Slipa knivar hemma

En slö kniv kan förstöra matlagningen på ett sätt som är svårt att reparera. Se därför till att dina verktyg är vassa och kan göra det jobb de ska. Här har vi samlat ihop slipverktyg som finns att köpa för knivslipning hemma.

Kategorier: Knivslipar | Våtslipstenar | Brynen | Elektriska knivslipar | Strigel

Populära verktyg för knivslipning

 • Vulkanus VG2 Professional Knivslip

  Vulkanus VG2 Professional Knivslip
  VG2 Professional knivslip från Vulkanus ersätter den tidigare Professional-modellen och kan automatiskt justera slipvinkel. Vulkanus är kända för deras knivslipar och deras innovativa utveckling. Den nya VG2 Professional har dessutom en slipvinkel mellan 11-21 grader. Detta ger bättre slipresultat och gör dina knivar så gott som nya, utan repor och hack. Knivslipen är enkel att använda och med rätt vinkel blir dina knivar bättre och effektivare än någonsin förr. Du är snart redo att hacka grönsaker och skära fin fick och kött utan problem.VG2 Professional har en helt unik och patenterad fjäderteknologi. Den är tillverkad i rostfritt stål och håller hög kvalité som garanterar lång livslängd. Den är också lätt att underhålla och tål maskindisk.
 • Yaxell Ran Sharp Knivslip Svart

  Yaxell Ran Sharp Knivslip Svart
  RANSharp knivslip för damaskusknivar med VG-10 stål (ran och Zen) Två sliphjul med Grit 400 Både för våt och torr slipning Både symetriska och osymetriska knivar kan slipas Man kan slipa upp till 5000 gånger innan hjulen är utslitna Slipvinkeln är 35 grader Den breda öppningen skadar inte knivens yta
 • Vulkanus VG2 Classic Knivslip

  Vulkanus VG2 Classic Knivslip
  Denna knivslip från Vulkanus gör det mycket lättare och bekvämare att underhålla knivarnas skarphet och prestanda. Vulkanus har med VG2 Classic knivslipen uppgraderat den äldre Classic-modellen och tillfört nya möjligheter. En av dessa är automatisk justering av slipvinkeln, från 11 till 21 grader, vilket ger optimal effekt och bästa resultat såväl som ett bättre grepp. Utöver detta har den nya Classic också starkare upphängning och slipstänger.Vulkanus VG2 Classic knivslip gör med sin praktiska design slipningen av knivar både lättare och smidigare. Med en smula koncentration blir dina gamla knivar bättre än någonsin och du är snabbt igång med att skära fin fisk, kött och grönsaker utan problem.
 • Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Diamant 3 steg

  Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Diamant 3 steg
  En slitstark och effektiv knivslip från det kända slipföretaget Chef´sChoice. Denna knivslipsmodell är en trestegsmodell. Det första steget skapar och underhåller grundeggen på kniven. Steg 2 förfinar grundeggen. Steg 3 polerar grundeggen. Steg 2 och 3 är de steg som används mest, steg 1 används endast när grundeggen blivit förstörd. Steg 1Skapar och underhåller grundeggen. Steg 2Förfinar grundeggen.Steg 3Polerar grundeggen.

Fler tips på slipning

 • Mareld Slipstenshållare, metall/gummi

  Mareld Slipstenshållare, metall/gummi
  Vill du enkelt kunna hålla dina knivar vassa? Den mest effektiva metoden för att hålla köksknivarna i skick är att använda sig av en slipsten, men att hålla stenen på plats under slipningen kan vara lite knivigt. Med den här professionella slipstenshållaren från Mareld blir processen både enklare och mer säker. Tack vare basen i silikon står hållaren stadigt på de flesta underlag, så att din våtslipsten ligger stadigt medan du slipar.Hållaren har en stilren design i metall och gummi som passar i de flesta kök. Längden är justerbar, så att du kan använda den ihop med slipstenar som är upp till 21,5 centimeter långa. Du kan med fördel använda den ihop med Marelds egna Dual Stone-slipstenar, som finns i flera olika utföranden. Allt du behöver göra är att lägga din blötlagda sten i hållaren, anpassa till rätt längd och sedan börja slipa.
 • Vulkanus Pocket Basic Knivslip

  Vulkanus Pocket Basic Knivslip
  Knivslip från Vulkanus i pocketformat som ger dina knivar sylvass egg.Tack vare det nätta pocketformatet tar knivslipen minimalt med plats, men ger ändå ett enastående resultat. På slipen, som är tillverkad i plast, finns tydliga instruktioner för hur du slipar kniven för bästa resultat. - Enkel att använda.Färg: SvartMaterial: Plast 
 • Robert Welch Signature Knivslip med Handtag

  Robert Welch Signature Knivslip med Handtag
  En smart knivslip med keramiskt hjul och plasthandtag från Robert Welch. Använd knivslipen kontinuerligt för att återuppliva knivens spets till sin ursprungliga glans. Plastskyddet skyddar det utbytbara sliphjulet, som är placerat i den optimala 15° slipvinkeln för alla knivarna i Signature. Trots att knivslipen är specifikt designad för slipning av knivarna i Signature serien kan man självklart slipa knivar från andra märken också. Notera dock att man ej kan slipa knivar med tandat blad. Placera sliparen på plan mark och dra kniven som ska slipas 10-12 gånger från häl till spets samtidigt som du ger ett lätt tryck. Diska och torka kniven efter du slipat den innan du använder den igen. Vi rekommenderar att du efter 12-24 månader, beroende på hur mycket du använder den, byter ut sliphjulet för att få optimalt resultat varje slipning. Längd: 19 cmHöjd: 6,5 cm
 • NaNiwa Whetstone hållare

  NaNiwa Whetstone hållare
  Det finns olika lösningar på att fixera din slipsten mot underlaget. Hållaren från Naniwa har fötter av gummi och står stabilt även på blanka ytor som exempelvis rostfritt stål. Whetstone-hållaren garanterar ett fast grepp genom en bra mix av gummi och ger dig en hållare som är smidig att använda. Med slipstenshållaren får du även en bekväm och lättarbetad arbetshöjd mot underlaget.Passar slipstenar med längd från 140 till 210 millimeter.
 • Satake Slipstenshållare gummi

  Satake Slipstenshållare gummi
  Det är en bra idé att slipa sina knivar för att de ska behålla sin skärpa, vilket enklast görs med hjälp av en slipsten. Slipstenar kan dock vara svåra att hantera utan hjälpmedel. Därför kan du skaffa en slipstenshållare från Satake som är tillverkad i gummi och passar till de allra flesta slipstenar på marknaden. Hållaren kan nämligen enkelt justeras med skruvar så att du får den perfekta storleken.Den justerbara slipstenshållaren finns för att göra det lättare för dig att slipa dina knivar med en slipsten. På så sätt kan du alltid hålla knivarna så vassa som möjligt så att de håller längre.
 • Zwilling Pro ställbar slipvinkel 20-35°

  Zwilling Pro ställbar slipvinkel 20-35°
  En mycket smidig slipvinkel från Zwilling. Lättanvänd och ger dina knivar ett helt nytt liv. Du kommer att få en ny glädje för dina fina knivar efter att ha använt denna slipvinkel.
 • Mino Sharp Slipsten #1000 med två fixturer

  Mino Sharp Slipsten #1000 med två fixturer
  En medelgrov slipsten (1000 i kornstorlek) är det naturliga valet när du slipat klart med den grova stenen eller om eggen är i bra skick men behöver förbättras. Stenen levereras med två olika slipfixturer som hjälper dig att slipa i rätt vinkel.Slipstenen från Mino Sharp måste blötläggas varje gång den används, även kallad en soaking-sten. Det vill säga den är bara klar för användning efter en halvtimme.Material: Sandsten med plasthållare.
 • Fiskars Functional Form Roll-sharp

  Fiskars Functional Form Roll-sharp
  Fiskars knivserie Functional Form är som namnet antyder, funktion och form i ett smakfullt samspel. De svarta skaften är utformade för att ligga mjukt men ändå stadigt i handen.  Bladen är gjorda i rostfritt stål som ger en bra uthållighet till knivarna. Det finns en kniv som är skräddarsydd för varje ändamål inom Functional Form-serien för att göra tiden som spenderas i köket både roligare och effektivare. Knivarna är även enkla att rengöra då de tål maskindisk. KnivslipHjälper till att hålla knivarna vassa.
 • Wüsthof Slipsten J3000/8000

  Wüsthof Slipsten J3000/8000
  Slipa dina knivar regelbundet med våtslipstenen från tyska Wüsthof och utrusta köket med högkvalitativa knivar. Slipstenen har två sidor: en med fina korn (3000) och en med superfina korn (8000). Detta gör att stenen passar utmärkt till slipning av knivens egg och polering av bladets sidor.Slipstenen blötläggs i vatten före användning och bör torkas av när du är klar. Stenen mäter 20 cm på längden, 6 cm på bredden och 3 cm på höjden. Den levereras med livstidsgaranti och säkrar optimala resultat. Slipstenen från Wüsthof är verkligen något för dig som alltid vill ha skarpa knivar nära till hands i köket.
 • Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Pronto 2 steg Europeisk Slipvinkel

  Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Pronto 2 steg Europeisk Slipvinkel
  Knivslipen M464 från Chef'sChoice ger dina 20° knivar (europeiska) en fantastiskt hållbar och vass egg på nolltid. M463 är den snabbaste manuella knivslipen för europeiska knivar på marknaden. Slipen är en tvåstegsmodell där det första steget skapar och underhåller grundeggen och det andra steget polerar och förfinar grundeggen. Slipvinkel: 20° för europeiska knivarSteg 1Skapar och underhåller grundeggen. Steg 2Polerar och förfinar grundeggen. Om inte knivens grundegg är helt förstörd behöver du endast använda steg 2.
 • Global G-39 Diamantskärpstav längd 30 cm

  Global G-39 Diamantskärpstav längd 30 cm
  Diamantbryne används för att snabbt ge kniven en ny slipyta. Fåtalet drag räcker för att man ska kunna polera upp en kniv som blivit för slö. Material:Rostfritt stål med diamantpulver. Handtag i rostfritt stål. Förutom Globals fantastiska knivar så ingår även en mängd andra produkter i Globals breda sortiment, i detta finner vi bland annat en hel del slipverktyg. Det finns många olika sätt att slipa och skärpa sina knivar, du kan antingen använda en keramisk skärpstav, en diamatskärpstav eller varför inte slipa knivarna traditionellt mot en sten? Med en keramisk skärpstav så skärper du upp den egg som redan finns, det vill säga du håller den vass, medan du med en sten slipar upp en ny egg.
 • Brusletto Bryne, 23 cm, kolstål, svart

  Brusletto Bryne, 23 cm, kolstål, svart
  Med skärpstålet från Brusletto kan du vässa alla dina knivar på nolltid. Slipstålet är tillverkat av krombelagt kolstål med ett ergonomiskt handtag av komposit som ligger bra i handen. Stålet är värmebehandlat för att göra ytan stark och motståndskraftig. På så vis blir stålet hårdare än knivbladet, vilket ger bästa effekt vid slipning. Rengör för hand med varmt vatten och torka noggrant efteråt.Användningsguide: Håll bladet mot stålet i 15-20° vinkel. Håll stålet stilla och slipa kniven genom att röra den över stålet. Det gör du genom att dra bladet från botten till spets längs stålet, så att hela bladet slipas. Upprepa processen på båda sidor av kniven 5-10 gånger tills du har slipat kniven till önskad skärpa.
 • Anysharp Pro Silver knivslip

  Anysharp Pro Silver knivslip
  Anysharp Pro Silver knivslip är utrustad med en kraftig, praktisk sugkopp som bidrar till hög säkerhet och möjliggör enhandshantering. Slipbladen är tillverkade av tungsten och du behöver bara dra kniven genom slipen 3-4 gånger för ett riktigt bra resultat.Slipbladen har en vinkel på 20 grader, vilket anses vara den optimala vinkeln. Du kan dessutom slipa såväl vågiga knivar som raka i denna slip, som snart blir din nya bästa vän i köket. Ytterligare en fördel är den stilrena designen som passar in i både moderna och klassiska kök.
 • Mareld Slipsten 4000/8000 grit, dual stone

  Mareld Slipsten 4000/8000 grit, dual stone
  Vill du kunna hålla dina köksknivar i toppskick? Med en Dual Stone våtslipsten från Mareld är det enkelt att hålla knivarna vassa på ett effektivt sätt. Slipstenen är tillverkad av vit korund och har två sidor med olika grit, så att du får både en grövre och en finare sida. Ju lägre grit stenen har, desto grövre är den. Du kan välja mellan tre olika varianter utifrån dina egna behov. Samtliga varianter passar både japanska och europeiska knivar.Om du bara vill ha en sten rekommenderar vi att du satsar på White/Green 1000/3000 grit. Det är en bra allround-sten, som låter dig avlägsna mindre hack med den grövre sidan och polera eggen med den finare sidan. Om du vill ha ett mer komplett paket kan du grovslipa dina knivar med White/Blue 300/1500 grit. Den låter dig skapa en helt ny egg med den grova sidan och underhålla din kniv med den medelgrova sidan. Du kan sedan komplettera stenen med White/Red 4000/8000 grit, som låter dig finslipa och polera upp eggen till ett rakbladsvasst resultat. Slipstenen 100/200 är en särskilt grov combistone som är idealisk för att reparera en svårt skadad kniv som behöver en ny egg. Den grövre sidan har kornstorlek 100 och den finare sidan har kornstorlek 200. Du kan också använda stenen för att plana ut finare stenar. Den finaste combistone från Mareld 10.000/13.000 har förmågan att polera spegelblanka och rakbladsvassa eggar på dina knivar. För att använda stenen behöver du en redan förberedd och vass egg. Ena sidan har kornstorlek 13 000 och den andra 10 000.Du kan komplettera din Dual Stone med en slipstenshållare i bambu från Mareld, som finns i flera varianter. Du behöver då även säkra din sten med en silikonpad. Om du vill kan du använda dig av ett slipstöd för att säkra en optimal vinkel medan du slipar.
 • MAC Keramisk Bryne 21 cm

  MAC Keramisk Bryne 21 cm
  Ett bryne av god kvalitet som funkar utmärkt till att underhålla de flesta knivar. Keramiskt bryne.Längd: 21 cm.
 • NaNiwa Traditional slipsten, 1000 grit

  NaNiwa Traditional slipsten, 1000 grit
  Ta väl hand om dina knivar med den högkvalitativa slipstenen från Niwa. Ju mer du använder dina knivar, desto mer slits de och förlorar sin skärpa. Det är lätt åtgärdat med en eller flera slipstenar, beroende på vilken kniv du ska slipa. I NaNiwas serie Traditional hittar du fem olika typer slipstenar med grovheten; 220, 1000, 1500, 6000 och 8000 grit. Slipstenar graderas efter en så kallad gritskala, som enklast förklaras med ”slipkorn per given yta”. Det här betyder att ett lågt tal är grövre än ett högt tal. En komplett uppsättning av slipstenar innebär således att man har: grov, medium och fin. De grova stenarna har en förmåga att avverka stål snabbt och används när man grundslipar knivens blad. Därefter kommer mediumstenen som polerar knivbladet och sist avslutas processen med den fina stenen som ger kniven den slutgiltiga skärpan och finishen. Stenarna i Traditional-serien klarar upp till HRC 62 problemfritt och finns i färgerna rosa, brun, gul och vit.
 • Lion Sabatier Ideal Brynstål 20 cm Svart

  Lion Sabatier Ideal Brynstål 20 cm Svart
  Ett brynstål av hög kvalitet från Franska Lion Sabatier. Redan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är djurens konung och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren.
 • Mareld Slipstenshållare, bambu

  Mareld Slipstenshållare, bambu
  Vill du enkelt kunna hålla dina knivar i toppskick? Den bästa metoden för att slipa köksknivarna är att använda slipsten, men att hålla stenen på plats under slipningen kan vara lite klurigt. Med den här praktiska slipstenshållaren från Mareld blir processen både enklare och säkrare. Tack vare sin gummiklädda undersida står hållaren stadigt på bänken, så att slipstenen ligger tryggt och säkert medan du slipar.Hållaren har en stilren och enkel design i ljust bambuträ som gör sig vackert i köket. Den passar perfekt ihop med någon av Marelds egna Dual Stones, men kan användas ihop med alla slipstenar i storleken 18 x 6 centimeter. Allt du behöver göra är att lägga din blötlagda sten i hållaren, fixera den med en silikonpad och sedan börja slipa.
 • Zwilling Slipstens-set 6 delar

  Zwilling Slipstens-set 6 delar
  Med detta set från Zwilling ser du till att dina knivar håller för evigt. I paketet ingår flera smarta och lätthanterliga delar som du använder för att slipa dina knivar med. Här hittar du också en hållare i bambu, som ser till att slipstenen inte glider iväg och orsakar olyckor. Du får en upplärnings-DVD så att du lär dig exakt hur du hanterar en slipsten och i vilken vinkel du slipar kniven i. Ingenting är lämnat åt slumpen och du kommer snart har rustat upp dina knivar till perfektion.I paketet ingår följande: - Bob Kramer Keramisk Slipsten med glasbotten 400 grit.- Bob Kramer Keramisk Slipsten med glasbotten 1000 grit.- Bob Kramer Kramisk Slipsten med glasbotten 5000 grit- Bob Kramer Sink Bridge Slipstenshållare.- Cleaning Stone / Stenslipare.- Bob Kramer upplärnings-DVD.
 • Wüsthof Diamantslipstål Fint 23 cm

  Wüsthof Diamantslipstål Fint 23 cm
  Underhåll dina knivars skarphet med detta diamantstål från tyska Wüsthof. Det populära slipstålet är enkelt att använda och rengöra, allt som krävs är att du torkar av det med en lätt fuktig trasa. Stålet finns i längderna 23 cm och 26 cm.Du underhåller dina knivar bäst genom regelbunden slipning med diamantstålet. Stålet är belagt med industriella diamanter och slipar enkelt upp slöa knivar tills de blir som nya igen. Diamantbeläggningen gör också stålet perfekt till hårdare typer av stål, samtidigt som livslängd och hållbarhet förlängs.
 • Zwilling Bambuhållare till slipsten

  Zwilling Bambuhållare till slipsten
  Förr eller senare blir det nödvändigt att slipa knivarna, och att använda en slipsten är det bästa sättet att göra detta. Men processen kan vara svår och det finns alltid risk att du förlorar kontrollen och att stenen glider iväg. Men inte med denna slipstenshållare i Bambu från Zwilling. Hållaren är en del av Bob Kramer-serien och håller absolut högsta kvalité, samtidigt som den härligt, ljusa träfärgen bidrar med en naturlig estetik i köket. Du fäster smidigt slipstenen på hållaren och placerar den antingen över vasken eller på köksbänken. Den står otroligt stabilt på sina non-slipfötter och garanterar en säker slipning.Torka av hållaren efter användning om du slipat under vatten.
 • Zwilling Slipstål Metall 26 cm

  Zwilling Slipstål Metall 26 cm
  Ett fantastiskt bryne i metall från Zwilling. Med ett slipstål som detta kan du förnya alla dina knivar på nolltid. Passar både den professionella kocken och hemmakocken. Storlek 26 cm.
 • Zwilling V-Edge Knivslip

  Zwilling V-Edge Knivslip
  Se till att alltid ha de skarpaste knivarna till matlagning med hjälp av V-Edge-knivslip från Zwilling. Den professionella knivslipen kan slipa både europeiska samt japanska knivar tack vare den utbytbara vinkeladaptern. Med V-Edge får du ett pålitligt och professionellt resultat varje gång. Den smarta och praktiska designen gör att kniven hålls i den rätta vinkeln under slipning, som därmed gör, att hela bladet blir slipat vid hjälp av en enkel pull-through-teknik. Dessutom är knivslipen enkel och säker att använda, och den har två sorters keramiska slipstänger till båda grov och fin slipning. V-Edge kan dock inte användas på kniver med vågskär, som brödknivar.
 • Wüsthof Keramisk brynstål J800 26 cm

  Wüsthof Keramisk brynstål J800 26 cm
  Se till att alltid ha skarpa knivar redo för användning tack vare detta keramiska brynstål från tyska Wüsthof. Den hårda keramiska stången passar särskilt bra till slipning av knivens egg, och du säkrar en ytterst skarp kniv. Hitta bara rätt vinkel för att snabbt och smidigt slipa dina knivar. Det keramiska brynstålet har en europeisk grovhet på 360 och en japansk grovhet  på 800. Förutom att göra knivarna skarpare kan stålet även polera knivbladets kanter. Brynstålet har också ett ergonomiskt handtag med ett praktiskt hål för upphängning, och ligger stabilt i handen. Livstidsgaranti ingår.
 • Kai Våtslipsten 300/1000

  Kai Våtslipsten 300/1000
  Våtslipsten från Kai, gör dina knivar så goda som nya. Denna slipstenen har en grov sida (300) och en fin sida (1000), medan den solida basen gör slipstenen stabil. Slipstenen skall blötas i vatten innan användning. Slipstenen kan rengöras under vatten direkt efter användning.Även den bästa kökskniven tappar sin skärpa över tid och därför är det en god idé att underhålla med hjälp av en slipsten. Våtslipstenen är till för Kai knivar och använder sig av den traditionella japanska metoden. Slipstenen mäter 3 x 18 x 7 cm.
 • Mareld Fixtur / slipstöd med vinkel

  Mareld Fixtur / slipstöd med vinkel
  Uppskattar du vassa knivar i köket? Med det här slipstödet från Mareld blir det otroligt enkelt att slipa dina knivar på rätt sätt. Allt du behöver göra är att fästa stödet över ryggen på kniven du vill slipa, lägger kniven platt mot slipstenen och låter stödet vila mot stenen medan du slipar. På så sätt säkerställer du att kniven har samma position under varje drag, vilket gör det mycket lättare att få till den perfekta vinkeln.Stödet ger en vinkel på 15 grader, vilket lämpar sig mycket bra till exempel för japanska kockknivar. Du kan med fördel använda det ihop med slipstenar och slipstenshållare från Mareld. Bör diskas för hand, tål ej maskindisk.
 • Wüsthof Classic Skärpstål 26 cm

  Wüsthof Classic Skärpstål 26 cm
  Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
 • Satake 13.000 grit Våtslipsten

  Satake 13.000 grit Våtslipsten
  Denna praktiska 13.000 grit våtslipsten från Satake är perfekt till att uppnå extrem skarphet samt polering och finputsning av redan skarpa knivar. En slipsten är den bästa slipningsmetoden om du vill göra en stålskniv riktigt skarp - och denna våtslipsten från Satake är inget undantag. Våtslipstenen har 13.000 grits, eller korn, vilket betyder att den är en mycket finkornig slipsten. Grova slipstenar ger en bra grundslipning, medan en finkornig slipsten gör kniven skarpare. Våtslipstenen ska användas först efter en 3000 grit slipsten.
 • Mareld Slipstenshållare, bambu, rödbrun

  Mareld Slipstenshållare, bambu, rödbrun
  Vill du kunna hålla knivar vassa på ett smidigt sätt? Den mest effektiva metoden för att slipa köksknivar är att använda en slipsten, men att hålla stenen på plats medan man slipar kan vara lite klurigt. Med en slipstenshållare från Mareld blir processen både enklare och säkrare. Tack vare dess gummiklädda undersida står hållaren stadigt på plats, samtidigt som den lutade designen ger dig en bekväm arbetsvinkel på bordet eller bänken.Hållaren har en stilren design i rödbrun bambu som blir ett snyggt tillskott i köket. Den passar perfekt ihop med Marelds egna Dual Stone-slipstenar, men kan användas med alla slipstenar i storleken 18 x 6 centimeter. Allt du behöver göra är att lägga din blötlagda sten i hållaren, fixera den med en silikonpad och sedan sätta igång med slipningen. Att hålla knivarna i fint skick har aldrig varit enklare.
 • Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Pronto 2 steg Asiatisk Slipvinkel

  Chef's Choice Chef´sChoice Knivslip Pronto 2 steg Asiatisk Slipvinkel
  Knivslipen M463 från Chef'sChoice ger dina 15° knivar (asiatiska) en fantastiskt hållbar och vass egg på nolltid. M463 är den snabbaste manuella knivslipen för asiatiska knivar på marknaden. Slipen är en tvåstegsmodell där det första steget skapar och underhåller grundeggen och det andra steget polerar och förfinar grundeggen. Slipvinkel: 15° för asiatiska knivarSteg 1Skapar och underhåller grundeggen. Steg 2Polerar och förfinar grundeggen. Om inte knivens grundegg är helt förstörd behöver du endast använda steg 2. 
 • Chef's Choice Knivslip Diamant Vit 2 steg

  Chef's Choice Knivslip Diamant Vit 2 steg
  Skäm bort dina knivar med denna fantastiska knivslip från Chef'sChoice. Slipen är en tvåstegsmodell där det första steget skapar och underhåller grundeggen och det andra steget förfinar och polerar grundeggen. Slipen slipar i en 20 graders vinkel, vilket är vinkeln som europeiska knivar har. Den första skåran har små diamantstavar som garanterar att kniven alltid slipas till perfektion. Slipvinkel: Europeisk (20°)Steg 1Skapar och underhåller grundeggen. Steg 2Förfinar och polerar grundeggen.
 • Lion Sabatier Strykstål, runt

  Lion Sabatier Strykstål, runt
  Gör som kockarna på tv, och stryk dina knivar till vänster och höger över det runda strykstålet från franska Lion Sabatier. Stålet kan användas till att jämna ut några av de hack och skillnader som knivarna får med tiden - och så har det en otroligt fin design, som passar bra in i köket.
 • NaNiwa Traditional slipsten, 8000 grit

  NaNiwa Traditional slipsten, 8000 grit
  Ta väl hand om dina knivar med den högkvalitativa slipstenen från Niwa. Ju mer du använder dina knivar, desto mer slits de och förlorar sin skärpa. Det är lätt åtgärdat med en eller flera slipstenar, beroende på vilken kniv du ska slipa. I NaNiwas serie Traditional hittar du fem olika typer slipstenar med grovheten; 220, 1000, 1500, 6000 och 8000 grit. Slipstenar graderas efter en så kallad gritskala, som enklast förklaras med ”slipkorn per given yta”. Det här betyder att ett lågt tal är grövre än ett högt tal. En komplett uppsättning av slipstenar innebär således att man har: grov, medium och fin. De grova stenarna har en förmåga att avverka stål snabbt och används när man grundslipar knivens blad. Därefter kommer mediumstenen som polerar knivbladet och sist avslutas processen med den fina stenen som ger kniven den slutgiltiga skärpan och finishen. Stenarna i Traditional-serien klarar upp till HRC 62 problemfritt och finns i färgerna rosa, brun, gul och vit.
 • Satake 10.000 grit Våtslipsten

  Satake 10.000 grit Våtslipsten
  Denna praktiska 10.000 grit våtslipsten från Satake är perfekt till att uppnå extra bra skarphet och polering av redan skarpa knivar. En slipsten är den bästa slipmetoden om du vill göra en stålkniv ordentligt skarp - och denna våtslipsten från Satake är inget undantag. Våtslipstenen har 10.000 grits eller korn, vilket betyder att den är en finkornig slipsten. Grova slipstenar ger en bra grundslipning, medan en finkornig slipsten gör kniven skarpare.Våtslipstenen kan därför med fördel kombineras med en 1200 gris våtslipsten.
 • Wüsthof Diamantslipstål Grovt 26 cm

  Wüsthof Diamantslipstål Grovt 26 cm
  Det är en bra idé att underhålla din knivar skarphet genom regelbunden slipning. Slipstålet från Wüsthof har en otroligt slitstark och hållbar diamantbeläggning, som garanterar fina resultat. Denna variant är lite grövre, vilket passar extra bra till riktigt slöa knivar. Stålet äter 26 cm på längden. Diamantstålet är enkelt att använda och rengöra, torka bara av det med en lätt fuktig rasa efter användning. Slipstålet är tillverkat i de bästa material och beläggningen av industriella diamanter klarar de hårdaste stål-typerna. Slipstålet slits heller inte ut, vilket ger det lång livslängd.
 • Fiskars Functional Form Roll-Sharp Knivslip 16,5cm

  Fiskars Functional Form Roll-Sharp Knivslip 16,5cm
  Fiskars knivserie Functional Form är som namnet antyder, funktion och form i ett smakfullt samspel. De svarta skaften är utformade för att ligga mjukt men ändå stadigt i handen.  Bladen är gjorda i rostfritt stål som ger en bra uthållighet till knivarna. Det finns en kniv som är skräddarsydd för varje ändamål inom Functional Form-serien för att göra tiden som spenderas i köket både roligare och effektivare. Knivarna är även enkla att rengöra då de tål maskindisk. KnivslipHjälper till att hålla knivarna vassa.
 • Mareld Kockkniv 20 cm med slipkit

  Mareld Kockkniv 20 cm med slipkit
  Strävar du efter att alltid ha köksknivar i toppskick? Det här setet från Mareld kan hjälpa dig på traven. Du får nämligen inte bara en högkvalitativ kockkniv utan även en praktiskt slipsten med tillbehör, så att du enkelt kan bibehålla knivens skärpa. Ett praktiskt och stilrent tillskott i köket, men även en fin present till en hemmakock du tycker om.Marelds design är tydligt präglad av den svenska västkustens vackra och råa natur, vilket avspeglas tydligt i knivens stilrena design. Den är utvecklad med omsorg om dina behov i köket, med ett slitstarkt blad och ett ergonomiskt skaft i olivträ. Du får en trogen vän i köket, som kan hjälpa dig med många olika uppgifter när du lagar mat.Våtslipstenen Dual Stone 1000/3000 gör det enkelt att hålla köksknivarna vassa. Den är tillverkad av vit korund, med en grövre och en finare sida (1000 respektive 3000 grit). Den är en bra allround-sten, så att du kan avlägsna hack med den grövre sidan och sedan polera eggen med den finare sidan.Ihop med slipstenshållaren står din slipsten tryggt och säkert på bänken medan du slipar.  Hållaren har en stilren design i bambu, med en gummiklädd undersida som ser till att den stannar på plats. Den medföljande slipfixturen underlättar processen ytterligare, genom att hjälpa dig att få till rätt vinkel. Du fäster den enkelt på ryggen av kniven och får därigenom en slipvinkel på 15 grader.
 • Miyabi Toishi Pro Hållare till Slipsten 290x80x45 mm

  Miyabi Toishi Pro Hållare till Slipsten 290x80x45 mm
  Specialgjord hållare till slipsten från Miyabi som är tillverkad i Hinoki-trä och har plats för en rad olika slipstenar Hinoki-trä kommer från en speciell typ av cypress-trä och är en högkvalitets-produkt. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkade med urgamla japanska traditionerna och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerat skönhet, finess och kvalitet som är viktigt i den japanska kulturen. 
 • Satake Keramiskt Bryne 24 cm

  Satake Keramiskt Bryne 24 cm
  Behåll dina knivars skärpa med det keramiska brynet från Satake. Brynet är utrustat med ett ergonomiskt handtag tillverkat i trä. Därför ligger brynet stabilt och skönt i handen under slipningen av dina knivar. Det keramiska brynet finns i två olika storlekar: 13 cm och 24 cm.Det keramiska materialet ser till så att dina knivar förblir vassa så att de alltid känns som nya. Det är ingen som vill använda en slö kniv och med det användarvänliga brynet från du bevara knivens skärpa längre så att kniven skär bättre. Designen är dessutom stilren och enkelt, så att du kan använda den till köksinredningen.
 • Robert Welch Signature Introductory Startset med 2 Knivar och 1 Knivslip

  Robert Welch Signature Introductory Startset med 2 Knivar och 1 Knivslip
  Robert Welch Signature Introductory är 3-delat set som innehåller en 14 cm kockkniv, en 10 cm grönsakskniv och en knivslip som ser till att hålla dina knivar riktigt skarpa. De prisade Signature-knivarna är tillverkade i tyskt rostfritt stål med ett ergonomiskt DuPont-handtag. Signature Knife Sharpener är specialdesignad till att slipa knivbladet så att det upprätthåller en 15 graders-vinkel. Den har ett ergonomiskt designat plasthandtag med en glidsäker boten, vilket gör den både flexibel och säker när du slipar. Det genomskinliga plastskyddet skyddar slipskivorna.Det krävs bara ett par drag genom slipen för att återfå knivens ursprungliga skärpa. Slipskivorna kan bytas ut och köpas separat när de slitits ut för mycket. Vi rekommenderar att du byter ut slipskivorna efter 6-12 månader, beroende på hur ofta du slipar dina Robert Welch-knivar. En skarp kniv är både lättare och säkrare at använda, så se till att alltid ha dem så slipade som möjligt. Samtliga knivar från Robert Welch levereras i en elegant presentask och de kan diskas i maskin. Knivarna levereras med 25 års garanti.
 • Zwilling Slipsten Twin Stone Pro 250/1000

  Zwilling Slipsten Twin Stone Pro 250/1000
  Dubbelsidig slipsten från Zwilling J.A Henkels med en grövre sida och en medelgrov sida.  Den grövre sidan (#250) används främst för att åtgärda skador på eggen och för att forma eggen.Den medelgrova sidan (#1000) används främst för att skärpa eggen. Om du har större hack i din kniv är det bra att börja slipningen med den grövre sidan. Därefter kan du använda den medelgrova sidan för att ge eggen en bra skärpa.   Slipstenen fungerar för alla olika typer av knivar, inte bara Zwilling-knivar. Mått: 20cm x 8,5cm x 4cm
 • Steba KS 1 Elektrisk knivslipare

  Steba KS 1 Elektrisk knivslipare
  Skär grönsaker, kött m.m. enkelt och utan besvär med hjälp av den elektroniska knivsliparen från tyska Steba. Med skarpa knivar i köket blir matlagningen en lek, och de skarpaste knivarna uppnår du smidigt med denna knivslipare. Knivsliparen från Steba är elektronisk och passar till alla typer av knivar, oavsett om det rör sig om metall, stål eller keramik. Den är dessutom enkel och säker att hantera.Pricken över i:et är sliphjulet i diamant och tekniken som går ut på att kniven slipas i två faser. Sliparen håller hög precision och den levererar alltid optimala resultat. Det här är en högkvalitativ och säker produkt som kommer att hålla i många år framöver. Den står också stabilt på gummifötter.
 • Mareld Silikonpads för slipsten, 2-pack

  Mareld Silikonpads för slipsten, 2-pack
  Värnar du om din slipsten? De här praktiska silikonpadsen använder du för att fixera slipstenen i bambuhållare från Mareld. Du kan även använda dem för att skydda din Mareld Dual Stone mot kantstötar under förflyttning eller förvaring. Tillverkade av 100% silikon. Passar slipstenar med måtten 18 x 6 centimeter.
 • Wüsthof Ikon Skärpstål 26 cm

  Wüsthof Ikon Skärpstål 26 cm
  Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Ikon är lite av ett flaggskepp bland Wüsthofs knivserier. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är gjorda av grenadilleträ som är ett av världens hårdaste träslag. De är utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. Knivarna i Ikon-serien går inte att diska i maskin.
 • Global Diamant Utbytesstav till G-38

  Global Diamant Utbytesstav till G-38
  Utbytesstav till Global G-38 diamantslipstav.
 • Satake 240 grit Våtslipsten

  Satake 240 grit Våtslipsten
  Denna praktiska våtslipsten från Satake är perfekt för att uppnå en bra grundslipning som reparerar skador i knivens blad. Den gör inte bladet ordentligt skarpt och kan därför med fördel kombineras med en finare slipsten som t.ex. 1200 och 3000 grit för att uppnå en bra skarphet. Våtslipstenen har 240 grits, eller korn, vilket betyder att den är en grov slipsten. Grova slipstenar ger en bra grundslipning, medan en finkornig slipsten gör kniven skarpare.
 • Kasumi Dubbelsidig Slipsten 240/1000

  Kasumi Dubbelsidig Slipsten 240/1000
  Slipsten från Kasumi. Om du bara skall ha en slipsten är det denna du skall ha! Slipstenen är den mest populära tack vare sin kombination av två olika finhetsgrader av högsta kvalitet. Slipstenens grovhet mäts i grit, som anger antalet stenkorn per kvadratcentimeter.  #240 orange med grova stenkorn, används för att grundslipa riktigt slöa knivar.#1000 vit med medelfina stenkorn, används för att underhålla knivar som är lite slöa. Med en polerat egg får man perfekt resultat och kniven glider igenom råvaran utan problem.  
 • Mareld Slipstenar Expertkit

  Mareld Slipstenar Expertkit
  Vill du kunna hålla dina köksknivar i toppskick? Det här kitet med två dubbelsidiga Mareld-slipstenar låter dig slipa dina knivar i fyra steg, en metod som ger en perfekt skärpa. Medföljer gör även en vinklad slisptenshållare i bambu samt en slipfixtur som hjälper dig slipa knivarna i 15 graders vinkel.Mareld dubbelsidig slipsten 300/1500 låter dig slipa upp en helt ny egg med den grova 300-sidan och underhålla din kniv med den medelgrova 1500-sidan.Med Mareld dubbelsidig slipsten 4000/8000 kan du sedan finslipa eggen på din kniv med 4000-sidan och slutligen polera upp den till perfektion med den extremt fina 8000-sidan.Mareld vinklad slipstenshållare i bambu fixerar din sten under slipningen, tack vare den gummiklädda undersidan som står stadigt på underlaget. Den uppvinklade designen ger dig dessutom en bekväm arbetsvinkel på bordet eller bänken. Glöm inte att använda en av de två medföljande gummihållarna under stenen när du placerar den i hållaren.Slipfixturen hjälper dig att hålla en konstant vinkel på 15 grader under slipningen. 15 grader lämpar sig för de flesta knivar och är standard för till exempel japanska knivar. Allt du behöver göra är att fästa stödet över ryggen på kniven du vill slipa, lägga kniven platt mot slipstenen och låta stödet vila mot stenen medan du slipar.Mareld Korrektionssten på 320 grit hjälper dig att hålla dina slipstenar släta. Efter en tids användning blir slipstenar ojämna i ytan, något som enkelt åtgärdas genom att slipa ner och jämna ut ytan med korrektionsstenen. Du kan även använda stenen för att arbeta upp en så kallad slurry, det vill säga stenmjöl och vatten, för att kunna polera eggen snabbare. Slurry-metoden ger ett ännu lite jämnare resultat och fungerar särskilt bra med stenar som har 3000 grit eller högre.

TV-kockar visar knivslipning

Vi har letat fram några enkla och beskrivande filmklipp där kända TV-kockar visar olika metoder för knivslipning hemma i köket. Vi börjar med Leif Mannerström som visar slipsten, 3-stegs knivslip och brynstål av porslin.

I filmen ser vi en knivslip med tre hjul och ett oranget handtag. Det är en som liknar mycket modellen MC-550 från Minosharp. Fördelen med en sådan är att man får rätt vinkel på slipningen. Med brynstål och våtsten måste man hålla vinkeln själv, vilket kan vara svårt. Det ser faktiskt ut som att det är en sådan som Tareq Taylor har liggandes på bordet längst ut på kanten i detta klipp ur SVT Plus.