen och ger ett stabilt grepp. Längd: 26cm
  • Yaxell Super GOU Urbeningskniv 15 cm

    Den här kniven i serien Super Gou 161 är smal och styv i bladet vilket behövs när man ska stycka kött, fisk och fågel. Material:SG2 Micro Carbide stål som är omslutet av 160 lager mjukare stål.Handtag i FDA-godkänt rödsvart Canvas- Micarta. 
  • 6000 MCT Sujihiki, Filékniv 24cm - Miyabi

    Sujihiki är en japansk trancherkniv som passar perfekt när du vill skära någonting i riktigt tunna skivor, både kött och fisk. Det långa bladet på 24 cm ger kniven den räckvidd som behövs hos en trancherkniv av högsta klass. 6000 MCT är en serie knivar för både proffs och hemmakocken med lite högre ambitioner. Skaftet är tillverkat av vackert pakkaträ och stålet består av en hård kärna, omgärdad av två yttre, hamrade lager. Kniven är slipad enligt den japanska Honbazuketekniken, vilket ger en fantastisk skärpa. Längd: 24cm
  • Victorinox filékniv extra böjlig

    Victorinox filékniv extra böjlig hjälper dig med fileandet av fiskar.  För den sanne fiskälskaren en filékniv med extra böjligt blad för att underlätta fiskfiléeandet. Den kommer från välkända&hellip:
  • Fiskars FF Filékniv 20 cm Svart

    Knivserien Functional Form har en kniv som är skräddarsydd för varje ändamål och med denna kniv kan du filéa all din fisk med utmärkt resultat. Speciellt med filéknivar är att de har ett väldigt flexibelt blad, speciellt utformat för att just filéa fisk. Alla knivarna från serien är lätta att använda och det hörs nästan på namnet; funktion och form. Med de svarta skaften får du ett stadigt och balanserat grepp. Bladen är gjorda i rostfritt stål.
  • Urbeningskniv 15cm KAI Shun Classic

    Urbeningskniv med en bladlängd på 15 cm från KAIs serie Shun Classic. Blad i 65 lager Damaskusstål med hårt VG10-stål i kärnan och sidor i SUS-430- och SUS-431-stål. Stålets HRC ligger på 60-62. Handtag i svart Pakkaträ. En kniv som med fördel används för filéande av fisk och är mycket bra vid urbening av kött. Den speciella tillverkningsmetoden i KAI Shun Classic där två sorters mjukt stål varvas i 32 lager runt en kärna av mycket hårt VG-10-stål gör knivarna närmast overkligt skarpa och tåliga. Knivbladets uppbyggnad gör också att kniven inte går av vid hård belastning. Knivarna är tillverkade för hand, inklusive stålarbetet, vilket ger varje kniv ett unikt mönster i stålet. Handtagen av Pakkawood, tunna lager ädelträ som varvas med plast under hårt tryck, är D-formade och ligger skönt i handen.
  • Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm

    Sashimikniven är typiskt japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 21 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
  • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm

    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Global G-19 Bred filékniv, 27cm, flexibel

  • Ideal Filékniv 15 cm - Sabatier Lion

    Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg. Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap. Helsmitt blad med genomgående vinkel Ett stycke metall från knivspets till änden av skaftet Hårt, rostfritt kromstål med hög kolhalt Skaft av plast med tre nitar i mässing Handdisk rekommenderas. Bladlängd: 15 cm Handtag: POM-C-plast
  • Mannerströms Filékniv 25 cm

    Med vacker och stilren design och med ett handtag gjort i borstat stål finns denna filékniv med Leif Mannerströms signatur på bladet. Svart ABS i i handtaget för bästa greppvänlighet. Knivbladet är satinpolerat av högsta kvalitet och slipad för bästa skärpa. Levereras i en exklusiv presentkartong.
  • Filékniv flexibel 16 cm - Yaxell RAN

    RAN 69 med handtag i svart MikartaRAN är en japansk kniv med 69 lager stål i Damaskusdesign från YAXELL. Kärnan av VG-10 cobolt-vanadium rostfritt stål bildar egg. Bladet är laminerat tillsammans med 68 lager av växelvis hårt och mjukt stål som ger kniven extremt bra styrka.
  • Edonist Filékniv 18 cm Stål/svart

    En filékniv i serien Edonist tillverkad i Thiers, som är centrum för knivproduktionen i Frankrike. Det flexibla långa och smala bladet gör den ypperlig på att följa formerna på varan man filear. Tillverkad i kvalitetsstål förstärkt med kväve 4116 NITRO+ för förstklassig hållbarhet och hårdhet. Kniven är individuellt handpolerad. Passar både för hemmet eller i restaurangen.
  • Janus Filékniv 16 cm Svart ek

    Denna kniv har ett långt flexibelt blad vilket gör det möjligt att filéa fisk, kött, grönsaker eller frukt på ett smidigt sätt. JANUS är en serie knivar som är tillverkat av ett högpresterande stål som innehåller niob och en yta av högkvalitativ diamantliknande kolbeläggning som förbättrar bladets funktionalitet. Nesmuk använder en extremt hård beläggningsvariant som ger hög repningsresistens. Den obelagda och polerade kanten ger kniven ett högt rostmotstånd och gör bladet tuffare och starkare. Resultatet gör att kniven håller skärpan vilket ger kniven en lång livslängd!
  • CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche filékniv 19 cm

    CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche filékniv 19 cm från CHROMA type 301
  • Flexibel filékniv 16cm - Tamahagane San Kyoto

    Flexibel filékniv SAN KYOTO Tamahagane med en bladlängd på 16 cm. Blad i 63 lager, hårt VG-5-stål i kärnan och sidor i mjukare SUS-410-stål. Handtag i Mikarta. En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.
  • OBH Nordica Oden Filékniv 21 cm

    En flexibel filékniv från OBH Nordicas serie Oden. Filékniven är lång och smidig när man ska rensa och filea fisk. Kniven har en hårdhet på 56 HRC och handtaget är gjort i Santoprene som ger bra grepp.-21 cm-56 HRC 
  • Zwilling Four Star Filékniv 18 cm

    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Global G-19 Bred Filékniv 27 cm Flexibel

    Global G-19 är en bred och flexibel filékniv som även fungerar som allroundkniv. Perfekt när du skall förbereda och putsa kvällens exklusiva köttbit eller filea fisken. Globals flexibla knivar har något tunnare stål i bladet, vilket gör dem smidiga och lätta att arbeta med.Bladets längd: 27 cm. 
  • San Filékniv Flexibel 16 cm

    SN-1120 från Tamahaganes serie San är en flexibel kniv som med fördel används för filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött. Kniven har ett vackert handtag i rödbrun Pakkawood, ett material som sammanfogas med ett plastmaterial under högt tryck. Det har samma oslagbara känsla som trä men med plastens hygieniska egenskaper. Inne i handtaget finns en vikt som hjälper kniven att hålla dess perfekta balans, oavsett storlek på bladet. Du kan se vikten som en knapp på handtagets slut. Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
  • Exxent Lissabon Filékniv 24 cm

    Exxent Lissabon Filékniv 24 cm från Exxent
  • Tamahagane San Kyoto Filékniv Solid Flexibel 16 cm

    En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.Bladets längd: 16 cm
  • Flexibel filékniv, 16 cm, rosenträ - Victorinox

    Victorinox knivar tillverkas sedan 1884 i den lilla Schweiziska staden Ibach. Victorinox har blivit mycket populära i restaurangkök världen över på grund av sin höga kvalitet och prisvärdhet.
  • G-14 Sashimikniv spetsig 30 cm

    G-14 från Global Classic är en lång enkelslipad sashimikniv med långt, smalt knivblad. Kniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Sabatier Trompette filékniv 25 cm

    Sabatier Trompette filékniv 25 cm  är en riktigt prisvärd och bra kökskniv En fransk kniv tillverkad i japanskt stål det måste bli bra.Med denna Sabatier Trompette filékniv får du en mycket bra&hellip:
  • Fiskars Norden Filékniv 20 cm

    Norden filékniv har ett långt, flexibelt blad som är idealiskt för att filéa fisk. Det högkvalitativa bladet är tillverkat av högpresterande, tyskt stål med hög kolhalt, vilket ger överlägsen prestanda och långvarig skärpa. Optimal 26-graders slipvinkel. Knivhandtaget är tillverkat av finsk värmebehandlad björk. Bladhårdhet HRC 56. Handdisk rekommenderas. Tillverkad i Finland.
  • Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm

    En slitstark filékniv med flexibelt blad från Robert Welch och deras prisbelönta serie Signature. Alla knivar i serien Signature är tillverkade i samarbete med professionella kockar för att skapa en välbalanserad kniv som klarar av alla uppgifter i köket. Knivarna är slipade i en 15° vinkel. Handtagen är tillverkade av DuPont och är ergonomiskt utformade för att ge ett välbalanserat grepp i handen.Längd: 16 cm
  • GLOBAL Filékniv Bred 24 cm Rostfritt Stål

    GLOBAL levererar knivar av hög kvalité som passar både hemmakocken som de professionella. Detta är en flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag.
  • 600D Sujihiki Filékniv 24 cm - Miyabi

    Filékniv, även kallad sujihikikniv, från Miyabis serie 600D. Bladet är tillverkat enligt damaskusmetoden med ett hårt CMV 60-stål i kärnan som omges av 32 lager mjukare stål på vardera sida och har slipats i en riktigt brant vinkel med Honbazukemetoden. Handtaget är tillverkat av tålig duracon med nitar och detaljer i rostfritt stål. Längd: 24 cm HRC: 60
  • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Filékniv P7 -19 cm

    Filékniv med en väl avvägd flexibilitet gör att du benar ut fisk och putsar steken smidigt. Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning.
  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Svart

    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Svart 
  • Victorinox Extra Flexibel Filékniv 18 cm Rosenträ

    Filékniv med extra flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 18 cm. Victorinox egen benämning är fiskfilékniv, bladets egenskaper är perfekt anpassade för att skära ut filéerna. En väldigt flexibel filékniv som gör den perfekt för mjuka råvaror. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. En filékniv i den perfekta storleken, en fix idé för varje fiskgourmand. Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Urbeningskniv, 18 cm

    Urbeningskniv från svenska Anarchy Knives i snygg design framtagen för den moderna, världsvana kocken. Bladet är tillverkat av ett stycke 3,5 mm tjockt rostfritt stål med HRC på 58. Handtaget är av svartbrun Mikarta som både till utseende och känsla påminner om trä, men som klarar av betydligt hårdare tag än trä. Varje kniv i serien har ett exklusivt designat mässingsmycke med tillhörande citat i handtaget, som minst sagt gör knivarna unika. Kniven passar både proffskocken och hemmakocken som vill ha lite mer attityd i knivstället – för dig som är trött på att så många andra knivar ser ungefär likadana ut. Levereras i en vacker, vadderad låda. Designutvecklad i Sverige, tillverkad i Portugal. Längd: 18 cm
  • Ace of Spades Urbeningskniv 18 cm

    Den professionella kocken Christian Campogiani är grundaren av det nya märket Anarchy knives. En serie knivar med attityd som kännetecknar den moderna världsvana kocken. Knivbladet är tillverkade i 3,5 mm tjockt rostfritt stål i ett stycke. Handtaget är tillverkat av exklusiv svartbrunt Mikarta, ett material som påminner om trä. Mikarta tas fram genom att, under högt tryck och en mycket hög temperatur, pressa samman linne och plast till ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material. Varje kniv har ett designat mässingssmycke med ett tillhörande citat, vilket gör att den säregna och unika designen av knivarna sträcker sig långt ifrån vad vi är vana att se i dagens kök.
  • Wüsthof Classic Filékniv 20 cm

    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Satake Professional Filékniv 18 cm

    En filékniv ur Professional-serien, framtagen av japanska Satake i nära samarbete med svenska kockar. Ledorden i arbetet har varit balans, känsla och prestanda. De flesta knivarna i serien är tillverkade i AUS8-stål, men just filékniven är gjord i DR1K6-stål som lämpar sig bättre för tandade och mer flexibla knivar.  Filékniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag. Material: DR1K6-stålBladlängd: 18 cmHandtag av svart pakkaträFabrikat: Satake
  • Twin 1731 Filé/köttkniv 20 cm

    Denna serie är Zwillings allra mest exklusiva och har fått sitt namn från när Zwilling startade sin knivproduktion 1731 i Tyskland. Är designad av den internationellt kände arkitekten och designern Matteo Thun. Knivarna är smidda förhand med precision ur ett enda stycke stål för att uppnå optimal geometri. Handtaget är eleganta, ergonomiskt utformade och gjorda av exklusivt obehandlat endast inoljat Ebenholtsträ. Knivarna har en högkvalitativt Cronidur 30® knivstål, är FRIODUR® is- härdade till en hårdhet på 60 HRC. Denna härdning ger flexibilitet i stålet, gör bladen motståndskraftig mot rostangrepp. och håller kniven skarp längre. Slipvinkeln är 20° och skärpan kontrolleras med laserprecision. Zwilling lämnar livstidsgaranti på material och produktionsfel. Tillverkas i Solingen, Tyskland. En filékniv med 20 cm långt flexibelt blad som har en lite smalare bredd än andra modeller. Passar därför perfekt till att tranchera, filea och putsa både kött och fisk. Egentligen till allt som behöver skäras tunt.
  • Global G-41 Filékniv 21cm, styv

  • Filékniv flexibel 23 cm - Yaxell RAN

    En flexibel filékniv från Yaxells serie RAN. Knivbladet har ett hårt VG-10-stål i kärnan, med 34 lager mjukare stål på vardera sida. Kniven har slipats i en riktigt brant vinkel och håller skärpan länge. Bladlängd: 23 cm Handtag: Svart mikarta RAN är en kniv i 69 lager damaskerat stål. Den har en kärna i hårt VG10-stål som varvas med 34 lager av ett mjukare stål på vardera sida av kärnan. Dessa lager slipas och poleras sedan ned successivt för att skapa den vackra ådring som pryder bladen på alla knivar ur RAN-serien. Själva ordet RAN är japanska och betyder ”den utmärkta”. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta och ihopsatt med kraftiga nitar. Materialet Mikarta tas fram genom att linneduk och specialplast pressas samman under hög temperatur. Det är ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som har en känsla av trä, men som till skillnad från trä lämpar sig mycket väl i en köksmiljö. 60-62 HRC (stålets hårdhetsgrad).
  • Urbeningskniv 16cm - Tamahagane San

    Urbeningskniv med en bladlängd på 16 cm från Tamahaganes serie SAN. Blad i 3 lager, hårt VG-5-stål i kärnan och mjukare SUS-410-stål i sidorna. Handtag i brunt pakkawood. En kniv som med fördel används för filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.
  • Shun Classic Urbeningskniv 15 cm

    Japansk urbeningskniv från KAI som passar utmärkt för att filéa fisk och bena ur kött. Kniven har en kärna av kvalitetsstålet VG-MAX och 32 lagers damaskstål som ger kniven ett vackert mönster. Handtaget är tillverkat av laminerat Pakkaträ som är slipat och polerat med en glansig finish. Kniven passar perfekt både för ambitiösa hemmakockar och i professionella kök.
  • Classic Ikon Filékniv 16 cm Svart

    Classic Ikon filékniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Att filea fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

    En snygg och praktisk filekniv från Fiskars och deras serie Essential. Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Essential är alltså optimal för dig som letar efter de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet. Trots att kniven går att diska i maskin rekommenderar vi att du diskar den för hand för en så lång livslängd som möjligt. Material: Rostfritt Stål.Längd: 18 cm.
  • Zwilling Pro Filékniv 18 cm Rostfritt Stål Svart

    Den här filékniven i serien Four Star från Zwillinger är en kniv som du kan använda till att filéa fisk eller sköra kött eller andra råvaror. Kniven är en klassiker med balans och en skärpa som håller i sig och ett handtag som ger dig ett stadigt grepp. Kniven passar dig som är ambitiös hemmakock eller om du bara vill ha en riktigt bra kniv. Kniven kommer ifrån det tyska företaget Zwilling som kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket, allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en hög kvalitet. Knivarna i serien Pro har en riktigt proffsig prestanda med en specialslipning för att du ska uppnå en så hög skärpa som möjligt när du använder den.

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.