Köttklubba: Möra köttet före tillagning

En köttklubba är ett köksredskap som används för att möra och tunna ut kött innan tillagning. Muskelfibrerna bryts ner och köttet blir mörare. Det finns flera användningsområden för köttklubban och de är:

  • Möra kött: Köttklubban används för att möra kött som är hårt eller tufft. Detta görs genom att slå lätt på köttbiten, vilket bryter ner muskelfibrerna och gör köttet mer ömt.
  • Öka absorption: Genom att möra köttet med en köttklubba kan det absorbera kryddor, marinader och andra smaker mer effektivt.
  • Jämna ut: Köttklubban kan också användas för att jämna ut tjockleken på en köttbit, vilket är särskilt användbart för tillagning som kräver jämn värme, till exempel stekning eller grillning.
  • Snabbare tillagning: Eftersom köttklubban gör köttet tunnare kan det också påskynda tillagningstiden.
  • Förberedelse för fyllning: I vissa recept kan man slå ut köttet tunnt för att göra det lättare att fylla med andra ingredienser, som ost eller skinka, innan det rullas ihop och tillagas som en rullad.

Köp din egen köttklubba online

  • Köttklubba i bokträ - KitchenCraft

    Köttklubba i bokträ - KitchenCraft
    Köttklubba i bokträ med en krusig sida i metall som du mörar köttet med.

Fler användbara köttredskap i köket

För att bearbeta och förbereda kött i matlagning finns det fler användbara redskap. Om du har en grövre styckbit med brosk och leder behöver du något som kan hacka sig igenom hårda och sega vävnader. Köp dig en köttyxa som fått bäst i test så vet du att den klarar uppgiften.

Ett annat populärt redskap för köttmatlagning är sous vide, en tillagningsmetod där maten vakuumförpackas och tillagas i vattenbad. Det finns speciella maskiner för det där du kan styra temperatur och tillagningstid med exakthet. Just sousvide är ju ett annat sätt att möra kött på än med köttklubban. Är du intresserad kan du kolla in ett komplett kit från Steba med vakuumpackare, termometer och isoleringsbollar.