Cleaver - kinesisk grönsakshacka

Med en stor kinesisk grönsakshacka, även kallad Chinese Cleaver, kan du choppa upp dina grönsaker snabbt och effektivt. Det är en kniv som finns i alla asiatiska kockars verktygslåda och används till både grönt och köttstrimlor. Om du vill kunna hacka genom ben är det rekommenderat att köpa en köttyxa istället.

Utmärkande för en cleaver kniv är att den har en väldigt hög rygg på knivbladet. Längden är kring 18 cm hos de flesta knivtillverkare. Här nedanför hittar du ett urval av cleavers från knivmärken som har kinesiska kockknivar.

Tips på Cleavers

  • Kinesisk Kockkniv 18 cm

    Kinesisk Kockkniv 18 cm
  • Zwilling Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm

    Zwilling Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Bladets längd: 18 cmPro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Kockkniv Kinesisk Fibrox-handtag 18 cm

    Kockkniv Kinesisk Fibrox-handtag 18 cm
  • Global - G-49 Kinesisk grönsakshacka 18 cm

    Global - G-49 Kinesisk grönsakshacka 18 cm
    G-49 från Global Classic är en kinesisk grönsakshacka med ett högt och brett blad. Kniven har trots sin storlek perfekt balans. Användningsområdet är framförallt stora grova grönsaker där knivens tyngd kommer till sin fördel i hackmomenten. Knivbladet är 2,2 mm bred över ryggen. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Style Knivset Köttyxa 15 cm & Kinesisk kockkniv/yxa 18 cm.

    Style Knivset Köttyxa 15 cm & Kinesisk kockkniv/yxa 18 cm.
  • Yaxell - Zen Hacka kinesisk 18 cm

    Yaxell - Zen Hacka kinesisk 18 cm
    Rejäl kinesisk hacka ur Yaxells serie Zen. På japanska kallas en grönsakshacka nakiri och kniven kännetecknas av sin nästintill rektangulära bladform utan spets. Med sitt raka blad passar den här kniven för intensivt hackande och tillåter dig att skära hela vägen ner i skärbrädan utan att skjuta eller dra kniven. Knivens blad består av 37 lager stål, varav kärnan är tillverkad i VG10-stål och övriga stållager i ett mjukare, mer rosttåligt stål. Den hamrade ytan ger kniven ett unikt utseende. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Handtaget är tillverkat i det hygieniska materialet micarta och fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar.
  • Style Knivset Köttyxa 15 cm & Kinesisk kockkniv/yxa 18 cm.

    Style Knivset Köttyxa 15 cm & Kinesisk kockkniv/yxa 18 cm.
  • Kinesisk Kockkniv 18 cm

    Kinesisk Kockkniv 18 cm
  • Wüsthof Classic Kinesisk Kockkniv 18 cm

    Wüsthof Classic Kinesisk Kockkniv 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.Bladets längd: 18 cmWüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm

    Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm
  • WMF - Hackkniv Kinesisk 18,5 cm

    WMF - Hackkniv Kinesisk 18,5 cm
    Rejäl hackkniv ur serien Spitzenklasse Plus från tyska WMF. Kniven är med sitt ergonomiska handtag perfekt till att skära, dela eller hacka de allra flesta råvaror. Knivbladet är tillverkat i härdat specialstål och är behandlat för att stå emot rost och övrigt slitage. Genomgående tysk kvalitet och design.
  • Victorinox Kinesisk Kockkniv med Fibroxhandtag 18 cm

    Victorinox Kinesisk Kockkniv med Fibroxhandtag 18 cm
    En kinesisk kockkniv från Victorinox som håller högsta kvalité. Ett ordentligt och ergonomiskt fibroxhandtag ger ett välavägt grepp om hackarens handtag, bladlängden är 18 cm.Bladet är rakt och brett och utseendet påminner om en köttyxas. Trots sitt klumpiga yttre har tusentals år av användning i kinesisk asiatiska kök utvecklat ett smidigt precisionsverktyg med stor allsidighet. Att en kockkniven är så här stor kan verka lite avigt till en början, men efter lite användning blir den kinesiska kockkniven en mycket bra allround kniv.Tyngdkraften och eggens skärpa gör att hackaren är lättanvänd och den strimlar och finhackar benfritt kött, kyckling, fisk, skaldjur och grönsaker med enkelhet.Att knivhackaren är väl anpassad för det asiatiska köket är välkänt men nu har även västerlandets kockar insett, det som kineserna har vetat sen Mingdynastin, att den kinesiska kockkniven hör hemma i alla moderna kök. Nu kan hemmakocken hacka sig en pannbiff med lök eller yxa till sig en rejäl Tournedos av filén och strimla salladen med sin Kinesiska Kockkniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.

Bra tillbehör till grönsakshackare

När man hackar grönsaker frenetiskt blir det många slag mot underlaget. Därför är det bra att ha en tålig skärbräda. De grövsta brukar kallas för slaktarblock och funkar såklart även bra till grönsakshack.

Relaterade artiklar

» Nakiri kniv, japansk grönsakshackare

» Serbisk kockkniv