Keramiska knivar

Keramiska knivar är hårdare än stål. De tillverkas av zirkonium, vilket på Mohs skala över hårdhet får hela 8.5 jämfört med stål som har 4.5 och härdat stål ligger på 7.5. Denna hårdhet gör att man mer sällan behöver slipa eggen på keramiska knivar jämfört med stålknivar. Vissa tester säger att en keramikkniv håller skärpan över tio gånger så länge.

4 populära keramiska köksknivar

Här visar vi några exempel på kockknivar med keramiska knivblad som andra har klickat och läst mer om, kanske beställt?

  • Subarashii Keramisk kniv 15 cm

    Subarashii Keramisk kniv 15 cm
    Den keramiska kockkniven från Subarashii är lika vass som den är snygg! Kniven håller sig vass längre tack vare materialet den är gjord av då keramik är hårdare än stål och kan slipas vassare. Den keramiska kockkniven från Subarashii har ett lent handtag med fin form som ligger skönt i handen. Knivbladet på 15 cm gör kniven mycket användbar - helt enkelt ett måste i ditt kök!
  • Kockkniv Keramisk Vitt blad 14 cm

    Kockkniv Keramisk Vitt blad 14 cm
  • Kockkniv Keramisk Vitt blad 16 cm

    Kockkniv Keramisk Vitt blad 16 cm
  • Kyocera FK180WH Keramisk Kockkniv 18 cm Vit

    Kyocera FK180WH Keramisk Kockkniv 18 cm Vit
    Med Kyoceras keramiska kockkniv har du en kniv som skivar kött, fisk och grönsaker. År efter år utan att bli slö Det enda du behöver tänka på är att inte skära i djupfryst eller dela krabbor och annat med hårda skal eller ben. Keramiskt blad 18 cm. Handtag i plast. Tål maskindisk. Tillverkad i Japan.

Satsa på en exklusiv keramisk kniv

Det finns knivar i olika prisklasser men en tumregel är att man får vad man betalar för. Vill du ha det allra bästa så är prislappen en bra vägledning. Har du tur kanske den kniv du fastnar för finns på rea.

  • Kyocera - Deluxe Kockkniv 14 cm

    Kyocera - Deluxe Kockkniv 14 cm
    Vacker och elegant kockkniv i svart keramik med handtag i pakkaträ och rostfritt stål. Designen är inspirerad av traditionellt japanskt hantverk och kniven är handgjord i Seki, Japan. Handtagets ergonomiska utformning ger inte bara komfort utan förbättrar också skärprestandan. En keramisk kockkniv som denna är ett ovärderligt redskap i köket, med den skivar du kött, fisk och grönsaker utan problem. Den är något mindre i storlek än en ordinär kockkniv med sitt knivblad på 14 cm. Investera i en japansk kvalitetskniv och njut av livet och matlagningen. Från japanska Kyocera och dess serie Delux. Delux-serien är en serie svarta keramiska knivar med handtag i vackert och tåligt pakkaträ. Överlägsen i sin skärpa och förmåga att behålla den.
  • Joseph Elevate Slim Block Kökskniv

    Joseph Elevate Slim Block Kökskniv
    Integrerad knivstöd förbättrar hygien och minskar röran. Slimline-knivblock med lättåtkomliga knivspår. Avtagbar 2-stegs keramisk slipare i botten. Knivar har japanska rostfritt stålblad och ergonomiska handtag. Skalkniv 9 cm, Tandad kniv 11cm, Santou-kniv 14cm, Kockkniv 16,5cm, Brödkniv 20 cm
  • Kyocera - Fuji Kockkniv 17 cm

    Kyocera - Fuji Kockkniv 17 cm
    Fuji kockkniv från japanska Kyocera. Kniven har ett 8-kantigt handtag av pakkaträ som ligger helt perfekt i handen. Det vita keramiska bladet på 17 cm kompletterar elegansen i pakkaträ-handtaget, vilket ger kniven en harmonisk blandning av traditionellt och modernt och gör matlagningen till en glädje. Bladet är tillverkat i vit Z206-keramik och håller sig därför rakbladsvasst länge. Mycket komplett och mångsidig kökskniv, som används till att hacka, skiva och tärna alla möjliga sorters råvaror. Kniven ingår i Kyoceras Fuji-serie som är utvecklad med Fujiberget i åtanke, som en av nationens skatter.
  • Kyocera Fuji keramisk kockkniv 17 cm

    Kyocera Fuji keramisk kockkniv 17 cm

Bra egenskaper på keramiska knivblad

Fler bra egenskaper är att den här typen av köksknivar bättre tål syra och baser som finns i vissa livsmedel. De är utmärkt för att skära i benfritt kött, grönsaker, frukt och bröd. Undvik att skära genom ben eller frysta matvaror. Då får du plocka fram din kniv av rostfritt härdat stål istället.

Materialet har en väldigt låg friktion. Det gör att grönsaker som potatis lättare släpper från bladet och du slipper stå och peta lös potatisskivor när du ska laga potatisgratäng.

Hård keramisk kniv i fodral

Knivarna är inte magnetiska vilket gör att du måste förvara de i ett block eller ett ställ. Du kan med andra ord inte fästa upp en keramisk kniv på en magnetlist.

Så sköter du din keramikkniv

Det gäller att sköta sin kniv på ett bra sätt för att de ska hålla länge och du ska slippa slipning stup i kvarten. Vi har ett par tips vi vill ge dig för skötsel av dina keramiska kniv.

  1. Diska aldrig kniven i diskmaskin.
  2. Använd diskborste, diskmedel, varmt vatten och diska för hand.
  3. Använd inte sidan av bladet för att pressa till exempel vitlök. Ta då en stålkniv istället.
  4. Förvara kniven i ett knivblock
  5. Tappa aldrig kniven mot hårda underlag, knivbladet kan spricka.
  6. Använd skärbrädor i trä eller plats, aldrig glas.

Att slipa och vässa ett keramiskt knivblad

Tyvärr är det så att även det keramiska knivbladet blir slött med tiden, även om det tar längre tid än för det härdade stålbladet. Den hårdhet som utgör materialets unika egenskap gör det dock lite besvärligt för privatkocken.

Hårdheten gör att du inte kan använda traditionella slipmetoder. Bäst resultat får man om man låter en specialiserad knivslipare göra jobbet. Det kanske finns någon lokal aktör eller så använder du onlinetjänster. För att kunna slipa behövs ett bryne med ett material hårdare än det som ska brynas. I fallet med keramiska knivar används ofta diamantbrynen.

Det finns enkla slipar med diamantbryne att köpa om du vill prova själv hemma. Chef´s Choice Diamond Hone för slipning är ett riktigt bra exempel på en knivslip. Den har två steg där det första steget har slipning med diamant för att skapa och underhålla eggen. Det andra steget förfinar och polerar knivseggen. Viktigt att tänka på är att den maskinen har en slipvinkel på 20 grader. Det är den vinkel som europeiska knivar har och passar inte för alla.