Skärpstål

För att en kökskniv, sax eller andra vassa verktyg ska hålla sin egg vass behövs underhållspolering. Ett skärpstål (även kallat slipstål, stålbryne, brynstål) är därför något du bör införskaffa om du vill kunna räta upp knivseggen.

Bra brynstål online

Vi listar utvalda brynstål från flera av de ledande tillverkarna av slipprodukter. Ett bra brynstål får din kniv att kännas vassare men för att ta fram ny egg behöver du ta till en slipsten.

Populärt inom skärpstål

  • Morakniv Classic 1891 Skärpstål 24 cm Röd

    Morakniv Classic 1891 Skärpstål 24 cm Röd
    Vårt 24 cm långa Skärpstål Classic är ett smidigt polerstål som ger knivseggen maximal skärpa genom att rikta upp kanten. Det finns en grövre sida på stålet som används för slipning när eggen är mer sliten. Kom ihåg att avsluta skärpningen med den finare, polerade sidan. Att återskärpa dina knivar så att de alltid är vassa ger bättre förutsättningar i köket. Inte minst för att det är säkrare och enklare att arbeta med en vass kniv.  Dessutom kan du använda knivarna längre, vilket hjälper såväl ekonomi som miljö. Längd: 24 cmFärg på trähandtaget: Röd 
  • Chef's Choice Chef´sChoice Skärpstål EdgeCrafter Diamant

    Chef's Choice Chef´sChoice Skärpstål EdgeCrafter Diamant
    Den fantastiska M416 EdgeCrafter från Chef'sChoice är det mest avancerade skärpstålet i världen! Detta ovalformade stål, bestruken med de högkvalitativa Chef'sChoice diamantstavarna, slipar din knivs egg till perfektion. Den ovala formen låter en större yta av kniven slipas samtidigt. Skärpstålet ligger bekvämt och välbalanserat i handen tack vare sitt non-slip handtag. Stålet går att användas av både höger- och vänsterhänta.Längd: 30,5 cm
  • Wüsthof Classic Skärpstål 26 cm

    Wüsthof Classic Skärpstål 26 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Wüsthof Ikon Skärpstål 26 cm

    Wüsthof Ikon Skärpstål 26 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Ikon är lite av ett flaggskepp bland Wüsthofs knivserier. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är gjorda av grenadilleträ som är ett av världens hårdaste träslag. De är utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. Knivarna i Ikon-serien går inte att diska i maskin.

Fler tips på skärpstål

Så använder du ett skärpstål

I ett videoklipp från Sundqvist uppladdat på Youtube visar VD Daniel hur man håller skärpan på sina knivar med ett skärpstål.