Laxknivar

Laxkniv är bäst i valet av filéknivar för att skära tunna bitar av lax eller annan fisk. Den långa filékniven kan även användas till att dela tårtbotten eller som skinkkniv för att skära tunna skivor av skinka. Här listar vi några av de största knivmärkena och deras utbud av laxknivar.

Populärt inom laxknivar

  • Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel

    Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel
    Skär tunna, fina skivor lax med Globals flexibla laxkniv! En lång och mycket behaglig filékniv som lämpar sig för de större filéarbetena i köket. Tack vare det något tunnare stålet i Globals filéknivar jämfört med andra knivar är filéknivarna mycket följsamma och flexibla.Bladets längd: 31 cm.
  • Victorinox Flexibel Laxkniv med Fibroxhandtag 30 cm

    Victorinox Flexibel Laxkniv med Fibroxhandtag 30 cm
    En laxkniv med följsamt blad som är perfekt att skära upp tunna skivor lax med. Bladets längd är 30 cm. Laxknivens handtag är ergonomiskt utformat i materialet Fibrox som ger ett bra grepp i alla miljöer.Lång tids erfarenhet har utformat en perfekt laxkniv och med klingans böjlighet och optimala härdning blir det ett givet val av proffsverktyg till alla och envars kök.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm Granton

    Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm Granton
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm

    Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  

Fler tips på laxknivar

  • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Laxkniv P26 -30 cm

    Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Laxkniv P26 -30 cm
    Med laxkniven skär du långa fina snitt tack vare det mycket böjliga bladet om 30 cm. Det är ett långt, tunt och flexibelt blad med rundad spets. Knivens ergonomiska design har utvecklats av professionella kockar. Metallpärlan avgränsar slutet av knivens handtag. Japanskt 301 stål i bladet 18/10 stål i handtaget 15 graders slipvinkel Slipas med keramiskt bryne och sten Levereras i presentförpackning
  • MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm

    MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm
    MAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. De har en japansk slipvinkel mellan 10-15 grader och är därför sylvassa! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna och vi hyser stor respekt för tillverkarna.Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä
  • Global - Global G-87 Laxkniv/skinkkniv olivslipad 27 cm

    Global - Global G-87 Laxkniv/skinkkniv olivslipad 27 cm
    G-87 från Global Classic är en lång och flexibel filékniv. Fungerar utmärkt till såväl skinka och lax som till de hemmagjorda tårtbottnarna. Olivslipningen gör att livsmedlet som du skär släpper lättare från bladet.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm

    Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm
    Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm
  • Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål

    Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål
    Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål
  • Wüsthof - Classic Laxkniv 32 cm

    Wüsthof - Classic Laxkniv 32 cm
    Lång filékniv från tyska Wüsthof med ett flexibelt, vasst och olivslipat blad, skär den enkelt igenom all sorts fisk.Kniven är extra bra för lax då den möjliggör bladtunna skivor, perfekt till den gravade laxen på julbordet. Olivslipningen, små gropar på sidan av bladet, gör att skivorna inte fastnar lika lätt vilket underlättar matlagningen. Wüsthofs serie Classic finns i flera bladlängder och varianter för matlagningens alla delar. Bladlängd 32 cm.
  • Chroma - Type 301 Laxkniv 30 cm

    Chroma - Type 301 Laxkniv 30 cm
    Chroma Type 301 laxkniv 30 cm, design by F.A. Porsche. En laxkniv med flexibelt blad på hela 30 cm som gör att du enkelt skär långa fina snitt. Långt, tunt och flexibelt blad med rundad spets.
  • Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål

    Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål
    Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål
  • Victorinox - Kebony Laxkniv 30 cm

    Victorinox - Kebony Laxkniv 30 cm
    Laxkniv från Victorinox med en bladlängd på 30 centimeter - när du vill skära lax med precision. Det långa, tunna bladet är flexibelt och har en räfflad kant på båda sidor vilket hjälper dig att både kunna skära närmare benet men också att skära riktigt tunna skivor till sushin eller när du ska skära upp din gravade lax.Victorinox produkter har livstidsgaranti mot material- och produktionsfel.Schweziska Victorinox är ett gammalt kvalitetsmärke som ursprungligen började med att tillverka de världsberömda multifunktionella Swiss Army Knives redan 1884. Idag står Victorinox för hög kvalitet och innovation när det gäller flera typer av knivar, främst köksknivar för både professionellt bruk och hobbykockar med höga krav på sina verktyg.
  • Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål

    Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål
    Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål
  • Scandinavia Laxkniv 30 cm

    Scandinavia Laxkniv 30 cm
    Laxkniv i rostfritt stål.
  • Global - Global G-10 Laxkniv flexibel 31 cm

    Global - Global G-10 Laxkniv flexibel 31 cm
    G-10 från Global Classic är en lång filékniv med tunt knivblad, vilket gör den följsam och flexibel. Passar perfekt till större filéarbeten i köket.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.>

Så skär du lax med laxkniv

Vi har bäddat in några klipp från Youtube där duktiga kockar visar hur man kan filéa och skära rå, gravad eller kallrökt lax. Först ut är Leila Lindholm som visar hur du kan skiva gravlax.

Vi tycker också att den här instruktionsvideon från Globals knivskola är bra att titta på. Den visar tydligt hur man filéar lax och gör fina bitar fria från ben.

Laxknivens långa knivblad

Det långa knivbladet på laxkniven ger den följsamhet som behövs när man skär en stor lax. För att kunna skära tunna filéer med precision är det bästa kniven och en vanlig längd är 30 cm.

Bladet på en kniv för laxfilé har ofta räfflor eller olivslipning för att fiskköttet lättare ska släppa från fiskköttets yta. Spetsen på kniven är något rundad, vilket minskar risken för att köttet skadas. Brukar du göra japansk mat med tunna laxskivor kan du absolut använda den här typen av kniv som sushikniv.