Parmesankniv
En hård parmesanost kan vara svår att skära och vissa hävdar att man inte ska det utan bara bryta lös bitar av den. Traditionella parmesanknivar har ett mandelformat knivblad och storleken på kniven ska såklart vara anpassad till ostens storlek.
De stora ostarna är det sällan vi privatpersoner behöver dela och skära själv. Det brukar vara ostmästarens jobb och det kräver en speciell teknik om det ska göras för hand. Här kan du se hur ostmästaren från Parmigiano Reggiano gör.
Parmesankniven för hemmabruk
När vi köper hem en bit parmesan är den redan "bruten" och i ett litet format. Men när du ska avnjuta din parmesan är det bra att ha din egen lilla parmesankniv. Som ostälskare kanske du brukar äta även andra ostar så kolla därför också in ostknivset med flera knivar - både mjuka och hårda ostar - till bra pris.
Utvalda ostknivar och knivset för parmesanost
-
Global GS-95 Ostkniv 10,5 cm
640 kr
Läs mer härEn liten smidig ostkniv med hålat blad för att klara de krämigaste ostarna. Bladet är 10,5 cm långt och handtaget är något mindre än på ostkniven GS-10. Det finns olika ostknivar för olika typer av ostar t.ex. för parmesan, mjukost, hårdost. Globals ostkniv med hål i knivbladet är till för att den mjuka osten inte skall klibba fast när den skärs. Med den tandade eggen är det lättare att skära i hårda ostar och de vassa tänderna i spetsen är för att flytta ostbitar från serveringsfatet till den egna tallriken. Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna. Knivarna håller skärpan, är estetiskt tilltalande, slitstarka, behändiga och arbetsbesparande och det finns en speciell kniv för varje tillfälle i köket. Det är sådant man gillar om man älskar att laga mat. Matlagningen blir helt enkelt roligare om man har redskap som fungerar. Man blir, ursäkta ordvalet, eggad till gastronomiska stordåd. Enligt vår mening kan man inte få ett bättre omdöme. -
Georg Jensen Alfredo ostkniv set, 3 st
1016 kr
Läs mer härSet om tre ostknivar i serien Alfredo från Georg Jensen. De tre ostknivarna kommer väl till pass såväl i vardagen som när du vill duka fram en lyxig ostbricka. Knivarnas design har de organiska kurvor som kännetecknar Alfredo-kollektionen. De är tillverkade av rostfritt stål och har ett platt grepp som gör dem behagliga att hålla i.I setet ingår en lång och tunn kniv för brie och andra mjuka ostar, en medelstor kniv för färskost samt en mindre kniv för att dela större ostbitar, till exempel parmesan. Knivarna tål maskindisk, men handdisk rekommenderas.Alfredo-kollektionen är designad av argentinska Alfredo Häberli, vars arbete har belönats med många priser och visats vid utställningar över hela Europa. I sina alster förenar Häberli tradition, innovation, glädje och energi. Resultatet är ett starkt och känslosamt uttryck, med tydliga influenser från hans barndom i Argentina. -
Mareld Ostset 3 delar
287 kr
Läs mer härMed det här ostsetet i tre delar från Mareld får du en vändbar skärbräda i oljat akaciaträ, med förvaring för de två medföljande ostknivarna i rostfritt stål. Den ena kniven passar bra för krämiga ostar som brie eller chèvre, medan den andra lämpar sig väl för hårdare ostar som gruyère eller parmesan. Lägg upp dina ostar på skärbrädan för att skapa en härlig ostbricka att avnjuta ihop med vänner och familj. Setet är snyggt både för sig eller som en del av en lyxig dukning.Skärbrädan är 32 centimeter bred, 25 centimeter djup och 2 centimeter hög. Skötselråd: Diska skärbrädan för hand och torka av den direkt efteråt. Brädan bör inte ligga i blöt en längre tid. För att underhålla den rekommenderar vi att du oljar in den regelbundet. Knivarna tål diskmaskin, men håller skärpan bättre om du diskar dem för hand.
En vällagrad parmesanost, skuren i bitar med parmesankniv.