Parmesankniv

En hård parmesanost kan vara svår att skära och vissa hävdar att man inte ska det utan bara bryta lös bitar av den. Traditionella parmesanknivar har ett mandelformat knivblad och storleken på kniven ska såklart vara anpassad till ostens storlek.

De stora ostarna är det sällan vi privatpersoner behöver dela och skära själv. Det brukar vara ostmästarens jobb och det kräver en speciell teknik om det ska göras för hand. Här kan du se hur ostmästaren från Parmigiano Reggiano gör.

Parmesankniven för hemmabruk

När vi köper hem en bit parmesan är den redan "bruten" och i ett litet format. Men när du ska avnjuta din parmesan är det bra att ha din egen lilla parmesankniv. Som ostälskare kanske du brukar äta även andra ostar så kolla därför också in ostknivset med flera knivar - både mjuka och hårda ostar - till bra pris.

Utvalda ostknivar och knivset för parmesanost

 • Boska Holland - Life Collection Ostkniv mini 4-pack Ek

  Boska Holland - Life Collection Ostkniv mini 4-pack Ek
  Det perfekta setet till ost-älskaren. Fyra små knivar med ett ergonomiskt ek handtag som ligger skönt i handen. Det medföljer en parmesankniv, en ostkniv med hål, en för mjuk ost, samt en kniv som fungerar bra till att skära upp och flytta osten från brickan till tallriken.  Handdisk rekommenderas. 
 • Boska Holland - Monaco+ Ostkniv Mini 4-pack

  Boska Holland - Monaco+ Ostkniv Mini 4-pack
  Set med 4 ostknivar ur serien Monaco+ från Boska Holland, ett måste för ostälskaren! Den här knivarna passar mjuka ostar så som brie och mozzarella, halvhårda och hårda ostar som comté och parmesan. Tack vare de mönstrade och vassa bladen fastnar inte osten på kniven då du skär den. Alla redskap ur serien tål diskmaskin och kommer med 10 års garanti.
 • Boska Holland - Monaco+ Osthacka Comté No.7

  Boska Holland - Monaco+ Osthacka Comté No.7
  Osthacka ur serien Monaco+ från Boska Holland. Den här kniven passar halvhårda till hårda ostar så som parmesan och comté. Använd båda händerna då du skär osten. Tack vare den vassa eggen behöver du inte ta i så hårt. Alla redskap ur serien tål diskmaskin och kommer med 10 års garanti.
 • Boska Holland - Exclusive Pro Ostkniv 3-pack rostfri

  Boska Holland - Exclusive Pro Ostkniv 3-pack rostfri
  Denna uppsättning knivarna erbjuder dig den bästa lösningen för att skära ost, allt från brie till hård parmesan. Bladen är extra skarpa och tack vare våffelmönstret klibbar osten inte fast på bladet. Perfekta gåvan till äkta ostälskare!
 • Boska Holland - Monaco+ Ostkniv Mini 4-pack Svart

  Boska Holland - Monaco+ Ostkniv Mini 4-pack Svart
  Set med 4 ostknivar ur serien Monaco+ från Boska Holland, ett måste för ostälskaren! Den här knivarna passar mjuka ostar så som brie och mozzarella, halvhårda och hårda ostar som comté och parmesan. Tack vare de mönstrade och vassa bladen fastnar inte osten på kniven då du skär den. Alla redskap ur serien tål diskmaskin och kommer med 10 års garanti.
 • Global - Global GS-10 Ostkniv 14 cm

  Global - Global GS-10 Ostkniv 14 cm
  En ostkniv vars speciella utformning gör att osten inte fastnar i knivbladet.Det finns olika ostknivar för olika typer av ostar t.ex. för parmesan, mjukost, hårdost. Globals ostkniv med hål i knivbladet är till för att den mjuka osten inte skall klibba fast när du skär den. Med den tandade eggen är det lättare att skära i hårda ostar och de vassa tänderna i spetsen är för att flytta ostbitar från serveringsfatet till den egna tallriken.
 • Boska Holland - Monaco+ Ostkniv Mini 3-pack Svart

  Boska Holland - Monaco+ Ostkniv Mini 3-pack Svart
  Set med 3 små ostknivar ur serien Monaco+ från Boska Holland, ett måste för ostälskaren! Den här knivarna passar mjuka ostar så som brie och mozzarella, halvhårda och hårda ostar som comté och parmesan. Tack vare de mönstrade och vassa bladen fastnar inte osten på kniven då du skär den. Knivarna kommer i ett läderetui.Alla redskap ur serien tål diskmaskin och kommer med 10 års garanti.
 • Sagaform - Ostknivset 3 delar Natur

  Sagaform - Ostknivset 3 delar Natur
  Till dessertostar är det alltid trevligt att kunna lägga fram fina, för ändamålet avsedda ostknivar. Sagaforms serie Oval Oak innehåller en parmesanostkniv, en ostkniv för hårdare ostar och en ostgaffel. Bladen är gjorda i rostfritt stål och skaftet i klassiskt ekträ.Glöm inte att olja in handtagen med jämna mellanrum.
 • Global GS-95 Ostkniv 10,5 cm

  Global GS-95 Ostkniv 10,5 cm
  En liten smidig ostkniv med hålat blad för att klara de krämigaste ostarna. Bladet är 10,5 cm långt och handtaget är något mindre än på ostkniven GS-10. Det finns olika ostknivar för olika typer av ostar t.ex. för parmesan, mjukost, hårdost. Globals ostkniv med hål i knivbladet är till för att den mjuka osten inte skall klibba fast när den skärs. Med den tandade eggen är det lättare att skära i hårda ostar och de vassa tänderna i spetsen är för att flytta ostbitar från serveringsfatet till den egna tallriken.  Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna. Knivarna håller skärpan, är estetiskt tilltalande, slitstarka, behändiga och arbetsbesparande och det finns en speciell kniv för varje tillfälle i köket. Det är sådant man gillar om man älskar att laga mat. Matlagningen blir helt enkelt roligare om man har redskap som fungerar. Man blir, ursäkta ordvalet, eggad till gastronomiska stordåd. Enligt vår mening kan man inte få ett bättre omdöme.
 • Georg Jensen Alfredo ostkniv set, 3 st

  Georg Jensen Alfredo ostkniv set, 3 st
  Set om tre ostknivar i serien Alfredo från Georg Jensen. De tre ostknivarna kommer väl till pass såväl i vardagen som när du vill duka fram en lyxig ostbricka. Knivarnas design har de organiska kurvor som kännetecknar Alfredo-kollektionen. De är tillverkade av rostfritt stål och har ett platt grepp som gör dem behagliga att hålla i.I setet ingår en lång och tunn kniv för brie och andra mjuka ostar, en medelstor kniv för färskost samt en mindre kniv för att dela större ostbitar, till exempel parmesan. Knivarna tål maskindisk, men handdisk rekommenderas.Alfredo-kollektionen är designad av argentinska Alfredo Häberli, vars arbete har belönats med många priser och visats vid utställningar över hela Europa. I sina alster förenar Häberli tradition, innovation, glädje och energi. Resultatet är ett starkt och känslosamt uttryck, med tydliga influenser från hans barndom i Argentina.
 • Nicolas Vahé - Ostknivar 3 delar

  Nicolas Vahé - Ostknivar 3 delar
  Ostknivar från Nicolas Vahé. Få till den perfekta ostbrickan med denna uppsättning med 3 ostknivar i rostfritt stål. En kniv räcker helt enkelt inte när du vill servera både mjuka och hårda ostar. Skär allt från hård parmesan till krämig brie med de 3 olika knivarna. Miniklyven skär igenom hårdostar tack vare det breda bladet. Den öppna kniven skär papperstunna skivor och förhindrar att mjuk ost fastnar. Den korta, spetsiga kniven är utmärkt för att skära igenom en lagrad ost.
 • Mareld Knivset 3 delar, rostfritt stål

  Mareld Knivset 3 delar, rostfritt stål
  Set om tre stilrena ostknivar i rostfritt stål från Mareld. De tre knivarna har olika finesser, vilket ger dig en kombination som kommer väl till pass när det är dags att njuta av en ostbricka. Perfekt att ge bort som lyxig present till livsnjutaren, eller för en härlig avslutning på hemmamiddagen med nära och kära.I setet ingår:1 x ostkniv med hål i bladet, utmärkt för mjuka ostar som brie, camembert eller gorgonzola.1 x lång ostkniv som passar bra till hårda ostar, till exempel parmesan eller cheddar.1 x kort ostkniv, lämplig för halvhårda ostar som gruyère eller comté.Knivarna tål maskindisk, men vi rekommenderar handdisk för att de ska bibehålla sin skärpa så länge som möjligt.

Parmesanost
En vällagrad parmesanost, skuren i bitar med parmesankniv.

» Se fler ostknivar här