HRC hårdhet på knivstål
Vad menas med HRC och hårdhet enligt Rockwellskalan?
HRC-hårdhet, hos till exempel stålknivar, anger stålets motståndskraft mot deformation och nötning. Typiska HRC-värden för stålknivar ligger mellan 50 och 65 HRC. Lägre HRC (50–55) gör kniven mer flexibel och tålig mot sprickor, medan högre HRC (58–65) ger bättre skärpa och hållbarhet men gör stålet mer sprött. Optimal hårdhet beror på användningsområdet.
Hårdheten utgår från Rockwellskalan, en internationell standard för hårdhet och ger information om stålets kvalitet och hållbarhet. Knivblad på köksknivar bör ha en hårdhet på minst 54 för att anses ha god kvalité.
Stålets hårdhet bestäms av knivstålets ingredienser
Hårdheten på stålet bestäms till många och mycket av ingredienserna som ger knivstålet dess egenskaper. Stål består av grundämnena Järn (Fe) och Kol (C) som blandas (legeras) och när kolet inte utgör mer än 2,1% av legeringen. Om man har högre kolhalt får man istället gjutjärn, vilket har andra egenskaper men också användbart i matlagning som stekkärl.

Förutom stål och kol i olika blandningar använder knivtillverkare andra kemiska ämnen som modifierar stålets egenskaper. Krom (Cr) tillsätts med minst 12% för att få stålet rostfritt. Kobolt (Co) ger ökad styrka och hårdhet och används i knivstål av typen VG-10 och CoS.
Andra spårämnen i knivstål kan förekomma i olika konstellationer som Nickel, Fosfor, Svavel och Kisel.
Olika HRC hårdhet för olika ändamål
Rockwell C-skalan ska inte användas för att avgöra om en kniv är bättre än en annan. HRC är ett hårdhetsmått och beskriver hur hårt själva stålet är. Olika matlagningsmoment kräver olika egenskaper på kniven så du ska inte alltid leta efter högsta HRC när du ska köpa ny kockkniv.
Det som gör att man kan luras och tro att en kniv med högre HRC är bättre är för att priset generellt är högre. Det har dock mer att göra med tillverkningskostnaden som drar iväg när man använder hårdare stål.
Speciella knivstål med olika exempel på HRC
Beteckningar på knivstål kan vara långa, korta och intetsägande för en oinvigd. Men vi tänkte ge några exempel på knivstålsnamnen och länka dig vidare till knivarna som har knivblad i ståltypen.
1.4116 (X50 VrMoV 15)
Ett av de vanligaste knivstålen från tyska tillverkare är 1.4116 (X50 VrMoV 15). Det har en hårdhet på 56-58 HRC enligt Rockwellskalan och är väldigt fläckbeständigt. Stålet är lätt att underhålla med vanlig slipning. Ett bra stål till bra pris och med bra kvalité!
Knivar med HRC 56-58
-
Mareld Kockkniv 20 cm med slipkit
599 kr
Läs mer härSträvar du efter att alltid ha köksknivar i toppskick? Det här setet från Mareld kan hjälpa dig på traven. Du får nämligen inte bara en högkvalitativ kockkniv utan även en praktiskt slipsten med tillbehör, så att du enkelt kan bibehålla knivens skärpa. Ett praktiskt och stilrent tillskott i köket, men även en fin present till en hemmakock du tycker om.Marelds design är tydligt präglad av den svenska västkustens vackra och råa natur, vilket avspeglas tydligt i knivens stilrena design. Den är utvecklad med omsorg om dina behov i köket, med ett slitstarkt blad och ett ergonomiskt skaft i olivträ. Du får en trogen vän i köket, som kan hjälpa dig med många olika uppgifter när du lagar mat.Våtslipstenen Dual Stone 1000/3000 gör det enkelt att hålla köksknivarna vassa. Den är tillverkad av vit korund, med en grövre och en finare sida (1000 respektive 3000 grit). Den är en bra allround-sten, så att du kan avlägsna hack med den grövre sidan och sedan polera eggen med den finare sidan. Kniven är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål, med en hårdhet som mäter 55-57 HRC. Det ger dig en tålig egg som klarar tuffa utmaningar i köket, samtidigt som den är enkel att skärpa upp vid behov. Handtaget är tillverkat av ljust pakkaträ, en blandning av tunna trälager som sammanfogas med harts under hårt tryck. Ihop med slipstenshållaren står din slipsten tryggt och säkert på bänken medan du slipar. Hållaren har en stilren design i bambu, med en gummiklädd undersida som ser till att den stannar på plats. Den medföljande slipfixturen underlättar processen ytterligare, genom att hjälpa dig att få till rätt vinkel. Du fäster den enkelt på ryggen av kniven och får därigenom en slipvinkel på 15 grader. -
Mareld Knivset, 5 knivar
1990 kr
Läs mer härSet om fem högkvalitativa köksknivar från Mareld, designade enligt tysk knivtradition. I setet ingår en kockkniv, santoku-kniv, brödkniv, universalkniv och skalkniv.Knivarna i den här serien är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål med en hårdhet på 55-57 HRC. Det ger en slitstark egg som tål tuffa utmaningar i köket, samtidigt som den har en viss flexibilitet och enkelt slipas upp till full skärpa gång på gång. Knivarnas handtag är tillverkade av pakkaträ, ett hårt och kompakt material som både är vattenavvisande och hämmar bakterietillväxt. Tack den stilrena formen ihop med det vackra ljusa träslaget kan du låta knivarna stå framme i knivblocket eller hänga på en knivlist. Dels som ett estetiskt element i köket, men även som inspiration för att laga mat och prova nya härliga rätter i köket.Kockkniv, bladlängd 21 cm. En bra kockkniv är kökets stora allt-i-allo och gör matlagningen både enklare och roligare. Marelds kockkniv har ett lite bredare blad, något som gör den mycket solid och stabil. Eftersom handtaget buktar ut i mitten och smalnar av mot bolstret, får du enkelt ett säkert grepp oavsett om du håller ovanför eller bakom bolstret.Santoku, bladlängd 18 cm. Santoku-kniven är en klassisk japansk knivtyp med hög precision, här tillverkad med europeisk stålhårdhet. Santoku betyder direktöversatt tre uppgifter, vilket antingen kan tolkas som att den passar till kött, fågel och fisk, eller till att skära, strimla och tärna. Oavsett hur du väljer att tolka det så är santokun ett bra val i köket när du förbereder både vardagsmat och mer avancerade rätter.Brödkniv, bladlängd 23 cm. Den här brödkniven från Mareld har en vass, tandad egg som låter dig skära perfekta skivor av de flesta sorters bröd. Den har ett bra grepp och är framtagen för att ge dig ett bra grepp. På så vis får du full kontroll över tjockleken på brödskivorna, oavsett om du skär mjukt och fluffigt formbröd eller surdegsbröd med segt inre och krispig skorpa.Universalkniv, bladlängd 13 cm. Universalkniven är lite som ett mellanting av en skalkniv och en mindre kockkniv. Tack vare det relativt smala bladet kommer den väl till pass när du vill hacka, skiva eller skära mindre grönsaker som vitlök och schalottenlök. Den är även ett bra alternativ om du är mer bekväm med en mindre kniv i köket. Skalkniv, bladlängd 9 cm. Skalkniven är ofta både kökets minsta och kökets mest använda kniv. Den kommer väl till pass för mycket, till exempel att rensa svamp, hacka örter och chili, skala potatis eller öppna förpackningar. Skalkniven är skarp, liten och flexibel, vilket ger dig stor kontroll när du hackar och skär.För att bibehålla skicket på dina knivar rekommenderar vi att du diskar dem för hand och torkar av dem direkt efteråt med en kökshandduk. Förvara gärna knivarna på knivlist eller i knivställ för att de ska hålla skärpan så länge som möjligt. Vi rekommenderar även att du underhåller eggen med ett slipstål eller bryne då och då. Nedan kan du läsa fler skötselråd. -
Zwilling Four Star Köttyxa 15 cm
1066 kr
Läs mer härDet tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast. -
Mareld Brödkniv, 23 cm
499 kr
Läs mer härBrödkniven är ofta den kniv man tar för givet i köket – kanske är en riktigt bra brödkniv helt enkelt något man behöver hålla i handen för att uppskatta. Den här varianten från Mareld är 23 centimeter lång, vilket är mer än tillräckligt för de flesta typer av bröd. Den vassa, tandade eggen ger perfekta skivor av såväl formbröd som av surdegslimpa med hård skorpa och segt fluffigt inre. Perfekt både för lyxigt bröd från bageriet och rykande färska bröd direkt ur din egen ugn. Duka fram påläggen, för nu är det frukost!Marelds köksknivar har en design som lutar sig mot tysk knivtradition. De är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål med en hårdhet som mäter 55-57 HRC. Det ger dig en tålig egg som står pall i köket, samtidigt som den är enkel att skärpa upp vid behov. Handtaget är tillverkat av ljust pakkaträ, en blandning av tunna trälager som sammanfogas med harts under högt tryck. Det skapar ett kompakt och hårt material som passar bra i köket eftersom det både är vattenavstötande och hämmar bakterietillväxt.För att bevara din kniv på bästa sätt rekommenderar vi att du diskar den för hand och torkar den torr med en kökshandduk efter användning. Förvara den sedan gärna på knivlist, i knivställ eller i knivfack för att hålla eggen så vass som möjligt.Underhåll kniven regelbundet med skärpstål, och slipa kniven med våtsten vid behov. För underhållsslippning rekommenderar vi Mareld Slipsten 1000/3000. För mer avancerad slipning rekommenderar vi att du kombinerar en grövre och en finare slipsten, till exempel Mareld Slipsten 300/1500 och Mareld Slipsten 4000/8000. På så vis kan du först använda den grövre slipstenen för att skapa en ny egg och sedan använda den finare stenen för att polera eggen till perfektion.
Finns i knivar från Wüsthof och Zwilling.
AUS-8
Stål från japan är ofta av typen AUS-8 med en kolhalt på 0,75%. Stålet har en seghet som gör eggen hållbar och korrosionsbeständig och hårdheten ligger på 57-59 enligt HRC-skalan. Finns i knivar från Satake Professional-serien.
-
Satake Professional Kockkniv 21 cm
1493 kr
Läs mer härEn kockkniv ur Professional-serien, framtagen av japanska Satake i nära samarbete med svenska kockar. Ledorden i arbetet har varit balans, känsla och prestanda. Knivarna i serien är tillverkade i AUS8-stål, ett stål med extremt god förmåga att behålla skärpan och som svarar snabbt på återskärpning. Kockkniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag. Material: AUS8-stålBladlängd: 21 cmHandtag av svart pakkaträFabrikat: Satake -
Satake Professional Skalkniv 8 cm
704 kr
Läs mer härSkala potatis och skär grönsaker med den praktiska Pro skalkniven från Satake. Kniven är den del ur Professional-serien som består av praktiska och vassa knivar. Skalkniven har en längd på 8 cm och är tillverkad av AUS8-stål som är hållbart och slitstarkt. Dessutom är det ergonomiska handtaget tillverkat i svart pakkaträ och ligger skönt och stabilt i handen. Det rekommenderas att kniven förvaras i ett knivblock eller på en magnetlist. Handdisk rekommenderas för att direkt torkas av med en kökshandduk.
VG-10
Hårdhet på 60-62 HRC och är vanligt förekommande i japanska kockknivar. Kräver väldigt lite underhåll och står emot fläckar bra. Finns i knivar från Miyabi, Zanmai och Yaxell Zen & Ran.
-
Yaxell RAN Kockkniv 20cm & Allkniv 12cm
2999 kr
Läs mer här2-delsset bestående av en kockkniv 20 cm och en allkniv 12 cm. Båda knivarna har ett vackert damaskusmönster och handtag i svart micarta.Material: VG10 cobolt-vanadium rostfritt stål (blad) Mikarta (skaft). -
Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)
1799 kr
Läs mer härKnivsetet i 2 delar från Satake är en utmärkt gåva till dig själv eller kompisen. Setet innehåller en santokukniv med bladlängd på 18 cm och en universalkniv med bladlängd på 15 cm. Båda knivarna tillhör Kuro-serien från Satake och setet blir därför en perfekt start på din egen knivkollektion, eller en utmärkt förlängning.Knivbladen är tillverkade i VG10-stål som behandlats 8 gångar. Detta ger en otroligt skärpa och hållbarhet som gör att knivarna håller absolut högsta kvalité. Knivarna är handgjorda och samtliga detaljer är noggrant utformade och designade. Skaften är formad i bränt, polerat rosenträ som ger ett perfekt grepp, stabilitet och balans. Knivarna är perfekta i köket och kan användas till det mesta. -
Yaxell Ran Brödkniv 23 cm
1790 kr
Läs mer härDen mycket vassa eggen på Ran damaskusknivar har uppnåtts genom att kombinera det bästa av avancerad teknik med hantverkarens oöverträffade kunskap och expertis. Deras kompetens har utvecklats genom den traditionella japanska svärdsmedstekniken. Tekniken har förts vidare från svärdens och knivarnas huvudstad Seki i Japan från generation till generation under sju århundraden. Ran består av 69 lager damaskerat stål där 68 lager mjukt stål omgärdar en kärna av hårt VG10-kobolt/vanadium rostfritt stål för ett blad med oslagbar styrka och tålighet. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med nitar. Mikarta är ett mycket vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö.Bladets längd: 23 cm -
Yaxell ZEN 2-del Kockkniv 20 cm & Allkniv 12 cm
2599 kr
Läs mer härVinnare av Aftonbladets stora knivtest 2016! Ett testvinnande knivset med Yaxell ZEN Kockkniv och Allkniv. Det var Kock och Restaurangakademins lärare i knivteknik, Markus Löfgren som röstade fram kockkniven i samarbete med Aftonbladet. 2-delsset bestående av en kockkniv 20 cm och en allkniv 12 cm. Båda knivarna har ett vackert damaskusmönster och handtag i svart micarta. Material: VG10 Cobalt-Molybdenum-Vanadium rostfritt stål (blad) Mikarta (skaft).