Keramiska knivar

Keramiska knivar är hårdare än stål. De tillverkas av zirkonium, vilket på Mohs skala över hårdhet får hela 8.5 jämfört med stål som har 4.5 och härdat stål ligger på 7.5. Denna hårdhet gör att man mer sällan behöver slipa eggen på keramiska knivar jämfört med stålknivar. Vissa tester säger att en keramikkniv håller skärpan över tio gånger så länge.

4 populära keramiska köksknivar

Här visar vi några exempel på kockknivar med keramiska knivblad som andra har klickat och läst mer om, kanske beställt?

 • Subarashii Keramisk kniv 15 cm

  Subarashii Keramisk kniv 15 cm
  Den keramiska kockkniven från Subarashii är lika vass som den är snygg! Kniven håller sig vass längre tack vare materialet den är gjord av då keramik är hårdare än stål och kan slipas vassare. Den keramiska kockkniven från Subarashii har ett lent handtag med fin form som ligger skönt i handen. Knivbladet på 15 cm gör kniven mycket användbar - helt enkelt ett måste i ditt kök!
 • Kockkniv Keramisk Vitt blad 14 cm

  Kockkniv Keramisk Vitt blad 14 cm
 • Kockkniv Keramisk Vitt blad 16 cm

  Kockkniv Keramisk Vitt blad 16 cm
 • Satake Houcho Santoku/Kockkniv Magnoliahandtag 17 cm

  Satake Houcho Santoku/Kockkniv Magnoliahandtag 17 cm
  Den här japanska kockkniven, en s.k. Santoku-modell, hackar och skivar med precision. Den fungerar även som allroundkniv. Det höga bladet gör att dina knogar aldrig stöter emot skärbrädan. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 17 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne

Satsa på en exklusiv keramisk kniv

Det finns knivar i olika prisklasser men en tumregel är att man får vad man betalar för. Vill du ha det allra bästa så är prislappen en bra vägledning. Har du tur kanske den kniv du fastnar för finns på rea.

 • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Kockkniv P1 -24 cm

  Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Kockkniv P1 -24 cm
  Den längsta kniven i serien och favorit för alla som gillar traditionella kockknivar med långa blad. Mycket välbalanserad och bästa vännen för den lite mer rutinerade kocken. Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning.
 • Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Japansk Kockkniv med Lufthål P21 -18 cm

  Chroma type 301 Design by F. A. Porsche Japansk Kockkniv med Lufthål P21 -18 cm
  P21ans luftspalt gör kniven mer följsam och att skivorna lättare släppar från bladet. Japanskt 301 stål i bladet. 18/10 stål i handtaget. 15 graders slipvinkel. Slipas med keramiskt bryne och sten. Levereras i presentförpackning.
 • Kyocera Shin Kockkniv / Santokukniv 16 Cm - Kockknivar Keramik Svart

  Kyocera Shin Kockkniv / Santokukniv 16 Cm - Kockknivar Keramik Svart
  Kockkniven från Kyocera har en innovativ design med ett exakt, keramiskt Z212 knivblad perfekt för att ta sig an olika utmaningar i köket. Den har ett bekvämt handtag i ABS-plast för bättre grepp. Om kockkniven från Kyocera - Den här kockkniven är en del av Kyoceras kollektion Shin.- Shin uppskattas för det vassa Z212 knivbladet och den innovativa designen.- Keramiskt, svart knivblad med ett ergonomiskt handtag och en exakt användning.- Finns även som 14 cm santokukniv.- Längd: 160 mm. Skötselråd för kockkniven - Tål diskmaskin.- Handdisk rekommenderas för att vidhålla produktens livslängd. Shoppa Kockknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
 • Kyocera - Gen Kockkniv 16 cm

  Kyocera - Gen Kockkniv 16 cm
  Keramisk kockkniv från Kyocera, en mycket bra allroundkniv för matlagningen. Kniven är rakbladsvass och håller skärpan tack vare att keramik är mycket hårdare än stål. Bara diamant är hårdare. Men när den behöver skärpas går det enkelt med ett diamantbryne. Knivbladet väger bara hälften så mycket som ett metallblad och rostar inte eller påverkas av syror.

Bra egenskaper på keramiska knivblad

Fler bra egenskaper är att den här typen av köksknivar bättre tål syra och baser som finns i vissa livsmedel. De är utmärkt för att skära i benfritt kött, grönsaker, frukt och bröd. Undvik att skära genom ben eller frysta matvaror. Då får du plocka fram din kniv av rostfritt härdat stål istället.

Materialet har en väldigt låg friktion. Det gör att grönsaker som potatis lättare släpper från bladet och du slipper stå och peta lös potatisskivor när du ska laga potatisgratäng.

Hård keramisk kniv i fodral

Knivarna är inte magnetiska vilket gör att du måste förvara de i ett block eller ett ställ. Du kan med andra ord inte fästa upp en keramisk kniv på en magnetlist.

Så sköter du din keramikkniv

Det gäller att sköta sin kniv på ett bra sätt för att de ska hålla länge och du ska slippa slipning stup i kvarten. Vi har ett par tips vi vill ge dig för skötsel av dina keramiska kniv.

 1. Diska aldrig kniven i diskmaskin.
 2. Använd diskborste, diskmedel, varmt vatten och diska för hand.
 3. Använd inte sidan av bladet för att pressa till exempel vitlök. Ta då en stålkniv istället.
 4. Förvara kniven i ett knivblock
 5. Tappa aldrig kniven mot hårda underlag, knivbladet kan spricka.
 6. Använd skärbrädor i trä eller plats, aldrig glas.

Att slipa och vässa ett keramiskt knivblad

Tyvärr är det så att även det keramiska knivbladet blir slött med tiden, även om det tar längre tid än för det härdade stålbladet. Den hårdhet som utgör materialets unika egenskap gör det dock lite besvärligt för privatkocken.

Hårdheten gör att du inte kan använda traditionella slipmetoder. Bäst resultat får man om man låter en specialiserad knivslipare göra jobbet. Det kanske finns någon lokal aktör eller så använder du onlinetjänster. För att kunna slipa behövs ett bryne med ett material hårdare än det som ska brynas. I fallet med keramiska knivar används ofta diamantbrynen.

Det finns enkla slipar med diamantbryne att köpa om du vill prova själv hemma. Chef´s Choice Diamond Hone för slipning är ett riktigt bra exempel på en knivslip. Den har två steg där det första steget har slipning med diamant för att skapa och underhålla eggen. Det andra steget förfinar och polerar knivseggen. Viktigt att tänka på är att den maskinen har en slipvinkel på 20 grader. Det är den vinkel som europeiska knivar har och passar inte för alla.