Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

Populärt inom filéknivar

  • Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm

    Ideal Urbeningskniv Stål/Svart 13 cm
  • Classic Filekniv 16 cm

    Classic Filekniv 16 cm
    Classic filékniv från tyska varumärket Wüsthof. Att filéa fisk eller skiva en riktigt tunn carpaccio blir mycket enklare med detta extra tunna och flexibla blad.
  • Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart

    Classic Ikon Urbeningskniv 14 cm Svart
    Classic Ikon urbeningskniv från Wüsthof, tillverkad i Tyskland. Urbena kyckling och skinka samt putsa bort fett och senor. Då är urbeningskniven den du med fördel använder.
  • Filékniv stål/svart,

    Filékniv stål/svart,

Fler tips på filéknivar

  • Global NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental

    Global NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental
    En praktisk 18 cm filékniv med flexibelt blad från Globals nya serie NI.NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design.   Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 18 cm.
  • Sabatier Trompette Filékniv 25 cm

    Sabatier Trompette Filékniv 25 cm
    25 cm filékniv från Sabatier Trompette.Kniv i rostfritt högkolhaltigt stål.Handtag i konstmaterial med tre nitar.Kan diskas i diskmaskin men handdisk rekommenderas 
  • Filékniv Uptown 21 cm

    Filékniv Uptown 21 cm
  • Zwilling Pro Filékniv 26 cm

    Zwilling Pro Filékniv 26 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart

    Victorinox Grand Mâitre Filékniv 20 cm Svart
    Filékniv med svart skaft, bladlängd 20 cm. Levereras i presentask. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Filékniven är ett flexibelt precisionsverktyg som med lätthet skär ut filéer från vilken råvara som helst.Kniven används mest frekvent till att filea fisk med, egenfångad eller färsk fångad från fiskbilen. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt.Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable.
  • Tamahagane Shokunin Urbeningskniv 15 cm.

    Tamahagane Shokunin Urbeningskniv 15 cm.
    Tamahagane är japanska för den bästa hantverkaren, och med Shokunin-kollektionen kan du vara säker på att få det absolut bästa hantverket och högsta kvalitén. Denna urbeningskniv är utrustad med kollektionens vassa knivblad av japanskt Molybden-Vanadium-stål som är både ihärdigt och starkt. Här finns också uthållighet, vilket är väldigt viktigt hos en urbeningskniv då du nästan konstant arbetar mot hårda ben och senor. Kniven har en kort och fast design som ger dig full kontroll när du arbetar.
  • Global G-19 Bred filékniv, 27cm, flexibel

    Global G-19 Bred filékniv, 27cm, flexibel
    RAN 69 med handtag i svart MikartaRAN är en japansk kniv med 69 lager stål i Damaskusdesign från YAXELL. Kärnan av VG-10 cobolt-vanadium rostfritt stål bildar egg. Bladet är laminerat tillsammans med 68 lager av växelvis hårt och mjukt stål som ger kniven extremt bra styrka.
  • KitchenAid Flexibel Filékniv 18 cm

    KitchenAid Flexibel Filékniv 18 cm
    Flexibel filékniv från KitchenAid. Kniven är i förstklassigt tyskt rostfritt stål som är fläck och korrosionsbeständigt. Bladet är härdat vilket behåller skärpan längre än andra blad. Micarta handtag med tre nitar som är tillverkat av högtryckslager av icke poröst material. Kniven är utformad för överlägsen handkontroll och bekvämlighet.  
  • Yaxell Zen Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell Zen Urbeningskniv 15 cm
    Yaxell ZEN består av 37 lager rostfritt stål. 18 lager hårt och mjukt stål varvat på var sida om kärnan av VG-10 stål. Det är dessa lager som bildar det otroligt vackra damaskus-mönstret. Den övre delen av bladet bankas för att få ett karaktäristiskt utseende. Dessutom poleras hela bladet för att ge en yta som är så blank att det går att spegla sig i den. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med dubbla högblanka nitar.
  • Tamahagane SAN Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane SAN Urbeningskniv 16 cm
    Tamahagane SANs urbeningskniv är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Handtaget är tillverkat i brunt Pakkawood
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm

    Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm
    En mycket populär filékniv av högsta kvalité, bladets längd är 18 cm. Den har ett handtag av Fibrox som ligger mycket skönt i handen, vilket gör att den är lätt att arbeta med. Detta är mellanstorleken av tre och med sin vassa egg och flexibla blad gör den filéeandet till en dans.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Functional Form Filékniv 20 cm

    Functional Form Filékniv 20 cm
  • Global G-30 Filékniv 21cm, flexibel

    Global G-30 Filékniv 21cm, flexibel
    Klassisk svensk (nordisk) flexibel filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk.
  • Norden Filekniv 20 cm

    Norden Filekniv 20 cm
    Norden filékniv har ett långt, flexibelt blad som är idealiskt för att filéa fisk. Det högkvalitativa bladet är tillverkat av högpresterande, tyskt stål med hög kolhalt, vilket ger överlägsen prestanda och långvarig skärpa. Optimal 26-graders slipvinkel. Knivhandtaget är tillverkat av finsk värmebehandlad björk. Bladhårdhet HRC 56. Handdisk rekommenderas. Tillverkad i Finland.
  • Yaxell GOU Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell GOU Urbeningskniv 15 cm
    Den här urbeningskniven från Yaxell i serien GOU har ett styvt blad som passar bra att använda till att stycka kött, fisk eller fågel. Material:SG-2 Micro Carbide (blad)Mikarta Plus (skaft)
  • Wüsthof Ikon Filékniv Flexibel 16 cm Trä

    Wüsthof Ikon Filékniv Flexibel 16 cm Trä
    Wüsthof serie Ikon består av gedigna knivar för alla matlagande fantaster, såväl proffs som hemmakockar. Blandet på alla knivar i Wüsthofs serier är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål, vilket gör att knivarna är extremt hållbara under en längre tid. Handtagen på knivarna i Ikon serien är gjorda av grenadillträ som är ett av världens hårdaste träslag, de är utformade för att ligga skönt i handen när du arbetar med kniven. Wüsthof Ikon filékniv har ett flexibelt , extra tunnt blad vilket gör den till en fantastisk medhjälpare när du vill filéa fisk eller skära upp perfekt skuren carpaccio.
  • Urbeningskniv Ultra Grip Svart 12 cm

    Urbeningskniv Ultra Grip Svart 12 cm
  • Fiskfilékniv Extra Flexibel Trähandtag 18 cm

    Fiskfilékniv Extra Flexibel Trähandtag 18 cm
  • Flexibel filékniv 18 cm - MAC

    Flexibel filékniv 18 cm - MAC
    Mac har en kvalitet som inte finns hos många knivar och har en slipvinkel mellan 10-15 grader. Kniven är därför sylvass! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna och vi hyser stor respekt för tillverkarna av de här knivarna. Materialet är japanskt stål av högsta kvalitet. Som om inte det skulle vara nog har kniven även en legering av extra hårt stål, bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfri, handtaget är av trä.
  • Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell Gou Urbeningskniv 15 cm
    .En styv kniv som är bra när du behöver svänga mycket i snittet som när du styckar kött, fisk eller fågel.Yaxell bär ett oerhört tungt arv på sina axlar. Yaxell kommer nämligen från den japanska staden Seki som ofta benämns som hjärtat av den otroliga japanska knivtraditionen. Här har man tillverkat allt från samurjasvärd till köksknivar i snart 800 år.  Material: SG-2 Micro Carbide (blad), Mikarta Plus (skaft).Längd: 15 cm.
  • KAI Wasabi Black Filékniv Flexibel 18 cm Stål

    KAI Wasabi Black Filékniv Flexibel 18 cm Stål
    Japansk filékniv av hög kvalitet som passar utmärkt till att filéa upp fisk och kött. Kniven är tillverkad av rostfritt stål med den höga kolhalt 1K6. Det greppvänliga handtaget är tillverkad av bambupulver och polypropen. Kniven tillhör WASABI serien som antyder en estetik som grundar sig i Zen buddhismen. Tål ej maskindisk.
  • Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • Urbeningskniv 15cm KAI Shun Classic

    Urbeningskniv 15cm KAI Shun Classic
    Urbeningskniv med en bladlängd på 15 cm från KAIs serie Shun Classic. Blad i 65 lager Damaskusstål med hårt VG10-stål i kärnan och sidor i SUS-430- och SUS-431-stål. Stålets HRC ligger på 60-62. Handtag i svart Pakkaträ. En kniv som med fördel används för filéande av fisk och är mycket bra vid urbening av kött. Den speciella tillverkningsmetoden i KAI Shun Classic där två sorters mjukt stål varvas i 32 lager runt en kärna av mycket hårt VG-10-stål gör knivarna närmast overkligt skarpa och tåliga. Knivbladets uppbyggnad gör också att kniven inte går av vid hård belastning. Knivarna är tillverkade för hand, inklusive stålarbetet, vilket ger varje kniv ett unikt mönster i stålet. Handtagen av Pakkawood, tunna lager ädelträ som varvas med plast under hårt tryck, är D-formade och ligger skönt i handen.
  • Wüsthof Classic Filékniv 20 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 20 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Satake Houcho Filékniv Med Magnoliahandtag 21 cm Rostfritt Stål

    Satake Houcho Filékniv Med Magnoliahandtag 21 cm Rostfritt Stål
    Denna japanska filékniv passar perfekt till sashimi. Greppvänligt handtag av magnolia. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Slipas med sten eller keramiskt bryne.
  • MAC Superior Filékniv 21 cm

    MAC Superior Filékniv 21 cm
    Japanska filéknivar är styvare än europeiska. Den här kniven med 21 cm blad är även perfekt att tranchera kött och fisk med. Filékniv 21 cm bladTrähandtag
  • San Tsubame Sashimikniv 27 cm

    San Tsubame Sashimikniv 27 cm
    SNMH-1130 från Tamahaganes knivserie San Tsubame är en sashimikniv anpassad för att skära lövtunna skivor av fisk eller kött i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Knivbladet är tillverkat av en kärna av VG5-stål som omgärdas av två lager SUS410-stål. Kärnan är hård samtidigt som det yttre stålet är något mjukare. Bladet får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas. Det svarta handtaget är tillverkat av micarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Micarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. I handtaget finns även en vikt monterad, som du kan se som en knapp på handtagets slut. Denna hjälper kniven hålla dess perfekta balans oavsett storlek på bladet. Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
  • Pro Filékniv 18 cm

    Pro Filékniv 18 cm
  • Yaxell Ran Urbeningskniv 15 cm

    Yaxell Ran Urbeningskniv 15 cm
    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Chroma Type 301 Filékniv 19 cm

    Chroma Type 301 Filékniv 19 cm
    Filékniven från Chroma är specialdesignad av F.A. Porsche genom samarbete med professionella kockar. Den 19 cm långa filékniven är tillverkad i rostfritt stål där blad och skaft är integrerade med varandra och endast en metallpärla visar vart skaftet slutar och bladet börjar. Serien består av knivar för alla typer av tillagning där denna filékniv är perfekt för att bena ut fisk eller putsa steken tack vare dess väl avvägda flexibilitet. En bra kniv gör både matlagningen lättare och roligare samtidigt som du får ett snyggt resultat.
  • Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm

    Fiskars Functional Form Filékniv 20 cm
    Fiskars knivserie Functional Form är som namnet antyder, funktion och form i ett smakfullt samspel. De svarta skaften är utformade för att ligga mjukt men ändå stadigt i handen. Bladen är gjorda i rostfritt stål som ger en bra uthållighet till knivarna.Det finns en kniv som är skräddarsydd för varje ändamål inom Functional Form-serien för att göra tiden som spenderas i köket både roligare och effektivare. Knivarna är även enkla att rengöra då de tål maskindisk.Filékniv Smidigt blad för att filea fisk21 cmSoftgrip-handtag.
  • Urbeningskniv m. Näsa 15 cm

    Urbeningskniv m. Näsa 15 cm
  • Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel

    Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel
    Global G-21 filékniv 16 cm flexibel.Kort flexibel kniv som med fördel används vid filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.Material: Cromova 18-stål.Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stål i bladet vilket gör dem flexibla och mer följsamma.Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna.Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare.  
  • Zwilling Diplôme Sujihiki Filékniv 24 cm

    Zwilling Diplôme Sujihiki Filékniv 24 cm
    Denna kniv är så skarp och vass att du till och med kan skära en stek i riktigt tunna och smakrika skivor, men fungerar även perfekt vid mindre utmaningar. Med denna kniv i knivlådan har du ett redskap som klarar av det mesta. Sedan får vi inte glömma den snygga designen som den även bjuder oss på.   Specifikationer: -Bladet är tillverkat av ett professionellt specialstål FC61 som är härdat till ca 61 Rockwell.-Dubbelsidigt blad. -Ergonomiskt plasthandtag.
  • Ideal Filékniv Stål/Svart 15 cm

    Ideal Filékniv Stål/Svart 15 cm
  • Kasumi Urbeningskniv 16 cm

    Kasumi Urbeningskniv 16 cm
    Urbeningskniv från japanska kvalitetsmärket Kasumi. Den smala kniven är utmärkt för att skära och putsa fisk och kött. Kniven har 32 lager rostfritt stål och 15 graders vinkel som gör att bladet är väldigt vasst. Handtaget är tillverkat i trä med impregnerat hårdplast. Kniven är tillverkad i den japanska staden Seki.   Specifikationer: Mått:Knivlängd: 37 cm. Bladlängd: 24 cm. Vikt: 284 gram.  
  • Mighty Laxkniv 27 cm

    Mighty Laxkniv 27 cm
    En lång filékniv som lämpar sig för de större filéarbeterna i köket
  • Filékniv, 26cm - Zwilling Pro

    Filékniv, 26cm - Zwilling Pro
    En lång, gedigen filékniv med något smalare blad från Zwillings serie Pro, som är en serie med riktigt professionella knivar. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipade för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast och ligger både bra i handen och ger ett stabilt grepp. Längd: 26cm
  • Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm

    Wasabi Black Filekniv flexibel 18 cm
    Flexibel japansk filékniv från KAI som passar utmärkt till att skära och filéa kött och fisk. Tillverkad av rostfritt stål med hög kolhalt 1K6 och handtag bambupulver och polypropen, vilket ger en optimal hygein tack vare bambuns naturliga anti-bakteriella egenskaper.
  • Shokunin Urbeningskniv 15 cm

    Shokunin Urbeningskniv 15 cm
    En urbeningskniv med ett styvt och relativt smalt blad. Modellen är perfekt när du exempelvis styckar en fläsksida eller benar ur en lammstek. Då är det viktigt att ha en tålig kniv, eftersom du hela tiden arbetar med bladet mot benen. Serien Shokunin från knivjätten Tamahagane kombinerar traditionellt japanskt hantverk med europeisk knivdesign. Shokunin betyder ”den bästa hantverkaren” på japanska. Knivbladet är tillverkat av högkvalitativt japanskt stål av typen Molybden-Vanadium. Hårdhetsgraden är 58 HRC. Knivhandtaget är tillverkat av exklusiv, svart pakkawood. Pakkawood består av fanér och specialplast som sammanfogas under högt tryck. Materialet har antibakteriella egenskaper samtidigt som det behåller strukturen från träet, något som ger handtaget en svårslagen känsla. Formen på handtaget är mer europeisk i stilen än handtagen på Tamahaganes andra knivserier.
  • Victorinox Flexibel Filékniv 18 cm Rosenträ

    Victorinox Flexibel Filékniv 18 cm Rosenträ
    Filékniv med flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 18 cm. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Det flexibla bladet gör det enkelt att följa benens rundning och ger fina filéer. Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Grand Mâitre Urbeningskniv Smidd Svart 15 cm i Presentask

    Grand Mâitre Urbeningskniv Smidd Svart 15 cm i Presentask
  • Filékniv flexibel 18 cm Fibrox blå

    Filékniv flexibel 18 cm Fibrox blå
  • Filékniv, 21 cm - Exxent Professional

    Filékniv, 21 cm - Exxent Professional
    Filékniv, 21 cm - Exxent Professional
  • Essential Filékniv 18 cm

    Essential Filékniv 18 cm
  • Zwilling Four Star Urbeningskniv 14 cm

    Zwilling Four Star Urbeningskniv 14 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • G-14 Sashimikniv spetsig 30 cm

    G-14 Sashimikniv spetsig 30 cm
    G-14 från Global Classic är en lång enkelslipad sashimikniv med långt, smalt knivblad. Kniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Japansk Urbeningskniv 15,5 cm

    Japansk Urbeningskniv 15,5 cm

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.

ileadileadilead