Damaskusknivar

Damaskering (mönstervällning) är en traditionell smidesteknik som används för att göra knivar och knivblad av mycket hög kvalité. En bra damaskuskniv är vass och stark, men också flexibel för att stålet inte ska spricka.

Damaskusstål i knivblad med många lager

Under medeltiden var damaskusstålet eftertraktat men också fruktat. Smeder i den syriska staden Damaskus var väldigt hemlighetsfulla kring det stål och den smidesteknik de använde. Resultatet var dock inget de gömde undan för svärden av damaskusstål visade man gärna upp.

Genom att smida stål och järn i många lager kan man kombinera stålets skärpa med järnets tåliga egenskaper. Avslutar man knivsmidet med etsning kan man få det fina damaskusmönstret att framträda på knivbladets yta.

12 förslag på damaskus kockknivar

  • Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm

    Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm
  • G.R.Y.M - Damascus Kockkniv 20 cm

    G.R.Y.M - Damascus Kockkniv 20 cm
    Kockkniv tillverkad av rostfritt damascusstål med totalt 67 skikt. Den inre kärnan är tillverkad av MOV CARBOCHROME stål, som är hård, hållbar och motståndskraftig mot korrosion. Kombinationen av kärnan och 33 lager av damask stål på varje sida skapar en skarp och tålig 13-15 ° kant som inte kräver frekvent skärpning. Handtag är gjorda av ebenholts trä, vilket gör varje kniv unik och välbalanserad.
  • DAMASCUS 67 Chef's Starter Knife Set: Grönsakskniv + Allkniv + kockkniv

    DAMASCUS 67 Chef's Starter Knife Set: Grönsakskniv + Allkniv + kockkniv
  • Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm

    Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Brödkniv 23 cm

    Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Brödkniv 23 cm
    Läckrare brödkniv får du leta efter!Knivarna från Zanmai har två saker gemensamt - hög kvalité och läcker design! Med ett blad belagt med 33 lager stål och en kärna av VG-10 är denna brödkniv definitivt en av marknadens bästa. Närmare traditionellt japanskt hantverk kommer du inte. Kniven är nämligen tillverkad i Seki City, det traditionella hjärtat av japansk svärdstillverkning! Det vackra handtaget i rött pakkaträ bidrar till ett perfekt grepp och en ergonomisk användning, det bidrar även till köksbänkens estetik! Trots företagets ringa storlek är dessa knivar berömda för sin kvalité över hela världen. Och att de tagit namnet efter det japanska uttrycket zanmai som används för att beskriva något som är extra lyxigt är inte särskilt förvånande. Denna kniv lever garanterat upp till ordets betydelse och är ett måste för dig som älskar matlagning!   Specifikationer:- Material: Pakkaträ, stål.- Längd: 39 cm.- Bladlängd: 23 cm.- Vikt: 0,4 kg.- Rengöring: Handdiskas.      
  • Zanmai Classic Damaskus Nakiri 16,5 cm

    Zanmai Classic Damaskus Nakiri 16,5 cm
    En kraftfull grönsakshack och kockkniv som slår allt motstånd!Med denna Nakiri/grönsakshack från Japan förbereder du salladen på nolltid! Det kraftiga bladet är tillverkat i bästa möjliga material och består av 33 lager stål, samt en kärna av VG-10. Handtaget är snyggt designat och får kniven att sticka ännu mer. Materialet i handtaget heter Corian och består av naturliga mineraler och bidrar till ett fast grepp och ergonomisk användning.Japan är känt för sin kniv- och svärdskonst, där de alltid sätter kvalité först. Bakom produktionen av denna grönsakshack står Mcusta, ett världsberömt knivmärke vars popularitet skjutit i höjden under de senaste 20 åren. Vill du ha en av världens absolut bästa knivar i ditt kök är denna Zanmai Nakiri definitivt något för dig! Specifikationer:- Material: Vit Corian, stål.- Längd: 33 cm.- Bladlängd: 16,5 cm.- Vikt: 0,3 kg.- Rengöring: Handdiskas.  
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Samura Damascus nakirikniv, 16,7 cm

    Samura Damascus nakirikniv, 16,7 cm
    Samura har tillverkat denna nakiri-kniv i Kina enligt en japansk metod med Damaskusstål. Nakiri-kniven som lämpar sig väl för att hacka och skära grönsaker. Knivbladet består av 67 lager Damaskusstål som är en teknik där man sammanfogar flera lager av järn och stål vilket ökar bladets skärpa och tålighet. När bladet sedan etsas fram träder de olika lagerna fram i ett unikt mönster.Knivbladet är 16,7 centimeter långt och har en hårdhetsgrad på 61 (HCR) och en tyngd som gör det enklare att både skära och hacka. Det ergonomiska skaftet består av materialet G-10 som är ett härdat och starkt kompositmaterial som står emot fukt. Mellan bladet och skaftet finns antibakteriellt stål vilket är en klar fördel vid matlagning.
  • Markus Aujalay Markus Damaskus Kockkniv 32 Cm - Kockknivar Rostfritt Stål Vit

    Markus Aujalay Markus Damaskus Kockkniv 32 Cm - Kockknivar Rostfritt Stål Vit
    Kockkniven från Markus Aujalay har ett exklusivt, vasst knivblad med 67 lager i hårt stål för optimal funktionalitet. Den har ett robust, vitt handtag med ett bra grepp för säker användning. Levereras i presentförpackning. Om kockkniven från Markus Aujalay- Exklusivt, vasst knivblad.- 67 lager i stål.- Vitt, robust handtag med ett bra grepp.- Levereras i presentförpackning. Skötselråd för kockkniven- Handdisk rekommenderas. Shoppa Kockknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
  • Nakiri 18 cm Damaskus Seijaku Fusion VG10, 67 lager

    Nakiri 18 cm Damaskus Seijaku Fusion VG10, 67 lager
  • Zanmai Splash Hybrid Damaskus Nakiri 16,5 cm

    Zanmai Splash Hybrid Damaskus Nakiri 16,5 cm
    En ostoppbar grönsakshack!Med ett starkt blad i stål kommer man långt. Men denna nakiri, eller grönsakshack, kommer du kommer hårda rotfrukter som palsternacka och fast potatis inte längre att ha en chans. Det stora bladet är tillverkat i 33 lager rostfritt damascusstål och har en kärna av VG-10-stål. Handslipad i bästa tänkbara material håller den skärpan länge samtidigt som den kommer vara en trogen vän i köket.Zanmai tillverkar alla sina produkter i den nästan heliga japanska staden Seki City. Staden kallas även för det traditionella hjärtat av japansk svärdtillverkning, vilket gjort att dessa knivar blivit otroligt populära. Och de förtjänar det! Definitivt en kniv för dig som älskar matlagning!  Specifikationer:- Material: Pakkaträ, Damascusstål.- Längd: 33 cm.- Bladlängd: 16,5 cm.- Vikt: 0,3 kg.- Rengöring: Handdiskas.       

Tillverkare av damaskusknivar

Japanska knivar med damaskusstål

I Japan finns en lång tradition av att använda damaskering. Det använde smeder som tillverkade svärd åt samurajer för att öka tåligheten men också göra de vackra med sin mönstervällning.

Man kan hitta japanska grönsakshackor och kockknivar med både höga och smala knivblad i damaskusstål. De här knivarna är så pass vackra att man helst vill ha de framme som en köksinredning när de inte används i matlagningen.

Så gör man mönstret på damaskusknivar

För att kunna få till det så kallade damaskusmönstret använder man två olika stålstycken med olika kolhalt. Man värmer upp båda metallstyckena och smider ihop de till ett enda och bearbetar det för att få fram mönster i bladet.

Man sträcker ut, viker och väller ihop den mjuknade metallen. Genom att avsluta med en syraetsning framträder den vackra damaskeringen. Först ut att göra på detta vis för kockknivar var japanska knivtillverkaren KAI.

Tips på brödknivar med damascusmönster

  • Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Brödkniv 23 cm

    Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Brödkniv 23 cm
    Läckrare brödkniv får du leta efter!Knivarna från Zanmai har två saker gemensamt - hög kvalité och läcker design! Med ett blad belagt med 33 lager stål och en kärna av VG-10 är denna brödkniv definitivt en av marknadens bästa. Närmare traditionellt japanskt hantverk kommer du inte. Kniven är nämligen tillverkad i Seki City, det traditionella hjärtat av japansk svärdstillverkning! Det vackra handtaget i rött pakkaträ bidrar till ett perfekt grepp och en ergonomisk användning, det bidrar även till köksbänkens estetik! Trots företagets ringa storlek är dessa knivar berömda för sin kvalité över hela världen. Och att de tagit namnet efter det japanska uttrycket zanmai som används för att beskriva något som är extra lyxigt är inte särskilt förvånande. Denna kniv lever garanterat upp till ordets betydelse och är ett måste för dig som älskar matlagning!   Specifikationer:- Material: Pakkaträ, stål.- Längd: 39 cm.- Bladlängd: 23 cm.- Vikt: 0,4 kg.- Rengöring: Handdiskas.      
  • Classic Damaskus Pro Brödkniv 23 cm

    Classic Damaskus Pro Brödkniv 23 cm
  • Classic Damaskus Pro Brödkniv 23 cm

    Classic Damaskus Pro Brödkniv 23 cm