Bunka knivar

Vad är en bunka-kniv?

En bunkakniv är en typ av japansk kökskniv som kännetecknas av sin raka egg och lätt böjda spets. Bladet på en bunkakniv är vanligtvis tillverkat av rostfritt stål med hög kolhalt och är slipat till en fin egg för exakta snitt. Bunkaknivar används ofta i det japanska köket och blir allt mer populära i västerländska kök för deras mångsidighet och exakta snitt.

Typisk kniv av sorten Bunka, Zwilling
Zwilling Bunka Pro Rocking Olivslipad kniv 18 cm. Kan köpas hos Cervera online.

Tips på knivar av typen Bunka

 • Zwilling - Pro Rocking Santoku Olivslipad 18 cm

  Zwilling - Pro Rocking Santoku Olivslipad 18 cm
  Pro rocking santuko kniven från Zwilling är en variant med rundare form och går ibland under namnet bunka. Den här varianten av santukokniven är exakt lika underbar att använda i köket till alla sorters råvaror som den ursprungliga. Perfekt att använda till att hacka grönsaker eller skiva kött. Kniven har en olivslipning vilket gör att råvarorna inte fastnar på bladet och underlättar arbetet ännu lite mer. Det skarpa bladet är tillverkat i en krom och kolhalt blandning av hög kvalité och sedan härdat genom en FRIODUR® process vilket ger bladet sin hårdhet. Handtaget är skuret för att passa handen och är mycket bekväm att arbeta med. Tillverkad i Solingen, Tyskland.
 • Pro House Bunka Kockkniv 17 cm

  Pro House Bunka Kockkniv 17 cm
 • Pro House Bunka Kockkniv 17 cm

  Pro House Bunka Kockkniv 17 cm

Bunka vs kiritsuke

Även om både en bunkakniv och en kiritsukekniv är köksknivar i japansk stil, har de några små skillnader. Bladformen på en bunkakniv är rak med en lätt böjd spets, medan en kiritsukekniv har en längre, mer gradvis kurva från handtaget till spetsen.

Syftet med en bunkakniv är för en mängd olika skäruppgifter, inklusive hackning, tärning och hackning, medan en kiritsuke-kniv främst används för att skära och trycka sig igenom råvaran. Bladprofilen på en bunkakniv är plattare och bredare än en kiritsuke-kniv, som har en mer uttalad spets och en högre bladhöjd.

Fler alternativ till Bunka-kniv

Om du letar efter en kniv som liknar en bunkakniv finns det flera alternativ att överväga. Santoku är en kniv i japansk stil som till sin design liknar en bunkakniv, med en rak egg och en lätt böjd spets.

Nakiri-kniven är en annan japansk kniv som är speciellt designad för att skära grönsaker, med en rak egg och en fyrkantig spets. Usuba-kniven är ett tredje alternativ på på kniv i japansk stil som används för att skära grönsaker, med en rak egg och ett något tjockare blad än en nakiri.

Vad är Shiro Kama and Shibata Bunka?

Shiro Kama och Shibata är inte synonymer med bunkaknivar, utan de är båda specifika märken eller stilar av japanska knivar som är kända för sin kvalitet och hantverk. Shiro Kama är ett varumärke som produceras av företaget Kasumi. Det kan finnas aktulla modeller av Bunka hos dessa. De är båda märken som är högt ansedda för sin skärpa och exakta snitt, och används av professionella kockar i Japan.