Svampknivar

En svampkniv är ett kort verktyg med ett vasst skärblad på ena änden och en borste (pensel) på andra änden av ett handtag. Med bladet skär man i svampen vid dess fot och kan dela för att se innanmätet. Svampknivens borste används för att borsta bort barr, blad och smuts.

Köpa svampkniv med borste på nätet

Här nedanför finns små, fina svampknivar du kan köpa för att rensa svamp. En del är fällknivar och vissa har även ett medföljande fodral. Vi har plockat ut knivar från flera olika tillverkare och butiker på nätet. Välj vilken kniv du vill läsa mer om och klicka dig vidare.

Populärt inom svampknivar

 • Opinel Svampkniv 8 cm Bok

  Opinel Svampkniv 8 cm Bok
  Opinel SvampknivEn oerhört bra svampkniv som har ett böjt blad för att lätt kunna skära av stjälken utan att skada det känsliga mycelet som är svampens fortplantningsdel. Baksidan av bladet är tandat för grovrensing och på det lätt böjda handtaget finns borste av vildsvinshår för att putsa svampen med. Fällbart blad med viroblock låsmekanism. Material: Bladet är av Sandvik 12C27 stål och skaftet är tillverkat i bok med vildsvinsborst.År 1890, i hjärtat av de franska Alperna, skapades den första Opinelkniven av Joseph Opinel. Kniven blev snabbt populär bland lokala bönder och vinodlare och har sedan dess varit en trogen följeslagare för såväl naturälskare, kockar, trädgårdsmästare, bergsklättrare och sjömän.Det miljömedvetna företaget, nu baserat i Chambéry Frankrike, har bevarats inom familjen och drivs idag av Joseph Opinels ättlingar. Företaget har miljöfokus och är hängivna till att producera knivar med hänsyn till naturliga resurser. Opinel är en symbol för fransk kultur och livsstil. Företagets legendariska fällknivar har prytt fickorna på världens största äventyrare. Alpguiden Roger Frison-Roche och bergsbestigaren Savoyard, gjorde aldrig en uppstigning utan att ha en Opinelkniv med sig och det var just en Opinelkniv som Picasso använde för att skapa sina skulpturer med.Numera tillverkar Opinel även köksknivar och stekknivar i Opinels karaktäriska färgskala. De har dessutom producerat knivar till speciella evenemang såsom 1998 FIFA World Cup i Frankrike och till Tour de France.Opinel vill att deras knivar ska kännas som en naturlig förlängning av den mänskliga handen.
 • Muurikka Svampkniv

  Muurikka Svampkniv
  En tålig hopfällbar svampkniv med rengöringsborste från Muurikka.  Knivens blad är gjord i rostfritt stål och det greppvänliga handtaget i trä. Handtaget har även vid sin ände en borste för rengöring av den nyplockade svampen. Kniven levereras i ett praktiskt fodral.   Material: rostfritt stål / trä
 • Satake Svampkniv i presentlåda

  Satake Svampkniv i presentlåda
  Den helt nya serien Satake Outdoor® gör det lätt för dig att förflytta matlagningen utomhus, oavsett om det är vid uteköket, campingplatsen eller i skogen. Denna smidiga och fällbara svampkniv kommer i en klar, röd färg som gör den lätt att se bland mossa och löv i skogen. Bladet fälls smidigt in och en spärrfunktion säkrar att du inte skär dig av misstag. Svampborsten av naturliga material finns på handtaget. Bladet är välvt för bästa möjliga kontroll och smidighet när svampen ska plockas och rengöras. Bladet är 8 cm långt och kniven är smidig att ta med ut i skogen.
 • Esschert Svampkniv

  Esschert Svampkniv
  Tag med svampkniven från Esschert på svampplockningen, vilket gör det enkelt att samla massor av svamp. Den traditionella svampkniven kan fällas och är designad för att skära av svampen från roten. Den räfflade sidan kan användas för att ta bort det yttersta lagret från svampen, och du kan samtidigt rengöra svampen direkt tack vare borsten som sitter i änden av knivens handtag.Handtaget är gjord av bok med en mätskala så att du enkelt kan mäta storleken på de svampar du hittar. Svampkniven mäter 20,5 x 3,4 x 1,9 cm.

Fler tips på svampknivar

 • Opinel No. 8 svampkniv och hölster

  Opinel No. 8 svampkniv och hölster
  Bege dig ut i naturen för att hitta läckra svampar att använda i din matlagning. Den här svampkniven från Opinel är oumbärlig under svampplockningen, eftersom du kan rengöra dina fynd direkt med hjälp av borsten på skaftets ände.Kniven har ett vasst och slitstarkt blad av rostfritt stål, 8 centimeter långt. Det ergonomiska skaftet mäter 11 centimeter och är tillverkat av ek, ett träslag som ger kniven ett klassiskt och stilrent uttryck. Kniven levereras i en dekorativ presentask i trä. Där medföljer även ett hölster till kniven, tillverkat av brunt läder.
 • Morakniv - Svampkniv Karl-Johan Röd

  Morakniv - Svampkniv Karl-Johan Röd
  En kniv för skogens guld.Ta väl hand om dina svampfynd. Moraknivs Karl-Johan ger dig de allra bästa förutsättningarna för att rensa både skivlingar, soppar och allt däremellan.Det 55 mm långa svampknivsbladet är tillverkat av svenskt rostfritt stål. Skaftet är ergonomiskt utformat och behagligt att hålla i handen. Borsten är givetvis av äkta hästtagel, för att ta bort skräp utan att skada svampen. Tack vare det praktiska eggskyddet kan du hänga Karl Johan i bältet eller i knapphålet - alltid nära till hands när skogens skatter uppenbarar sig.
 • Svampkniv Med Fodral

  Svampkniv Med Fodral
  Ett måste för svampplockaren! Levereras med ett fodral. Mått: 140 mm.
 • Morakniv - Svampkniv Karl-Johan Svart

  Morakniv - Svampkniv Karl-Johan Svart
  En kniv för skogens guld.Ta väl hand om dina svampfynd. Moraknivs Karl-Johan ger dig de allra bästa förutsättningarna för att rensa både skivlingar, soppar och allt däremellan.Det 55 mm långa svampknivsbladet är tillverkat av svenskt rostfritt stål. Skaftet är ergonomiskt utformat och behagligt att hålla i handen. Borsten är givetvis av äkta hästtagel, för att ta bort skräp utan att skada svampen. Tack vare det praktiska eggskyddet kan du hänga Karl Johan i bältet eller i knapphålet - alltid nära till hands när skogens skatter uppenbarar sig.
 • Svampkniv Karl-Johan röd

  Svampkniv Karl-Johan röd
  Svampkniv Karl-JohanTa väl hand om dina svampfynd. Vår Karl-Johan ger dig de allra bästa förutsättningarna för att rensa både skivlingar, soppar och allt däremellan.Om Svampkniv Karl-Johan RödDet&hellip:
 • Sagaform - Outdoor Svampkniv

  Sagaform - Outdoor Svampkniv
  Ett måste för svampplockaren och för en lyckad tur i skogen! Denna svampkniv har en borste i ena änden och linjal på träskaftet. Du får även med ett fodral för att enkelt förvara kniven.
 • Porcino Svampkniv med Handtag i snidat Bokträ Presentask

  Porcino Svampkniv med Handtag i snidat Bokträ Presentask
 • Svampkniv med borste

  Svampkniv med borste
  En klassisk svampkniv är ett måste i svampskogen. Svampkniv med platt borst i ena änden.
 • Svampkniv

  Svampkniv
  Svampkniv och borste i ett - rensa och dela svamp.
 • Marttiini Svampkniv med läderslida

  Marttiini Svampkniv med läderslida
  Svampkniv från MarttiiniSvampkniv med gummihandtag och läderslida.-Bladlängd 6,5 cm.-Totallängd 18,5 cm.Mycket populär svampkniv
 • Svampkniv Karl-Johan svart

  Svampkniv Karl-Johan svart
  Svampkniv Karl-Johan Svart från MoraknivTa väl hand om dina svampfynd. Vår Karl-Johan ger dig de allra bästa förutsättningarna för att rensa både skivlingar, soppar och allt däremellan.Om Svampkniv&hellip:
 • Opinel Svampkniv

  Opinel Svampkniv
  Opinel Svampkniv 8 cm BokMycket fin och trevlig svampkniv från Franska Optinel.Handtag i bokträ med infällbart blad i rostrfitt stålDen böjda utformningen passar perfekt att skära av och rensa&hellip:
 • Porcino Svampkniv med Handtag i snidat Bokträ Presentask

  Porcino Svampkniv med Handtag i snidat Bokträ Presentask
 • Opinel - Svampkniv No 8

  Opinel - Svampkniv No 8
  Gör dig redo för att plocka svamp med denna ergonomiska svampkniv. Handtaget har en vildsvinsborste i ena änden och ett blad med tandad rygg så du kan plocka och rengöra svampen direkt. Ett måste för svampälskaren!

3 bästa svampknivarna

Vi har frågat runt bland en del svampkännare i vår närhet och även testat några svampknivar själv. Det här är vår lista med de topp 3 bästa svampknivarna just nu.

1. Opinel 8 cm
Liten och smidig kniv med skaft av bokträ och vildsvinsborst i änden. Knivbladet är lätt böjt och har tandad baksida för grovrensning. Tillverkad i Sandvik 12C27 stål.
2. Legnoart Porcino
Äkta hantverk bakom varje kniv. Även denna har handtag i bok. Med ett knivblad i fågelnäbbsform kan man både skära och skrapa på svampen lätt.
3. Sagaform Outdoor
Billigare än de andra svampknivarna på topplistan men håller ändå hög kvalitet och design. Har en borste på ena sidan och en linjal från 0-4 cm tryckt på sidan av träskaftet.

Svampkonsulenten använder svampkniven i skogen

Dicte Helmersson är svampkonsulent och Allers Veckotidning spelade in en grundkurs i svampkunskap. Här är ett videoklipp där hon berättar om bra nybörjarsvampar och använder en svampkniv för att visa på olika karaktärsdrag och kännetecken på svamparna.

ilead