Damaskusknivar

Damaskering (mönstervällning) är en traditionell smidesteknik som används för att göra knivar och knivblad av mycket hög kvalité. En bra damaskuskniv är vass och stark, men också flexibel för att stålet inte ska spricka.

Damaskusstål i knivblad med många lager

Under medeltiden var damaskusstålet eftertraktat men också fruktat. Smeder i den syriska staden Damaskus var väldigt hemlighetsfulla kring det stål och den smidesteknik de använde. Resultatet var dock inget de gömde undan för svärden av damaskusstål visade man gärna upp.

Genom att smida stål och järn i många lager kan man kombinera stålets skärpa med järnets tåliga egenskaper. Avslutar man knivsmidet med etsning kan man få det fina damaskusmönstret att framträda på knivbladets yta.

12 förslag på damaskus kockknivar

 • Kockkniv Damaskus 67 lager Gul

  Kockkniv Damaskus 67 lager Gul
 • Japansk Fruktkniv Damascusmönster

  Japansk Fruktkniv Damascusmönster
  Japansk Fruktkniv Damascusmönster En vass och behändig japansk fruktkniv från Daomachen. Skär enkelt upp bitar i den storlek som du önskar, vare sig det är frukt eller grönsaker. Kniven är designad&hellip:
 • G.R.Y.M - Damascus Kockkniv 20 cm

  G.R.Y.M - Damascus Kockkniv 20 cm
  Kockkniv tillverkad av rostfritt damascusstål med totalt 67 skikt. Den inre kärnan är tillverkad av MOV CARBOCHROME stål, som är hård, hållbar och motståndskraftig mot korrosion. Kombinationen av kärnan och 33 lager av damask stål på varje sida skapar en skarp och tålig 13-15 ° kant som inte kräver frekvent skärpning. Handtag är gjorda av ebenholts trä, vilket gör varje kniv unik och välbalanserad.
 • Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm

  Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm
 • Kockkniv Damaskus 67 lager Gul

  Kockkniv Damaskus 67 lager Gul
 • Japanskt Knivset Damascusmönster

  Japanskt Knivset Damascusmönster
  Japanskt Knivset Damascusmönster Ett exklusivt och elegant knivset av japanska kockknivar i DAOMACHEN mönster. I detta set ingår hela 3 knivar så att du är utrustad med de knivar som kan tänkas behövas&hellip:
 • Japansk Kockkniv Damascusmönster

  Japansk Kockkniv Damascusmönster
  Japansk Kockkniv Damascusmönster En vass och praktisk japansk kockkniv med det ikoniska damascusmönstret från Daomachen. Designad med ett elegant handtag i träd som gör kniven lätt att hålla i och&hellip:
 • Japanskt Knivset Damaskus - 4 delar

  Japanskt Knivset Damaskus - 4 delar
  En komplett uppsättning av högkvalitativa, japanska knivar som passar utmärkt i de finaste köken och för de bästa kockarna Hög kvalitet, motståndskraftig och hållbar Trähandtag Damask med rostfria&hellip:
 • DAMASCUS 67 Chef's Starter Knife Set: Grönsakskniv + Allkniv + kockkniv

  DAMASCUS 67 Chef's Starter Knife Set: Grönsakskniv + Allkniv + kockkniv
 • Japansk Kockkniv Damascus Mönster

  Japansk Kockkniv Damascus Mönster
  Japansk Kockkniv Damascus Mönster En vass och praktisk japansk kockkniv med det ikoniska damascus mönstret från Daomachen. Designad med ett elegant handtag i träd som gör kniven lätt att hålla i&hellip:
 • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm

  Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm
  Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
 • Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm

  Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm

Tillverkare av damaskusknivar

Japanska knivar med damaskusstål

I Japan finns en lång tradition av att använda damaskering. Det använde smeder som tillverkade svärd åt samurajer för att öka tåligheten men också göra de vackra med sin mönstervällning.

Man kan hitta japanska grönsakshackor och kockknivar med både höga och smala knivblad i damaskusstål. De här knivarna är så pass vackra att man helst vill ha de framme som en köksinredning när de inte används i matlagningen.

Så gör man mönstret på damaskusknivar

För att kunna få till det så kallade damaskusmönstret använder man två olika stålstycken med olika kolhalt. Man värmer upp båda metallstyckena och smider ihop de till ett enda och bearbetar det för att få fram mönster i bladet.

Man sträcker ut, viker och väller ihop den mjuknade metallen. Genom att avsluta med en syraetsning framträder den vackra damaskeringen. Först ut att göra på detta vis för kockknivar var japanska knivtillverkaren KAI.

Tips på brödknivar med damascusmönster

 • Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Brödkniv 23 cm

  Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Brödkniv 23 cm
  Läckrare brödkniv får du leta efter!Knivarna från Zanmai har två saker gemensamt - hög kvalité och läcker design! Med ett blad belagt med 33 lager stål och en kärna av VG-10 är denna brödkniv definitivt en av marknadens bästa. Närmare traditionellt japanskt hantverk kommer du inte. Kniven är nämligen tillverkad i Seki City, det traditionella hjärtat av japansk svärdstillverkning! Det vackra handtaget i rött pakkaträ bidrar till ett perfekt grepp och en ergonomisk användning, det bidrar även till köksbänkens estetik! Trots företagets ringa storlek är dessa knivar berömda för sin kvalité över hela världen. Och att de tagit namnet efter det japanska uttrycket zanmai som används för att beskriva något som är extra lyxigt är inte särskilt förvånande. Denna kniv lever garanterat upp till ordets betydelse och är ett måste för dig som älskar matlagning!   Specifikationer:- Material: Pakkaträ, stål.- Längd: 39 cm.- Bladlängd: 23 cm.- Vikt: 0,4 kg.- Rengöring: Handdiskas.      
 • Classic Damaskus Pro Brödkniv 23 cm

  Classic Damaskus Pro Brödkniv 23 cm