Strigel

Med en strigel kan du underhålla dina knivar. Använd en läderstrigel om du vill korrigera eggens linje så den blir superrak. När man använder knivar så blir de små, mikroskopiska tänderna på eggen ojämna över tid. Strigling syftar till att förhindra detta och med god teknik kan man få ett knivblad att hålla sig vass i många, många år.

Populärt inom strigel

  • Surudoi Strigel i läder

    Surudoi Strigel i läder
    Få vassa knivar på ett enkelt sätt tack vare denna läderrem från Surudoi. Lädret sitter på ett stycke trä som du kan slipa dina knivar på - detta kallas stropping. Utöver att göra dina knivar vassare så kommer redskapet också jämna till kanter eller skrapa bort stålpartiklar.Dessutom är denna metod ett mycket skonsamt sätt att underhålla dina knivar på. Samtidigt behöver du varken brynjärn eller slipsten - den smarta läderremen gör jobbet åt dig. Redskapet mäter 2,5 x 37 x21 cm. och är naturligtvis gjord av trä och läder. Rengör med en fuktig trasa.

Strigel av läder

En strigel är i regel gjord av antingen koskinn eller kalvskinn. Skillnaden på dessa två material är att kalvskinnet håller en högre kvalité men en sån läderstrigel kostar också mer. Det är absolut tillräckligt att använda sig av strigel i koskinn.

Frihängande eller handhållen strigel

Två typer av striglar är frihängande och handhållen modell. Den frihängande har en krok eller upphängning och det är upp till dig att se till så den är sträckt och fin när du striglar.

En handhållen är förmonterad på någon typ av platta. Det är lite en smaksak vad man tycker är bäst. För att få till en bra strigelteknik är det viktigaste att man håller kniven rakt mot lädret och låter hela bladet ha kontakt.