Laxknivar

Laxkniv är bäst i valet av filéknivar för att skära tunna bitar av lax eller annan fisk. Den långa filékniven kan även användas till att dela tårtbotten eller som skinkkniv för att skära tunna skivor av skinka. Här listar vi några av de största knivmärkena och deras utbud av laxknivar.

Populärt inom laxknivar

 • Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel

  Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel
  Skär tunna, fina skivor lax med Globals flexibla laxkniv! En lång och mycket behaglig filékniv som lämpar sig för de större filéarbetena i köket. Tack vare det något tunnare stålet i Globals filéknivar jämfört med andra knivar är filéknivarna mycket följsamma och flexibla.Bladets längd: 31 cm.
 • Victorinox Flexibel Laxkniv med Fibroxhandtag 30 cm

  Victorinox Flexibel Laxkniv med Fibroxhandtag 30 cm
  En laxkniv med följsamt blad som är perfekt att skära upp tunna skivor lax med. Bladets längd är 30 cm. Laxknivens handtag är ergonomiskt utformat i materialet Fibrox som ger ett bra grepp i alla miljöer.Lång tids erfarenhet har utformat en perfekt laxkniv och med klingans böjlighet och optimala härdning blir det ett givet val av proffsverktyg till alla och envars kök.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
 • Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm Granton

  Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm Granton
  Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
 • Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm

  Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm
  Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  

Fler tips på laxknivar

 • MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm

  MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm
  MAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. De har en japansk slipvinkel mellan 10-15 grader och är därför sylvassa! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna och vi hyser stor respekt för tillverkarna.Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä
 • Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål

  Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål
  Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål
 • Wüsthof - Classic Laxkniv 32 cm

  Wüsthof - Classic Laxkniv 32 cm
  Lång filékniv från tyska Wüsthof med ett flexibelt, vasst och olivslipat blad, skär den enkelt igenom all sorts fisk.Kniven är extra bra för lax då den möjliggör bladtunna skivor, perfekt till den gravade laxen på julbordet. Olivslipningen, små gropar på sidan av bladet, gör att skivorna inte fastnar lika lätt vilket underlättar matlagningen. Wüsthofs serie Classic finns i flera bladlängder och varianter för matlagningens alla delar. Bladlängd 32 cm.
 • Global - Global G-87 Laxkniv/skinkkniv olivslipad 27 cm

  Global - Global G-87 Laxkniv/skinkkniv olivslipad 27 cm
  G-87 från Global Classic är en lång och flexibel filékniv. Fungerar utmärkt till såväl skinka och lax som till de hemmagjorda tårtbottnarna. Olivslipningen gör att livsmedlet som du skär släpper lättare från bladet.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
 • Victorinox - Kebony Laxkniv 30 cm

  Victorinox - Kebony Laxkniv 30 cm
  Laxkniv från Victorinox med en bladlängd på 30 centimeter - när du vill skära lax med precision. Det långa, tunna bladet är flexibelt och har en räfflad kant på båda sidor vilket hjälper dig att både kunna skära närmare benet men också att skära riktigt tunna skivor till sushin eller när du ska skära upp din gravade lax.Victorinox produkter har livstidsgaranti mot material- och produktionsfel.Schweziska Victorinox är ett gammalt kvalitetsmärke som ursprungligen började med att tillverka de världsberömda multifunktionella Swiss Army Knives redan 1884. Idag står Victorinox för hög kvalitet och innovation när det gäller flera typer av knivar, främst köksknivar för både professionellt bruk och hobbykockar med höga krav på sina verktyg.
 • Global - Global G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

  Global - Global G-10 Laxkniv flexibel 31 cm
  G-10 från Global Classic är en lång filékniv med tunt knivblad, vilket gör den följsam och flexibel. Passar perfekt till större filéarbeten i köket.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.>
 • Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm

  Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm
  Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm
 • Morsø Laxkniv Foresta Ek/rostfritt Stål - NO_SIZE Köksknivar

  Morsø Laxkniv Foresta Ek/rostfritt Stål - NO_SIZE Köksknivar
  Den vackra och funktionella laxkniven lämplig för utskärning av lax och liknande fiskar. Bladets form och flexibilitet gör att du enkelt filéar fisk utan att något går till spillo. Du kan även skära tunna, fina och jämna skivor av fisken, perfekt för sushi och sashimi.Knivbladet är tillverkat i rostfritt kvalitetsstål och handtaget är i oljad ek, s
 • Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål

  Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål
  Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål
 • Zwilling Four Star Laxkniv 310 - 31 cm Köksknivar

  Zwilling Four Star Laxkniv 310 - 31 cm Köksknivar
  För mer än 40 år sedan revolutionerade ZWILLING standarden för Köksknivar av högsta kvalitet med FOUR STAR®-serien. Den här knivlinjen är ett klassiskt mästerverk inom säkerhet, ergonomi och komfort och har blivit den bäst säljande ZWILLING-knivlinjen i världen. ZWILLING specialstål imponerar med en optimal balans mellan krom och kolinnehåll, vilke
 • Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål

  Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål
  Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål
 • Chroma - Type 301 Laxkniv 30 cm

  Chroma - Type 301 Laxkniv 30 cm
  Chroma Type 301 laxkniv 30 cm, design by F.A. Porsche. En laxkniv med flexibelt blad på hela 30 cm som gör att du enkelt skär långa fina snitt. Långt, tunt och flexibelt blad med rundad spets.

Så skär du lax med laxkniv

Vi har bäddat in några klipp från Youtube där duktiga kockar visar hur man kan filéa och skära rå, gravad eller kallrökt lax. Först ut är Leila Lindholm som visar hur du kan skiva gravlax.

Vi tycker också att den här instruktionsvideon från Globals knivskola är bra att titta på. Den visar tydligt hur man filéar lax och gör fina bitar fria från ben.

Laxknivens långa knivblad

Det långa knivbladet på laxkniven ger den följsamhet som behövs när man skär en stor lax. För att kunna skära tunna filéer med precision är det bästa kniven och en vanlig längd är 30 cm.

Bladet på en kniv för laxfilé har ofta räfflor eller olivslipning för att fiskköttet lättare ska släppa från fiskköttets yta. Spetsen på kniven är något rundad, vilket minskar risken för att köttet skadas. Brukar du göra japansk mat med tunna laxskivor kan du absolut använda den här typen av kniv som sushikniv.