Olja in din skärbräda

Att underhålla en skärbräda är avgörande för både dess livslängd och din matlagning. Denna guide går igenom hur du bäst oljar in din skärbräda av trä för att hålla den i bästa skick, oavsett om den är gjord av ek, bambu, bok eller annat träslag.

Oljar in en träskärbräda med rapsolja

Steg-för-steg

Att olja in din skärbräda är en enkel process som kan förlänga dess livslängd avsevärt. Här är de grundläggande stegen du bör följa:

 1. Rengöring: En ren skärbräda är essentiell för en effektiv oljebehandling. Börja med att tvätta brädan noggrant.
 2. Sanding (valfritt): För att uppnå bästa resultat, överväg att slipa skärbrädan med fint sandpapper.
 3. Applicering av Olja: Välj en lämplig olja och applicera den jämnt över hela ytan av skärbrädan.
 4. Torkning: Låt oljan tränga in ordentligt, vilket kan ta allt från några timmar till över natten.
 5. Ta bort överskott: Avsluta med att torka bort eventuellt överskott av olja för att undvika en kladdig yta. Har du en skärbräda med skåror, använd hushållspapper för att suga upp överskottet.

Vilka oljor kan du använda?

Olika träslag och skärbrädor för olika ändamål styr vilken typ av olja du kan använda. Här är en tabell som hjälper dig att välja rätt olja för just din skärbräda:

Oljetyp Användning Metod
Rapsolja En prisvärd och lättillgänglig olja som är lämplig för regelbunden användning. Följ de allmänna stegen. Perfekt för skärbrädor som används ofta.
Kokosolja En hållbar olja som är idealisk för skärbrädor tack vare dess motståndskraft mot härskning. Smält och applicera enligt de allmänna stegen för ett långvarigt skydd.
Linolja En tjockare olja som är utmärkt för djupare träslag som ek, och ger ett robust skydd. Ge den tid att absorberas ordentligt för en hård och skyddande yta.
Mineralolja En luktfri och icke-härsknande olja som är säker för användning på skärbrädor och andra träprodukter i kontakt med mat. Kallas ibland för paraffinolja. Applicera ett tunt lager och låt det tränga in i träet. Upprepa vid behov för att bibehålla en skyddande yta.

fyra flaskor med olika oljor

Håll skärbrädan i toppskick

För att din skärbräda ska förbli i toppskick, här är några viktiga tips att komma ihåg:

 • Undvik matoljor som härsknar snabbt och kan ge skärbrädan en oönskad doft eller smak (olivolja).
 • Olja in din skärbräda regelbundet, särskilt efter en grundlig rengöring eller om den börjar se torr ut.
 • Vid tveksamhet, välj en specialolja framtagen för skärbrädor för att säkerställa bästa möjliga vård.

Rätt olja till träslaget

Varje träslag har sina unika egenskaper och behov när det kommer till oljebehandling. Här är några rekommendationer för populära träslag:

 • Ek: Ett hårt och poröst träslag som gynnas av en tjockare olja som linolja.
 • Bambu: Mindre poröst och kan därför behandlas med en lättare olja som rapsolja.
 • Bok: Ett hårt trä som absorberar olja väl, vilket gör mineralolja eller linolja till ett bra val.
 • Trä: För generella träskärbrädor är matkvalitets mineralolja ofta det bästa valet då den inte härsknar och är luktfri.
 • Teak: Ett naturligt, oljigt träslag som inte kräver frekvent oljning. På en skärbräda i teak kan du använda en mineralolja av matkvalitet för att bevara dess naturliga motståndskraft mot fukt och bakterier.

Skärbrädeoljor som fanns att köpa hos bagaren och kocken 231211De här tre skärbrädeoljorna finns att köpa från Bagaren & Kocken (231211)

Skärbrädevax: Bivax blandat med olja

Bivax är faktiskt ett utmärkt alternativ för att olja in och skydda skärbrädor. Det är en naturlig produkt som inte bara hjälper till att bevara träet utan också ger en vattenavvisande yta som kan förlänga skärbrädans livslängd.

Skärbrädevax är en blandad produkt med bivax och en olja, oftast mineralolja, som ger en mer hållbar yta än olja ensamt. Man kan också olja in med bara bivax eller göra sin egen vax+oljeblanding.