Cleaver - kinesisk grönsakshacka

Med en stor kinesisk grönsakshacka, även kallad Chinese Cleaver, kan du choppa upp dina grönsaker snabbt och effektivt. Det är en kniv som finns i alla asiatiska kockars verktygslåda och används till både grönt och köttstrimlor. Om du vill kunna hacka genom ben är det rekommenderat att köpa en köttyxa istället.

Utmärkande för en cleaver kniv är att den har en väldigt hög rygg på knivbladet. Längden är kring 18 cm hos de flesta knivtillverkare. Här nedanför hittar du ett urval av cleavers från knivmärken som har kinesiska kockknivar.

Tips på Cleavers

  • Kinesisk Kockkniv 18 cm

    Kinesisk Kockkniv 18 cm
  • Zwilling Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm

    Zwilling Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Bladets längd: 18 cmPro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   
  • Style Knivset Köttyxa 15 cm & Kinesisk kockkniv/yxa 18 cm.

    Style Knivset Köttyxa 15 cm & Kinesisk kockkniv/yxa 18 cm.
  • Zen Hacka kinesisk 18 cm

    Zen Hacka kinesisk 18 cm
    Rejäl kinesisk hacka ur Yaxells serie Zen. På japanska kallas en grönsakshacka nakiri och kniven kännetecknas av sin nästintill rektangulära bladform utan spets. Med sitt raka blad passar den här kniven för intensivt hackande och tillåter dig att skära hela vägen ner i skärbrädan utan att skjuta eller dra kniven. Knivens blad består av 37 lager stål, varav kärnan är tillverkad i VG10-stål och övriga stållager i ett mjukare, mer rosttåligt stål. Den hamrade ytan ger kniven ett unikt utseende. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Handtaget är tillverkat i det hygieniska materialet micarta och fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar.
  • Style Knivset Köttyxa 15 cm & Kinesisk kockkniv/yxa 18 cm.

    Style Knivset Köttyxa 15 cm & Kinesisk kockkniv/yxa 18 cm.
  • Kinesisk Kockkniv 18 cm

    Kinesisk Kockkniv 18 cm
  • Zwilling Pollux Kinesisk Kockkniv 18,5 cm

    Zwilling Pollux Kinesisk Kockkniv 18,5 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Bladets längd: 18,5 cmPollux är en serie prisvärda knivar från Zwilling. Knivarna lyckas kombinera en snygg design med en hög prestanda. Varje kniv har en hårdhet på 57 HRC och en sylvass egg. 
  • Wüsthof Classic Kinesisk Kockkniv 18 cm

    Wüsthof Classic Kinesisk Kockkniv 18 cm
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland.Bladets längd: 18 cmWüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Twin Gourmet - Kinesisk kockkniv 20cm & knivslip Svart

    Twin Gourmet - Kinesisk kockkniv 20cm & knivslip Svart
  • Victorinox Kinesisk Kockkniv med Fibroxhandtag 18 cm

    Victorinox Kinesisk Kockkniv med Fibroxhandtag 18 cm
    En kinesisk kockkniv från Victorinox som håller högsta kvalité. Ett ordentligt och ergonomiskt fibroxhandtag ger ett välavägt grepp om hackarens handtag, bladlängden är 18 cm.Bladet är rakt och brett och utseendet påminner om en köttyxas. Trots sitt klumpiga yttre har tusentals år av användning i kinesisk asiatiska kök utvecklat ett smidigt precisionsverktyg med stor allsidighet. Att en kockkniven är så här stor kan verka lite avigt till en början, men efter lite användning blir den kinesiska kockkniven en mycket bra allround kniv.Tyngdkraften och eggens skärpa gör att hackaren är lättanvänd och den strimlar och finhackar benfritt kött, kyckling, fisk, skaldjur och grönsaker med enkelhet.Att knivhackaren är väl anpassad för det asiatiska köket är välkänt men nu har även västerlandets kockar insett, det som kineserna har vetat sen Mingdynastin, att den kinesiska kockkniven hör hemma i alla moderna kök. Nu kan hemmakocken hacka sig en pannbiff med lök eller yxa till sig en rejäl Tournedos av filén och strimla salladen med sin Kinesiska Kockkniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Hackkniv Kinesisk 18,5 cm

    Hackkniv Kinesisk 18,5 cm
    Rejäl hackkniv ur serien Spitzenklasse Plus från tyska WMF. Kniven är med sitt ergonomiska handtag perfekt till att skära, dela eller hacka de allra flesta råvaror. Knivbladet är tillverkat i härdat specialstål och är behandlat för att stå emot rost och övrigt slitage. Genomgående tysk kvalitet och design.
  • Twin Gourmet - Kinesisk kockkniv 20cm & knivslip Svart

    Twin Gourmet - Kinesisk kockkniv 20cm & knivslip Svart

Bra tillbehör till grönsakshackare

När man hackar grönsaker frenetiskt blir det många slag mot underlaget. Därför är det bra att ha en tålig skärbräda. De grövsta brukar kallas för slaktarblock och funkar såklart även bra till grönsakshack.