HRC - ett mått på knivens hårdhetsgrad

Vad menas med Rockwell hårdhet (HRC)?

Hårdheten på stål kan anges med ett värde på HRC enligt Rockwellskalan. Knivblad på köksknivar bör ha en hårdhet på 54 eller mer för att räknas som kvalité. Test av stålets hårdhet görs genom att mäta hur stort märke en diamantspets kan göra.

Ingredienser i knivstål ger stålets hårdhet

Det är ingredienserna som till mångt och mycket sätter hårdhetsgraden och egenskaperna på knivstålet. Grundämnena är Järn (Fe) och Kol (C) som kallas för stål när de är blandade (legering) och kolet inte utgör mer än 2,1% av legeringen. Om man har högre kolhalt får man istället gjutjärn, vilket har andra egenskaper men också användbart i matlagning som stekkärl.

smider järn stål

Förutom stål och kol i olika blandningar kan man använda andra kemiska ämnen som modifierar stålets egenskaper. Krom (Cr) tillsätts med minst 12% för att få stålet rostfritt. Kobolt (Co) ger ökad styrka och hårdhet och används i knivstål av typen VG-10 och CoS.

Sen finns det andra spårämnen som kan förekomma i olika konstellationer som Nickel, Fosfor, Svavel och Kisel.

Olika HRC hårdhet för olika ändamål

Rockwell C-skalan ska inte användas för att avgöra om en kniv är bättre än en annan. HRC är ett hårdhetsmått och beskriver hur hårt själva stålet är. Olika matlagningsmoment kräver olika egenskaper på kniven så du ska inte alltid leta efter högsta HRC när du ska köpa ny kockkniv.

Högre HRC kostar mer

Det som gör att man kan luras och tro att en kniv med högre HRC är bättre är för att priset generellt är högre. Det har dock mer att göra med tillverkningskostnaden som drar iväg när man använder hårdare stål.

Exempel på olika knivstål

Beteckningar på knivstål kan vara långa, korta och intetsägande för en oinvigd. Men vi tänkte ge några exempel på knivstålsnamnen och länka dig vidare till knivarna som har knivblad i ståltypen.

1.4116 (X50 VrMoV 15)

Ett av de vanligaste knivstålen från tyska tillverkare. Det har en hårdhet på 56-58 HRC och är väldigt fläckbeständigt. Stålet är lätt att underhålla med vanlig slipning. Ett bra stål till bra pris och med bra kvalité!

Wüsthof Classic kockkniv 20 cm, 1.4116 stål

Finns i knivar från Wüsthof och Zwilling.

AUS-8

Stål från japan med en kolhalt på 0,75%. Det har en seghet som gör eggen hållbar och korrosionsbeständig. Hårdheten ligger på 57-59 enligt HRC-skalan.

Finns i knivar från Satake Professional-serien.

VG-10

Hårdhet på 60-62 HRC och är vanligt förekommande i japanska kockknivar. Kräver väldigt lite underhåll och står emot fläckar bra.

Finns i knivar från Miyabi, Zanmai och Yaxell Zen & Ran.