Köttyxa

Med köttyxa kan du klyva de segaste köttbitarna med lätthet. Köttyxan är en typ av kockkniv med ett riktigt grovt knivblad och mycket tyngd. Den är bäst på att ta sig genom brosk och senor i sega köttbitar.

En del kallar köttyxor för kinesisk hacka, vilket beror på att dessa knivar är vanligare i det asiatiska köket än det nordiska. Här listar vi några utvalda modeller som du kan beställa på nätet.

Populärt inom köttyxa

 • G.R.Y.M - Hammered Köttyxa 16 cm

  G.R.Y.M - Hammered Köttyxa 16 cm
  Hammered köttyxa från G.R.Y.M. Kniven har ett vackert hamrat blad i blankpolerat stål och ett handtag av pakkawood. Förvara med fördel på en magnetlist i köket. På så sätt blir det en fin inredningsdetalj i ditt kök samtidigt som den håller sig vass längre.
 • Global - G-12 Köttyxa 16 cm

  Global - G-12 Köttyxa 16 cm
  G-12 från Global Classic är en rejäl köttyxa som är bäst lämpad för att separera brosk eller leder mellan köttstycken, men även hacka kött till grytbitar. En riktig slitvarg! Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
 • Zwilling Four Star Köttyxa 15 cm

  Zwilling Four Star Köttyxa 15 cm
  Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
 • Pallarés Köttyxa

  Pallarés Köttyxa
  En vacker huggkniv från Pallarès, som grundades 1917 av bröderna Lluis och Carles Pallarés Canal i norra Spanien. Huggkniven är bäst lämpad för att separera brosk eller leder mellan köttstycken. Du kan också hacka stora köttbitar till grytbitar.De strävar efter högsta kvalitén på materialval för att få den bästa kvalitén på knivbladet. En tradition som har gått i arv i 100 år.Kniven har ett välarbetat träskaft i buxbom. Bladet är 16 cm och i rostfritt stål.  

Fler tips på köttyxa

Använda köttyxan även till grönsaker

Bara för att den här knivformen brukar kallas för köttyxa behöver man nödvändigtvis inte utesluta användning på grönsaker. Det som gör kötthackaren så effektiv på brosk och ben är ju dess tyngd och kraftfullhet. Den kommer också väl till pass när man hackar hårdare grönsaker som morot, palsternacka med mera.

Välja köttyxa som passar dig bäst

Olika knivtillverkare har konstruerat sina köttyxor på lite olika sätt. En del har handtag i trä medan andra låtit hela kniven vara i rostfritt stål.

I produktvisningen här ovanför ser du våra förslag. Vill du leta på egen hand kan vi rekommendera följande nätbutiker inom kök och matlagning.

» Cervera

» Bagaren & Kocken

» Kökets Favoriter