Damaskusknivar
Damaskering (mönstervällning) är en traditionell smidesteknik som används för att göra knivar och knivblad i stål av mycket hög kvalité. En bra damaskuskniv är vass och stark, men också flexibel för att stålet inte ska spricka.
12 fina kockknivar i damaskusstål
-
Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm
3159 kr
Läs mer härDenna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar. -
Classic Damaskus Nakiri 16,5 cm
2009 kr
Läs mer härEn kraftfull grönsakshack och kockkniv som slår allt motstånd!Med denna Nakiri/grönsakshack från Japan förbereder du salladen på nolltid! Det kraftiga bladet är tillverkat i bästa möjliga material och består av 33 lager stål, samt en kärna av VG-10. Handtaget är snyggt designat och får kniven att sticka ännu mer. Materialet i handtaget heter Corian och består av naturliga mineraler och bidrar till ett fast grepp och ergonomisk användning.Japan är känt för sin kniv- och svärdskonst, där de alltid sätter kvalité först. Bakom produktionen av denna grönsakshack står Mcusta, ett världsberömt knivmärke vars popularitet skjutit i höjden under de senaste 20 åren. Vill du ha en av världens absolut bästa knivar i ditt kök är denna Zanmai Nakiri definitivt något för dig! Specifikationer:- Material: Vit Corian, stål.- Längd: 33 cm.- Bladlängd: 16,5 cm.- Vikt: 0,3 kg.- Rengöring: Handdiskas. -
Flame Classic Damascus Pro-Nakiri 15,5 cm
2073 kr
Läs mer härDet perfekta redskapet för dina grönsaker!Älskar du också en stor sallad eller en varm och härlig grönsaksgryta? I så fall kommer denna japanska grönsakshack verkligen att hjälpa dig på traven. Det kraftiga bladet är gjort av 33 lager Damascusstål och har en kärna av VG-10-stål, speciellt utvecklat för köksredskap. Kniven är perfekt när du behöver hacka mycket grönsaker på kort tid och bladet är tillverkat för att hålla skärpan länge och väl. Handtaget i rött pakkaträ är inte bara vackert att titta på utan ser också till att ditt grepp blir både stabilt och bekvämt.Samtliga knivar från Zanmai är tillverkade i den japanska staden Seki City som också kallas för hjärtat av den japanska svärdtillverkningen. Det innebär att knivarna är så nära traditionellt japanskt hantverk man kan komma och att kvalitén slår det mesta. Specifikationer:- Material: Pakkaträ, stål.- Längd: 33 cm.- Bladlängd: 15,5 cm.- Vikt: 0,4 kg.- Rengöring: Handdiskas. -
Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm
3759 kr
Läs mer härDenna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar. -
Bob Kramer Damask Kockkniv 26 cm
4159 kr
Läs mer härDenna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar. -
Splash Hybrid Damaskus Nakiri 16,5 cm
2524 kr
Läs mer härEn ostoppbar grönsakshack!Med ett starkt blad i stål kommer man långt. Men denna nakiri, eller grönsakshack, kommer du kommer hårda rotfrukter som palsternacka och fast potatis inte längre att ha en chans. Det stora bladet är tillverkat i 33 lager rostfritt damascusstål och har en kärna av VG-10-stål. Handslipad i bästa tänkbara material håller den skärpan länge samtidigt som den kommer vara en trogen vän i köket.Zanmai tillverkar alla sina produkter i den nästan heliga japanska staden Seki City. Staden kallas även för det traditionella hjärtat av japansk svärdtillverkning, vilket gjort att dessa knivar blivit otroligt populära. Och de förtjänar det! Definitivt en kniv för dig som älskar matlagning! Specifikationer:- Material: Pakkaträ, Damascusstål.- Längd: 33 cm.- Bladlängd: 16,5 cm.- Vikt: 0,3 kg.- Rengöring: Handdiskas. -
Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro 16,5 cm Nakiri
2073 kr (3399 kr)
Läs mer härZanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro 16,5 cm Nakiri -
Zwilling Zwilling Tanrei filékniv 23 cm Damaskus-svart
3066 kr (4099 kr)
Läs mer härZwilling Zwilling Tanrei filékniv 23 cm Damaskus-svart -
Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro brödkniv 23 cm Natur
1920 kr (3299 kr)
Läs mer härZanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro brödkniv 23 cm Natur -
Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro 24 cm Gyuto
2352 kr (4199 kr)
Läs mer härZanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro 24 cm Gyuto -
Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro 11 cm Petty
1595 kr (2499 kr)
Läs mer härZanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro 11 cm Petty -
Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro urbeningskniv 16,5 cm Natur
2695 kr (3599 kr)
Läs mer härZanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro urbeningskniv 16,5 cm Natur
Kniv i damaskusstål har många lager
Under medeltiden var damaskusstålet eftertraktat men också fruktat. Smeder i den syriska staden Damaskus var väldigt hemlighetsfulla kring det stål och den smidesteknik de använde. Resultatet var dock inget de gömde undan, för svärden av damaskusstål visade man gärna upp.
Genom att smida stål och järn i många lager kan man kombinera stålets skärpa med järnets tåliga egenskaper. Avslutar man knivsmidet med etsning kan man få det fina damaskusmönstret att framträda på knivbladets yta.
Kända tillverkare av damaskusknivar
Japanska knivar med damaskusstål
I Japan finns en lång tradition av att använda damaskering. Det använde smeder som tillverkade svärd åt samurajer för att öka tåligheten men också göra de vackra med sin mönstervällning.
Du kan hitta japanska grönsakshackor och kockknivar med både höga och smala knivblad i damaskusstål. De här knivarna är så pass vackra att de helst ska stå framme som en köksinredning när de inte används i matlagningen.
Så görs mönstret på damaskusknivar
För att få till det så kallade damaskusmönstret används två olika stålstycken med olika kolhalt. Man värmer upp båda metallstyckena och smider ihop de till ett enda och bearbetar det sedan för att få fram mönster i bladet.
Den mjuknade metallen sträcks ut, viks ihop och välls. Genom att avsluta med en syraetsning framträder den vackra damaskeringen. Först ut att göra på detta vis för kockknivar var den japanska knivtillverkaren KAI.
Tips på brödknivar med damascusmönster
-
Zanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro brödkniv 23 cm Natur
1920 kr (3299 kr)
Läs mer härZanmai/Mcusta Classic Damaskus Pro brödkniv 23 cm Natur -
Mcusta Zanmai Damaskus Flame Brödkniv 23 cm
2199 kr
Läs mer härFlame Classic Pro Damascus Bread Knife från Mcusta Zanmai är en 23 centimeters brödkniv med vackert handtag av rött pakkaträ. Bladet är gjort av 32 lager Damascusstål med en kärna av VG-10-stål.Damascusstål23 cm blad – 37 cm totallängdVikt 160 grHandtaget av rött pakkaträ ger ett mycket bekvämt grepp och är fixerat med tre nitar varav en av dem är vackert mosaikprydd. Bottendelen på handtaget är platt och kan användas för att till exempel krossa vitlök och liknande uppgifter i köket.Artikelnummer:HFR-8014DDetta är en beställningsvara.