Japanska knivar
Den japanska matlagningen är inte bara känd för själva maten som sushi, ramen och sashimi. En lika viktig del är tillagningen och japanerna värdesätter bra knivar som gör rätt jobb. Japanska knivar och knivset kommer i många olika former och varje typ av kniv har sitt eget namn.
Hårdare stål kännetecknar en bra japansk kökskniv
Materialet i japanska knivar är i regel mer härdade än motsvarande kniv tillverkad i västerland. En fördel som det ger är att knivstålet har en bättre förmåga att behålla skärpa.
Det ger också fördelar när man ska slipa stålet. Det går att ha en brantare slipning vilket gör att de japanska knivarna kan göras supervassa om man är duktig på knivslipning.
Santoku
Ordet santoku betyder "tre dygder" på japanska och passar bra på denna typ av allroundkniv. Det är en av de grundknivarna som finns i alla japanska kök. Vi kallar den ofta för kockkniv eller allkniv men den japanska modellen är faktiskt något kortare och har ett tunnare blad.
Den japanska matkulturen är viktad mot mer grönsaker och fisk än rött kött och fågel. Det gör att den som använder sin Santoku på ett västerländsk kockmanér till mycket segt kött kommer uppleva att den slits snabbare än en tysk, lite tyngre kockkniv.
4 förslag på Santoku-knivar
-
Houcho Knivset 2 delar Santoku/Skalkniv i Balsabox
589 kr (659 kr)
Läs mer här -
Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)
1749 kr
Läs mer härKnivsetet i 2 delar från Satake är en utmärkt gåva till dig själv eller kompisen. Setet innehåller en santokukniv med bladlängd på 18 cm och en universalkniv med bladlängd på 15 cm. Båda knivarna tillhör Kuro-serien från Satake och setet blir därför en perfekt start på din egen knivkollektion, eller en utmärkt förlängning.Knivbladen är tillverkade i VG10-stål som behandlats 8 gångar. Detta ger en otroligt skärpa och hållbarhet som gör att knivarna håller absolut högsta kvalité. Knivarna är handgjorda och samtliga detaljer är noggrant utformade och designade. Skaften är formad i bränt, polerat rosenträ som ger ett perfekt grepp, stabilitet och balans. Knivarna är perfekta i köket och kan användas till det mesta. -
Houcho Knivset 2 delar Santoku/Grönsakshack i Balsabox
619 kr (692 kr)
Läs mer här -
Satake Houcho Santoku/Kockkniv Magnoliahandtag 17 cm
353 kr
Läs mer härDen här japanska kockkniven, en s.k. Santoku-modell, hackar och skivar med precision. Den fungerar även som allroundkniv. Det höga bladet gör att dina knogar aldrig stöter emot skärbrädan. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 17 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
Sujihiki
En direkt översättning av det japanska ordet sujihiki ger "muskeldrag". Kanske inte den bästa beskrivningen men den kan jämföras direkt med trancherkniven, som används för att skiva stek eller skära lax i tunna skivor.
Sujihiki-knivar har ett långt och smalt knivblad och ska glida lätt genom både nötkött, griskött och fisk. Eftersom bladet är så smalt minskar risken för att det blir vakuum mellan kniven och råvaran. Det är vakuumbildning som skapar känslan av att kniven kör fast.
4 förslag på Sujihiki-knivar
-
Miyabi 5000 MCD Sujihiki Trancherkniv 24 cm
3299 kr
Läs mer härBladets längd: 24 cmDen japanska knivkonsten är världskänd för sin elegans och sitt hantverk.Knivmärket Miyabi förkroppsligar essensen hos japanska knivar med en hög kvalitet och enorm skärpa.Dessutom har Miyabis knivar en unik design som är svår att hitta någon annanstans på marknaden.Miyabiknivarna finns i flera prisklasser där de lite högre erbjuder det där lilla extra men där alla håller en hög grundnivå i prestanda.Miyabi 5000 MCD är kronjuvelen bland Miyabis olika knivserier. Det här är knivar som kombinerar det som japansk matlagning i grunden handlar om, förfining och estetik. Det ska se bra ut samtidigt som det ska fylla en funktion. Knivarna har skaft i Masurbjörk som ger dem ett unikt ljust utseende. Stålet på knivarna är gjorda i 101 lagers MC63-stål som har ishärdats i -196°C, vilket ger dem en otrolig hårdhet på 63 HRC. Knivarna har blivit slipade med en traditionell japansk teknik som kallas Honbazuke som ger knivarna en extraordinär skärpa.Sujihiki är en japansk trancherkniv, som lämpar sig bäst till att skära fisk och vissa typer av kött. Knivens styvhet och längd gör den perfekt till att skiva upp riktigt tunna skivor av fisk och kött. -
Miyabi - 5000FCD Filékniv 24 cm Sujihiki
2510 kr (2849 kr)
Läs mer härSujihiki (tranchér/filékniv) med 24 cm långt blad. En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filea/bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött mm. Det tunna knivbladet gör att varje skär enkelt glider igenom råvaran. Bladet har en unik och individuell design som passar utmärkt i harmoni med övriga knivar i serien. Kniven kommer vara en del av ditt kök en lång tid och uppskattas vid varje användning. -
Miyabi - Artisan 6000MCT Sujihiki Filékniv 24 cm
3299 kr
Läs mer härSujihiki (tranchér/filékniv) med 24 cm långt blad. En längre filékniv med sylvass skärpa och flexibilitet som fungerar både till att filea/bena ur fisk, putsa och skära tunna skivor av kött mm. Det tunna knivbladet gör att varje skär enkelt glider igenom råvaran. Är ett fantastisk komplement till varje kök med sitt vackra utseende och vassa utförande.Serien 6000MCT har en kärna av hårt Micro Carbide pulverstål täckt med 2 lager av is-härdat rostfritt stål och en fint hamrat blank blad som ger kniven ett elegant utseende. Det förhindrar även att råvaran fastnar vid användning. Har ett ergonomiskt handtag i mörkbrunt Pakka trä och hela kniven är tillverkad i Seki, Japan. Den Japanska Honbazuke slipningen dvs raka slipvinklar ger det symmetriska bladet den skalpell-liknande skärpa som är kännetecknet för alla Miyabi knivar. -
Miyabi 6000 MCT Sujihiki Trancherkniv 24 cm
1995 kr
Läs mer härBladets längd: 24 cmDen japanska knivkonsten är världskänd för sin elegans och sitt hantverk.Knivmärket Miyabi förkroppsligar essensen hos japanska knivar med en hög kvalitet och enorm skärpa.Dessutom har Miyabis knivar en unik design som är svår att hitta någon annanstans på marknaden.Miyabiknivarna finns i flera prisklasser där de lite högre erbjuder det där lilla extra men där alla håller en hög grundnivå i prestanda.Miyabi 6000 MCT är en serie knivar med riktigt hög kvalitet, lätta att uppskatta för både proffs och entusiastiska hemmakockar. Designen är helt unik med sina skaft i pakkaträ och det hamrade stålet på bladen. Stålet på knivarna har en kärna av ett extremt hårt stål och två yttre hamrade lager. En kniv från 6000 MCT-serien har en extrem skärpa och är slipade med så kallad Honbazuke-slipning. Detta är knivar som är otroligt noggranna hantverk med flera tusen år av japansk förfining bakom sig. Sujihiki är en japansk trancherkniv som är perfekt när det gäller att skära, speciellt i tunna skivor. Varken kött eller fisk är några problem för denna kniv. Bladet är på 24 cm vilket ger kniven den smidighet och räckvidd som behövs hos en riktigt bra trancherkniv. För den som gillar tunna skivor, av förslagsvis lax eller skinka, har här en helt perfekt kniv.
Yanagiba
För att förstå användningsområdet av denna knivtyp översatte vi det på Google Translate och fick att yanagiba betyder "pilblad". Det är en ganska bra bildlig beskrivning över hur den här knivtypen ser ut.
Yanagiba-knivar är långa och kan vara upp till 30 cm. Man kan dela in yanagiba i två undergrupper där Fuguhiki är en tunn och smal specialkniv anpassad för Fugu (blow fish). En annan populär maträtt i Japan är bläckfisk och för tillagning använder man då en kniv som kallas för Takhobiki. Den har en rak spets och är enkelslipad.
Tips på bra Yanagiba-knivar
-
Kai - Wasabi Black Sashimikniv 24cm Yanagiba
899 kr
Läs mer härJapansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. -
Kai - Wasabi Black Sashimikniv 15 cm Yanagiba
544 kr (849 kr)
Läs mer härJapansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. Yanagiba är den idealistiska kniven för att skiva och betyder pilblad. Har den traditionella japanska eggen som endast är slipad på ena sidan. -
Kai - Wasabi Black Sashimikniv 21 cm Yanagiba
899 kr
Läs mer härJapansk Yanagiba kniv från KAI med slipning på ena sidan som passar utmärkt för att skiva tunna skivor av fisk till sushi och sashimi. -
Mu Yanagiba Trancherkniv 27 cm
1205 kr
Läs mer här
Petty
En mindre allroundkniv som i japanska köket kallas för Petty används för att skala, forma och skära frukt och grönsaker. Petty-kniven är också bra när man vill hacka örter och kryddor och vill ha bra kontroll över kniven. Petty är ganska korta och i regel mellan 120 mm och 180 mm.
Utvalda japanska Petty-knivar
-
Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)
1749 kr
Läs mer härKnivsetet i 2 delar från Satake är en utmärkt gåva till dig själv eller kompisen. Setet innehåller en santokukniv med bladlängd på 18 cm och en universalkniv med bladlängd på 15 cm. Båda knivarna tillhör Kuro-serien från Satake och setet blir därför en perfekt start på din egen knivkollektion, eller en utmärkt förlängning.Knivbladen är tillverkade i VG10-stål som behandlats 8 gångar. Detta ger en otroligt skärpa och hållbarhet som gör att knivarna håller absolut högsta kvalité. Knivarna är handgjorda och samtliga detaljer är noggrant utformade och designade. Skaften är formad i bränt, polerat rosenträ som ger ett perfekt grepp, stabilitet och balans. Knivarna är perfekta i köket och kan användas till det mesta. -
Satake Houcho Petty Skalkniv Magnoliahandtag 12 cm
309 kr
Läs mer härEn liten behändig skalkniv med japansk skärpa. Idealisk när du vill arbeta med ett kortare blad. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 12 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne -
Satake Kuro Knivset 2-pack Nakiri 18 Cm & Petty 11 Cm - Knivset Stål Trä
3349 kr
Läs mer härKnivsetet från Satake har tidlös design med ergonomiskt, ådrat handtag i trä perfekt för att tillaga flera olika rätter. Tillverkat i Japan. Om knivsetet från Satake- Från serien Kuro.- Petty skalkniv: 11 cm.- Nakiri grönsakskniv: 18 cm.- Blad: Damascus.- Perfekt för att tillaga flera olika rätter.- Tillverkat i Japan. Skötselråd för knivsetet- Endast handdisk. Shoppa Knivset och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design. -
Kuro Knivset Nakiri 18 cm / Petty 11 cm
1609 kr (2009 kr)
Läs mer här
Kiritsuke
För att få använda en kiritsuke i det japanska köket måste man uppnå en viss färdighet. Den kräver sin man eller kvinna för att bemästra och kallas ofta för den kaxigaste kniven i det japanska köket. Vi har förärat denna modell en egen artikel om du vill läsa mer om kiritsuke kniv.
Kaxigaste kniven
-
Satake Ame Kiritsuke Kockkniv 23 cm
1191 kr
Läs mer härHögkvalitativ kockkniv från japanska Satake. Kiritsuke är en japansk knivmodell med brant spets. Det rejäla bladet tillsammans med den skarpa spetsen gör den till en mångsidig kniv som fungerar lika bra till att skära grönsaker som fisk. Den skarpa spetsen är mycket användbar för skärning som kräver noggrannhet. I Japan är kiritsuke en symbol för expertis och status och får bara användas av chefskocken.Kniven är tillverkad i fem lager stål och mäter 23 centimeter. Handtaget är tillverkat i kanadalärk. Kniven är inte bara en högkvalitativ kockkniv, den är också en fröjd för ögat. -
Satake - Kuro Kiritsuke 23 cm
1539 kr (2199 kr)
Läs mer härKuro Kiritsuke är en grovt hamrad handsmidd kniv som som är perfekt för att skära långa och snygga skivor av till exempel fisk eller kött. Knivbladet är tillverkat av VG-10-stål som är processat åtta gånger, vilket ger extra skärpa och en hårdhet på 58 HRC. Det långa handtaget av bränt trä med bolster och skaftände av 18/8-stål ger perfekt grepp, balans och stabilitet. Den här kniven är både en fröjd för handen och ögat! Levereras i ett träetui.Obs! Kniven passar inte på Kuro magnetisk knivbräda då den är för lång. Kniven förvaras bäst på en magnetisk knivlist.Serien Kuro från Satake är en kollektion knivar med extrem attityd och hårt stål. Den hammarbankade bladsidan slutar i vacker damaskusstål vid skäreggens början gör inte bara dessa knivar vackra och råa. Den ojämna ytan motverkar nämligen till stor del vakuum mellan råvara och blad, vilket gör att kniven smidigt glider igenom alla råvaror. Kärnstålet är VG-10 och går att slipa väldigt tunt, vilket gör att kniven får en rakbladsvass skäregg som håller länge.En vass egg ger godare och nyttigare mat. Finare snittyta hjälper till att förhindra råvaran att tappa färg, smak, saft och spänst vid tillagning. Dessutom gör en vass egg att skurna råvaror håller längre och inte tar smak av annat i kylskåpet. -
Yaxell - Zen Kiritsuke 20 cm
1811 kr (2549 kr)
Läs mer härDen japanska knivmodellen kiritsuke är en hybrid mellan en grönsakskniv och fiskkniv. Enligt tradition används kniven av kökschefen, som ett tecken på status, då den anses vara svår att bemästra. När du har blivit riktigt skicklig med kniven sägs det att den går att använda till allt.Yaxell Zen är en prisad knivserie! Tre år i rad har seriens kockkniv kammat hem vinsten i Aftonbladets stora knivtest. Knivarnas blad består av 37 lager stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare stål. Denna uppbyggnad ger knivarna en fantastisk egg i kombination med en extrem styrka och rosttålighet. Hårdhetsgraden är 61 HRC.Serien har en mycket unik karaktär. Knivbladen har en hamrad yta som Yaxell har valt att bevara på knivarnas övre del. Den nedre delen har polerats, så att de vackra stållagren träder fram. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar. -
Yaxell - Ran Kiritsuke 20 cm
2562 kr (3149 kr)
Läs mer härDen japanska knivmodellen kiritsuke är en hybrid mellan en grönsakskniv och fiskkniv. Enligt tradition används kniven av kökschefen, som ett tecken på status, då den anses vara svår att bemästra. När du har blivit riktigt skicklig med kniven sägs det att den går att använda till allt.Ran betyder den utmärkta på japanska, vilket är ett mycket passande namn på en utmärkt knivserie. Knivarnas blad består av 69 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare, mer rosttåligt stål. Det gör att knivarna är extremt vassa och håller skärpan länge. Stållagren har både hamrats och polerats för att skapa den vackra ådring som pryder bladet. Hårdhetsgraden är 60–62 HRC.Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
Fler japanska knivsorter
Japanska knivmärken
Traditionen av knivtillverkning i Japan är inte bara djup utan också bred. Det finns många aktiva knivmärken som kommer från japansk kultur. Här är några av de märken från Japan som vi här i Sverige kan köpa online:
Japan-inspirerade märken med knivar
Klassiskt Japansk Knivset Satake
-
Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)
1749 kr
Läs mer härKnivsetet i 2 delar från Satake är en utmärkt gåva till dig själv eller kompisen. Setet innehåller en santokukniv med bladlängd på 18 cm och en universalkniv med bladlängd på 15 cm. Båda knivarna tillhör Kuro-serien från Satake och setet blir därför en perfekt start på din egen knivkollektion, eller en utmärkt förlängning.Knivbladen är tillverkade i VG10-stål som behandlats 8 gångar. Detta ger en otroligt skärpa och hållbarhet som gör att knivarna håller absolut högsta kvalité. Knivarna är handgjorda och samtliga detaljer är noggrant utformade och designade. Skaften är formad i bränt, polerat rosenträ som ger ett perfekt grepp, stabilitet och balans. Knivarna är perfekta i köket och kan användas till det mesta. -
Satake Houcho Knivset i Balsabox 2-set Santoku Skalkniv
659 kr
Läs mer härSantoku Allroundkniv 17 cm + Petty Skalkniv 12 cmPresentset med skalkniv/Petty och japansk kockkniv som både hackar och skivar med japansk precision. Det höga bladet gör att dina knogar aldrig stöter mot skärbrädan.Hi Carbon steelBladlängd: 12 + 17 cmSlipvinkel: 15 graderSlipas med sten eller keramiskt bryneHandtag i magnoliaträ -
Satake Ame knivset, 3 delar
2599 kr
Läs mer härKnivar från Satake är vida kända för en otrolig skärpa och hög kvalitet. Det är en knivproducent i absoluta toppklass med knivar för de mest ambitiösa kockarna. I det här knivsetet får du tre knivar från Ame-kollektionen: Petty-, Santoku- samt Kiritsukekniven. Ame är japanska och betyder regn och visst kan du se inspirationen i designen av knivbladen? Petty-kniven (en örtkniv) är den minsta av de tre och den mäter 12 cm. Utformad för finliret i köket som att skala grönsaker och att hacka mindre råvaror som vitlök och ingefära.Santokukniven har en lätt rundad rygg och är 18 cm lång. Santokukniven är enkelt uttryckt den japanska motsvarigheten till den västerländska kockkniven och är med andra ord en allsidig kniv i köket som kan användas till det mesta. Den största av knivarna är Kiritsuke-kniven som är 23 cm lång. Den har ett vasst blad med ett spetsigt avslut och är designad för att skära långa och precisa drag. Alla knivarna har unika handtag av japanskt lärkträ. För att på bästa sätt ta hand om ditt knivset rekommenderar vi att de slipas med jämna mellanrum och att de diskas för hand. -
Satake Houcho knivset i balsabox, två delar med grönsakshacka
619 kr
Läs mer härSantoku Allroundkniv 17 cm + Grönsakshacka 17 cmPresentset med grönsakshacka och japansk kockkniv som både hackar och skivar med japansk precision. Det höga bladet gör att dina knogar aldrig stöter mot skärbrädan. Levereras i exklusiv balsabox.Hi Carbon steelBladlängd: 17 cm (båda knivarna)Slipvinkel: 15 graderSlipas med sten eller keramiskt bryneHandtag i magnoliaträ
Spartips!
Vill du hemskt gärna ha en japansk kockkniv men tycker att de skär ett för stort hål i din plånbok? Ta då en titt på aktuella kampanjer hos nätbutikerna och se om det finns ett japansk knivset på rea idag.