Diska aldrig knivar i diskmaskin

diskmaskin och kniv, stoppskylt

Diskmaskiner gör knivar slöa på grund av att diskmedlet fräter på eggen. Om kökskniven dessutom är gjord i ett material som inte är rostfritt kommer de att rosta snabbt av att diskas i diskmaskin. Detta är viktiga anledningar till varför du aldrig ska köra dina bästa kockknivar, filéknivar eller andra vassa köksverktyg i maskindisk.

Maskindisk leder alltså snabbare till slöare knivar och det är diskmedlets kemiska sammansättning som fräter på eggen. Men finns det inte alternativa diskmedel då som är skonsammare?

Problemet är att då blir inte disken ren istället så vår rekommendation är att diska dina viktiga knivar för hand på ett varsamt sätt. Det tycker vi gäller oavsett vad tillverkaren eller butiken skrivit i sin produktbeskrivning.

Kniv, diskmedel, diskborste
Bildtext: Bäst är att diska din kockkniv direkt efter användning, med vatten och handdiskmedel. Kniven på bilden är en kockkniv från Wüsthof.

Nu är de flesta kockknivar märkta som rostfria, men de som inte är det ska aldrig ens lämnas blöta. Kombinationen av värme, vatten och slipmedel i maskindisken är förödande för knivbladets egg.

Att en vass kniv kallas för rostfri är också något man bör ta med en nypa salt. För att göra stål rostfritt sätter man till krom. Att samtidigt ha ett tunt och vasst knivsblad går emot kromtillsatsen som faktiskt gör den tjockare. Därför blir det svårt att hålla ett helt rostfritt stål i vassa knivar.

Handdisk bäst för vassa knivar

Det är hederlig handdisk som är mest skonsamt för knivarna. Du ska också se till att göra det direkt när du använt den klar. Låt inte kniven ligga och torka med fukt och matrester på bladet. Det gör det svårare att diska rent eftersom du måste ha varmare vatten, mer diskmedel och gnugga hårdare. Det leder till mer nötning på knivens egg när du handdiskar.

Ytterligare en anledning till att handdiska vissa knivar är om den har handtag i trä. Trä är ett levande material som inte bör utsättas för upprepade omgångar med värme och vatten. I diskmaskinen finns stor risk att trähandtaget på din fina kniv förr eller senare spricker sönder.