Santoku knivar

Vad är en Santokukniv?

En Santoku-kniv är en typ av japansk kökskniv som liknar en kockkniv. Det är en mångsidig kniv med ett rakt blad, vanligtvis mellan 13 till 18 cm i längd. På japanska betyder ordet santoku - tre dygder och det återspeglar de tre användningsområden som en Santokukniv har: skiva, tärna och hacka.

Den är designad för effektiv prestanda i tre vanliga köksuppgifter: skivning (med en längsgående rörelse), tärning (med en tvärgående rörelse) och att finhacka (med en gungande rörelse).

Santoku kniv, Miyabi
Miyabi 7000D Santokukniv 18 cm.

Tips på Santokuknivar

  • Anders Petter - Backaryd Santoku kockkniv 18 cm

    Anders Petter - Backaryd Santoku kockkniv 18 cm
    Bli din egen stjärnkock med denna kockkniv från Anders Petter. Santoku betyder ”tre användningar” på japanska och syftar till knivens mångsidighet.Backaryd är serien för dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion. Redskapen är effektiva, pålitliga och slitstarka. Lika trevliga att se på som att använda, oavsett om det är vardag eller fest.
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Miyabi - 7000D Santokukniv 18 cm

    Miyabi - 7000D Santokukniv 18 cm
    Santokukniv ur Miyabis exklusiva serie 7000D. Santoku betyder ”tre användningar” på japanska och syftar till knivens mångsidighet. Kniven passar utmärkt för både grönsaker, fisk och kött. Knivbladet har en kärna av hårt CMV60 pulverstål (60 HRC) täckt med 65 lager is-härdat rostfritt stål, CRYODUR®, i vacker damask-design. Det svarta D-formade handtaget är tillverkat av Mikarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Mikarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. Tillverkas i Seki, Japan.
  • Anders Petter - Start Santoku Kniv Olivslipad 17 cm

    Anders Petter - Start Santoku Kniv Olivslipad 17 cm
    Start Santokukniv från Anders Petter med ett blad på 17 cm. Med olivslipning hjälper de små groparna till att råvaror inte fastnar lika lätt på bladet. Bladet är tillverkat i rostfritt stål med ett ergonomiskt handtag i silikon. Kombinera gärna med andra knivar i serien Start.
  • Satake Houcho Santoku/Kockkniv Magnoliahandtag 17 cm

    Satake Houcho Santoku/Kockkniv Magnoliahandtag 17 cm
    Den här japanska kockkniven, en s.k. Santoku-modell, hackar och skivar med precision. Den fungerar även som allroundkniv. Det höga bladet gör att dina knogar aldrig stöter emot skärbrädan. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 17 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
  • Victorinox Kockkniv extra bred 20 cm, wood

    Victorinox Kockkniv extra bred 20 cm, wood
    Kockkniv med extra brett blad och skaft av maple wood.Bladlängd 20 cm. En kockkniv med extra brett blad, den är som en blandning mellan ordinär kockkniv och santokukniv och passar både proffskocken och hemmakocken. Kockkniven är trots det breda bladet mycket smidig att arbeta med.Kniven hackar, tärnar och skär allt från fisk, fågel, kött till frukt och grönt. Kockkniven är ett måste och med den i köket blir det inga knivigheter.Kockkniven är en av minst tre knivar som behövs i varje hem.Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd.Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat välden med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Japansk Kockkniv P2 -18 cm

    Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Japansk Kockkniv P2 -18 cm
    Japansk kockkniv sk Santoku. Av många ansedd som inte bara den bästa utan även den snyggaste Santokun. Det höga bladet gör den även perfekt till allt som har med grönsaker att göra.Japanskt 301 stål i bladet.18/10 stål i handtaget.15 graders slipvinkel.Slipas med keramiskt bryne och sten.Levereras i presentförpackning.
  • Fiskars Titanium Kockkniv 16 cm

    Fiskars Titanium Kockkniv 16 cm
    p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 14.0px} Med en ordentlig kniv blir matlagningen både enklare och roligare, och med Fiskars kockkniv Titanium blir du snabbt ett proffs på att hacka, tärna och strimla! Knivbladet är tillverkad i titan och kniven kommer därför kännas oerhört lätt i din hand. Dessutom får du en fantastisk kontroll vid användning och en otrolig precision. Bladet är immunt med rost och har även designats med den revolutionerande LZR-EDGE™-tekniken, vilket ser till att bladet håller sig vasst upp till 4 gånger längre mot vanliga knivar! För ytterligare komfort har handtaget ett ergonomiskt och säkert grepp, som med sitt tredimensionella mönster ligger extra bekvämt i din hand. I serien finns även santoku-, grönsaks- och en större kockkniv.SpecifikationerFärg: SvartMaterial: Titanblad med handtag av rostfritt stål och polypropenBladlängd: 16 cmRekommenderad handtvätt 25 års garanti!
  • Miyabi Santoku Kockkniv 5000FCD 18 cm

    Miyabi Santoku Kockkniv 5000FCD 18 cm
    Fantastisk japansk Santoku-kniv med en längd på 18 cm och en hård karbon-stål kärna. Santoku direkt översatt betyder tre dygder och de tre dygderna betyder att man lika gärna kan använda kniven till kött, fisk eller grönsaker. Bladet har 48 stållager runt kärnan vilket ger den välkända damaskus-designen på bladet. Hårdheten ligger på 61 Rockwell och kniven har en symmetrisk kant. Tillverkad i Japan. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkade med urgamla japanska traditionerna och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerat skönhet, finess och kvalitet som är viktigt i den japanska kulturen.
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Miyabi ARTISAN 6000MCT Santoku Rocking Japansk kockkniv 18 cm

    Miyabi ARTISAN 6000MCT Santoku Rocking Japansk kockkniv 18 cm
    Denna santokukniv från Miyabi är annorlunda än de vanliga santoku-knivarna. Spetsen på bladet går upp i en svag böj medans en vanlig santokukniv är rak. Den smala spetsen gör det möjligt att göra den vaggande hackningen som vi europeer ofta använder när vi hackar stora mängder grönt. Bladet mäter 18 och är tillverkat i MicroCarbide MC63 pulverstål, inneslutet i två stållager. Hårdheten är 63 Rockwell. Cryodur ishärdning av bladet och ett dimensionellt skaft i pakkaträ ger en perfekt balans, enastående komfort och en otrolig skärförmåga oavsett hur du använder den. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkade med urgamla japanska traditionerna och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerat skönhet, finess och kvalitet som är viktigt i den japanska kulturen. 
  • MAC Superior Santoku/Grönsakskniv 10 cm

    MAC Superior Santoku/Grönsakskniv 10 cm
    En liten grönsakskniv i klassisk japansk santokumodell. Kan lätt bli en favorit för finliret!Grönsakskniv 10 cm bladTrähandtagSK-40

Vanliga material i en Santoku kniv

För att en Santokukniv ska vara effektiv behöver den vara tillverkad i ett material som tål användningsområdena. Eftersom kniven ska klara båda hacka, tärna och skiva måste materialet klara dessa moment bra. Vanliga material är:

  • Kolstål: Ett traditionellt val för knivtillverkning, kolstål har en god förmåga att hålla en vass egg men kräver regelbundet underhåll för att förhindra rost och missfärgning.
  • Rostfritt stål: Ett modernare alternativ för dig som vill ha så lite underhållskrav som möjligt. Santokukniv i rostfritt stål är rostbeständigt och kräver mindre underhåll än kolstål men eggen är svårare att få sylvass.
  • Keramiska Santokukniv: Med inslag av zirkoniumoxid får man ett knivblad som är hårt och slitstarkt och behåller sin skärpa under lång tid. Keramiska knivar är lätta, rostbeständiga och icke-reaktiva.
  • Damaskusstål: Vissa avancerade Santoku-knivar är gjorda av Damaskus-stål, som skapas genom att skikta och smida olika typer av stål tillsammans. Detta skapar ett unikt mönster på bladet och förbättrar knivens hållbarhet och skärpa.

Förutom knivbladets material finns det också Santokuknivar med olika handtag och design. Tänk på att handtagen också är en viktig del i hur en Santoku ligger i handen och är bekväm att jobba med i köket.

3 japanska rätter som en Santoku är bra till

Japansk matlagning Santoku-kniv bra till
Sushi Skära rå fisk i tunna, jämna bitar
Tempura Skära grönsaker i uniforma bitar
Teriyaki Hacka vitlök, ingefära och lök, samt skära kött i tunna strimlor