Kiritsuke knivar
Att få använda en kiritsuke innebär hög status i japanska kök. Professionella kockar hyllar den som en multifunktionell allroundkniv men som kräver skicklighet. Har du det som krävs för att bemästra en äkta Kiritsuke?
Yaxell Zen Kiritsuke Kniv 20 cm. Köp hos Bagaren & Kocken.
En del beskriver kiritsuken som den kaxigaste av japanska knivar i köket. Den har ett medelhögt knivblad, oftast tillverkat i stål av typen VG-10, vilket gör den bra till att skära grönsaker och frukt med. Knivbladets spets är skarp och från sidan liknar den en triangel som lutar aggressivt framåt.
Med spetsen på en kiritsuke kan du snitta en fisk som om det vore en skalpell du höll i. Kniven ger en otrolig flexibilitet i matlagningen och du slipper byta mellan olika knivar för olika matvaror. Men glöm inte att skölja av din kiritsukekniv mellan så du inte riskerar att blanda aromer och dylikt.
Den här knivtypen finns hos flera välsorterade butiker inom kök och matlagning och från duktiga tillverkare som Yaxell, Satake och Global. Du kan klicka på produktbild så kommer du direkt till produktsidan med mer information.
Kiritsuke från Yaxell
-
Yaxell Yaxell kiritsukekniv 20 cm Ran
2423 kr (3149 kr)
Läs mer härYaxell Yaxell kiritsukekniv 20 cm Ran -
Yaxell Ketu kiritsuke 20 cm
2378 kr (2999 kr)
Läs mer härYaxell Ketu kiritsuke 20 cm -
Yaxell Yaxell kiritsukekniv 20 cm Super gou
4274 kr (6249 kr)
Läs mer härYaxell Yaxell kiritsukekniv 20 cm Super gou -
Yaxell Yaxell kiritsukekniv 20 cm Zen
1529 kr (2599 kr)
Läs mer härYaxell Yaxell kiritsukekniv 20 cm Zen
Satake Ame & Kuro Kiritsuke
-
Ame Kiritsuke Kockkniv 23 cm
1259 kr (1595 kr)
Läs mer härHögkvalitativ kockkniv från japanska Satake. Kiritsuke är en japansk knivmodell med brant spets. Det rejäla bladet tillsammans med den skarpa spetsen gör den till en mångsidig kniv som fungerar lika bra till att skära grönsaker som fisk. Den skarpa spetsen är mycket användbar för skärning som kräver noggrannhet. I Japan är kiritsuke en symbol för expertis och status och får bara användas av chefskocken.Kniven är tillverkad i fem lager stål och mäter 23 centimeter. Handtaget är tillverkat i kanadalärk. Kniven är inte bara en högkvalitativ kockkniv, den är också en fröjd för ögat. -
Satake Satake Kuro Kiritsukekniv 23 cm
1799 kr (2499 kr)
Läs mer härSatake Satake Kuro Kiritsukekniv 23 cm -
Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm
1259 kr (2199 kr)
Läs mer härSatake Satake Ame kiritsuke 23 cm -
Satake OMO Kiritsuke Kockkniv 23 cm
2999 kr
Läs mer härSatake OMO Kiritsuke är en exklusiv, mångsidig kockkniv som kombinerar japansk hantverkstradition med modern funktionalitet. Det 23 cm långa bladet i 67 lager AUS-10-stål ger en perfekt balans mellan skärpa, hållbarhet och rostmotstånd. Med sin karaktäristiska spets och flat grind-slipning levererar kniven en oöverträffad känsla och precision vid varje snitt.Bladet har en Rockwell-hårdhet på 58–60 HRC, vilket gör det vasst nog att hålla sin egg länge men ändå lätt att slipa. Oavsett om du finhackar örter, skivar sashimi eller arbetar med större grönsaker ger OMO Kiritsuke en smidig och kontrollerad arbetsupplevelse.Skaftet är tillverkat av Black Sanders – ett av världens mest exklusiva och slitstarka träslag – med en harmonisk kombination av en oktagonformad ovansida och rundad undersida för ett bekvämt grepp. Ett värmestabilt bolster i burlträ adderar både funktion och unikt utseende.Levereras i en handgjord stållåda med satängfoder – en kontrast mellan rå industri och elegant knivkonst, som gör den lika vacker att ge bort som att använda. Handdisk rekommenderas för att bevara knivens livslängd och skärpa.
Globals kiritsukeknivar
-
Global Global G-106 kiritsukekniv 24 cm Rostfritt stål
918 kr (1629 kr)
Läs mer härGlobal Global G-106 kiritsukekniv 24 cm Rostfritt stål -
Global Global 40-års jubileumskniv kiritsuke 15 cm Rostfritt stål
579 kr (1199 kr)
Läs mer härGlobal Global 40-års jubileumskniv kiritsuke 15 cm Rostfritt stål
Gyuto vs Kiritsuke
Den största skillnaden mellan Gyuto och Kiritsuke är deras användningsområde och vem som traditionellt får använda dem i ett japanskt kök. Kiritsuke betraktas som en prestigekniv och används traditionellt endast av köksmästaren i japanska restauranger, medan Gyuto är en mer allsidig kniv som används av både professionella kockar och hemmakockar.