Damaskusknivar

Damaskering (mönstervällning) är en traditionell smidesteknik som används för att göra knivar och knivblad i stål av mycket hög kvalité. En bra damaskuskniv är vass och stark, men också flexibel för att stålet inte ska spricka.

12 fina kockknivar i damaskusstål

  • Markus Aujalay Markus Damaskus Kockkniv 32 Cm - Kockknivar Rostfritt Stål Vit

    Markus Aujalay Markus Damaskus Kockkniv 32 Cm - Kockknivar Rostfritt Stål Vit
    Kockkniven från Markus Aujalay har ett exklusivt, vasst knivblad med 67 lager i hårt stål för optimal funktionalitet. Den har ett robust, vitt handtag med ett bra grepp för säker användning. Levereras i presentförpackning. Om kockkniven från Markus Aujalay- Exklusivt, vasst knivblad.- 67 lager i stål.- Vitt, robust handtag med ett bra grepp.- Levereras i presentförpackning. Skötselråd för kockkniven- Handdisk rekommenderas. Shoppa Kockknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
  • Samura Damascus knivset, 3 knivar

    Samura Damascus knivset, 3 knivar
    Samuras Damascus-knivset inkluderar tre knivar i en presentbox: skalkniv, allkniv och europeisk kockkniv. De tre mest användbara knivarna i köket med andra ord!Det som kännetecknar en Damascus-kniv är en vassa eggen som är väldigt tålig tack vare att knivbladet består av flera lager stål, så kallad damaskering. Detta set levereras i en presentbox som du kan ge bort till nära och kära - eller dig själv!
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Samura Damascus nakirikniv, 16,7 cm

    Samura Damascus nakirikniv, 16,7 cm
    Samura har tillverkat denna nakiri-kniv i Kina enligt en japansk metod med Damaskusstål. Nakiri-kniven som lämpar sig väl för att hacka och skära grönsaker. Knivbladet består av 67 lager Damaskusstål som är en teknik där man sammanfogar flera lager av järn och stål vilket ökar bladets skärpa och tålighet. När bladet sedan etsas fram träder de olika lagerna fram i ett unikt mönster.Knivbladet är 16,7 centimeter långt och har en hårdhetsgrad på 61 (HCR) och en tyngd som gör det enklare att både skära och hacka. Det ergonomiska skaftet består av materialet G-10 som är ett härdat och starkt kompositmaterial som står emot fukt. Mellan bladet och skaftet finns antibakteriellt stål vilket är en klar fördel vid matlagning.
  • Zanmai Classic Damaskus Nakiri 16,5 cm

    Zanmai Classic Damaskus Nakiri 16,5 cm
    En kraftfull grönsakshack och kockkniv som slår allt motstånd!Med denna Nakiri/grönsakshack från Japan förbereder du salladen på nolltid! Det kraftiga bladet är tillverkat i bästa möjliga material och består av 33 lager stål, samt en kärna av VG-10. Handtaget är snyggt designat och får kniven att sticka ännu mer. Materialet i handtaget heter Corian och består av naturliga mineraler och bidrar till ett fast grepp och ergonomisk användning.Japan är känt för sin kniv- och svärdskonst, där de alltid sätter kvalité först. Bakom produktionen av denna grönsakshack står Mcusta, ett världsberömt knivmärke vars popularitet skjutit i höjden under de senaste 20 åren. Vill du ha en av världens absolut bästa knivar i ditt kök är denna Zanmai Nakiri definitivt något för dig! Specifikationer:- Material: Vit Corian, stål.- Längd: 33 cm.- Bladlängd: 16,5 cm.- Vikt: 0,3 kg.- Rengöring: Handdiskas.  
  • Samura Damascus kockkniv, 7,9/200 mm

    Samura Damascus kockkniv, 7,9/200 mm
    Denna kockkniv i Damascus-serien från Samura är tillverkad i Kina enligt japansk metod. Samuras kockkniv är mångsidig vid matlagning oavsett om det handlar om att skära eller hacka kött, fisk, grönsaker, frukt eller annat. Knivbladet består av 67 lager damaskusstål som är en teknik där man sammanfogar flera lager av järn och stål vilket ökar bladets skärpa och tålighet. När bladet sedan etsas fram träder de olika lagerna fram i ett unikt mönster. Knivbladet är 20 centimeter långt och har en hårdhetsgrad på 61 (HCR) och en tyngd som gör det enklare att både skära och hacka. Det ergonomiska skaftet består av materialet G-10 som är ett härdat och starkt kompositmaterial som står emot fukt. Mellan bladet och skaftet finns antibakteriellt stål vilket är en klar fördel vid matlagning.
  • Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Nakiri 15,5 cm

    Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Nakiri 15,5 cm
    Det perfekta redskapet för dina grönsaker!Älskar du också en stor sallad eller en varm och härlig grönsaksgryta? I så fall kommer denna japanska grönsakshack verkligen att hjälpa dig på traven. Det kraftiga bladet är gjort av 33 lager Damascusstål och har en kärna av VG-10-stål, speciellt utvecklat för köksredskap. Kniven är perfekt när du behöver hacka mycket grönsaker på kort tid och bladet är tillverkat för att hålla skärpan länge och väl. Handtaget i rött pakkaträ är inte bara vackert att titta på utan ser också till att ditt grepp blir både stabilt och bekvämt.Samtliga knivar från Zanmai är tillverkade i den japanska staden Seki City som också kallas för hjärtat av den japanska svärdtillverkningen. Det innebär att knivarna är så nära traditionellt japanskt hantverk man kan komma och att kvalitén slår det mesta.    Specifikationer:- Material: Pakkaträ, stål.- Längd: 33 cm.- Bladlängd: 15,5 cm.- Vikt: 0,4 kg.- Rengöring: Handdiskas.         
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Zanmai Splash Hybrid Damaskus Nakiri 16,5 cm

    Zanmai Splash Hybrid Damaskus Nakiri 16,5 cm
    En ostoppbar grönsakshack!Med ett starkt blad i stål kommer man långt. Men denna nakiri, eller grönsakshack, kommer du kommer hårda rotfrukter som palsternacka och fast potatis inte längre att ha en chans. Det stora bladet är tillverkat i 33 lager rostfritt damascusstål och har en kärna av VG-10-stål. Handslipad i bästa tänkbara material håller den skärpan länge samtidigt som den kommer vara en trogen vän i köket.Zanmai tillverkar alla sina produkter i den nästan heliga japanska staden Seki City. Staden kallas även för det traditionella hjärtat av japansk svärdtillverkning, vilket gjort att dessa knivar blivit otroligt populära. Och de förtjänar det! Definitivt en kniv för dig som älskar matlagning!  Specifikationer:- Material: Pakkaträ, Damascusstål.- Längd: 33 cm.- Bladlängd: 16,5 cm.- Vikt: 0,3 kg.- Rengöring: Handdiskas.       
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 26 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 26 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Boning 16,5 cm

    Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Boning 16,5 cm
    En vacker urbeningskniv med rött handtag i pakkaträ!Det röda handtaget i pakkaträ får verkligen denna Zanmai-kniv att lysa! Fixerat med tre nitar, varav en av dem är mosaikklädd, sitter det stadigt och ger ett stabilt grepp under användningen. Bottendelen på handtaget är platt och passar utmärkt för att krossa vitlök eller liknande uppgifter.Alla knivar från Zanmai är tillverkade i den japanska staden Seki City, också kallat hjärtat av den traditionella japanska svärdtillverkningen. Närmare än så här kommer man inte japanskt hantverk och modern cutting edge-teknik! Kniven är givetvis handslipad i bästa möjliga material och bladet är belagt med 33 lager stål. Sammantaget får den konkurrensen att blekna. Ett perfekt verktyg för hemmakocken och proffset!  Specifikationer:- Material: Pakkaträ, stål.- Längd: 34 cm.- Bladlängd: 16,5 cm.- Vikt: 0,3 kg.- Rengöring: Handdiskas.      
  • Samura Damascus skalkniv, 9 cm

    Samura Damascus skalkniv, 9 cm
    Samuras skalkniv i Damascus-serien är tillverkad i Kina enligt japansk metod. Knivbladet består av 67 lager damaskusstål som är en teknik där man sammanfogar flera lager av järn och stål vilket ökar bladets skärpa och tålighet. När bladet sedan etsas fram träder de olika lagerna fram i ett unikt mönster. Knivbladet är 9 centimeter långt och har en hårdhetsgrad på 61 (HCR) som gör det enkelt att skala, skära och hacka grönsaker och frukt. Det ergonomiska skaftet består av materialet G-10 som är ett härdat och starkt kompositmaterial som står emot fukt. Mellan bladet och skaftet finns antibakteriellt stål vilket är en klar fördel vid matlagning.

Kniv i damaskusstål har många lager

Under medeltiden var damaskusstålet eftertraktat men också fruktat. Smeder i den syriska staden Damaskus var väldigt hemlighetsfulla kring det stål och den smidesteknik de använde. Resultatet var dock inget de gömde undan, för svärden av damaskusstål visade man gärna upp.

Genom att smida stål och järn i många lager kan man kombinera stålets skärpa med järnets tåliga egenskaper. Avslutar man knivsmidet med etsning kan man få det fina damaskusmönstret att framträda på knivbladets yta.

Kända tillverkare av damaskusknivar

Japanska knivar med damaskusstål

I Japan finns en lång tradition av att använda damaskering. Det använde smeder som tillverkade svärd åt samurajer för att öka tåligheten men också göra de vackra med sin mönstervällning.

Du kan hitta japanska grönsakshackor och kockknivar med både höga och smala knivblad i damaskusstål. De här knivarna är så pass vackra att de helst ska stå framme som en köksinredning när de inte används i matlagningen.

Så görs mönstret på damaskusknivar

För att få till det så kallade damaskusmönstret används två olika stålstycken med olika kolhalt. Man värmer upp båda metallstyckena och smider ihop de till ett enda och bearbetar det sedan för att få fram mönster i bladet.

Den mjuknade metallen sträcks ut, viks ihop och välls. Genom att avsluta med en syraetsning framträder den vackra damaskeringen. Först ut att göra på detta vis för kockknivar var den japanska knivtillverkaren KAI.

Tips på brödknivar med damascusmönster

  • Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro brödkniv 23 cm Natur

    Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro brödkniv 23 cm Natur
    Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro brödkniv 23 cm Natur
  • Mcusta Zanmai Damaskus Flame Brödkniv 23 cm

    Mcusta Zanmai Damaskus Flame Brödkniv 23 cm
    Flame Classic Pro Damascus Bread Knife från Mcusta Zanmai är en 23 centimeters brödkniv med vackert handtag av rött pakkaträ. Bladet är gjort av 32 lager Damascusstål med en kärna av VG-10-stål.Damascusstål23 cm blad – 37 cm totallängdVikt 160 gr Handtaget av rött pakkaträ ger ett mycket bekvämt grepp och är fixerat med tre nitar varav en av dem är vackert mosaikprydd. Bottendelen på handtaget är platt och kan användas för att till exempel krossa vitlök och liknande uppgifter i köket. Artikelnummer:HFR-8014D Detta är en beställningsvara.