Kolstålskniv

Det finns en anledning till varför de flesta knivarna på marknaden är gjorda i rostfritt stål istället för kolstål. Kolstålsknivar innehåller inte krom, vilket är det som gör rostfritt skyddat mot rost.

För- och nackdelar med kolstålsknivar

En fördel med kolstålsknivar är att de är lätta att slipa med ett vanligt bryne eller skärpstål. Det gör att man kan hålla en vassare skärpa bara man är duktig på underhåll.

Nackdelen som följer är att de kräver just det: mer underhåll. Vatten påskyndar rostningen så se till att hålla din kolstålskniv torr och låt den aldrig ligga i blöt. Man ska inte diska knivarna i diskmaskin.

Kolstålsknivarna kräver mycket mer underhållsslipning och man bör även torka av knivarna direkt efter användning. Över tid är det dock svårt att helt undvika patina. En del anser att patinan är en viktig del i kolstålknivens liv och att det verkar skyddande.

Kockknivar av kolstål

  • Sabatier K Kockkniv

    Sabatier K Kockkniv
    Kockkniv 20 cm från den klassiska franska knivtillverkaren Sabatier. Denna kniv är blivit någon typ av definition av en "fransk kockkniv". Knivar i fransk stil är tunnare, kortare och spetsigare än de tyska motsvarigheterna och de har en rakare form. Detta ger en något lättare och snabbare kniv. Känslan av presision och kontroll är orsaken till att många profesionella kockar väljer franska knivar framför tyska.Kockkniven är arbetshästen i köket och den kniv som används oftast. En oumbärlig allsidig kökskniv som kan användas för att hugga, skära, skiva och tärna.Sabatier är ett av europas mest kända knivmärke och just denna serien, Sabatier K, anses vara ett av de två originala Sabatier-tillverkarna. Kniven är smitt för hand ur ett stycke stål (Z50C13) med en hårdhet på 54-56 HRC. I handen känns kniven väldigt robust och stabil och handtaget är av en design som är framprövad till perfektion i franska kök.Detta är modellen i rostfritt stål. Samma kniv finns också i rent kolstål i vår butik.Välj mellan två olika storlekar: 20 cm eller 25 cm bladlängd.LagervaraSkickas normalt inom 24 timmar
  • Takahiro Miyazaki Gyutoh Kockkniv 21 cm

    Takahiro Miyazaki Gyutoh Kockkniv 21 cm
    Traditionell japansk Gyutoh Kockkniv med blad smidd av Aogami kolstål (Blue Paper Steel) och handtag i wenge-trä. Kockkniven är arbetshästen i köket och den kniv som används oftast. En oumbärlig allsidig kökskniv som kan användas för att hugga, skära, skiva och tärna. Bladen i Takahiro Miyazaki knivarna är handsmidda av japanskt Aogami kolstål (Blue Paper Steel). Detta stål, med sin höga kolhalt, är känt för sin användning i japanska svärd. Japanska knivsmeder har optimerat detta stål, som kännetecknas av att det tillåter en mycket fin skärgeometri och har en hög egghållning, för användning i köksknivar. Eftersom inget krom har tillsatts är stålet inte rostfritt utan snarare rostbeständigt. Men bara frånvaron av det relativt grovkorniga kromet gör att bladen kan slipas till en enorm skärpa, som är jämförbar med rakhyvlar. Observera: Dessa knivar är producerade av högkvalitativt kolstål. Kolstålet vill med tiden bli matt och få en patina, vilket är bevis på äkta kolstål. Patinan kommer inte att påverka bladets egenskaper. För bäst resultat skall kniven handdiskas och direkt torkas helt torra. Kniven får absolut inte maskindiskas! Om kniven inte sköts rätt kommer den att rosta. Använd gärna kameliolja för att skydda kniven mot fukt samt för att lösa upp eventuella korrosionsangrepp. Detaljer:Knivstål: Aogami kolstålHandtag: WengeTotallängd: 34 cmBladlängd: 20,5 cmBladets tjocklek: 2,1 mmVikt: 205 gLevereras i snygg presentlåda i trä.
  • Satake Houcho Bunka Kockkniv 17 Cm - Kockknivar Kolstål Svart

    Satake Houcho Bunka Kockkniv 17 Cm - Kockknivar Kolstål Svart
    Kockkniv från Satake med en stilren, funktionell design med en optimal styrka och balans. Den har ett högkvalitativt knivblad för optimal användarupplevelse. Kockkniven har en snedskuren framdetalj med en skarp spets perfekt för att skära, tärna och hacka.Om kockkniven från Satake- Handtag i magnoliaträ.- Knivblad i kolstål.Skötselråd för kockkniven- Handdisk rekommenderas. Shoppa Kockknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
  • Wusthof Ikon Kockkniv

    Wusthof Ikon Kockkniv
    En bra kockkniv är hörnstenen i din knivuppsätting och en måste-kniv i varje kök. Den beskrivs ofta som kökets manuella foodprocessor, och används för att hacka, skära och tärna alla typer av råvaror. Bladet är konvext för att kniven enkelt ska kunna "vaggas" mot skärbrädan med ett minimum av kraft.Köksknivarna i Ikon-serien är juvelen i kollektionen till den tyska producenten Wüsthof från Solingen. Här får du en välbalanserad kvalitetskniv gjutet i ett stycke specialtempererat rostfritt kolstål (X50CrMoV15) som är härdat till en hårdhet på 58 HRC. Slipvinkelen är 14 grader per sida, och Wüsthofs Precision Edge Technology (PEtec) ger kniven en hållbar skärpa. Ett trippelnitad ergonomisk handtag med specialdesignat bolster ger perfekt komfort och kontroll. En snygg design som ser bra ut på köket. Handtaget är gjord av grenadilla trä (African Blackwood), som är ett av de hårdaste träslag i världen. Som en följd av grenadillaens extrema densitet, minimala porositet och höga innehåll av kåda, är handtaget i hög grad okänslig för fukt. Kniven är NSF-certifierad för att klara kraven för hygien- och livsmedelssäkerhet.Välj mellan två olika varianter: 16 cm eller 20 cm bladlängdLagervaraSkickas normalt inom 24 timmar

Fler kolstålsknivar du kan köpa online

  • Sakamoto Nakiri kniv

    Sakamoto Nakiri kniv
    Sakamoto Nakiri kniv med en unik skärpa. Kniven är smidd i tre lager och har en hårdhet på 58-60 HRC. Sakamoto kniven har en hållbar och basal design, därför kan du enkelt klara av matlagningens hack- och skäruppgifter. Dessutom får du ett ergonomiskt och komfortabelt handtag, vilket ger dig möjlighet att lägga fokus på matlagningen.För att maximera knivens livslängd och få det bästa resultatet krävs en varsam behandling. Kniven är gjord i kolstål, vilket gör den riktigt vass men också känslig för hårda ytor som exempelvis avokadokärnor eller hummerskal. Den bör heller inte användas för att skrapa av skärbrädan eftersom eggen då kan ta skada.Tack vare materialet är kniven väldigt enkel att slipa upp om den blir slö och du kan fortsätta njuta av den otroliga skärpan.
  • Traditionella Köksknivar i set om 3 tygfodral, 9, 13, 16 cm

    Traditionella Köksknivar i set om 3 tygfodral, 9, 13, 16 cm
    Ett set köksknivar från Cook’n Bloom. Knivserien Pallarès grundades 1917 av bröderna Lluis och Carles Pallarés Canal i norra Spanien. Knivarna har slipats för hand för att få den bästa kvalitén på skäreggen. En tradition som har gått i arv i 100 år. Knivarna är handgjorda i kolstål med ett träskaft av buxbom. Knivbladen har formen av ett lagerblad och kommer över tiden att oxidera och utveckla en vacker patina. Materialet är i kolstål och måtten på knivbladen är 9, 13 och 16 cm och de kommer 3 storlekar i varje förpackning. Kolstål rostar, låt aldrig kniven ligga i blöt. Torka noga mellan varje användning. Tål ej att diskas i maskin. Behöver skärpas ofta, men lätt att få vass igen. Pallarès ledord är Tradition Passion och Stolthet. 
  • Sakamoto knivset

    Sakamoto knivset
    Knivset som innehåller två kolstålsknivar med en unik skärpa. Knivarna är smidda i tre lager och har en hårdhet på 58-60 HRC. Sakamotokniven har en hållbar och basal design så du kan enkelt klara av matlagningens hack- och skäruppgifter. Setet innefattar en Santoku- och en Nakirikniv som har en längd på 30,7 cm respektive 31 cm.För att maximera knivens livslängd och få det bästa resultatet krävs en varsam behandling. Kniven är gjord i kolstål, vilket gör den riktigt vass men också känslig för hårda ytor som exempelvis avokadokärnor eller hummerskal. Den bör heller inte användas för att skrapa av skärbrädan eftersom eggen då kan ta skada.Tack vare materialet är kniven väldigt enkel att slipa upp om den blir slö och du kan fortsätta njuta av den otroliga skärpan.
  • Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm

    Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm
    Ända sedan "fader" Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt kolstål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.

Grundslipning av kolstålsknivar

Precis som alla andra typer av knivar behöver man grundslipa kolstålet med jämna mellanrum. Det går att få hyfsat bra skärpa med bryne men med tiden blir eggen nersliten och du behöver slipa fram en helt ny.

Tillverkare av kolstålsknivar

Skötsel: skydda kolstålet mot oxidation med olja

Ett sätt att skydda stålet mot rostangrepp är med Tsubakiolja som förhindrar oxidation. En del tycker dock att oxideringen och den patina som kniven får är snyggt. Men rosten kan ju ge ifrån sig smak och påverka matlagningen negativt. Men det är egentligen inte mer konstigt än mat tillagad i gjutjärnsgryta som också tar upp smak.

Att man upplever smakskillnad är dock oklart men det kan bli en tydlig missfärgning på vissa råvaror när man skär med en rostig kolstålskniv. En rödlök kan bli helt svart till exempel.

Japanska kolstålsknivar

  • Takahiro Miyazaki Gyutoh Kockkniv 21 cm

    Takahiro Miyazaki Gyutoh Kockkniv 21 cm
    Traditionell japansk Gyutoh Kockkniv med blad smidd av Aogami kolstål (Blue Paper Steel) och handtag i wenge-trä. Kockkniven är arbetshästen i köket och den kniv som används oftast. En oumbärlig allsidig kökskniv som kan användas för att hugga, skära, skiva och tärna. Bladen i Takahiro Miyazaki knivarna är handsmidda av japanskt Aogami kolstål (Blue Paper Steel). Detta stål, med sin höga kolhalt, är känt för sin användning i japanska svärd. Japanska knivsmeder har optimerat detta stål, som kännetecknas av att det tillåter en mycket fin skärgeometri och har en hög egghållning, för användning i köksknivar. Eftersom inget krom har tillsatts är stålet inte rostfritt utan snarare rostbeständigt. Men bara frånvaron av det relativt grovkorniga kromet gör att bladen kan slipas till en enorm skärpa, som är jämförbar med rakhyvlar. Observera: Dessa knivar är producerade av högkvalitativt kolstål. Kolstålet vill med tiden bli matt och få en patina, vilket är bevis på äkta kolstål. Patinan kommer inte att påverka bladets egenskaper. För bäst resultat skall kniven handdiskas och direkt torkas helt torra. Kniven får absolut inte maskindiskas! Om kniven inte sköts rätt kommer den att rosta. Använd gärna kameliolja för att skydda kniven mot fukt samt för att lösa upp eventuella korrosionsangrepp. Detaljer:Knivstål: Aogami kolstålHandtag: WengeTotallängd: 34 cmBladlängd: 20,5 cmBladets tjocklek: 2,1 mmVikt: 205 gLevereras i snygg presentlåda i trä.
  • Damask Kockkniv 21 cm

    Damask Kockkniv 21 cm
    Sekiryu Damask Kockkniv 21 cm är en kraftfull och elegant kockkniv som kombinerar traditionellt japanskt hantverk med modern teknologi. Med sitt breda blad och lätt böjda egg är denna kniv perfekt för att hacka, skära och strimla kött, grönsaker och fågel.Bladet är tillverkat av VG-10 rostfritt stål, omgivet av 16 lager kolstål på varje sida, vilket ger en perfekt balans mellan styrka, flexibilitet och exceptionell skärpa. Den avancerade värmebehandlingen, där stålet hettas upp till 1050 °C och sedan kyls ned till -70 °C, säkerställer lång hållbarhet och slitstyrka. Den handslipade eggen gör att kniven glider genom råvaror med precision och minimal motståndskraft.Handtaget är utformat för att ge ett stabilt och bekvämt grepp, vilket gör att du kan arbeta effektivt och utan ansträngning. Denna kockkniv är ett oumbärligt verktyg för både professionella kockar och hemmakockar som vill ha högsta kvalitet i köket.För att bevara knivens prestanda bör den diskas för hand och slipas regelbundet. Med Damask-kockkniven från Sekiryu får du en pålitlig och sylvass kniv som ger dig full kontroll över matlagningen – varje gång!

Vad skiljer en kniv i kolstål mot en i rostfritt stål?

Den kemiska sammansättningen av knivbladet i en kolstålskniv och kniv med rostfritt stål ger de olika egenskaper. En tydlig skillnad är att kolstålsknivar är lätta att slipa så de blir vassa, men skärpan håller inte så länge. Det motsätta gäller kockknivar i rostfritt stål som är svårt att få bra skärpa på men lyckas man så håller den länge.

Som namnet säger något om är rostfritt stål motståndskraftigt mot rost, även om det inte är 100%-igt. Det är i alla fall en tydlig skillnad här mot hur kolstål beter sig, som mycket lättare rostar.

Om du är nyfiken på kolstålskniv men tycker det verkar kräva lite för mycket underhåll kan du kanske ha ett bra grundset med knivar i rostfritt och köpa en kolstålskniv till att börja med och lära dig hantera den bra först.

Kolstålskniven med kappa av rostfritt

Det finns en del tillverkare som har använt en kärna av kolstål men sen lagt en kappa av rostfritt utanpå. Visst skyddar det mot rostangrepp men samtidigt missar man ju möjligheten att kunna jobba med brynet på kolstålet.