Japanska knivar

Den japanska matlagningen är inte bara känd för själva maten som sushi, ramen och sashimi. En lika viktig del är tillagningen och japanerna värdesätter bra knivar som gör rätt jobb. Japanska knivar kommer i många olika former och varje typ av kniv har sitt eget namn.

Hårdare stål i de japanska knivarna

Materialet i japanska knivar är i regel mer härdade än motsvarande kniv tillverkad i västerland. En fördel som det ger är att knivstålet har en bättre förmåga att behålla skärpa.

Det ger också fördelar när man ska slipa stålet. Det går att ha en brantare slipning vilket gör att de japanska knivarna kan göras supervassa om man är duktig på knivslipning.

Santoku

Ordet santoku betyder "tre dygder" på japanska och passar bra på denna typ av allroundkniv. Det är en av de grundknivarna som finns i alla japanska kök. Vi kallar den ofta för kockkniv eller allkniv men den japanska modellen är faktiskt något kortare och har ett tunnare blad.

Den japanska matkulturen är viktad mot mer grönsaker och fisk än rött kött och fågel. Det gör att den som använder sin Santoku på ett västerländsk kockmanér till mycket segt kött kommer uppleva att den slits snabbare än en tysk, lite tyngre kockkniv.

4 förslag på Santoku-knivar

  • Houcho Knivset två delar Santoku samt Skalkniv i Balsabox

    Houcho Knivset två delar Santoku samt Skalkniv i Balsabox
  • Anders Petter - Backaryd Santoku kockkniv 18 cm

    Anders Petter - Backaryd Santoku kockkniv 18 cm
    Bli din egen stjärnkock med denna kockkniv från Anders Petter. Santoku betyder ”tre användningar” på japanska och syftar till knivens mångsidighet. Backaryd är serien för dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion. Redskapen är effektiva, pålitliga och slitstarka. Lika trevliga att se på som att använda, oavsett om det är vardag eller fest.
  • Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)

    Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)
    Knivsetet i 2 delar från Satake är en utmärkt gåva till dig själv eller kompisen. Setet innehåller en santokukniv med bladlängd på 18 cm och en universalkniv med bladlängd på 15 cm. Båda knivarna tillhör Kuro-serien från Satake och setet blir därför en perfekt start på din egen knivkollektion, eller en utmärkt förlängning.Knivbladen är tillverkade i VG10-stål som behandlats 8 gångar. Detta ger en otroligt skärpa och hållbarhet som gör att knivarna håller absolut högsta kvalité. Knivarna är handgjorda och samtliga detaljer är noggrant utformade och designade. Skaften är formad i bränt, polerat rosenträ som ger ett perfekt grepp, stabilitet och balans. Knivarna är perfekta i köket och kan användas till det mesta.
  • Yaxell Zen Knivset 3-delar, 2 santoku och 1 skalkniv

    Yaxell Zen Knivset 3-delar, 2 santoku och 1 skalkniv
    Traditionellt japanskt hantverk värdigt en mästare!Detta knivset från Yaxell är både praktiskt och av absolut högsta kvalité. Den prisade serien Zen har kammat hem vinsten i Aftonbladets stora knivtest 2 år i rad och har en hårdhetsgrad på 61 HRC. Knivsetet passar utmärkt till dig som behöver utöka ditt sortiment med pålitliga produkter som klarar av allt köksarbete!Setet innehåller 2 santokuknivar och 1 skalkniv. Santokuknivar är nätta kockknivar som passar utmärkt till grönsaker, fågel och kött. Den utmärker sig genom det höga bladet och rundade spetsen, ett måste i det moderna köket. Med skalkniven tar du dig an alla mindre uppgifter som att skala grönsaker eller frukt, den är även perfekt för att hacka vitlök och citrusfrukter. Samtliga knivar från Yaxell tillverkas i Seki City, det traditionella hjärtat av japansk svärds- och knivtillverkning. Sedan starten 1932 har Yaxell varit en av Japans ledande knivtillverkare, vilket inte är konstigt. Knivarna har en otrolig skärpa och fascinerande damaskusmönster har gjort dem populära i såväl restaurangkök som hos amatören!Specifikationer:- Färg: Svart.- Material: Rostfritt stål & canvas-micarta.- Innehåller: 2 santokuknivar & 1 skalkniv.- Längd: 16,5 / 12,5 cm (santokuknivar), 8 (skalkniv).- Hårdhetsgrad: 61 HRC.- Handdiska i ljummet vatten direkt efter användning!

Sujihiki

En direkt översättning av det japanska ordet sujihiki ger "muskeldrag". Kanske inte den bästa beskrivningen men den kan jämföras direkt med trancherkniven, som används för att skiva stek eller skära lax i tunna skivor.

Sujihiki-knivar har ett långt och smalt knivblad och ska glida lätt genom både nötkött, griskött och fisk. Eftersom bladet är så smalt minskar risken för att det blir vakuum mellan kniven och råvaran. Det är vakuumbildning som skapar känslan av att kniven kör fast.

4 förslag på Sujihiki-knivar

  • Miyabi 5000 MCD Sujihiki Trancherkniv 24 cm

    Miyabi 5000 MCD Sujihiki Trancherkniv 24 cm
    Bladets längd: 24 cmDen japanska knivkonsten är världskänd för sin elegans och sitt hantverk.Knivmärket Miyabi förkroppsligar essensen hos japanska knivar med en hög kvalitet och enorm skärpa.Dessutom har Miyabis knivar en unik design som är svår att hitta någon annanstans på marknaden.Miyabiknivarna finns i flera prisklasser där de lite högre erbjuder det där lilla extra men där alla håller en hög grundnivå i prestanda.Miyabi 5000 MCD är kronjuvelen bland Miyabis olika knivserier. Det här är knivar som kombinerar det som japansk matlagning i grunden handlar om, förfining och estetik. Det ska se bra ut samtidigt som det ska fylla en funktion. Knivarna har skaft i Masurbjörk som ger dem ett unikt ljust utseende. Stålet på knivarna är gjorda i 101 lagers MC63-stål som har ishärdats i -196°C, vilket ger dem en otrolig hårdhet på 63 HRC. Knivarna har blivit slipade med en traditionell japansk teknik som kallas Honbazuke som ger knivarna en extraordinär skärpa.Sujihiki är en japansk trancherkniv, som lämpar sig bäst till att skära fisk och vissa typer av kött. Knivens styvhet och längd gör den perfekt till att skiva upp riktigt tunna skivor av fisk och kött.   
  • Miyabi - 5000FCD Filékniv 24 cm Sujihiki

    Miyabi - 5000FCD Filékniv 24 cm Sujihiki
    Sujihiki (tranchér/filékniv) med 24 cm långt blad. En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filea/bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött mm. Det tunna knivbladet gör att varje skär enkelt glider igenom råvaran. Bladet har en unik och individuell design som passar utmärkt i harmoni med övriga knivar i serien. Kniven kommer vara en del av ditt kök en lång tid och uppskattas vid varje användning.
  • Miyabi - Artisan 6000MCT Sujihiki Filékniv 24 cm

    Miyabi - Artisan 6000MCT Sujihiki Filékniv 24 cm
    Sujihiki (tranchér/filékniv) med 24 cm långt blad. En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filea/bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött mm. Det tunna knivbladet gör att varje skär enkelt glider igenom råvaran. Är ett fantastisk komplement till varje kök med sitt vackra utseende och vassa utförande. Serien 6000MCT har en kärna av hårt Micro Carbide pulverstål täckt med 2 lager av is-härdat rostfritt stål och en fint hamrat blank blad som ger kniven ett elegant utseende. Det förhindrar även att råvaran fastnar vid användning. Har ett ergonomiskt handtag i mörkbrunt Pakka trä och hela kniven är tillverkad i Seki, Japan. Den Japanska Honbazuke slipningen dvs raka slipvinklar ger det symmetriska bladet den skalpell-liknande skärpa som är kännetecknet för alla Miyabi knivar.
  • Zwilling Diplôme Sujihiki Filékniv 24 cm

    Zwilling Diplôme Sujihiki Filékniv 24 cm
    Denna kniv är så skarp och vass att du till och med kan skära en stek i riktigt tunna och smakrika skivor, men fungerar även perfekt vid mindre utmaningar. Med denna kniv i knivlådan har du ett redskap som klarar av det mesta. Sedan får vi inte glömma den snygga designen som den även bjuder oss på.   Specifikationer: -Bladet är tillverkat av ett professionellt specialstål FC61 som är härdat till ca 61 Rockwell.-Dubbelsidigt blad. -Ergonomiskt plasthandtag.

Yanagiba

För att förstå användningsområdet av denna knivtyp översatte vi det på Google Translate och fick att yanagiba betyder "pilblad". Det är en ganska bra bildlig beskrivning över hur den här knivtypen ser ut.

Yanagiba-knivar är långa och kan vara upp till 30 cm. Man kan dela in yanagiba i två undergrupper där Fuguhiki är en tunn och smal specialkniv anpassad för Fugu (blow fish). En annan populär maträtt i Japan är bläckfisk och för tillagning använder man då en kniv som kallas för Takhobiki. Den har en rak spets och är enkelslipad.

Tips på bra Yanagiba-knivar

  • Kai - Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba

    Kai - Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.
  • Kai - Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba

    Kai - Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan.
  • Kai - Wasabi Black Sashimikniv 21 cm Yanagiba

    Kai - Wasabi Black Sashimikniv 21 cm Yanagiba
    Japansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi.

Petty

En mindre allroundkniv som i japanska köket kallas för Petty används för att skala, forma och skära frukt och grönsaker. Petty-kniven är också bra när man vill hacka örter och kryddor och vill ha bra kontroll över kniven. Petty är ganska korta och i regel mellan 120 mm och 180 mm.

Utvalda japanska Petty-knivar

  • Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)

    Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)
    Knivsetet i 2 delar från Satake är en utmärkt gåva till dig själv eller kompisen. Setet innehåller en santokukniv med bladlängd på 18 cm och en universalkniv med bladlängd på 15 cm. Båda knivarna tillhör Kuro-serien från Satake och setet blir därför en perfekt start på din egen knivkollektion, eller en utmärkt förlängning.Knivbladen är tillverkade i VG10-stål som behandlats 8 gångar. Detta ger en otroligt skärpa och hållbarhet som gör att knivarna håller absolut högsta kvalité. Knivarna är handgjorda och samtliga detaljer är noggrant utformade och designade. Skaften är formad i bränt, polerat rosenträ som ger ett perfekt grepp, stabilitet och balans. Knivarna är perfekta i köket och kan användas till det mesta.
  • Satake Kuro knivset santoku & petty 2 delar

    Satake Kuro knivset santoku & petty 2 delar
  • Kitchenware by Tareq Taylor 3-dels set (brödkniv, santoku, petty)

    Kitchenware by Tareq Taylor 3-dels set (brödkniv, santoku, petty)
  • Kitchenware by Tareq Taylor 3-dels set (brödkniv, santoku, petty)

    Kitchenware by Tareq Taylor 3-dels set (brödkniv, santoku, petty)

Japanska knivmärken

Traditionen av knivtillverkning i Japan är inte bara djup utan också bred. Det finns många aktiva knivmärken som kommer från japansk kultur. Här är några av de: