Slipa yxa på bästa sätt

Att ha en vass yxa gör huggning så mycket mer effektiv och hur längesen var det du slipade bladet på din yxa? I den här guiden får du lära dig mer om att slipa yxan för att hålla eggen vass och förlänga livslängden på verktyget.

Slipar en yxa, gnistror från slipmaskinen

Det finns många olika sorters yxor för olika behov från köttyxa i köket till klyxyxan i vedbon. Alla har det gemensamt att de har en egg, slipvinkel och en slipfas som måste underhållas för att yxan ska prestera på hög nivå.

Hur yxbladet ser ut skiljer sig åt mellan de olika typerna av yxor så man får jobba med slipningen på lite olika sätt för att få till rätta vinkeln och slipfasen.

Slipvinkel för yxor

Vilken slipvinkel ska man då ha på sin yxa? Det beror på användningsområdet där rekommenderad vinkel på en skogsyxa är 35-40 grader medan på en täljyxa kring 25-30 grader.

För täljyxor är det också vanligt att man lägger olika vinkel och slipfas på olika sidor beroende på om man är höger- eller vänsterhänt.

Förutom den klyvande vinkeln kan man också jobba med profilen på yxans blad. Skogsyxor och vildmarksyxor brukar man lägga en rundad egg på, vilket är starkare än rak som på täljar- och snickaryxor. Något annat än dessa två ska man undvika då de kan vara farliga och leda till att yxan slinter.

Slipning av yxa i tre steg

Man kan dela in slipningen i tre olika steg från 1) Grundslipning, 2) Underhållsslipning till 3) Strigling. Detta gäller ju alla typer av vassa verktyg även rakknivar, saxar och köksknivar.

1. Grundslipa yxa med slipmaskin

En grundslipning görs med en slipmaskin och syftet är att ta fram och forma en ny egg. Det momenten kräver träning och många väljer att lämna in sin kniv eller yxa till en proffsslipare. Om eggen är väldigt nersliten eller har fått ett jack blir det extra utmanande.

2. Underhållsslipning med bryne

Varje användning av yxan ger små, mikroskopiska nötningar som leder till sämre skärpa över tid. Det går att rätta till de här minsta slitningarna genom underhåll. Metoden kallas för bryning eller underhållsslipning, men det är egentligen ingen slipning så som grundslipning då ingen ny egg formas.

Underhåller yxa med bryne

3. Strigla yxan

Efter att man gjort en ny skärpning eller underhållsslipning avslutar man med att strigla yxan. Det behövs för att få till det där sylvassa som kan skära ett pappersark om det faller vinkelrätt mot eggen.

Strigling utförs med ett grovt läder och ett tunt lager med slipmedel. Man drar med yxans nacke först, på båda sidor av eggen för att polera den.

Utrustning för att slipa yxor och knivar hemma

För att kunna utföra alla moment i en kniv- eller yxslipning behöver man slipmaskin, bryne och strigel. En slipmaskin av typen Tormek T-1 funkar för vanliga kockknivar men är på gränsen för att klara större verktyg som yxor.

Kolla även på knivbrynen som vi tycker funkar bra till både köksknivar och för att underhålla yxans egg.

Som strigel kan man använda baksidan på ett gammalt skärp om man vill och bara köpa slipmedlet. Annars hittar du fina läderstriglar hos butiker som säljer rakprodukter.