Kolstålskniv

Det finns en anledning till varför de flesta knivarna på marknaden är gjorda i rostfritt stål istället för kolstål. Kolstålsknivar innehåller inte krom, vilket är det som gör rostfritt skyddat mot rost.

För- och nackdelar med kolstålsknivar

En fördel med kolstålsknivar är att de är lätta att slipa med ett vanligt bryne eller skärpstål. Det gör att man kan hålla en vassare skärpa bara man är duktig på underhåll.

Nackdelen som följer är att de kräver just det: mer underhåll. Vatten påskyndar rostningen så se till att hålla din kolstålskniv torr och låt den aldrig ligga i blöt. Man ska inte diska knivarna i diskmaskin.

Kolstålsknivarna kräver mycket mer underhållsslipning och man bör även torka av knivarna direkt efter användning. Över tid är det dock svårt att helt undvika patina. En del anser att patinan är en viktig del i kolstålknivens liv och att det verkar skyddande.

Kockknivar av kolstål

 • Morberg kockkniv premium 21cm

  Morberg kockkniv premium 21cm
  Snygg och kraftfull kockkniv på 21 cm tillverkad i Japan av kolstål med handtag av obehandlad ek och detaljer i mässing. Kolstålet mäter en hårdhet på 61 HRC och är slipad i 16 graders vinkel. Stålet är dessutom oxiderat för att motverka den naturliga rosten i kolstålet och har Per Morbergs signatur i guld.
 • Bon Centuri - Tartufo Nero Kockkniv 20 cm Svart

  Bon Centuri - Tartufo Nero Kockkniv 20 cm Svart
  Denna multifunktionella kockkniv är perfekt balanserad för en unik upplevelse i köket. Kniven är designad att vara en all-round kniv och kan användas till alla tänkbara uppgifter, som till exempel att skära upp kött, skiva grönsaker eller finhacka örter. Bladets höga profil i kombination med det exklusiva skaftet skapar ett gott utrymme mellan hand och skärbräda och mässingsövergången mellan blad och handtag ger utmärkt stöd när man håller kniven i ett så kallat pinch grip. XC75 kolstålet är optimalt härdat till 58 HRC, lätt att slipa och har en extremt vass egg som håller sig vass över tid. Det vackra rundade handtaget är tillverkat av högkvalitativ PMMA och polerad mässing. Kniven kommer i en elegant förpackning och varje kniv är numrerad. Bon Centuri står för elegant design, kvalitet och långvarig prestanda. De framställer knivar som är byggda för att vara lika fina att jobba med som de är dekorativa inredningsdetaljer. Alla knivar från Bon Centuri tillverkas av femte generationens knivmakare i den lilla byn Thiers i Franktike, landet där den moderna kökskniven uppfanns. Endast de främsta materialen används för att säkerställa att knivarna håller över tid.
 • Bon Centuri - Walnut Wood Kockkniv 20 cm Valnöt

  Bon Centuri - Walnut Wood Kockkniv 20 cm Valnöt
  Denna multifunktionella kockkniv är perfekt balanserad för en unik upplevelse i köket. Kniven är designad att vara en all-round kniv och kan användas till alla tänkbara uppgifter, som till exempel att skära upp kött, skiva grönsaker eller finhacka örter. Bladets höga profil i kombination med det exklusiva skaftet skapar ett gott utrymme mellan hand och skärbräda och mässingsövergången mellan blad och handtag ger utmärkt stöd när man håller kniven i ett så kallat pinch grip. XC75 kolstålet är optimalt härdat till 58 HRC, lätt att slipa och har en extremt vass egg som håller sig vass över tid. Det vackra rundade handtaget är tillverkat av valnöt och polerad mässing. Kniven kommer i en elegant förpackning och varje kniv är numrerad. Bon Centuri står för elegant design, kvalitet och långvarig prestanda. De framställer knivar som är byggda för att vara lika fina att jobba med som de är dekorativa inredningsdetaljer. Alla knivar från Bon Centuri tillverkas av femte generationens knivmakare i den lilla byn Thiers i Franktike, landet där den moderna kökskniven uppfanns. Endast de främsta materialen används för att säkerställa att knivarna håller över tid.
 • SATAKE Houcho kockkniv 17 cm

  SATAKE Houcho kockkniv 17 cm
  Denna japanska kockkniv är perfekt för att skära och hacka kött, grönsaker och andra råvaror. Satake Houcho ligger stadigt i handen och har ett 17 cm långt blad av kvalitativt kolstål. Handtaget är tillverkat av magnoliaträ som tål vatten.Kniven ska diskas och torkas för hand direkt efter användning. Kniven ska slipas så att eggen har en vinkel på 15°.

Fler kolstålsknivar du kan köpa online

 • Pallarés Traditionella Köksknivar i set om 3 tygfodral, 9, 13, 16 cm

  Pallarés Traditionella Köksknivar i set om 3 tygfodral, 9, 13, 16 cm
  Ett set köksknivar från Cook’n Bloom. Knivserien Pallarès grundades 1917 av bröderna Lluis och Carles Pallarés Canal i norra Spanien. Knivarna har slipats för hand för att få den bästa kvalitén på skäreggen. En tradition som har gått i arv i 100 år. Knivarna är handgjorda i kolstål med ett träskaft av buxbom. Knivbladen har formen av ett lagerblad och kommer över tiden att oxidera och utveckla en vacker patina. Materialet är i kolstål och måtten på knivbladen är 9, 13 och 16 cm och de kommer 3 storlekar i varje förpackning. Kolstål rostar, låt aldrig kniven ligga i blöt. Torka noga mellan varje användning. Tål ej att diskas i maskin. Behöver skärpas ofta, men lätt att få vass igen. Pallarès ledord är Tradition Passion och Stolthet. 
 • Suncraft Sakamoto Nakiri kniv

  Suncraft Sakamoto Nakiri kniv
  Sakamoto Nakiri kniv med en unik skärpa. Kniven är smidd i tre lager och har en hårdhet på 58-60 HRC. Sakamoto kniven har en hållbar och basal design, därför kan du enkelt klara av matlagningens hack- och skäruppgifter. Dessutom får du ett ergonomiskt och komfortabelt handtag, vilket ger dig möjlighet att lägga fokus på matlagningen.För att maximera knivens livslängd och få det bästa resultatet krävs en varsam behandling. Kniven är gjord i kolstål, vilket gör den riktigt vass men också känslig för hårda ytor som exempelvis avokadokärnor eller hummerskal. Den bör heller inte användas för att skrapa av skärbrädan eftersom eggen då kan ta skada.Tack vare materialet är kniven väldigt enkel att slipa upp om den blir slö och du kan fortsätta njuta av den otroliga skärpan.
 • Morakniv Bushcraft Survival Black

  Morakniv Bushcraft Survival Black
  Morakniv Bushcraft Survival är den ultimata överlevnadskniven och kombinerar en rejäl kniv med ett 3,2 mm tjockt blad av kolstål med svart beläggning som skyddar mot rost, ett integrerat tändstål o...
 • Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm

  Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm
  Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt kolstål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.

Grundslipning av kolstålsknivar

Precis som alla andra typer av knivar behöver man grundslipa kolstålet med jämna mellanrum. Det går att få hyfsat bra skärpa med bryne men med tiden blir eggen nersliten och du behöver slipa fram en helt ny.

Tillverkare av kolstålsknivar

Skötsel: skydda kolstålet mot oxidation med olja

Ett sätt att skydda stålet mot rostangrepp är med Tsubakiolja som förhindrar oxidation. En del tycker dock att oxideringen och den patina som kniven får är snyggt. Men rosten kan ju ge ifrån sig smak och påverka matlagningen negativt. Men det är egentligen inte mer konstigt än mat tillagad i gjutjärnsgryta som också tar upp smak.

Att man upplever smakskillnad är dock oklart men det kan bli en tydlig missfärgning på vissa råvaror när man skär med en rostig kolstålskniv. En rödlök kan bli helt svart till exempel.

Japanska kolstålsknivar

 • Morberg kockkniv premium 21cm

  Morberg kockkniv premium 21cm
  Snygg och kraftfull kockkniv på 21 cm tillverkad i Japan av kolstål med handtag av obehandlad ek och detaljer i mässing. Kolstålet mäter en hårdhet på 61 HRC och är slipad i 16 graders vinkel. Stålet är dessutom oxiderat för att motverka den naturliga rosten i kolstålet och har Per Morbergs signatur i guld.
 • SATAKE Houcho kockkniv 17 cm

  SATAKE Houcho kockkniv 17 cm
  Denna japanska kockkniv är perfekt för att skära och hacka kött, grönsaker och andra råvaror. Satake Houcho ligger stadigt i handen och har ett 17 cm långt blad av kvalitativt kolstål. Handtaget är tillverkat av magnoliaträ som tål vatten.Kniven ska diskas och torkas för hand direkt efter användning. Kniven ska slipas så att eggen har en vinkel på 15°.

Kolstålskniven med kappa av rostfritt

Det finns en del tillverkare som har använt en kärna av kolstål men sen lagt en kappa av rostfritt utanpå. Visst skyddar det mot rostangrepp men samtidigt missar man ju möjligheten att kunna jobba med brynet på kolstålet.