Grönsaksknivar

Chop-chop-chop. Så låter det när en duktig kock hackar lök och grönsaker med en grönsakskniv. Det krävs såklart träning och teknik, men mycket ligger också i verktyget. En bra grönsakskniv jobbar med din färdighet. En dålig, fäller även den bästa av kockar.

Asiatiaska grönsaksknivar

I den japanska matkulturen används mycket hackade grönsaker. De har sin egen speciella grönsakskniv som kallas för Nakiri. Den har ett något högre blad än västerländska knivar för grönsaker.

I Kinesisk matlagning har man en ännu större grönsakskniv. En äkta kinesisk Cleaver kan vara upp mot 90 mm i bladhöjd och kallas även för grönsakshacka.

Utvalda knivar för grönsaker

Här har vi valt ut grönsaksknivar med både höga, långa blad och låga, spetsiga knivblad. Här finns också speciella tomatknivar och veckade legymknivar som ger fint mönster på fasta grönsaker.

Populärt inom grönsaksknivar

  • Lion Sabatier - Ideal Provence Tomatkniv 12 cm Stål/olivträ

    Lion Sabatier - Ideal Provence Tomatkniv 12 cm Stål/olivträ
    Tomatkniven i serien Ideal Provence är tack vara det sågtandade bladet utmärkt till grönsaker och frukter med hårt skal.
  • Fiskars - Norr Tomat/köttkniv 12 cm

    Fiskars - Norr Tomat/köttkniv 12 cm
    Medelstor, mångsidig kniv med tandat blad, utmärkt för att skära livsmedel med tunn skorpa eller tunt skal, som bröd och tomater. Även lämplig för bordsanvändning.
  • Edge Tomatkniv Vågtandad Svart 13 cm

    Edge Tomatkniv Vågtandad Svart 13 cm
  • DAMASCUS 67 Chef's Starter Knife Set: Grönsakskniv + Allkniv + kockkniv

    DAMASCUS 67 Chef's Starter Knife Set: Grönsakskniv + Allkniv + kockkniv

Fler tips på grönsaksknivar

  • Weber Grönsakskniv Deluxe stor

    Weber Grönsakskniv Deluxe stor
    Den större grönsakskniven från Weber gör det lätt för dig att hacka alla typer av grönsaker till läckra maträtter. Tillverkad av rostfritt stål i Tyskland håller kniven högsta kvalité och dess blad är otroligt skarpt. Den tidlösa och designen med rena linjer passar utmärkt i alla typer av kök och gör servering både lättare och finare. Handdisk rekommenderas.
  • Titanium grönsakskniv 10 cm Svart

    Titanium grönsakskniv 10 cm Svart
  • Norr Grönsakskniv 12 cm

    Norr Grönsakskniv 12 cm
  • MAC Mighty Grönsakskniv 15 cm

    MAC Mighty Grönsakskniv 15 cm
    En härlig grönsakskniv på 15 cm med välarbetat bolster mellan handtag och blad som ger en skön kvalitetskänsla.Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriTrähandtag
  • Royal grönsakskniv 12 cm

    Royal grönsakskniv 12 cm
  • Global - Global GS-9R Tomatkniv 8 cm

    Global - Global GS-9R Tomatkniv 8 cm
    GS-9R från Global Classic är en tandad mindre allkniv. Den fintandade eggen gör ett bra snitt på frukt och grönsaker med mjukt skal om annars kan vara besvärligt att skära igenom. Den passar utmärkt för exempelvis tomat eller mango.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. GS står för Global Small och är de mindre knivarna i Globals sortiment; de har ett något mindre handtag.
  • Fiskars - Functional Form Tomatkniv 12 cm

    Fiskars - Functional Form Tomatkniv 12 cm
    Fiskars Functional Form Tomatkniv är tillverkad i rostfritt stål och har ett Softgriphandtag som ligger bekvämt i handen. Tomatkniven har ett sågtandat blad som gör den perfekt att skära tomater och andra mjuka grönsaker med. Bladlängd 12 cm.Fiskars serie Functional Form ger dig praktiska lösningar för vardagligt bruk i köket. Produkterna är tillverkade för att vara lätta att använda, enkla att rengöra och smidiga att förvara. I Functional Form sortimentet hittar du ett brett utbud av knivar, saxar, bestick och köksredskap.
  • MAC Knivset 3-delar Kockkniv MBK-85 Grönsakskniv PKF-50 och Bryne

    MAC Knivset 3-delar Kockkniv MBK-85 Grönsakskniv PKF-50 och Bryne
    Förpackningen innehåller följande produkter: SR-83 keramiskt bryne MBK-85 kockkniv, 21 cm PKF-50 grönsakskniv, 12,5 cmPresentförpackning, 2 knivar & 1 bryne
  • Tomatkniv Vågtandad Nylonhandtag Svart 11 cm

    Tomatkniv Vågtandad Nylonhandtag Svart 11 cm
  • Zwilling Pro Grönsakskniv 9 cm

    Zwilling Pro Grönsakskniv 9 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   Bladets längd: 9 cm
  • Kai Shun Classic grönsakskniv 9 cm

    Kai Shun Classic grönsakskniv 9 cm
  • Japansk örtkniv - Bright Series

    Japansk örtkniv - Bright Series
  • Sabatier Grönsakskniv 12,5 cm

    Sabatier Grönsakskniv 12,5 cm
  • Norr Grönsakskniv 12 cm

    Norr Grönsakskniv 12 cm
  • Satake - Satake Kuro Chopper 18 cm

    Satake - Satake Kuro Chopper 18 cm
    Kuro Chopper är en grovt hamrad handsmidd köttyxa med ett blad av 5CR15MOV-stål (också benämnt 1.4116-stål) som är processat åtta gånger, vilket ger extra skärpa och en hårdhet på 54-56 HRC. Det långa handtaget av bränt trä med bolster och skaftände av 18/8-stål ger perfekt grepp, balans och stabilitet. Den här kniven är både en fröjd för handen och ögat! Levereras i ett träetui.Serien Kuro från Satake är en kollektion knivar med extrem attityd och hårt stål. Den hammarbankade bladsidan slutar i vacker damaskusstål vid skäreggens början gör inte bara dessa knivar vackra och råa. Den ojämna ytan motverkar nämligen till stor del vakuum mellan råvara och blad, vilket gör att kniven smidigt glider igenom alla råvaror. Kärnstålet är VG-10 och går att slipa väldigt tunt, vilket gör att kniven får en rakbladsvass skäregg som håller länge.En vass egg ger godare och nyttigare mat. Finare snittyta hjälper till att förhindra råvaran att tappa färg, smak, saft och spänst vid tillagning. Dessutom gör en vass egg att skurna råvaror håller längre och inte tar smak av annat i kylskåpet.
  • Grönsakskniv Chef 13,5 cm

    Grönsakskniv Chef 13,5 cm
    Grönsakskniv. 13,5 cm. Materialet är japanskt stål av högsta kvalitet. Som om inte det skulle vara nog har kniven även en legering av extra hårt stål, bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfri.
  • Tamahagane - Tamahagane San Tsubame Grönsakshacka 18 cm

    Tamahagane - Tamahagane San Tsubame Grönsakshacka 18 cm
    Tamahagane San Tsubame Grönsakshacka är en kniv i serien San Tsubame från Tamahagane. Grönsakskniven är en effektiv kniv med nästintill rektangulärt blad. Det tillåter dig att skära hela vägen genom råvaran utan att skjuta eller dra kniven. Knivmodellen ger perfekt kontroll över ditt snitt, vilket behövs exempelvis vid intensivt hackande eller när du vill undvika att skära in i roten på en lök eller rotfrukt.Likt alla knivar från Tamahagane håller den en hög standard med extrem skärpa och hållbarhet som härstammar från den unika ståltillverkningen för traditionella japanska samurajsvärd. Knivbladet är, precis som de traditionella samurajsvärden, uppbyggt av en kombination av hårt och mjukt stål. San Tsubame knivserie Knivserien San Tsubame från Tamahagane utgörs av knivar som alla har tre lager stål. Knivbladet är uppbyggt av en kombination av hårt och mjukt stål, precis som det traditionella samurajsvärdet- katanasvärdet. Kärnan består av VG5-stål som innehåller en hög andel kol vilket gör det mycket hårt. Tack vare detta kan eggen slipas sylvass. Ett mjukare och mer rosttåligt stål bygger upp de två yttre lagren. Knivarna får med denna uppbyggnad en otrolig egg och extrem styrka och rosttålighet. Knivbladet på San Tsubame serien är hamrat, men endast slipat i nederkant vilket ger en fin design inspirerad av de vackert dekorerade katanasvärden. Hårdhetsgraden är 61 HRC.Handtaget är tillverkat av svart micarta, med en härlig träkänsla, och ligger skönt i handen. Det vattentåliga och hygieniska materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Micarta lämpar sig väl i köksmiljö och i handtaget sitter en vikt som ser till att kniven är perfekt balanserad.Översikt - Grönsakshacka i tre lager stål. - Längd: 18 cm. - Kärna i mycket hårt VG5-stål. - Hårdhetsgrad: 61 HRC. - Handtag i svart Micarta.
  • Victorinox grönsakskniv 10 cm, svart

    Victorinox grönsakskniv 10 cm, svart
    Victorinox grönsakskniv, 10 cm.
  • Global - Global G-81 Grönsakskniv olivslipad 18 cm

    Global - Global G-81 Grönsakskniv olivslipad 18 cm
    G-81 från Global Classic är en olivslipad grönsakshacka med högt blad och tvärt knivbladsslut och väl avvägd balans, perfekt att hacka och skära alla typer av grönsaker med. Olivslipningen gör att livsmedlet du skär lättare släpper eggen.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Functional Form tomatkniv 12 cm

    Functional Form tomatkniv 12 cm
  • Satake - Satake Ame Kiritsuke 23 cm

    Satake - Satake Ame Kiritsuke 23 cm
    Snygga Ame Kiritsuke, från japanska Satake, kommer inte göra dig besviken. Det 23 cm långa bladet är gjort av handbankat AUS10-stål i 5 lager. Vackert mönster på bladet som ser ut som regn, vilket är precis vad Ame betyder på japanska. Det är inte bara vackert utan gör att t. ex. potatis inte lika lätt sugs fast på baksidan. Handtaget är otroligt vackert och vart och ett helt unikt. Gjort av vril från bland annat lärk, persikoträd, kamfer och lönn. Med vril menas en utväxt på ett träd där träfibrerna går åt olika håll istället för att gå lodrätt. Vril är mycket eftertraktat eftersom det är otroligt vackert och hårdare än vanligt trä. En mångsidig, vacker kniv som framförallt används för att skära fisk, kött och att hacka grönsaker – något som knivens unika design lämpar sig väl för.Kiritsukekniven återfinns hos de flesta professionella japanska kockar och har en självklar plats i köket hos den knivintresserade.
  • Satake Houcho grönsakskniv 16 cm

    Satake Houcho grönsakskniv 16 cm
  • Yaxell - Yaxell Ran Kiritsuke 20 cm

    Yaxell - Yaxell Ran Kiritsuke 20 cm
    Den japanska knivmodellen kiritsuke är en hybrid mellan en grönsakskniv och fiskkniv. Enligt tradition används kniven av kökschefen, som ett tecken på status, då den anses vara svår att bemästra. När du har blivit riktigt skicklig med kniven sägs det att den går att använda till allt.Ran betyder den utmärkta på japanska, vilket är ett mycket passande namn på en utmärkt knivserie. Knivarnas blad består av 69 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare, mer rosttåligt stål. Det gör att knivarna är extremt vassa och håller skärpan länge. Stållagren har både hamrats och polerats för att skapa den vackra ådring som pryder bladet. Hårdhetsgraden är 60–62 HRC.Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
  • Design by F. A. Porsche Japansk kock-/grönsakskniv 14 cm

    Design by F. A. Porsche Japansk kock-/grönsakskniv 14 cm
  • Vargen & Thor - Vargen & Thor Roy Mini Grönsakskniv 12,7 cm

    Vargen & Thor - Vargen & Thor Roy  Mini Grönsakskniv 12,7 cm
    Den lilla grönsakskniven från Vargen & Thor är perfekt balanserad och är en fröjd att använda. Bladet på 12,7 cm är tillverkat i rostfritt stål och är sylvasst, och ackompanjeras av ett matt svart handtag med äkta mässing i botten. Den här allkniven passar till att skära mindre grönsaker, frukt eller till att skala svamp om hösten. Ett perfekt tillbehör för att skapa en professionell känsla i hemmaköket! I samma serie finns även Roy X kockkniv och Elmer brödkniv. -Äkta mässing i botten- Perfekt balans i handen- Vass och hållbar egg, 12,7 cm - Handtag i matt svart - Rostfritt stål av- Totalmått: 23,6 x 2,2cm
  • Fiskars - Norden Grönsakskniv 9 cm

    Fiskars - Norden Grönsakskniv 9 cm
    Norden grönsakskniv är idealisk för att skära frukt och grönsaker. Det högkvalitativa bladet är tillverkat av högpresterande, tyskt stål med hög kolhalt, vilket ger överlägsen prestanda och långvarig skärpa. Optimal 26-graders slipvinkel. Knivhandtaget är tillverkat av finsk värmebehandlad björk. Bladhårdhet HRC 56. Handdisk rekommenderas. Tillverkad i Finland.
  • Miyabi - 7000D Shotoh Grönsakskniv 13 cm

    Miyabi - 7000D Shotoh Grönsakskniv 13 cm
    Smidig grönsakskniv ur Miyabis exklusiva serie 7000D. Kniven är perfekt för de små och precisa uppdragen i köket så som att skala frukt och grönsaker. Knivbladet har en kärna av hårt CMV60 pulverstål (60 HRC) täckt med 65 lager is-härdat rostfritt stål, CRYODUR®, i vacker damask-design. Det svarta D-formade handtaget är tillverkat av Mikarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Mikarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. Tillverkas i Seki, Japan.
  • Grönsakskniv Norden

    Grönsakskniv Norden
    Idealisk för att skära och hacka frukt och grönsaker.
  • Global GS-91 grönsakskniv olivslipad 14 cm rostfritt stål

    Global GS-91 grönsakskniv olivslipad 14 cm rostfritt stål
  • Global NI Grönsakskniv 15 cm Oriental

    Global NI Grönsakskniv 15 cm Oriental
    En behändig grönsakskniv i orientalisk stil från Globals nya serie NI. NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design.   Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 15 cm.
  • Global - Global GS-91 Grönsakskniv olivslipad 14 cm

    Global - Global GS-91 Grönsakskniv olivslipad 14 cm
    GS-91 från Global Classic är en liten grönsakshacka med högt blad och tvärt bladavslut med perfekt balans. Optimal för att hacka och skära diverse grönsaker. Det olivslipade bladet bidrar till att grönsaker och rotfrukter släpper lätt från bladet. Extra fördelaktigt vid exempelvis potatis.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. GS står för Global Small och är de mindre knivarna i Globals sortiment; de har ett något mindre handtag.
  • Global NI GNM-07 grönsakskniv 15 cm rostfritt stål

    Global NI GNM-07 grönsakskniv 15 cm rostfritt stål
  • Tamahagane - San Tsubame Grönsakskniv 16 cm

    Tamahagane - San Tsubame Grönsakskniv 16 cm
    SNMH-1116 från Tamahaganes knivserie San Tsubame är en mindre grönsakshacka som med sitt höga blad och snabba avslut ger den balans som en bra grönsakskniv bör ha. Knivbladet är tillverkat av en kärna av VG5-stål som omgärdas av två lager SUS410-stål. Kärnan är hård samtidigt som det yttre stålet är något mjukare. Bladet får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas.Det svarta handtaget är tillverkat av micarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Micarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. I handtaget finns även en vikt monterad, som du kan se som en knapp på handtagets slut. Denna hjälper kniven hålla dess perfekta balans oavsett storlek på bladet.Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
  • Tamahagane - San Kyoto Grönsakskniv 16 cm

    Tamahagane - San Kyoto Grönsakskniv 16 cm
    SNK-1116 från Tamahaganes exklusiva knivserie San Kyoto är en mindre grönsakshacka som med sitt höga blad och snabba avslut ger den balans som en bra grönsakskniv bör ha. Knivbladet är extremt hårt, och uppbyggt av 63 lager stål som hamras för att uppnå det skiftande mönster som pryder bladen. Varje kniv får därmed en individuell mönstring.Det svarta handtaget är tillverkat av micarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Micarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. I handtaget finns även en vikt monterad, som du kan se som en knapp på handtagets slut. Denna hjälper kniven hålla dess perfekta balans oavsett storlek på bladet.Alla Tamahagane San Kyoto-knivar levereras i ett vackert bambuschatull.Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
  • Weber Grönsakskniv Deluxe liten

    Weber Grönsakskniv Deluxe liten
    Med denna högkvalitativa grönsakskniv från Weber hackar du med lätthet alla typer av grönsaker för att laga läckra och mustiga grytor med mera. Deluxe-kniven är lika vass som den är elegant och produktionen i Tyskland har bidragit med hög kvalité. Handtaget ligger bekvämt i handen och ger en bra tyngd och balans under arbetet. Handdisk rekommenderas.
  • Global - Global GNM-07 Grönsakskniv oriental 15 cm

    Global - Global GNM-07 Grönsakskniv oriental 15 cm
    GNM-07 från Globals orientaliska serie Ni är en mellanstor grönsakskniv som med sin böjda spets gör den idealisk att hacka, skära och strimla grönsaker och även kött med.Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas kniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge perfekt balans, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
  • Fiskars Titanium Grönsakskniv 10 cm

    Fiskars Titanium Grönsakskniv 10 cm
    Behändig grönsakskniv från Fiskars, idealisk när du vill skala eller skära upp frukt och grönsaker. Knivserien Titanium har en innovativ design som kombinerar en lätt vikt med precision och enkel användning. Med knivblad som tillverkas i titan får knivarna naturligt en låg vikt som ligger enkelt i handen och ger dig extrem kontroll över hackandet. Titanet ser inte bara till att kniven är immun mot rost utan den speciella bladkanten har även designats med en revolutionerande LZR-EDGE™-teknik, vilket innebär att bladet håller sig vasst upp till 4 gånger längre än mot vanliga knivar!Denna grönsakskniv har en bladlängd på 10 cm och är perfekt åt det finstilta arbetet, eller när du bara är ute efter en extrem precision. Det ergonomiska handtaget ger ett bekvämt och säger grepp som gör det enkelt att hacka som ett riktigt proffs!I serien finns även kockknivar och en santokukniv. SpecifikationerFärg: SvartMaterial: Titanblad med handtag av rostfritt stål och polypropenBladlängd: 10 cmRekommenderad handtvätt25 års garanti!
  • Mac - Mac Chef Grönsakskniv 13,5 cm

    Mac - Mac Chef Grönsakskniv 13,5 cm
    Grönsakskniv från Mac som är perfekt att använda för att skala och skära frukt och grönsaker. Men en bladlängd på 13,5 cm gör det att du kan skära både små och större grönsaker utan att känna att kniven är för liten eller för klumpig. Det tunna knivbladet bidrar till knivens låga vikt och bladet är avsmalnande hela vägen från ryggen till eggen vilket ger ett V-format blad som glider lätt genom snittet.
  • DAMASCUS 67 Chef's Starter Knife Set: Grönsakskniv + Allkniv + kockkniv

    DAMASCUS 67 Chef's Starter Knife Set: Grönsakskniv + Allkniv + kockkniv
  • Mac - Mighty Grönsakskniv 12,5 cm

    Mac - Mighty Grönsakskniv 12,5 cm
    Mellanstor grönsakskniv, perfekt för alla sorters grönsaker.
  • Global NI Grönsakskniv Olivslipad 18 cm Oriental

    Global NI Grönsakskniv Olivslipad 18 cm Oriental
    En snygg och praktisk grönsakskniv i orientalisk stil från Globals nya serie NI. Knivens olivslipning bidrar till att maten inte fastnar så lätt på bladet då det inte skapas något vakuum.NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design.    Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 18 cm.
  • Yaxell - Yaxell Gou Kiritsuke 20 cm

    Yaxell - Yaxell Gou Kiritsuke 20 cm
    Den japanska knivmodellen kiritsuke är en hybrid mellan en grönsakskniv och fiskkniv. Enligt tradition används kniven av kökschefen, som ett tecken på status, då den anses vara svår att bemästra. När du har blivit riktigt skicklig med kniven sägs det att den går att använda till allt.Yaxell Gou är en enastående knivserie – bokstavligt talat. Namnet betyder ”den enastående” på japanska. Knivbladet är uppbyggt av 101 lager damaskerat stål. Kärnan är gjord av slitstarkt SG2-stål och övriga stållager av ett mjukare, mer rosttåligt stål. Det gör att knivarna är extremt vassa och håller skärpan länge. Som en extra finish är alla blad graverade med det japanska tecknet för Gou. Hårdhetsgraden är 62–64 HRC.Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av tre kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
  • Grönsakskniv, San, 16 cm

    Grönsakskniv, San, 16 cm
    En Japansk kniv som har en extra vass egg men är mjukare i resten av stålet, vilken gör den tålig och hållbar. Tamahagane hette det stål som samurajernas svärd tillverkades av.
  • Tamahagane SAN Grönsakskniv 16 cm

    Tamahagane SAN Grönsakskniv 16 cm
    Tamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna grönsakskniv har en bra balans och allt man vill att en grönsakskniv ska ha.Handtaget är tillverkat i brunt Pakkawood.Bladets längd: 16 cm
  • Zwilling Four Star Grönsakskniv 6 cm

    Zwilling Four Star Grönsakskniv 6 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  Bladets längd: 6 cm
  • MAC Mighty Grönsakskniv 12.5 cm

    MAC Mighty Grönsakskniv 12.5 cm
    Grönsakskniv (skalkniv) i toppklass med välarbetat boltser mellan handtag och blad. Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriGrönsakskniv 12,5 cmHandtag i trä
  • MAC Grönsakskniv med luftspalt 13 cm

    MAC Grönsakskniv med luftspalt 13 cm
    En skal- och grönsakskniv med luftspalt (Granton kant) – för att skiva och hacka mindre livsmedelsartiklar.
  • Satake Pro Grönsakskniv 12 cm

    Satake Pro Grönsakskniv 12 cm
  • Yaxell - Yaxell Super Gou Grönsakshacka 18 cm

    Yaxell - Yaxell Super Gou Grönsakshacka 18 cm
    Grönsakskniven är en effektiv kniv. Bladet är nästintill rektangulärt, vilket gör att du kan skära hela vägen genom råvaran utan att skjuta eller dra kniven. Knivmodellen är perfekt när du behöver ha bra kontroll över ditt snitt, exempelvis vid intensivt hackande eller när du vill undvika att skära in i roten på en lök eller rotfrukt.Yaxell Super Gou är en exklusiv knivserie. Knivbladet är uppbyggt av imponerande 161 lager damaskerat stål. Kärnan är tillverkad av det japanska pulverstålet SG2. Stålsorten innehåller en hög andel kol och är mycket hård, vilket gör att eggen kan slipas sylvass. Pulverstålet är omslutet av ett mer rosttåligt stål, 80 lager på vardera sida om eggen. Hårdhetsgraden är 63 HRC.Det rödsvarta handtaget är tillverkat av micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av tre kraftiga stålnitar. I änden på handtaget sitter även en rostfri knapp som ser till att kniven är perfekt balanserad.
  • Design by F. A. Porsche Japansk kock-/grönsakskniv 15 cm

    Design by F. A. Porsche Japansk kock-/grönsakskniv 15 cm
  • G-5 Grönsakskniv bred 18cm

    G-5 Grönsakskniv bred 18cm
  • Swiss Classic korv-/tomatkniv 11 cm Orange

    Swiss Classic korv-/tomatkniv 11 cm Orange

Andra sätt att skära grönsaker på än med legymkniv

Grönsakskniven är bra på det sättet att man kan variera tjocklek, form och så vidare när man skär upp grönsaker. Vissa maträtter vill man kunna göra tärningar och till andra kanske finhacka.

Det går även bra att skära tunna skivor med en bra grönsakskniv och med legymkniv räfflade grönsaksskivor för inläggning. Andra sätt att skära är med osthyvel eller med en skalare modell julienne. Det är ett köksverktyg som funkar på allt från gurka och morot till zucchini och tomat.

ilead