Kolstålskniv

Det finns en anledning till varför de flesta knivarna på marknaden är gjorda i rostfritt stål istället för kolstål. Kolstålsknivar innehåller inte krom, vilket är det som gör rostfritt skyddat mot rost.

För- och nackdelar med kolstålsknivar

En fördel med kolstålsknivar är att de är lätta att slipa med ett vanligt bryne eller skärpstål. Det gör att man kan hålla en vassare skärpa bara man är duktig på underhåll.

Nackdelen som följer är att de kräver just det: mer underhåll. Vatten påskyndar rostningen så se till att hålla din kolstålskniv torr och låt den aldrig ligga i blöt. Man ska inte diska knivarna i diskmaskin.

Kolstålsknivarna kräver mycket mer underhållsslipning och man bör även torka av knivarna direkt efter användning. Över tid är det dock svårt att helt undvika patina. En del anser att patinan är en viktig del i kolstålknivens liv och att det verkar skyddande.

Fler kolstålsknivar du kan köpa online

  • Suncraft Sakamoto Nakiri kniv

    Suncraft Sakamoto Nakiri kniv
    Sakamoto Nakiri kniv med en unik skärpa. Kniven är smidd i tre lager och har en hårdhet på 58-60 HRC. Sakamoto kniven har en hållbar och basal design, därför kan du enkelt klara av matlagningens hack- och skäruppgifter. Dessutom får du ett ergonomiskt och komfortabelt handtag, vilket ger dig möjlighet att lägga fokus på matlagningen.För att maximera knivens livslängd och få det bästa resultatet krävs en varsam behandling. Kniven är gjord i kolstål, vilket gör den riktigt vass men också känslig för hårda ytor som exempelvis avokadokärnor eller hummerskal. Den bör heller inte användas för att skrapa av skärbrädan eftersom eggen då kan ta skada.Tack vare materialet är kniven väldigt enkel att slipa upp om den blir slö och du kan fortsätta njuta av den otroliga skärpan.
  • Pallarés Traditionella Köksknivar i set om 3 tygfodral, 9, 13, 16 cm

    Pallarés Traditionella Köksknivar i set om 3 tygfodral, 9, 13, 16 cm
    Ett set köksknivar från Cook’n Bloom. Knivserien Pallarès grundades 1917 av bröderna Lluis och Carles Pallarés Canal i norra Spanien. Knivarna har slipats för hand för att få den bästa kvalitén på skäreggen. En tradition som har gått i arv i 100 år. Knivarna är handgjorda i kolstål med ett träskaft av buxbom. Knivbladen har formen av ett lagerblad och kommer över tiden att oxidera och utveckla en vacker patina. Materialet är i kolstål och måtten på knivbladen är 9, 13 och 16 cm och de kommer 3 storlekar i varje förpackning. Kolstål rostar, låt aldrig kniven ligga i blöt. Torka noga mellan varje användning. Tål ej att diskas i maskin. Behöver skärpas ofta, men lätt att få vass igen. Pallarès ledord är Tradition Passion och Stolthet. 
  • Suncraft Sakamoto knivset

    Suncraft Sakamoto knivset
    Knivset som innehåller två kolstålsknivar med en unik skärpa. Knivarna är smidda i tre lager och har en hårdhet på 58-60 HRC. Sakamotokniven har en hållbar och basal design så du kan enkelt klara av matlagningens hack- och skäruppgifter. Setet innefattar en Santoku- och en Nakirikniv som har en längd på 30,7 cm respektive 31 cm.För att maximera knivens livslängd och få det bästa resultatet krävs en varsam behandling. Kniven är gjord i kolstål, vilket gör den riktigt vass men också känslig för hårda ytor som exempelvis avokadokärnor eller hummerskal. Den bör heller inte användas för att skrapa av skärbrädan eftersom eggen då kan ta skada.Tack vare materialet är kniven väldigt enkel att slipa upp om den blir slö och du kan fortsätta njuta av den otroliga skärpan.
  • Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm

    Wüsthof Classic Ikon Filékniv Svart 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt kolstål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.

Grundslipning av kolstålsknivar

Precis som alla andra typer av knivar behöver man grundslipa kolstålet med jämna mellanrum. Det går att få hyfsat bra skärpa med bryne men med tiden blir eggen nersliten och du behöver slipa fram en helt ny.

Tillverkare av kolstålsknivar

Skötsel: skydda kolstålet mot oxidation med olja

Ett sätt att skydda stålet mot rostangrepp är med Tsubakiolja som förhindrar oxidation. En del tycker dock att oxideringen och den patina som kniven får är snyggt. Men rosten kan ju ge ifrån sig smak och påverka matlagningen negativt. Men det är egentligen inte mer konstigt än mat tillagad i gjutjärnsgryta som också tar upp smak.

Att man upplever smakskillnad är dock oklart men det kan bli en tydlig missfärgning på vissa råvaror när man skär med en rostig kolstålskniv. En rödlök kan bli helt svart till exempel.

Vad skiljer en kniv i kolstål mot en i rostfritt stål?

Den kemiska sammansättningen av knivbladet i en kolstålskniv och kniv med rostfritt stål ger de olika egenskaper. En tydlig skillnad är att kolstålsknivar är lätta att slipa så de blir vassa, men skärpan håller inte så länge. Det motsätta gäller kockknivar i rostfritt stål som är svårt att få bra skärpa på men lyckas man så håller den länge.

Som namnet säger något om är rostfritt stål motståndskraftigt mot rost, även om det inte är 100%-igt. Det är i alla fall en tydlig skillnad här mot hur kolstål beter sig, som mycket lättare rostar.

Om du är nyfiken på kolstålskniv men tycker det verkar kräva lite för mycket underhåll kan du kanske ha ett bra grundset med knivar i rostfritt och köpa en kolstålskniv till att börja med och lära dig hantera den bra först.

Kolstålskniven med kappa av rostfritt

Det finns en del tillverkare som har använt en kärna av kolstål men sen lagt en kappa av rostfritt utanpå. Visst skyddar det mot rostangrepp men samtidigt missar man ju möjligheten att kunna jobba med brynet på kolstålet.