Räfflad kniv till grönsaker

En räfflad kniv till grönsaker ger dig möjligheten att skära dekorativa skivor av gurka, morot och frukt som äpple. Den funkar att använda på grönsaker och frukt som har lite hårdare fruktkött och alltså inte mjuka tomater.

Legymkniv är exempel på räfflad kniv

Legymkniven är ett bra exempel på en räfflad kniv för att skära vågiga bitar av grönsaker med. Många använder den för att skära bitar av hårda grönsaker för inläggning, till exempel rödbetor eller morot. Du kan också använda legymknivar till att göra räfflade pommes av potatis och som du sedan friterar själv.

legymkniv från westmark, skär gurkbitar med räfflor
Legymkniven från Westmark ger fina gurkskivor med räfflor.

Se pris hos Lyckasmedmat

Knivsorten kallas även för Crinkle Cutter.

Har Bagaren & Kocken bättre pris?

Vågig kniv med vertikalt handtag

En vågig grönsakskniv kan se ut som en vanlig kockkniv med brett knivblad och handtag eller så är det en vertikalkniv där handtaget är placerat ovanför knivdelen, som på den här från Kitchen Craft Pro:

Räfflad kniv till dekorativa grönsaker
Kitchen Craft Pro Vågig kniv Rostfritt Stål. Finns att köpa hos Bagaren och Kocken.

Den är särskilt bra till potatis och kallas ibland även för potatisskärare för att den ger så fina criss cut pommes. En sådan har även Knatteplock för gurka och andra råvaror.

Använda en mandolin för räfflade skivor

Ett annat sätt att göra räfflade skivor av matvaror på är med en mandolin. Det finns vissa modeller av mandoliner som har utbytbara knivblad med antingen rakt eller räfflat snitt.

De Buyer Swing Plus Mandolin med räfflat knivblad

Just den här mandolinen på bilden är från franska tillverkaren De Buyer. Det är en högklassig mandolin som avspeglas i pris och kvalitet. Många av de bästa mandolinerna finns att beställa hos Bagaren och Kocken.

Andra mandoliner som också kan göra räfflade skivor av grönsaker och frukt är: