Keramiska knivar

Keramiska knivar är hårdare än stål. De tillverkas av zirkonium, vilket på Mohs skala över hårdhet får hela 8.5 jämfört med stål som har 4.5 och härdat stål ligger på 7.5. Denna hårdhet gör att man mer sällan behöver slipa eggen på keramiska knivar jämfört med stålknivar. Vissa tester säger att de håller skärpan över tio gånger så länge.

Fler bra egenskaper är att den här typen av köksknivar bättre tål syra och baser som finns i vissa livsmedel. De är utmärkt för att skära i benfritt kött, grönsaker, frukt och bröd. Undvik att skära genom ben eller frysta matvaror. Då får du plocka fram din kniv av härdat stål istället.

Materialet har en väldigt låg friktion. Det gör att grönsaker som potatis lättare släpper från bladet och du slipper stå och peta lös potatisskivor när du ska laga potatisgratäng.

Knivarna är inte magnetiska vilket gör att du måste förvara de i ett block eller ett ställ. Du kan med andra ord inte fästa upp en keramisk kniv på en magnetlist.

Skötsel av din keramiska kniv

Det gäller att sköta sin kniv på ett bra sätt för att de ska hålla länge och du ska slippa slipning stup i kvarten. Vi har ett par tips vi vill ge dig för skötsel av dina keramiska kniv.

  1. Diska aldrig kniven i diskmaskin.
  2. Använd diskborste, diskmedel, varmt vatten och diska för hand.
  3. Använd inte sidan av bladet för att pressa till exempel vitlök. Ta då en stålkniv istället.
  4. Förvara kniven i ett knivblock
  5. Tappa aldrig kniven mot hårda underlag, knivbladet kan spricka.
  6. Använd skärbrädor i trä eller plats, aldrig glas.

Att slipa och vässa ett keramiskt knivblad

Tyvärr är det så att även det keramiska knivbladet blir slött med tiden, även om det tar längre tid än för det härdade stålbladet. Den hårdhet som utgör materialets unika egenskap gör det dock lite besvärligt för privatkocken.

Hårdheten gör att du inte kan använda traditionella slipmetoder. Bäst resultat får man om man låter en specialiserad knivslipare göra jobbet. Det kanske finns någon lokal aktör eller så använder du tjänster som till exempel Knivbrev. För att kunna slipa behövs ett bryne med ett material hårdare än det som ska brynas. I fallet med keramiska knivar används ofta diamantbrynen.

Det finns enkla slipar med diamantbryne att köpa om du vill prova själv hemma. Chef´s Choice Diamond Hone för slipning är ett riktigt bra exempel på en knivslip. Den har två steg där det första steget har slipning med diamant för att skapa och underhålla eggen. Det andra steget förfinar och polerar knivseggen. Viktigt att tänka på är att den maskinen har en slipvinkel på 20 grader. Det är den vinkel som europeiska knivar har och passar inte för alla.