Cleaver - kinesisk grönsakshacka

Med en stor kinesisk grönsakshacka, även kallad Chinese Cleaver, kan du choppa upp dina grönsaker snabbt och effektivt. Det är en kniv som finns i alla asiatiska kockars verktygslåda och används till både grönt och köttstrimlor. Om du vill kunna hacka genom ben är det rekommenderat att köpa en köttyxa istället.

Utmärkande för en cleaver kniv är att den har en väldigt hög rygg på knivbladet. Längden är kring 18 cm hos de flesta knivtillverkare. Här nedanför hittar du ett urval av cleavers från knivmärken som har kinesiska kockknivar.

Tips på Cleavers

 • Yaxell - Zen Hacka kinesisk 18 cm

  Yaxell - Zen Hacka kinesisk 18 cm
  Rejäl kinesisk hacka ur Yaxells serie Zen. På japanska kallas en grönsakshacka nakiri och kniven kännetecknas av sin nästintill rektangulära bladform utan spets. Med sitt raka blad passar den här kniven för intensivt hackande och tillåter dig att skära hela vägen ner i skärbrädan utan att skjuta eller dra kniven.Knivens blad består av 37 lager stål, varav kärnan är tillverkad i VG10-stål och övriga stållager i ett mjukare, mer rosttåligt stål. Den hamrade ytan ger kniven ett unikt utseende. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Handtaget är tillverkat i det hygieniska materialet micarta och fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar.
 • Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm

  Kinesisk Kockkniv 67 lager Damaskusstål 18 cm
 • Zwilling Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm

  Zwilling Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm
  Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Bladets längd: 18 cmPro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
 • Global - Global G-49 Kinesisk grönsakshacka 18 cm

  Global - Global G-49 Kinesisk grönsakshacka 18 cm
  G-49 från Global Classic är en kinesisk grönsakshacka med ett högt och brett blad. Kniven har trots sin storlek perfekt balans. Användningsområdet är framförallt stora grova grönsaker där knivens tyngd kommer till sin fördel i hackmomenten. Knivbladet är 2,2 mm bred över ryggen.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
 • Kockkniv Kinesisk Fibrox-handtag 18 cm

  Kockkniv Kinesisk Fibrox-handtag 18 cm
 • WMF - Hackkniv Kinesisk 18,5 cm

  WMF - Hackkniv Kinesisk 18,5 cm
  Rejäl hackkniv ur serien Spitzenklasse Plus från tyska WMF. Kniven är med sitt ergonomiska handtag perfekt till att skära, dela eller hacka de allra flesta råvaror. Knivbladet är tillverkat i härdat specialstål och är behandlat för att stå emot rost och övrigt slitage. Genomgående tysk kvalitet och design.
 • Victorinox Kinesisk Kockkniv med Fibroxhandtag 18 cm

  Victorinox Kinesisk Kockkniv med Fibroxhandtag 18 cm
  En kinesisk kockkniv från Victorinox som håller högsta kvalité. Ett ordentligt och ergonomiskt fibroxhandtag ger ett välavägt grepp om hackarens handtag, bladlängden är 18 cm.Bladet är rakt och brett och utseendet påminner om en köttyxas. Trots sitt klumpiga yttre har tusentals år av användning i kinesisk asiatiska kök utvecklat ett smidigt precisionsverktyg med stor allsidighet. Att en kockkniven är så här stor kan verka lite avigt till en början, men efter lite användning blir den kinesiska kockkniven en mycket bra allround kniv.Tyngdkraften och eggens skärpa gör att hackaren är lättanvänd och den strimlar och finhackar benfritt kött, kyckling, fisk, skaldjur och grönsaker med enkelhet.Att knivhackaren är väl anpassad för det asiatiska köket är välkänt men nu har även västerlandets kockar insett, det som kineserna har vetat sen Mingdynastin, att den kinesiska kockkniven hör hemma i alla moderna kök. Nu kan hemmakocken hacka sig en pannbiff med lök eller yxa till sig en rejäl Tournedos av filén och strimla salladen med sin Kinesiska Kockkniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
 • Wüsthof Classic Kinesisk Kockkniv 18 cm

  Wüsthof Classic Kinesisk Kockkniv 18 cm
  Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.Bladets längd: 18 cmWüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
 • Tamahagane - San Kinesisk Hacka 16 cm

  Tamahagane - San Kinesisk Hacka 16 cm
  Tamahagane San Kinesisk Hacka är en kniv i serien San från Tamahagane. Denna kinesiska grönsakshacka med rektangulärt knivblad passar särskilt bra till grova grönsaker. Tyngden i bladet är nämligen till hjälp i hackmomentet.Likt alla knivar från Tamahagane håller den en hög standard med extrem skärpa och hållbarhet som härstammar från den unika ståltillverkningen för traditionella japanska samurajsvärd. Knivbladet är, precis som de traditionella samurajsvärden, uppbyggt av en kombination av hårt och mjukt stål. San knivserie Knivserien San från Tamahagane utgörs av knivar som alla har tre lager stål. Knivbladet är uppbyggt av en kombination av hårt och mjukt stål, precis som det traditionella samurajsvärdet- katanasvärdet. Kärnan består av VG5-stål som innehåller en hög andel kol vilket gör det mycket hårt. Tack vare detta kan eggen slipas sylvass. Ett mjukare och mer rosttåligt stål bygger upp de två yttre lagren. Knivarna får med denna uppbyggnad en otrolig egg och extrem styrka och rosttålighet. Hårdhetsgraden är 58–59 HRC.Handtaget på San-knivarna är tillverkat av vackert rödbrunt pakkawood. Materialet skapas genom att fanér och specialplast sammanfogas under högt tryck. Handtaget får en riktigt härlig känsla tack vare materialet som behåller strukturen från träet. Dessutom har det antibakteriella egenskaper. En vikt i handtaget ser även till att kniven är perfekt balanserad.Översikt - Kinesisk Hacka i tre lager stål - Längd: 16 cm. - Utmärkt för grova grönsaker. - Kärna i mycket hårt VG5-stål - Hårdhetsgrad: 58-59 HRC - Handtag i pakkawood med antibakteriella egenskaper.
 • Zwilling - Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm

  Zwilling - Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm
  En kinesisk kockkniv ur serien Pro från Zwilling. Använd kniven som en allroundkniv till alla råvaror - med briljans skär kniven igenom köttbitar och grönsaker tack vare det breda bladets kraft. Får inte användas som en köttyxa då den har ett tunnare blad som inte klarar av ben eller hårda råvaror. Det skarpa bladet är tillverkat i en krom och kolhalt blandning av hög kvalité och sedan härdat genom en FRIODUR® process vilket ger bladet sin hårdhet. Handtaget är skuret för att passa handen och är mycket bekväm att arbeta med. Tillverkad i Solingen, Tyskland.
 • Satake Ame kinesisk kockkniv, 17 cm

  Satake Ame kinesisk kockkniv, 17 cm
  Satake Ame är en knivserie som är designad utifrån ledorden kraft, styrka, balans och tradition. Namnet Ame betyder regn på japanska och är inspirerat av bladets rain pattern-design. Mönstret är inte bara vackert utan gör även att råvaror inte sugs fast på bladsidan medan du skär.Det är vanligt att en kock använder sin kinesiska kockkniv för i stort sett allt när det gäller matlagningen. En kinahacka, som den även kallas, passar utmärkt till att skära både grönsaker, rotsaker, fisk, fågel och kött.Kniven har ett handbankat blad av fem lager AUS10-stål med hårdhet på 60-61 HRC. Bolster och ändstycke är gjorda av rostfritt stål. Handtaget är tillverkat av vril, ett virke som är eftertraktat eftersom det både är vackert och hårdare än vanligt trä. Träslagen som används till kniven är bland annat lärk, persikoträ, kemfer och lönn. Varje handtag är unikt, vilket gör att du får en kockkniv som är ensam i sitt slag.
 • Satake Ame knivset (kinesisk kockkniv + bunka)

  Satake Ame knivset (kinesisk kockkniv + bunka)
  Satake Ame Knivset är ett exklusivt knivset som består av två knivar: en kinesisk kockkniv och en bunkakniv. Dessa knivar är idealiska för dig som vill ha professionella knivar som kan hantera alla typer av matlagning. Den kinesiska kockkniven har ett brett och tungt blad som är perfekt för att hacka och skära stora mängder grönsaker, kött och fisk. Bunkakniven har ett smalare och lättare blad som är perfekt för att tärna och skära mindre bitar av grönsaker, kött, fisk och fågel. Båda knivarna har handbankade blad av fem lager AUS10-stål med en hårdhet på 60-61 HRC. Bladen har ett vackert rain pattern-mönster som är inspirerat av regnet på japanska och som gör att maten inte fastnar på knivarna. Handtagen är tillverkade av vril, ett hårt och vackert träslag som består av bland annat lärk, persikoträ, kemfer och lönn. Varje handtag är unikt och ger knivarna en personlig karaktär. Satake Ame Knivset är ett knivset som kombinerar kvalitet, funktion och estetik i en lyxig förpackning.

Bra tillbehör till grönsakshackare

När man hackar grönsaker frenetiskt blir det många slag mot underlaget. Därför är det bra att ha en tålig skärbräda. De grövsta brukar kallas för slaktarblock och funkar såklart även bra till grönsakshack.

Relaterade artiklar

» Nakiri kniv, japansk grönsakshackare

» Serbisk kockkniv