Bunka kniv

Vad för typ av kniv är en bunka?

En bunkakniv är en typ av japansk kökskniv som kännetecknas av sin raka egg och lätt böjda spets. Bladet på en bunka är vanligtvis tillverkat av rostfritt stål med hög kolhalt och är slipat till en fin egg för exakta snitt. Bunkaknivar används ofta i det japanska köket och blir allt mer populära i västerländska kök för deras mångsidighet och exakta snitt.

Bunka kniv från märket Zwilling
Zwilling Bunka Pro Rocking Olivslipad kniv 18 cm. Kan köpas hos Cervera online.

Det är några knivtillverkare som har bunkaknivar i sitt sortiment. Vi har hittat de bland knivar från Suncraft, Zwilling och Satake.

Tips på Bunkaknivar

 • Suncraft Shinmatsu bunka kockkniv 20 cm, satin finish

  Suncraft Shinmatsu bunka kockkniv 20 cm, satin finish
  Kniven Shinmatsu 200 mm från Suncraft är resultatet av årtionden av expertis och den rika japanska knivtraditionen i Suncraft-smedjan. Kniven är tillverkad av robust ZDP-189 stål, vilket gör den till en fröjd att använda för både professionella kockar och ambitiösa hemmakockar. Knivens blad har en bred och platt bas som övergår till en lätt böjd del, vilket gör den perfekt för både långa och korta skär. En mångsidig och praktisk hjälpreda som lätt skär igenom såväl frukt och grönsaker som kött och fisk.Den inverterade tanto-spetsen ger dig exakta snitt och utskärningar och knivens unika K-tip ger både precision och tillgänglighet runt svåra områden. Knivens starka ZDP-189 pulverstål har en kolhalt på runt 3%, vilket ger den en extrem hårdhet på 65-66 HRC och säkerställer långvarig skärpa. Kniven har dessutom en kromhalt på 20%, vilket gör den till en tillförlitlig hjälpreda i köket.Kniven har en solid kärna omgiven av flexibla lager, en metod som kallas för san-mai-laminering. Den övre delen har ett hamrat tsuchime-mönster med en silkeslen satinfinish. Den nedre halvan är polerad ner till fästet, vilket markerar den fina linjen mellan det laminerade området kring bladet och kärnan. Det åttkantiga skaftet i rosenträ gör att kniven är bekväm att hålla i och en fröjd att använda i köket.
 • Satake Ame knivset (kinesisk kockkniv + bunka)

  Satake Ame knivset (kinesisk kockkniv + bunka)
  Satake Ame Knivset är ett exklusivt knivset som består av två knivar: en kinesisk kockkniv och en bunkakniv. Dessa knivar är idealiska för dig som vill ha professionella knivar som kan hantera alla typer av matlagning. Den kinesiska kockkniven har ett brett och tungt blad som är perfekt för att hacka och skära stora mängder grönsaker, kött och fisk. Bunkakniven har ett smalare och lättare blad som är perfekt för att tärna och skära mindre bitar av grönsaker, kött, fisk och fågel. Båda knivarna har handbankade blad av fem lager AUS10-stål med en hårdhet på 60-61 HRC. Bladen har ett vackert rain pattern-mönster som är inspirerat av regnet på japanska och som gör att maten inte fastnar på knivarna. Handtagen är tillverkade av vril, ett hårt och vackert träslag som består av bland annat lärk, persikoträ, kemfer och lönn. Varje handtag är unikt och ger knivarna en personlig karaktär. Satake Ame Knivset är ett knivset som kombinerar kvalitet, funktion och estetik i en lyxig förpackning.
 • Satake Ame Bunka Japansk Kockkniv 15 Cm - Kockknivar Stål

  Satake Ame Bunka Japansk Kockkniv 15 Cm - Kockknivar Stål
  Kockkniven från Satake har en traditionell design med en optimal styrka och balans. Den har ett dekorativt, funktionellt knivblad för optimal användarupplevelse. Kockkniven har en snedskuren framdetalj med en skarp spets perfekt för att skära, tärna och hacka. Om kockkniven från Satake- Hårdhet: 60-61 HRC.- Unikt handtag i trä.- Detaljer i rostfritt stål.- Knivblad med fem lager i stål. Skötselråd för kockkniven- Handdisk rekommenderas. Shoppa Kockknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
 • Suncraft Shinmatsu bunka kockkniv 20 cm, kurouchi finish

  Suncraft Shinmatsu bunka kockkniv 20 cm, kurouchi finish
  Kniven Shinmatsu Kurouchi 200 mm är en extraordinär kreation, som kombinerar årtionden av knivexpertis med den japanska knivtraditionen som finns hos Suncraft. Den har en vinnande design med en djupsvart kurouchi-finish och ett elegant åttkantigt handtag i rosenträ som står i vacker kontrast till bladet.Shinmatsu Kurouchi passar till många olika uppgifter i köket och låter dig enkelt skära både grönsaker, kött och fisk. Den breda och platta basen vid handtaget och den lätt böjda undersidan gör den perfekt för både långa och korta skär. Den skarpa omvända tanto-spetsen möjliggör exakta snitt och utskärningar, medan den unika K-tip-spetsen ger precison och lätthet i svåråtkomliga områden. Kniven är tillverkad av ZDP-189 stål, en stark typ av pulverstål som tack vare kolhalten på cirka 3% ger kniven en beständig skärpa med en hårdhet på hela 65-66 HRC. Den har även en kromhalt på 20%, vilket gör den mycket korrisionsbeständig.Knivens subtilt hamrade tsuchime-mönster ger en distinkt touch till den övre delen av bladet, medan den nedre delen är noggrant polerad för att markera övergången mellan kärnan och det laminerade området av bladet. Dessutom är kniven smidd med san-mai-teknik, där en hård kärna inkapslad i mjukare stål ger en delikat balans mellan styrka och flexibilitet.
 • Suncraft Shinmatsu bunka kockkniv 13,5 cm, satin finish

  Suncraft Shinmatsu bunka kockkniv 13,5 cm, satin finish
  Kockkniven Shinmatsu bunka 135 mm är ett hantverksmässigt mästerverk, som kombinerar årtionden av expertis och japansk knivtradition från Suncraft-smedjan. Med en optimal balans mellan styrka och flexibilitet är den här lilla kniven ett oumbärligt tillskott till din knivsamling. Tack vare sin breda bladprofil är kniven en perfekt följeslagare till Shinmatsu-kniven på 200 mm, och dess mångsidighet sträcker sig från vardagliga uppgifter som att skala och skiva till mer krävande uppgifter som att filéa fisk och bena ur kyckling.Kniven har en silkeslen satinfinish som återspeglar dess utsökta kvalitet. Den karaktäristiska K-tip-formen är ett användbart hjälpmedel när du vill göra detaljerade snitt i frukt och grönt, men även för att polera och skala råvaror. Den subtila, hamrade tsuchime-finishen på bladet ger kniven en unik estetik, men gör den även enklare att använda. Kniven är tillverkad av det berömda ZDP-189 pulverstålet, som är ett resultat av banbrytande teknologi och ger långvarig skärpa med sin extrema hårdhet på 65-66 HRC. Den höga kromhalten på 20% ger stark motståndskraft mot korrision och gör kniven till ett pålitligt verktyg i köket.Bladets konstruktion är en hyllning till traditionen med san-mai-laminering. Knivens kärna, som är smidd av hårt stål, är nämligen omgiven av mjukare stål vilket ger ökad flexibilitet och elasticitet. Det åttkantiga rosenträskaftet gör att kniven ligger bekvämt i handen och är en njutning att hålla i. Perfekt när du vill berika din matlagningsupplevelse, oavsett om du är en ivrig hemmakock eller en professionell kock.
 • Zwilling - Pro Rocking Santoku Olivslipad 18 cm

  Zwilling - Pro Rocking Santoku Olivslipad 18 cm
  Pro rocking santuko kniven från Zwilling är en variant med rundare form och går ibland under namnet bunka. Den här varianten av santukokniven är exakt lika underbar att använda i köket till alla sorters råvaror som den ursprungliga. Perfekt att använda till att hacka grönsaker eller skiva kött. Kniven har en olivslipning vilket gör att råvarorna inte fastnar på bladet och underlättar arbetet ännu lite mer. Det skarpa bladet är tillverkat i en krom och kolhalt blandning av hög kvalité och sedan härdat genom en FRIODUR® process vilket ger bladet sin hårdhet. Handtaget är skuret för att passa handen och är mycket bekväm att arbeta med. Tillverkad i Solingen, Tyskland.
 • Suncraft Shinmatsu bunka kockkniv 13,5 cm, kurouchi finish

  Suncraft Shinmatsu bunka kockkniv 13,5 cm, kurouchi finish
  Kockkniven Shinmatsu Kurouchi 135 mm är en unik realisering av årtionden av expertis och den långa japanska knivtraditionen i Suncraft-smedjan. Med sin idealiska kombination av styrka och flexibilitet levererar den en helt ny dimension till din knivsamling. Den robusta bladprofilen gör kniven till en perfekt partner till kniven Shimatsu 200 mm, och dess mångsidighet sträcker sig från vardagliga uppgifter som att skala och skiva till mer krävande uppgifter som att bena ur kyckling och filéa fisk.Kombinationen av det hamrade tsuchime-mönstret och den djupsvarta kurochi-finishen ger kniven ett distinkt utseende. Den karaktäristiska K-tip-formen är både praktisk och elegant – perfekt för precisionsskärning av grönsaker, frukt och kött. Kniven är byggd kring ZDP-189 pulverstål, som med en hårdhet på hela 65-66 HRC säkerställer att kniven levererar långvarig skärpa och en exceptionell prestanda. Tack vare den höga kromhalten på 20% har kniven mycket hög korrisionsbeständighet, vilket gör den till en pålitlig partner i köket. Knivens design är en hyllning till san-mai-lamineringstraditionen där stålkärnan består av mjukare stål, vilket skapar balans mellan styrka och flexibilitet.Knivens handtag är tillverkat av rosenträ, i en åttakantig design som ger den en bekväm ergonomi och står i vacker kontrast till bladet. Ett mycket användbart tillskott i köket för såväl erfarna kockar som för hängivna matlagningsentusiaster, som tar din upplevelse i köket till en helt ny nivå.
 • Satake Satake Ame Bunka kniv 15 cm

  Satake Satake Ame Bunka kniv 15 cm
  Satake Satake Ame Bunka kniv 15 cm

Bunka vs kiritsuke

Även om både en bunkakniv och en kiritsukekniv är köksknivar i japansk stil, har de några små skillnader. Bladformen på en bunkakniv är rak med en lätt böjd spets, medan en kiritsukekniv har en längre, mer gradvis kurva från handtaget till spetsen.

Syftet med en bunkakniv är för en mängd olika skäruppgifter, inklusive hackning, tärning och hackning, medan en kiritsuke-kniv främst används för att skära och trycka sig igenom råvaran. Bladprofilen på en bunkakniv är plattare och bredare än en kiritsuke-kniv, som har en mer uttalad spets och en högre bladhöjd.

Fler alternativ till Bunka-kniv

Om du letar efter en kniv som liknar en bunkakniv finns det flera alternativ att överväga. Santoku är en kniv i japansk stil som till sin design liknar en bunka, med en rak egg och en lätt böjd spets.

Nakiri-kniven är en annan japansk kniv som är speciellt designad för att skära grönsaker, med en rak egg och en fyrkantig spets. Usuba-kniven är ett tredje alternativ på på kniv i japansk stil som används för att skära grönsaker, med en rak egg och ett något tjockare blad än en nakiri.

Vad är Shiro Kama och Shibata Bunka?

Shiro Kama och Shibata är inte synonymer med bunkaknivar, utan de är båda specifika märken eller stilar av japanska knivar som är kända för sin kvalitet och hantverk. Shiro Kama är ett varumärke som produceras av företaget Kasumi. Det kan finnas Bunka knivmodeller hos dessa. De är båda märken som är högt ansedda för sin skärpa och exakta snitt, och används av professionella kockar i Japan.