Stålknivar

Knivar av rostfritt stål är de vanligaste och billigaste. De finns i flera olika hårdhetsgrader men alla är generellt tåligare och mer flexibla än keramiska knivar. Dock tappar de skärpan snabbare och man behöver underhålla eggen med bryning och slipning oftare.

Ju mjukare stålet är desto lättare blir det slött, men samtidigt är det också lättare att vässa. En speciell ståltyp som ofta används till knivar är damaskus. Det kombinerar stål och järn i många lager för högre kvalitetsknivar. Vad som är bästa valet för dig är något du själv får känna efter.

Vill du slippa allt vad underhållsarbete heter, välj då en keramisk kniv eller en av hårdaste stål. När kniven blir slö, för alla knivar blir slöa förr eller senare, då kan du lämna in eller skicka den på slipning.

Set med 5 stålknivar

Stål bäst för fryst och kött med ben

Keramiska knivblad är ganska spröda. Det är däremot inte knivar med stålblad. Därför är det stålkniven du ska använda om du behöver skära i fryst mat eller kött med ben i.

Alla köksknivar för matlagning, så även stålknivar ska handdiskas och förvaras på ett vårdande sätt. Stålknivar är magnetiska och därför kan du använda en magnetisk list för knivarna.

Vill du hellre förvara de i en låda, köp då en knivinsats så de inte ligger och skaver mot varandra. Du kan läsa mer om olika typer av förvaring av knivar.