Diska aldrig knivar i diskmaskin

Det finns vissa redskap i köket som du aldrig ska diska i diskmaskinen. Dit hör knivar som kockkniv, filékniv och andra vassa köksknivar. Det tycker vi gäller oavsett vad tillverkaren eller butiken skrivit i sin produktbeskrivning.

diskmaskin och kniv, stoppskylt

Maskindisk leder snabbare till slöare knivar eftersom diskmedlet fräter på eggen. Nu är de flesta kockknivar märkta som rostfria, men de som inte är det ska aldrig ens lämnas blöta. Kombinationen av värme, vatten och slipmedel i maskindisken är förödande för knivbladets egg.

Att en vass kniv kallas för rostfri är också något man bör ta med en nypa salt. För att göra stål rostfritt sätter man till krom. Att samtidigt ha ett tunt och vasst knivsblad går emot kromtillsatsen som faktiskt gör den tjockare. Därför blir det svårt att hålla ett helt rostfritt stål i vassa knivar.

Knivhandtag i trä kan spricka i diskmaskinen

Trä är ett levande material som inte bör utsättas för upprepade omgångar med värme och vatten. I diskmaskinen finns stor risk att trähandtaget på din fina kniv förr eller senare spricker sönder.

Handdisk är bäst för dina vassa knivar

Det är hederlig handdisk som är mest skonsamt för knivarna. Du ska också se till att göra det direkt när du använt den klar. Låt inte kniven ligga och torka med fukt och matrester på bladet. Det gör det svårare att diska rent eftersom du måste ha varmare vatten, mer diskmedel och gnugga hårdare. Det leder till mer nötning på knivens egg när du handdiskar.

Kniv, diskmedel, diskborste
Bildtext: Bäst är att diska din kockkniv direkt efter användning, med vatten och handdiskmedel. Kniven på bilden är en kockkniv från Wüsthof.