Olika skärbrädor till olika ändamål

Använd olika skärbrädor för olika ändamål och undvik att ha samma skärbräda till kött, fisk, kyckling och grönsaker. Anledningen är för att undvika och minska risken för att få i sig sjukdomsframkallande mikrober (virus och bakterier) och att inte korskontaminera smak med mera mellan olika livsmedel. Här kan du lära dig mer om hur du utrustar ditt kök med olika typer av skärbrädor.

Skär kött och grönsaker på olika skärbrädor

Skärbrädor är ett viktigt redskap i varje kök för att på ett säkert sätt hacka, skära, tärna och förbereda ingredienser. Olika skärbrädor är bra till olika saker så det är ytterligare en anledning till att ha flera skärbrädor för olika ändamål. Materialet i skärbrädan är också något som skiljer när proffsen tipsar om vad som funkar bäst.

Köttskärbrädor

köttskärbräda

En bra skärbräda till kött ska vara lätt att rengöra, inte absorbera lukt eller få fläckar från köttet. Skärbrädor tillverkade av trä (lövträd), plast eller bambu är bra till detta och har en slät yta för att lätt kunna skära igenom köttets fibrer åt rätt håll.

En del riktigt tjocka köttskärbrädor kallas för slaktarblock med ränna för uppsamling av köttsaft. De är ju dessutom bra om du har en stor cleaver för att hacka upp grytbitar eller möra kött med hammare.

Skärbrädor till grönsaker

skärbräda till grönsaker

Skärbrädor för grönsaker är i allmänhet tillverkade av mjukare material, t.ex träskärbrädor av bambu, ek eller gummi. Dessa material är skonsamma mot knivarna och hjälper till att förhindra att dina grönsaker skadas under skärningen. Ytan på skärbrädorna är vanligtvis grövre, vilket hjälper till att greppa grönsakerna och förhindra att de glider medan du hugger.

Brödskärbrädor

Brödskärbräda med skåror

Brödskärbrädor är vanligtvis tillverkade av lövträ eller bambu. Dessa material är lätta att rengöra och absorberar inte fläckar från brödet. Ytan på skärbrädorna är också grövre, vilket gör det lätt att skära igenom brödet utan att mosa det. Speciella brädor finns där brödskärbrädan har ett galler och en utdragbar uppsamlare för brödsmulor.

Skärbrädor till fisk och rå kyckling

Plastskärbräda till fisk

Fisk och rå kyckling ska man också gärna ha en egen skärbräda till. Här är det vanligt att välja en plastskärbräda och att inte använda den till något annat än just fisk- och kycklingbitar.

Köpa nya skärbrädor

Vi hoppas att vi nu har övertygat dig om att det är viktigt att ha olika skärbrädor till olika saker. Om du nu känner att du vill slänga dina gamla och köpa nya så kan vi rekommendera vår köpguide till ett set skärbrädor i olika storlekar, färger och funktion.