Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.

Kniven för tunna filéer

Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter. I den japanska matkulturen använder sashimikniv för att skära tunna skivor fisk till sushi.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. En stor griljerad skinka eller rostbiff går lätt att skära med en skinkkniv. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.

Populärt inom filéknivar

  • Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd

    Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd
    Bladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket.  Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Röd 
  • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 23 cm

    Yaxell Ran Filékniv Flexibel 23 cm
    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö.
  • Global G-30 Filékniv

    Global G-30 Filékniv
    Denna filékniv från Global är ett absolut måste för dig som uppskattar en kniv hav högsta kvalitet. När du använder den för förstagången kommer du inte vilja släppa den igen. Den är flexibel och smidig och klarar utan problem alla skäruppgifter. Bladet är 21 cm. långt.
  • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm

    Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm
    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö

Fler tips på filéknivar

  • Zwilling Pro Filékniv 26 cm

    Zwilling Pro Filékniv 26 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Wüsthof Classic Filékniv 16 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 16 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm

    MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm
    MAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. De har en japansk slipvinkel mellan 10-15 grader och är därför sylvassa! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna och vi hyser stor respekt för tillverkarna.Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä
  • Zwilling Four Star Filékniv 18 cm

    Zwilling Four Star Filékniv 18 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Lion Sabatier Ideal Filékniv Flexibel 20 cm Svart

    Lion Sabatier Ideal Filékniv Flexibel 20 cm Svart
    Redan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är djurens konung och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg.Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
  • Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm

    Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm
    Sashimikniven är typiskt japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 21 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
  • Victorinox Flexibel filékniv 16 cm, wood

    Victorinox Flexibel filékniv 16 cm, wood
    Filékniv med flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 16 cm.Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Flexibiliteten gör det lättare att komma åt varenda liten godbit på den smakrika fisk du köpt eller rentav fångat själv? Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm

    Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm
    En filékniv från Victorinox som är något mindre än brukligt. Bladlängden som är 16 cm ger vid handen en mycket smidig och lättanvänd filékniv när noggrannhet är av vikt. Passar både proffs- och hemmakocken, en mycket högkvalitativ och populär precisionskniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Global NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental

    Global NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental
    En praktisk 18 cm filékniv med flexibelt blad från Globals nya serie NI.NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design.   Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 18 cm.
  • MAC Mighty Flexibel Filékniv 17,5 cm

    MAC Mighty Flexibel Filékniv 17,5 cm
    En filékniv med perfekt flexibilitet. Det är ett nöje att filéa en gädda med den här kniven, och filéerna blir perfekta! MAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. Slipvinkeln är mellan 10-15 grader och är därför sylvass! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna. Vi hyser stor respekt för tillverkarna.Materialet är japanskt stål av högsta kvalitetKniven har även en legering av extra hårt stål, bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm Svart

    Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm Svart
    Filékniv med svart skaft. Bladlängd 26 cm. Levereras i presentask.En olivslipad laxkniv som man med finess filear tunna skivor, från den rökta eller gravade laxsidan. Utan att begränsa sig använder man samma kniv till carpaccion och allt annat kallskuret i sammanhang som antipasti, tapas och hederligt svenskt smörgåsbord.Den suveräna specialkniven från Victorinox för hemmagourmanden. Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable. 
  • Global G-14 Sashimikniv 30cm Spetsig

    Global G-14 Sashimikniv 30cm Spetsig
    Sashimikniven hjälper dig skära fina lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag och få en så fin skäryta som möjligt.Slipad för höger hand.Bladets längd: 30 cm.
  • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Filékniv P7 -19 cm

    Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Filékniv P7 -19 cm
    Filékniv med en väl avvägd flexibilitet gör att du benar ut fisk och putsar steken smidigt. Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning.
  • Victorinox Lång Skinkkniv Olivslipad med Fibroxhandtag 36 cm

    Victorinox Lång Skinkkniv Olivslipad med Fibroxhandtag 36 cm
    En lång olivslipad skinkkniv som är mycket användbar. Skinkknivens handtag är ergonomisk och väl avvägt i materialet Fibrox, bladets längd är 36 cm. Att kniven är olivslipad innebär att det livsmedel som du skivar inte fastnar och släpper lätt från bladet, därför är det en excellent trancheringskniv. Fungerar både till skinka, lax, tårtbottnar och smörgåstårta, ja helt enkelt till det mesta som behöver skivas till tunna skivor.  Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Victorinox Filékniv Extra Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm

    Victorinox Filékniv Extra Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm
    En filékniv från Victorinox i den perfekta storleken, bladets längd är 18 cm. Den ligger mycket skönt i handen och blir därför väldigt enkel att arbeta med.Denna filékniv är extra flexibel och har ett handtag i Fibrox. Victorinox egen benämning är fiskfilékniv, bladets egenskaper är perfekt anpassade för att skära ut fiskfiléer, ett måste för fiskfantasten. Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Lion Sabatier Ideal Filékniv 20 cm Svart

    Lion Sabatier Ideal Filékniv 20 cm Svart
    Redan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är djurens konung och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg. Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
  • Brusletto Filékniv, 23 cm, svart

    Brusletto Filékniv, 23 cm, svart
    Smal och vass filékniv från norska Brusletto, utmärkt för att skära kött eller fisk i tunna bitar eller för urbening. Kniven är tillverkad av tyskt stål med en hårdhet på 57 +/- 2 Rockwell. Handtaget är tillverkat av högkvalitativ komposit och har en väl uttänkt ergonomisk design som ligger bra i handen. Du får helt enkelt en robust och smidig kniv som snabbt blir umbärlig i köket och som håller i många år framöver.Skötselråd: Slipa kniven vid behov, på 15° vinkel med knivstål. Salt och syra sliter på kniven, så skölj den direkt efter användning för att bevara bladets skärpa. Kniven tål maskindisk, men för bästa hållbarhet rekommenderar vi att du diskar kniven för hand och torkar av den efteråt med en torr trasa.
  • Kai Shun Pro Sho Yanagiba Sashimikniv 27 cm.

    Kai Shun Pro Sho Yanagiba Sashimikniv 27 cm.
    En sashimikniv är perfekt för att rensa fisk, men kan också användas för andra saker där en vass kniv med bra precision behövs, så som rensning av kött. Denna Yanagiba sashimikniven från Kai är en del av Shun Pro Sho-serien som kännetecknas av det traditionella japanska knivbladet, som är asymmetriskt med slipning av ena sidan. Detta ger en unik skärupplevelse som europeiska symmetriska knivar inte kan jämföras med.Knivbladet är gjort av solid VG-10 stål med ett vackert mönster, medan det ergonomiska handtaget är gjort av pakkaträ meden blank finish. Knivens konstruktion gör att du får en optimal upplevelse när det är dags att skära rå fisk och andra fuktiga råvaror. Yanagiba betyder pilblad, vilket ses på knivens långa, smala blad. Bladet är designat för att kunna skära genom maten, vilket minskar saftförlusten.
  • Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm

    Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm
    Tamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna filékniv i serien SAN från Tamahagane fungerar utmärkt till att både filéa fisk och urbena kött. Specifikationer:- Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodMått: 16 cm
  • Weber Filékniv Deluxe

    Weber Filékniv Deluxe
    Förbered kött och fisk till perfektion redan innan du lägger det på grillen. Denna exklusiva filékniv från Weber är tillverkad i rostfritt stål och håller absolut högst kvalité. Den ligger bekvämt i handen och du kommer snart märka att balansen gör den lätt att arbeta med. Jobbet går smidigt och innan du vet ordet av har du fina filébitar redo. Handdisk rekommenderas.
  • Global G-87 Lax- & Skinkkniv Olivslipad 27 cm

    Global G-87 Lax- & Skinkkniv Olivslipad 27 cm
    En praktisk lax- & skinkkniv med olivslipat blad. Material: Cromova 18 Rostfritt Stål.Bladets längd: 27 cm.
  • Victorinox Bred Skinkkniv Tandad 30 cm med Fibroxhandtag

    Victorinox Bred Skinkkniv Tandad 30 cm med Fibroxhandtag
    Vågigt tandad skinkkniv från Victorinox av mycket hög vardagskvalité. En kniv speciellt anpassad till att skära jämna tunna skinkskivor med, perfekt till jul-och helgskinkan. Kniven lämpar sig också väl, till att skära fina buffé skivor av den rökta eller gravade laxen.Handtaget är utav greppvänlig Fibroxplast och det stansade bladet är av högsta rostfria stålkvalitet. Bladets längd är 30 cm och med skaftet blir totallängden 43,5 cm. Knivbladet är 30 mm brett hela vägen och tjockleken är 1,5 mm, detta är fundamentet för att lyckas skära smala mjälla skivor med fin presentering. Vikten på 145 gram är välbalanserad och ger en optimal användarupplevelse.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Wüsthof Classic Skinkkniv 23 cm V1

    Wüsthof Classic Skinkkniv 23 cm V1
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm

    Robert Welch Signature Filékniv Flexibel 16 cm
    En slitstark filékniv med flexibelt blad från Robert Welch och deras prisbelönta serie Signature. Alla knivar i serien Signature är tillverkade i samarbete med professionella kockar för att skapa en välbalanserad kniv som klarar av alla uppgifter i köket. Knivarna är slipade i en 15° vinkel. Handtagen är tillverkade av DuPont och är ergonomiskt utformade för att ge ett välbalanserat grepp i handen.Längd: 16 cm
  • Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel

    Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel
    Global G-21 filékniv 16 cm flexibel.Kort flexibel kniv som med fördel används vid filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.Material: Cromova 18-stål.Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stål i bladet vilket gör dem flexibla och mer följsamma.Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna.Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare.
  • Satake Houcho Filékniv

    Satake Houcho Filékniv
    Tillaga en läcker fisk eller ordna en läcker sushi med sashimi med hjälp av denna filékniv från japanska Satake. Kniven är en del av Houcho-serien och har därför också ett ergonomiskt handtag av mangoliaträ. Det enhetliga bladet erbjuder maximal skärpa och precision, vilket är perfekt för när du ska skära fisk och kött.Med denna kniv räcker det med ett enkelt snitt så har du nyskuren sashimi. Bladet är tillverkat i rostfritt stål av hög kvalitet och skärpan bevaras bäst när du använder en slipsten eller ett keramisktbryne.
  • Global G-47 Sashimikniv Symetrisk 25 cm

    Global G-47 Sashimikniv Symetrisk 25 cm
    Global Sashimikniv 25 cm.Bladets längd: 25 cm
  • Victorinox Lax och Skinkkniv Räfflad 30 cm maple wood

    Victorinox Lax och Skinkkniv Räfflad 30 cm maple wood
    Lax och Skinkkniv med skaft i maple wood, bladlängd 30 cm En olivslipad förskärare som är mycket användbar. Trancherknivens handtag är ergonomisk och väl avvägt i trä. Att kniven är olivslipad innebär att det som man skivar inte fastnar och släpper lätt från bladet, därför är det en excellent trancheringskniv. Fungerar både till skinka, lax, rostbiff och pastrami, ja helt enkelt till det mesta som behöver skivas till tunna skivor. Kvalitetsknivar är som goda viner, de blir bättre med tiden och med den här kniven skivar du lätt upp det som skall finns på tapas tallriken.  Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat välden med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Opinel Les Forgés filékniv

    Opinel Les Forgés filékniv
    Opinel Les Forgés är tillverkad av rostfritt stål, vilket garanterar en maximal hållbarhet. Kniven har en exklusiv design och den har dessutom ett handtag av trä, vilket gör den mycket användarvänlig. Kniven är mycket vass och klarar därför enkelt av uppgiften att skära, och du kommer att få en otroligt funktionell kniv som du kommer att värdesätta.
  • Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm

    Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm
    Denna Sujihiki filé-kniv från Miyabi har en otroligt hård kärna av mikro-karbid stål som är effektiv att använda och har en otrolig skärpa. Den har ett långt tunt blad som är bra till att skära både kött och fisk. Den är speciellt framtagen för att skära sashimi och bladets längd låter dig använda hela bladet at skära med. Knivbladets kärna är täckt med 132 lager stål så det har det unika damaskus-mönstret. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen.
  • Global G-11 Sashimikniv 25 cm Spetsig

    Global G-11 Sashimikniv 25 cm Spetsig
    Med en sashimikniv skär du enkelt lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag. Sashimikniven är oslagbar när du t.ex. vill skära rå fisk till sushi! Slipad för höger hand. (Finns slipad för både höger och vänster hand).Bladets längd: 25 cm.
  • Kai Shun Pro Sho Yanagiba Sashimikniv 24 cm.

    Kai Shun Pro Sho Yanagiba Sashimikniv 24 cm.
    En sashimikniv är perfekt för att rensa fisk, men kan också användas för andra saker där en vass kniv med bra precision behövs, så som rensning av kött. Denna Yanagiba sashimikniven från Kai är en del av Shun Pro Sho-serien som kännetecknas av det traditionella japanska knivbladet, som är asymmetriskt med slipning av ena sidan. Detta ger en unik skärupplevelse som europeiska symmetriska knivar inte kan jämföras med.Knivbladet är gjort av solid VG-10 stål med ett vackert mönster, medan det ergonomiska handtaget är gjort av pakkaträ meden blank finish. Knivens konstruktion gör att du får en optimal upplevelse när det är dags att skära rå fisk och andra fuktiga råvaror. Yanagiba betyder pilblad, vilket ses på knivens långa, smala blad. Bladet är designat för att kunna skära genom maten, vilket minskar saftförlusten.
  • MAC Superior Filékniv 21 cm

    MAC Superior Filékniv 21 cm
    Japanska filéknivar är styvare än europeiska. Den här kniven med 21 cm blad är även perfekt att tranchera kött och fisk med. Filékniv 21 cm bladTrähandtag
  • Zwilling Bob Kramer Filékniv

    Zwilling Bob Kramer Filékniv
    Denna välgjorda Bob Kramer filékniv från Zwilling skär lätt och obehindrat igenom både rått och tillagat kött med stor precision. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager.
  • Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel

    Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel
    Global bred filékniv 21 cm flexibel.Flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag.
  • Wüsthof Classic Filékniv 18 cm

    Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Global G-41 Filékniv 21cm Styv

    Global G-41 Filékniv 21cm Styv
    Global filékniv 21 cm styv.Klassisk svensk (nordisk) filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk. Modellen är styv för att ge en bättre balans.
  • Kasumi Urbeningskniv 16 cm

    Kasumi Urbeningskniv 16 cm
    Urbeningskniv från japanska kvalitetsmärket Kasumi. Den smala kniven är utmärkt för att skära och putsa fisk och kött. Kniven har 32 lager rostfritt stål och 15 graders vinkel som gör att bladet är väldigt vasst. Handtaget är tillverkat i trä med impregnerat hårdplast. Kniven är tillverkad i den japanska staden Seki.   Specifikationer: Mått:Knivlängd: 37 cm. Bladlängd: 24 cm. Vikt: 284 gram.  
  • Fiskars Essential Filékniv 18 cm

    Fiskars Essential Filékniv 18 cm
    En snygg och praktisk filekniv från Fiskars och deras serie Essential. Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Essential är alltså optimal för dig som letar efter de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet. Trots att kniven går att diska i maskin rekommenderar vi att du diskar den för hand för en så lång livslängd som möjligt. Material: Rostfritt Stål.Längd: 18 cm.
  • Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm

    Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt kolstål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Wüsthof Classic Skinkkniv Superslicer 26 cm

    Wüsthof Classic Skinkkniv Superslicer 26 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Wüsthof Classic Skinkkniv 23 cm

    Wüsthof Classic Skinkkniv 23 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Victorinox Extra Flexibel filékniv 18 cm, wood

    Victorinox Extra Flexibel filékniv 18 cm, wood
    Filékniv med extra flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 18 cm. Victorinox egen benämning är fiskfilékniv, bladets egenskaper är perfekt anpassade för att skära ut filéerna. En väldigt flexibel filékniv som gör den perfekt för mjuka råvaror. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. En filékniv i den perfekta storleken, en fix idé för varje fiskgourmand. Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Sabatier Trompette Filékniv 25 cm

    Sabatier Trompette Filékniv 25 cm
    25 cm filékniv från Sabatier Trompette.Kniv i rostfritt högkolhaltigt stål.Handtag i konstmaterial med tre nitar.Kan diskas i diskmaskin men handdisk rekommenderas 
  • Fiskars Hard Edge filékniv, 22 cm

    Fiskars Hard Edge filékniv, 22 cm
    Filékniv från Fiskars-serien Hard Edge med ett långt och flexibelt blad som är idealiskt för att filea upp den goda färska fisken, antingen från fiskdisken eller som du fiskat upp helt själv. Knivens blad är tillverkat av tjockt rostfritt stål, och tack vare att eggen är behandlad med den nya unika LZR-EDGE™-tekniken håller kniven skärpan upp till fyra gånger så länge som en standardkniv. Bladet är 21,7 centimeter långt, och kniven har en totallängd på 35,1 centimeter. Tål att diskas i diskmaskin.Signifikant för knivarna i Hard Edge-serien är att de är exceptionellt vassa och tåliga. De tillverkas av japanskt rostfritt stål av hög kvalitet, och har ett ergonomiskt handtag med unikt 3D-mönster som ger dig perfekt grepp. Knivarna är dessutom enkla att slipa, så att du alltid kan få den ultimata knivupplevelsen. För optimalt resultat rekommenderas att du slipar knivarna med Fiskars Roll-Sharp™ knivslip. Serien levereras i en ny smart förpackning med minimalt plastinnehåll, så att den enkelt går att återvinna som pappersförpackning.
  • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Laxkniv P26 -30 cm

    Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Laxkniv P26 -30 cm
    Med laxkniven skär du långa fina snitt tack vare det mycket böjliga bladet om 30 cm. Det är ett långt, tunt och flexibelt blad med rundad spets. Knivens ergonomiska design har utvecklats av professionella kockar. Metallpärlan avgränsar slutet av knivens handtag. Japanskt 301 stål i bladet 18/10 stål i handtaget 15 graders slipvinkel Slipas med keramiskt bryne och sten Levereras i presentförpackning
  • Wüsthof Classic Ikon Skinkkniv Svart 26 cm

    Wüsthof Classic Ikon Skinkkniv Svart 26 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Stelton Trigono Filékniv

    Stelton Trigono Filékniv
    Trigono är en serie med fem unika knivar, alla med sig egen specialitet. De är designade av den danska arkitekten Simon Kalmer som hade en vision om att skapa en enkel design som har ett tydligt geometriskt formspråk. Bladen är gjorda av japanskt Chromium 18 stål som är ett mycket slitstarkt stål vilket gör att Trigono bladen har en unik skärpa under en lång tid samtidigt som de har en hög fläckavvisande effekt mot sura produkter. Chromium 18 stål har en perfekt balans mellan hållbar hårdhet och mjukhet som resulterar i skarpa knivar som även är lätta att underhålla. Den unika viktbalansen och knivbladets triangulära form, kombineras till ett säkert och behagligt handtag för alla storlekar. Kniven ska rengöras för hand och tål inte att köras i diskmaskin.Denna filékniv mäter 2,9 cm. x 3 cm. x 32,5 cm.

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.

Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.

För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.