Märken på filéknivar

Filéknivar

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad. Kniven används för att skära längs med köttstycket eller grönsaker som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv.

Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. Här nedanför har vi plockat fram de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål. Klicka på en kniv för att läsa mer om dess egenskaper.

Populärt inom filéknivar

  • Bred filékniv 24cm flexibel

  • Filékniv stål/svart

  • Chroma Type 301 Filekniv 19 cm

    Chroma Type 301 filékniv, design by F.A. Porsche. Kanske en av de allra bästa filéknivarna på marknaden. Tack vare en väl avvägd design kan du på ett smidigt sätt både bena ut fisk och putsa stekar.
  • Chroma Type 301 Laxkniv 30 cm

    Chroma Type 301 laxkniv 30 cm, design by F.A. Porsche. En laxkniv med flexibelt blad på hela 30 cm som gör att du enkelt skär långa fina snitt. Långt, tunt och flexibelt blad med rundad spets.

Fler tips på filéknivar

  • 5000FCD Filékniv 24 cm Sujihiki

    Sujihiki (tranchér/filékniv) med 24 cm långt blad. En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filea/bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött mm. Det tunna knivbladet gör att varje skär enkelt glider igenom råvaran. Bladet har en unik och individuell design som passar utmärkt i harmoni med övriga knivar i serien. Kniven kommer vara en del av ditt kök en lång tid och uppskattas vid varje användning.
  • Wüsthof Classic Urbeningskniv 16 cm

    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Future Filékniv

    Filékniv med greppvänligt silikonhandtag
  • Wüsthof Classic Urbeningskniv 14 cm

    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.  Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Uptown Filékniv 21 cm

    Filékniv kockkniv i molybdenum vanadium-stål
  • Yaxell Ran Filékniv Flexibel 16 cm

    Den mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö
  • Shun Classic Filé-& Urbeningskniv 15 cm Gokujo

  • GF-40 Urbeningskniv bred 15 cm

    GF-40 från Global Classic är en kniv med brett, styvt blad som med fördel används vid urbening av kött. Kniven är smidd ur ett enda stycke, och passar även för skinning och filéande av fisk. Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. GF står för Global Forged; knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
  • Filékniv, 21 cm - Exxent Professional

    Filékniv, 21 cm - Exxent Professional
  • Filékniv Professional 21 cm

  • Filékniv, 26cm - Zwilling Pro

    En lång, gedigen filékniv med något smalare blad från Zwillings serie Pro, som är en serie med riktigt professionella knivar. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipade för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast och ligger både bra i handen och ger ett stabilt grepp. Längd: 26cm
  • Satake filékniv 18 cm

    Med en en Satake filékniv 18 cm ur Professional-serien har du en riktigt bra kökskniv. Den är framtagen i nära samarbete med svenska kockar och balans, känsla och prestanda var vad de eftersträvade De&hellip:
  • Tamahagane Shokunin Urbeningskniv 15 cm.

    Tamahagane är japanska för den bästa hantverkaren, och med Shokunin-kollektionen kan du vara säker på att få det absolut bästa hantverket och högsta kvalitén. Denna urbeningskniv är utrustad med kollektionens vassa knivblad av japanskt Molybden-Vanadium-stål som är både ihärdigt och starkt. Här finns också uthållighet, vilket är väldigt viktigt hos en urbeningskniv då du nästan konstant arbetar mot hårda ben och senor. Kniven har en kort och fast design som ger dig full kontroll när du arbetar.
  • Design by F. A. Porsche filékniv 19 cm

  • Global G-30 Filékniv 21 cm Flexibel

    En klassisk svensk (nordisk) flexibel filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk.Bladlängd 21 cm.
  • Urbeningskniv 14cm - Zwilling Pro

    En allsidig urbeningskniv från Zwillings serie Pro, som är en serie med riktigt professionella knivar. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipat för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast och ligger både bra i handen och ger ett stabilt grepp. Längd: 14cm
  • Lion Sabatier Ideal Filékniv och Fiskbenspincett

    Det här filésettet från franska Lion Sabartier är perfekt för onsdagsfisken. Märket har djurets konung som symbol och lejonet är symboliskt med styrka, smidighet och överlägsenhet, vilket är precis den känslan detta fisksätt ger dig. Den helsmidda kniven och pincetten av rostfritt stål med hög kolhalt gör bladen mycket vassa, skarpa och med fin egg. Handtaget i konstmaterial med tre nitar ligger bekvämt i handen och dess utformning ger dig både mer perfektion och styrka.
  • San Filékniv Flexibel 16 cm

    SN-1120 från Tamahaganes serie San är en flexibel kniv som med fördel används för filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött. Kniven har ett vackert handtag i rödbrun Pakkawood, ett material som sammanfogas med ett plastmaterial under högt tryck. Det har samma oslagbara känsla som trä men med plastens hygieniska egenskaper. Inne i handtaget finns en vikt som hjälper kniven att hålla dess perfekta balans, oavsett storlek på bladet. Du kan se vikten som en knapp på handtagets slut. Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
  • Urbeningskniv, 13 cm, Swibo gult handtag, rakt blad

  • G-47 Sashimikniv 25 cm

    G-47 från Global Classic är en lång enkelslipad sashimikniv med långt, smalt knivblad. Kniven är anpassad för att skära lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag, för att få en så fin skäryta som möjligt. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Bred filékniv 21cm flexibel

  • 6000 MCT Gyutoh, Kött-/filékniv 16 cm - Miyabi

    Kockkniv i 6000 MCT-serien från Miyabi som är utmärkt om du vill ha en riktigt bra, mångsidig kockkniv. 6000 MCT är en serie knivar för både proffs och hemmakocken med lite högre ambitioner. Skaftet är tillverkat av vackert pakkaträ och stålet består av en hård kärna, omgärdad av två yttre, hamrade lager. Kniven är slipad enligt den japanska Honbazuketekniken, vilket ger en fantastisk skärpa. Längd: 16 cm
  • Global G-41 Filékniv 21cm, styv

    Tre starka klassiker som du kommer lång med i köket. Setet är sammansatt av tre storsäljare; kockkniven G-2, grönsakshackan GS-5 och skalkniven GS-38. Bladlängder: G2 Kockkniv: 20 cm GS-5 Grönsakshacka: 14 cm GS-38 Skalkniv: 9 cm Material: Cromova 18-stål
  • Victorinox Filékniv 18 cm Rosenträ Handtag

    Denna filékniv med handtag av vackert rosenträ passar utmärkt i köket. Liten och lätt kniv, idealisk vid filéande av fisk. Kniven är greppvänlig och ligger stadigt i handen.
  • Edonist filékniv stål

  • Victorinox Flexibel Filékniv 18 cm Rosenträ

    Filékniv med flexibelt blad och skaft i Rosenträ, bladlängd 18 cm. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Det flexibla bladet gör det enkelt att följa benens rundning och ger fina filéer. Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat rosenträ. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Rosenträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Rosenträ ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av rosenträ tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Filékniv Superior 21 cm

  • G-21 Filékniv flexibel 16 cm

    G-21 från Global Classic är en flexibel filékniv som är perfekt till renodlade filéuppdrag. Bladet är smalt och kommer lätt åt under skinn och runt ben, vilket gör att du kan filea med minimalt svinn. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Satake Pro Filékniv 18 cm Stål

    Denna japanska filékniv är tillverkad i DR1K6-stål, som lämpar sig bättre för flexibla knivar. Den japanska filékniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag. Detta är en självklar kniv för den matintresserade i köket.
  • Pluton urbeningskniv stål/svar

  • Filékniv 17,5 cm - MAC

    En filékniv med styvt blad som passar bra för att skiva tunnt. Kött, fisk och grönsaker. Superiorserien. Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfri, handtaget är av trä.
  • Stenfors Filékniv 14 cm

    Stenfors knivar är tillverkade i ett hårt och hållbart rosfritt stål. Knivarna har ett ergonomiskt utformat handtag och ett semibolster som ger ett behagligt grepp samt möjliggör en optimal slipning.
  • Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm

    En filékniv från Victorinox som är något mindre än brukligt. Bladlängden som är 16 cm ger vid handen en mycket smidig och lättanvänd filékniv när noggrannhet är av vikt. Passar både proffs- och hemmakocken, en mycket högkvalitativ och populär precisionskniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Urbeningskniv 14 cm - Chroma Type 301

    Urbeningskniv med 14 cm blad gör att du kommer åt när du ska bena ur en stek. Somliga vill använda modellen till allt. Gäller det dig? Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning.
  • Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm

    Denna Sujihiki filé-kniv från Miyabi har en otroligt hård kärna av mikro-karbid stål som är effektiv att använda och har en otrolig skärpa. Den har ett långt tunt blad som är bra till att skära både kött och fisk. Den är speciellt framtagen för att skära sashimi och bladets längd låter dig använda hela bladet at skära med. Knivbladets kärna är täckt med 132 lager stål så det har det unika damaskus-mönstret. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen. 
  • Global G-41 Filékniv 21cm Styv

    Global filékniv 21 cm styv.Klassisk svensk (nordisk) filékniv som är unikt framtagen för vårt sätt att filéa fisk. Modellen är styv för att ge en bättre balans.
  • Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba

    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • Filékniv flexibel 18 cm Fibrox vit

  • Satake Houcho Sashimi Filékniv Magnoliahandtag 21 cm

    Sashimikniven är typiskt japansk. Bladet är enkelslipat för maximal skärpa när fisk och kött ska skivas med precision. Med denna kniv skivas det mesta med ett enda snitt. Allt för att bevara köttets själ enligt japansk tradition. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 21 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
  • Satake Professional Filékniv 18 cm

    En filékniv ur Professional-serien, framtagen av japanska Satake i nära samarbete med svenska kockar. Ledorden i arbetet har varit balans, känsla och prestanda. De flesta knivarna i serien är tillverkade i AUS8-stål, men just filékniven är gjord i DR1K6-stål som lämpar sig bättre för tandade och mer flexibla knivar.  Filékniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag. Material: DR1K6-stålBladlängd: 18 cmHandtag av svart pakkaträFabrikat: Satake
  • Urbeningskniv, 16 cm, Swibo gult handtag

  • Miyabi 6000 MCT Sujihiki Filékniv 24 cm Rostfritt Stål Brun

    Varje kök behöver ha en bra filékniv. Den här japanska filékniven kan du gärna använda när du ska skära fisken tunnt till sushi t.ex. Kniven är en del i serien Miyabi från Zwilling och den är tillverkad av 65 lager stål som sedan hamrats samman i ett stilfullt damaskusmönster. Handtaget har en traditionell form för att du ska få bästa kontroll, balans och grepp när du använder den. Varje kniv är slitstark och unik och den passar både den professionell gastronomen och amatörkocken. Miyabi betyder bl.a elegans på japanska och eleganta är precis vad knivarna i serien är.
  • Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm Svart

    Filékniv med svart skaft. Bladlängd 26 cm. Levereras i presentask.En olivslipad laxkniv som man med finess filear tunna skivor, från den rökta eller gravade laxsidan. Utan att begränsa sig använder man samma kniv till carpaccion och allt annat kallskuret i sammanhang som antipasti, tapas och hederligt svenskt smörgåsbord.Den suveräna specialkniven från Victorinox för hemmagourmanden. Victorinox Grand Maïtre en serie klassiskt designade, helsmidda knivar av tysk typ. Knivarna är smidda ur ett stycke och man får då en sömlös övergång mellan bladet och det ergonomiska handtaget.Detta skapar perfekt balanserade knivar som också är ögongodis. Eggen på knivarna har den traditionella europeiska slipningen.Redskapen är lätta att rengöra och tål undantagsvis att diskas i maskin, men rekommendationen är ändå att de skall handdiskas för en längre livslängd.Victorinox är kända för sina schweiziska arméknivar med multifunktion och har sedan starten berikat världen med sina högkvalitativa knivar, nuförtiden gjorda i rostfritt stål.Knivtillverkaren grundades 1884 men bytte 1909 namn till Victoria efter grundarens mamma som gick bort det året, samma år började man använda sitt välkända emblem, korset i skölden. När man 1921 började använda rostfritt stål i produktlinjen byttes namnet till Victorinox, en sammansättning av Victoria och inox som är synonymt med rostfritt stål, på franska acier inoxydable. 
  • Mighty Flexibel filékniv 18 cm

    Filékniv som passar till att filéa fisken och för urbening av kött.
  • GF-31 Urbeningskniv smidd 16 cm

    GF-31 från Global Classic är en kniv med smalt, styvt blad smidd ur ett enda stycke. Kniven används med fördel vid urbening av kött, och passar även för skinning och filéande av fisk. Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. GF står för Global Forged; knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
  • Zwilling Pro Wood Filékniv 18 cm, smal flexibel Trä

    Smidig filékniv från Zwilling för det professionella köket, kniven har Friodur® stål- dubbel is-härdat knivstål av högsta kvalitet, patenterat av Zwilling J.A. Henckels som gör den till en kraftfull kniv som skall hålla livet ut.
  • Sabatier Trompette filékniv 25 cm

    Sabatier Trompette filékniv 25 cm  är en riktigt prisvärd och bra kökskniv En fransk kniv tillverkad i japanskt stål det måste bli bra.Med denna Sabatier Trompette filékniv får du en mycket bra&hellip:
  • Tamahagane SAN Urbeningskniv 16 cm

    Tamahagane SANs urbeningskniv är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Handtaget är tillverkat i brunt Pakkawood

Att filéa fisk med kniv

Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.

För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.

Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.