Gyuto – en allmän japansk kockkniv

Gyuto är Japans svar på den klassiska kockkniven – en mångsidig och välbalanserad kniv som klarar allt från att hacka grönsaker till att skära kött med precision. Ordet Gyuto (牛刀) betyder bokstavligen "nötköttskniv", vilket antyder dess ursprungliga användning för att skära kött. Med sin tunna och vassa egg ger den ett rent snitt och en smidig känsla vid användning.

Oavsett om du är hemmakock eller proffs är en Gyuto en ovärderlig del av köksarsenalen. Här hittar du flera varianter från olika tillverkare, med allt från traditionella kolstålsknivar till moderna rostfria alternativ.

Gyutoknivar från Satake

  • Satake Kaizen Knivset 3-pack Gyuto 21 Cm Santoku 18 Cm & Petty 12 Cm - Knivset Stål Trä

    Satake Kaizen Knivset 3-pack Gyuto 21 Cm Santoku 18 Cm & Petty 12 Cm - Knivset Stål Trä
    Knivsetet från Satake har stilren, tidlös design i stål med ergonomiskt, ådrat handtag i olivträ perfekt för att tillaga flera olika rätter. Tillverkat i Japan. Om knivsetet från Satake- Från serien Kaizen.- Finns även som grönsakskniv.- Petty skalkniv: 12 cm.- Gyuto kockkniv: 21 cm.- Santoku kockkniv: 18 cm.- Blad: Damascus.- Perfekt för att tillaga flera olika rätter.- Tillverkat i Japan. Skötselråd för knivsetet- Endast handdisk. Shoppa Knivset och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
  • Satake Ame Gyuto Kockkniv 21 Cm - Kockknivar Stål Grå

    Satake Ame Gyuto Kockkniv 21 Cm - Kockknivar Stål Grå
    Kockkniven från Satake har en vacker, japansk design med ett unikt handtag i masurvirke och ett mönstrat knivblad i stål perfekt för att skära, tärna och hacka. Om kockkniven från Satake- Från kollektionen Ame.- Vackert handtag i masurvirke för att göra varje produkt unik.- Mönstrat knivblad med fem lager i stål.- Knivblad: 21 cm.- 60-61 HRC Skötselråd för kockkniven- Handdisk rekommenderas för att vidhålla produktens livslängd. Shoppa Kockknivar och mer Köksknivar & Knivtillbehör hos Royal Design.
  • Satake Satake Houcho Gyuto kockkniv 21 cm

    Satake Satake Houcho Gyuto kockkniv 21 cm
    Satake Satake Houcho Gyuto kockkniv 21 cm
  • Satake OMO Gyutoh Kockkniv 21 cm

    Satake OMO Gyutoh Kockkniv 21 cm
    Satake OMO Gyūtō 牛刀 En vacker och elegant gyuto med bladlängd på 21 cm. Det mjukt polerade damascusbladet är starkt och tunt vilket ger en mycket exklusiv känsla vid användning. Gyuto representerar oftast västerländskt utformade kockknivar, men i Japan är gyūtō faktiskt ordet för "nötköttskniv". Den västerländska kockkniven är längre och har en mer avsmalnande form än japansk Santoku. Den smalare spetsen är perfekt för detaljarbete samtidigt som den rejälare bladlängden gör sig bra till att skära och tranchera kött, men även fisk och grönt. BladetKnivarna i serien OMO från Satake har ett otroligt vackert damascusblad med 67 lager AUS-10-stål. Detta stål tillverkas av Aichi Steel Corporation, Japan. Det är optimalt i högkvalitativa köksknivar på grund av dess balanserade egenskaper. AUS-10 har en Rockwell-hårdhet (HRC) på omkring 58-60, vilket gör det hårt nog för att hålla en skarp kant, men tillräckligt mjukt för att vara relativt lätt att slipa. Stålet har riktigt bra kantstabilitet, vilket innebär att knivarna kan behålla sin skärpa under lång tid utan att behöva skärpas ofta och tack vare den höga halten av krom och tillsatsen av molybden är AUS-10 mycket motståndskraftigt mot rost och fläckar. För att maximera livslängden och prestandan på knivarna ska de handdiskas och handtorkas noggrant efter varje användning. Förvaring görs helst på magnetlist. Flat Grind Eggen på OMO-bladen har en så kallad flat grind vilket innebär att eggen inte har någon axel utan är rakt slipad från eggens övre del till nedre udd. Det maximerar knivens skärpa och ger en underbar känsla av skarphet vid användande. SkaftetSkaftet är tillverkat av Black Sanders (som även går under namnen - Dalbergia melanoxylon, Grenadill, Afrikansk blackwood eller Mpingo). Det är ett träslag som är högt värderat för sina exceptionella egenskaper.Träets kärna är djupt svart till mörkt lila-brun, ibland med vackra kontrasterande strimmor. Det är ett av de hårdaste träslagen, vilket gör det mycket slitstarkt och motståndskraftigt. På grund av dess hållbarhet och estetiska kvalitet är det ett utmärkt val för exklusiva knivskaft. Satake har tagit fram detta vackra skaft enligt arbetsfilosofin "Japanese tradition for the Nordic kitchen". Ovansidan av skaftet är oktagonformat vilket är en klassiskt japanskt utformning. Undersidan av skaftet är mer rundat vilket ger ett väldigt behagligt och mjukt grepp. BolstretHeating stable burl wood kan översättas till värmestabilt burlträ. Burl (Masur / Vril) är en utväxt på ett träd där träet har vuxit på ett ovanligt och oregelbundet sätt. Dessa utväxter skapar ett mycket dekorativt och unikt mönster i träet, vilket gör burlträ mycket eftertraktat inom finare träbearbetning och hantverk. När man säger att burlträ är "värmestabilt" innebär det att träet har genomgått en behandling som gör det mer motståndskraftigt mot förändringar i form och struktur vid upphettning. För knivskaft är värmestabilt burlträ mycket fördelaktigt eftersom det säkerställer att träet inte spricker, vrider sig eller deformeras när det utsätts för temperaturförändringar, vilket kan ske vid användning och underhåll av knivar. Knivlådorna Det är inte vanligt att gå in i detalj på hur en kniv förpackas men knivlådorna för Satake OMO är något utöver det vanliga. När designen arbetades fram på både kniv och låda var det med en känsla av att hitta en gammal bortglömd skatt som behövde lyftas och omvandlas till nutiden. Knivarna är här, designade av traditionen - för framtiden. Men lådorna då? De är i stort sett orörda från hur de såg ut när de hittades undanlagda och förkastade med rost och repor. Tillverkade till stor del för hand bara ett stenkast från knivfabriken. Kontrasten av den slitna tilltyglade och robusta stållådan och den otroligt vackra och exklusiva kniven som vilar i stålblå satäng inuti är påtaglig. A treasure behind dust and rust... Artikelnummer: SOMO13

Zanmais gyutoknivar

Design och egenskaper

Vanligtvis är en Gyuto-kniv mellan 180 mm och 270 mm lång, där 210 mm är en populär storlek. Knivbladet har en lätt kurvatur, vilket gör att den passar både gungande och raka skärtekniker.

Knivbladet är smalare än en västerländsk kockkniv, vilket minskar motståndet vid skärning och gör att kniven glider lätt genom råvaror. Många Gyuto-knivar har en slipvinkel på omkring 12–15 grader per sida, vilket ger en extremt vass egg.

Stålet som används för att tillverka en Gyuto är vanligen kolstål (Aogami eller Shirogami), rostfritt stål (VG-10 eller SG2) eller en kombination av de båda (laminatstål).

Handtaget kan följa två stilar och kallas för:

  • Yo-handle, västerländsk stil med full tånge och ofta tre nitar, vilket ger en stabil känsla.
  • Wa-handle, japansk stil som ofta är av trä som magnolia, valnöt eller pakkawood, vilket gör kniven mer framåtviktad och ger en smidig känsla.

Skötsel och underhåll av Gyuto-knivar

Hur du ska sköta och underhålla din fina gyutokniv beror på vilka material den är tillverkad av. Om du har en kolstålskniv bör du diska den för hand och vara väldigt noga med att aldrig låta den ligga eller stå blöt.

Slipa din kniv regelbundet med en fin våtsten för att behålla skärpan. Tänk på att hålla rätt slipvinkel, vilket kanske skiljer sig mot andra knivar du haft.

Andra japanska knivsorter

» Generellt om japanska knivar

» Kiritsuke

» Santoku

» Nakiri

» Bunka