Knivset » Småknivar » Grönsaksknivar

Märken på grönsaksknivar:

Grönsaksknivar

Chop-chop-chop. Så låter det när en duktig kock hackar lök och grönsaker. Det krävs såklart träning och teknik, men mycket ligger också i verktyget. En bra grönsakskniv jobbar med din färdighet. En dålig, fäller även den bästa av kockar.

Här har vi valt ut grönsaksknivar med både höga, långa blad och låga, spetsiga knivblad. Här finns också speciella tomatknivar.

Populärt inom grönsaksknivar

 • Kai Shun Classic DM-0728 Grönsakskniv Nakiri 16,5 cm

  Från den japanske knivmästaren Kai kommer dessa otroliga superknivar.Bladets längd: 16,5 cmDamaskusstål i 65 lager med en inre kärna av V10-Goldstål gör Shun till en närmast overkligt skarp och tålig kniv.Alla Shunknivar är gjorda för hand, inklusive stålarbetet, och detta ger varje kniv ett lika karaktäristiskt som unikt mönster i stålet.Handtaget är tillverkat av Pakka-wood och designat i D-form på traditionellt japansk vis. Oavsett om det är fisk, fågel, kött eller grönsaker.I Shun-serien finner du knivar som passar alla ändamål - bara lite bättre.
 • Kai Shun Classic DM-0714 Grönsakskniv 8 cm

  Från den japanske knivmästaren Kai kommer dessa otroliga superknivar. Damaskusstål i 65 lager med en inre kärna av V10-Goldstål gör Shun till en närmast overkligt skarp och tålig kniv.Alla Shunknivar är gjorda för hand, inklusive stålarbetet, och detta ger varje kniv ett lika karaktäristiskt som unikt mönster i stålet.Handtaget är tillverkat av Pakka-wood och designat i D-form på traditionellt japansk vis. Oavsett om det är fisk, fågel, kött eller grönsaker.I Shun-serien finner du knivar som passar alla ändamål - bara lite bättre.
 • KAI Wasabi Black Grönsakskniv 16,5 cm

  Sedan 1908 har Kai tillverkat knivar i Japan, och precis som många andra knivar så började deras tillverkning i Seki, knivarnas huvudstad. Tekniska innovationer, funktionalitet och en vass design bidrar till Kai-knivarnas härliga känsla och perfekta balans!Wasabi Black knivarna lämpar sig för både professionella kockar och hemmakockar.Bladet är tillverkat av rostfritt stål och handtaget är av pulveriserat bambu och plast vilket ger ett bekvämt grepp och ett hygieniskt material.Bladets längd: 16,5 cm
 • Anarchy Grönsakskniv 18 cm

  En grönsakskniv eller kanske snarare grönsakshacka från Anarchy Knives. Kniven har ett rejält blad på 18 cm i rostfritt stål. Skaftet är gjort i syntetiskt mikarta och har mässingsdetaljer som skiljer kniven från vanliga knivar. I ändan på skaftet finns nämligen en avbild av ett knogjärn och på ryggen står orden "Everybody has a plan until they get punched in the face". Grönsakskniven har ett unikt nummer på bladet som visar vilken produktionsserie den har.

Fler tips på grönsaksknivar

 • Tamahagane Kyoto Grönsakskniv 18 cm

  Tamahagane Kyoto Grönsakskniv 18 cm från Tamahagane
 • Grönsakskniv 18 cm - Yaxell Super Gou 161

  Grönsakskniv 18 cm - Yaxell Super Gou 161 med handtag i rödsvart Canvas Micarta. En väldigt allround grönsakskniv, även kallad nakirikniv, som kan användas till det mesta i köket. Knivarna i Yaxells Super GOU 161-serie är tillverkade i hela 161 (!) lager stål. Kärnan och den extremt vassa eggen är av det japanska, rostfria pulverstålet SG2 Micro Carbide och omges på vardera sida av 80 lager mjukare stål. Det pulveriserade stålet är rikt på kol och stålet har en hårdhet på ungefär 63 HRC. Pulverstålet används eftersom det garanterar en hög grad av renhet och styrka vilket ger en ovanligt vass egg. Bladet imponerar med ett fascinerande Damaskusdesignmönster – vilket symboliserar en kniv av högsta kvalitet.
 • Tomatkniv, 11 cm - Deglon

  Tomatkniv i serien Essential från franska Déglon. Det tandade bladet är speciellt bra för att skära igenom tomatens skal och hålla den intakt. 11 cm lång
 • KOH 4000FC Nakiri 17 cm

  Koh seriens blad är tillverkat av ett professionellt FC61 Micro Carbide pulverstål. Bladet FRIODUR® is-härdas till en hårdhet av ca. 61 HRC. Denna härdning ger flexibilitet i stålet, gör bladen motståndskraftig mot rostangrepp. och gör så att kniven behåller långvarig skärpa. Bladen har en vacker spegelslipning och graverad logotype. Slipvinkel 19°. Alla knivar är slipade enligt Honbazuke metoden och har traditionellt oktagonalt Japanskt handtag av mörkbrunt/svart Pakkawood. Livstidsgaranti på material och produktionsfel. Tillverkas i Seki, Japan. Nakiri är en väldigt populär modell av orientalisk grönsakskniv. Den skall inte förväxlas med en yxa utan är till för att hacka, inte hugga. Denna modell är anpassad för vertikala rörelser och med sin raka profil får man en stor träffbild på skärbrädan. Nakiri har blivit allt populärare i västerländsk matlagning och är ett perfekt komplement till de andra modellerna.
 • Nakiri-/ Grönsakskniv 17 cm – Nikko

  Grönsakskniv, även kallad nakirikniv, med nitat handtag i trä. Bladlängd: 17 cm. HRC 56-58.
 • G-5 Grönsakskniv 18 cm

  G-5 från Global Classic är en grönsakshacka med högt blad och tvärt bladavslut med perfekt balans. Optimal för att hacka och skära diverse grönsaker. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
 • Mighty Grönsakskniv 12,5 cm

  Mellanstor grönsakskniv, perfekt för alla sorters grönsaker.
 • Fiskars Titanium Grönsakskniv 10 cm

  p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 14.0px} Behändig grönsakskniv från Fiskars, idealisk när du vill skala eller skära upp frukt och grönsaker. Knivserien Titanium har en innovativ design som kombinerar en lätt vikt med precision och enkel användning. Med knivblad som tillverkas i titan får knivarna naturligt en låg vikt som ligger enkelt i handen och ger dig extrem kontroll över hackandet. Titanet ser inte bara till att kniven är immun mot rost utan den speciella bladkanten har även designats med en revolutionerande LZR-EDGE™-teknik, vilket innebär att bladet håller sig vasst upp till 4 gånger längre än mot vanliga knivar!Denna grönsakskniv har en bladlängd på 10 cm och är perfekt åt det finstilta arbetet, eller när du bara är ute efter en extrem precision. Det ergonomiska handtaget ger ett bekvämt och säger grepp som gör det enkelt att hacka som ett riktigt proffs!I serien finns även kockknivar och en santokukniv. SpecifikationerFärg: SvartMaterial: Titanblad med handtag av rostfritt stål och polypropenBladlängd: 10 cmRekommenderad handtvätt25 års garanti!
 • Fiskars Norden Grönsakskniv 9 cm

  Varje välutrustat kök innehåller en grönsakskniv! Fiskars erbjuder en högkvalitativ sådan, gjord i tyskt stål med hög kolhalt som garanterar långvarig skärpa. Grönsakskniven är en del av Fiskars Norden-serie, som inspirerats av nordiska matlagningstraditioner. Bladet är optimalt för att skära frukt eller grönsaker. Det snygga handtaget är gjort av värmebehandlat finskt björkträ, och ligger fint i handen. När du investerar i en kniv från Norden-serien får du inte bara en funktionell kniv, utan även en snygg detalj till ditt kök. Här har Fiskars fokuserat på tidlös design och lyckats galant.  Specifikationer:- Optimalt blad för frukt och grönt.- Material: Tyskt stål med hög kolhalt, handtag i finskt värmebehandlat björkträ. - Långvarig skärpa garanteras. - 26-graders slipvinkel.- Bladhårdhet HRC 56.- Tillverkad i Finland. - Handdisk rekommenderas. - Bladlängd: 9,6 cm 
 • 600D Kudamono Grönsakskniv 9 cm - Miyabi

  Grönsakskniv av kudamonotyp från Miyabis serie 600D. Bladet är tillverkat enligt damaskusmetoden med ett hårt CMV 60-stål i kärnan som omges av 32 lager mjukare stål på vardera sida och har slipats i en riktigt brant vinkel med Honbazukemetoden. Handtaget är tillverkat av tålig duracon med nitar och detaljer i rostfritt stål. Längd: 9 cm HRC: 60
 • Global Tomatkniv 8 cm

  Global Tomatkniv 8 cm från Global
 • Fiskars Essential Tomatkniv 12 cm

  Fiskars Essential Tomatkniv 12 cm från Fiskars
 • Victorinox Grönsakskniv 8cm Gul

  Med en Victorinox Grönsakskniv 8cm Gul har du ett mycket bra komplement Visst blir det roligare med lite färg bland köksredskapen! En mycket prisvärd grönsaks- och skalkniv med 8 cm lång blad och&hellip:
 • Global GS-83 Grönsakskniv 13cm

  En liten grönsakshacka som med sitt höga blad och snabba avslut ger den balans som en grönsakskniv bör ha. Det greppvänliga handtaget är litet som i alla GS-knivarna och ergonomiskt utformat.Bladets längd: 13 cm
 • Fiskars Norr grönsakskniv 12 cm

  Fiskars Norr grönsakskniv 12 cm från Fiskars
 • Eva Solo Grönsakskniv 13 cm Nordic Kitchen

  p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 14.0px} Skär dina grönsaker till stänger, tärningar eller skivor som ett riktigt proffs med denna skarpa grönsakskniv från Eva Solo!I serien Nordic Kitchen hittar vi denna kvalitetskniv som tillverkats utifrån en gammal japansk metod och med hjälp av samma teknik som använts för att tillverka kraftfulla samurajsvärd. Knivbladet består därför av 67 lager av damaskusstål som tillsammans ger dig en välbalanserad kniv med ett skarpt och hårt blad. Perfekt när du putsar kött, skär grönsaker eller hackar lök! Knivens skaft är tillverkad i ett läckert pakkaträ och har designats efter handens anatomi. Det tillåter dig att arbeta med hög precision samtidigt som det ger dig ett stadigt och säkert grepp – perfekt för dig som vill känna att du har full kontroll över kniven!SpecifikationerMaterial: Material: Japanskt damaskusstål (AUS 10) och pakkaträBladlängd: 13 cmLängd: 24,1 cm
 • Victorinox grönsakskniv 8 cm svart

  Victorinox grönsakskniv 8 cm svart är schweizisk kvalitet En mycket prisvärd grönsaks- och skalkniv med 8 cm lång blad och det ergonomiskt formade SwissClassic handtaget från Victorinox. Perfekt&hellip:
 • Tamahagane SAN Tsubame Grönsakskniv 16 cm

  Tamahagane SAN Tsubame Grönsakskniv 16 cm från Tamahagane
 • Fiskars Functional Form+ Grönsakskniv

  Fiskars Functional Form+ Grönsakskniv från Fiskars
 • Tamahagane Kyoto Grönsakskniv 16 cm

  Tamahagane Kyotos grönsakskniv 16 cm har 63 lager stål i Damaskusdesign. Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Tamahagane Kyoto levereras i exklusivt Bambuschatull.Bladets längd: 16 cm
 • Global Tung grönsakskniv smidd 20cm

  Global Tung grönsakskniv smidd 20cm från Global
 • Tamahagane SAN Grönsakskniv 180 mm

  Tamahagane SAN Grönsakskniv 180 mm från Tamahagane
 • Tamahagane 3-PLY Steel Grönsakskniv 16 cm

  Tamahaganes grönsakskniv är en kniv med treskiktsstål. Centrumstålet är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka.Bladets längd: 16 cm
 • Victorinox Grönsakskniv, smidd, 10cm i presentask, Grand Mâitre

  Victorinox Grönsakskniv, smidd, 10cm i presentask, Grand Mâitre från Victorinox
 • Zwilling Pro Grönsakskniv 9 cm

  Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen.   Bladets längd: 9 cm
 • Global Grönsakskniv bred 18cm

  Global Grönsakskniv bred 18cm från Global
 • Global NI Grönsakskniv 15 cm

  Praktisk, smidig 15 centimeter lång grönsakskniv i orientalisk stil. Som en del av Globals NI-serie är kniven tillverkad i Cromova 18-stål och något tjockare än en klassisk Globalkniv, och knivarna i serien får en extraordinär skärpa då de handslipas innan försäljning. Handtaget är lite större än på tidigare Globalknivar men har en avsmalnad form för skapa ett ergonomiskt grepp och se till att kniven ligger extra stadigt i handen när du skär eller hackar grönsaker.
 • Grönsakskniv 18 cm - Yaxell Gou

  SGrönsakskniv 18 cm - Yaxell Gou - med handtag i svart Mikarta Plus. Gou är en japansk kniv med otroliga 101 lager stål i Damaskus- design från Yaxell. Kärnan av det hårda, rostfria SG-2-stålet som har slipats i en riktigt brant vinkel. På vardera sida är det 50 lager mjukare stål som skyddar den hårda eggen. Bladet är laminerat tillsammans med 100 lager av växelvis hårt och mjukt stål som ger Grönsakskniv 18 cm - Yaxell Gou - extremt bra styrka. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=hWDVGMcvW-o[/embed]
 • Uptown Tomatkniv 12 cm

  Tomatkniv i molybdenum vanadium-stål
 • Grönsakskniv 10 cm, tandad med rosenträhandtag - Victorinox

  10 cm lång tandad grönsakskniv från Victorinox med rosenträhandtag.
 • MAC Pro Grönsakskniv 15 cm

  MAC Pro Grönsakskniv 15 cm från MAC
 • Fiskars FF Tomatkniv 12 cm Svart

  Knivserien Functional Form har en kniv som är skräddarsydd för varje ändamål. Detta är en kniv med sågtandat blad, idealisk för att skära tomater och liknande mjuka grönsaker med skal. Alla knivarna från serien är lätta att använda och det hörs nästan på namnet; funktion och form. Med de svarta skaften får du ett stadigt och balanserat grepp. Bladen är gjorda i rostfritt stål.
 • Fiskars Grönsakskniv Royal 12 cm Svart

  Detta är en kniv som är perfekt för att skala alla sorters frukt och grönsaker. Med det svarta skaftet får du ett stadigt och balanserat grepp. Bladet är gjord i rostfritt stål.
 • Fiskars Essential Grönsakskniv 11 cm

  Fiskars Essential Grönsakskniv 11 cm från Fiskars
 • Tamahagane SAN Grönsakskniv 18 cm

  Tamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna grönsakskniv har en bra balans och allt man vill att en grönsakskniv ska ha.Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodBladets längd: 18 cm
 • 5000 DP Kudamono Grönsakskniv 9 cm - Miyabi

  Liten och smidig grönsakskniv av kudamonotyp från Miyabis serie 5000 DP. Bladet är tillverkat enligt damaskusmetoden med ett hårt CMV 60-stål i kärnan som omges av 32 lager mjukare stål på vardera sida och har slipats i en riktigt brant vinkel med Honbazukemetoden. Handtaget är tillverkat av tålig mikarta med detaljer i rostfritt stål. Längd: 9 cm HRC: 60
 • Fiskars Functional Form+ Tomatkniv

  Fiskars Functional Form+ Tomatkniv från Fiskars
 • Yaxell RAN Tomatkniv 14 cm

  Yaxell RAN Tomatkniv 14 cm från Yaxell
 • Tamahagane SAN Kyoto Grönsakskniv 18 cm

  Tamahagane SAN Kyoto Grönsakskniv 18 cm från Tamahagane
 • Tamahagane SAN Grönsakskniv 160 mm

  Tamahagane SAN Grönsakskniv 160 mm från Tamahagane
 • Global GS-91 Grönsakskniv olivslipad 14cm

  Olivslipad kniv från Global i rostfritt Cromova 18-stål. Längd: 14 cm
 • Yaxell Gou Grönsakskniv 18 cm

  En grönsakshacka som med sitt höga blad och snabba avslut ger den balans som en grönsakskniv bör ha.Material:SG-2 Micro Carbide (blad), Mikarta Plus (skaft)
 • Miyabi 7000D Kudamono Grönsakskniv 9 cm

  Bladets längd: 9 cmDen japanska knivkonsten är världskänd för sin elegans och sitt hantverk.  Knivmärket Miyabi förkroppsligar essensen hos japanska knivar med en hög kvalitet och enorm skärpa.  Dessutom har Miyabis knivar en unik design som är svår att hitta någon annanstans på marknaden.  Miyabiknivarna finns i flera prisklasser där de lite högre erbjuder det där lilla extra men där alla håller en hög grundnivå i prestanda. Miyabi 7000D är en knivserie som erbjuder premiumknivar med mycket hög kvalitet. Bladen är gjorda i stål med 65 lager som bland annat har härdats i -196°C för optimal hårdhet. Knivarna är slipade på japanskt Honbazuke-vis av erfarna experter, vilket ger varje kniv en exceptionell skärpa.  Kudamono betyder frukt på japanska. Miyabis kniv Kudamono fungerar utmärkt både som fruktkniv och grönsakskniv. Det är en liten smidig kniv med en rak egg som gör den mest lämplig till att skära, till skillnad från en ren skalkniv. 
 • Miyabi KOH 4000FC Kudamono Grönsakskniv 9 cm

  Denna Miyabi Kudamono-kniv är en grönsakskniv på 9 cm som även kan användas till frukt. Kniven har ett hårt stålblad på 61 Rockwell och en Katana-egg för fantastisk skärpa. Miyabi-logon är ingraverad på kniven och bladet är ishärdat för extra hållbarhet, elasticitet och korrosions-tålighet. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen. 
 • CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche Tomatkniv 12 cm

  CHROMA type 301 Design by F. A. Porsche Tomatkniv 12 cm från CHROMA type 301
 • Norr Tomat/köttkniv 12 cm

  Medelstor, mångsidig kniv med tandat blad, utmärkt för att skära livsmedel med tunn skorpa eller tunt skal, som bröd och tomater. Även lämplig för bordsanvändning.
 • Grönsakskniv 15 cm - MAC

  Välarbetat bolster mellan handtag och blad ger en skön kvalitetskänsla. Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfri, handtaget är av trä.
 • GLOBAL NI Grönsakskniv Olivslipad 15 cm Oriental

  En behändig grönsakskniv i orientalisk stil från Globals nya serie NI. Knivens olivslipning bidrar till att maten inte fastnar så lätt på bladet då det inte skapas något vakuum.NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design.    Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 15 cm.
 • Tomatkniv, 13 cm - Zwilling Pro

  En liten och smidig kniv med tandad egg från tyska Zwillings serie Pro, som är en serie väldigt prisvärda knivar - perfekt för dig som vill ha något som verkligen håller länge. Stålet har en hårdhet på 57 HRC och är specialslipat för att få fram en riktigt vass skärpa. Skaftet är av ABS-plast som ligger bra i handen, ger ett stabilt grepp och som framförallt inte går sönder i första taget! Bladlängd: 13 cm
 • Zwilling Four Star Grönsakskniv 9 cm

  Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  Bladets längd: 9 cm
 • GLOBAL Grönsakskniv Olivslipad 18 cm Rostfritt Stål

  GLOBAL levererar knivar av hög kvalité som passar både hemmakocken som de professionella. Grönsakskniv i rostfritt stål har ett blad på 18 cm som underlättar hanteringen av grönsaker då dess vinkel medför att grönsakerna viker åt sidan. Handtaget ligger bekvämt i handen. Olivslipningen bidrar till att livsmedlet inte fastnar lika lätt mot bladet. Perfekt vid matlagning i köket.
 • Grönsakskniv 16 cm - Tamahagane San Tsubame

  En klassisk grönsakskniv från Tamahaganes serie San Tsubame som är alldeles utmärkt när det kommer till att skära grönsaker. Den här knivtypen kallas ofta nakirikniv i Japan och har, som alla nakiriknivar, ett högt blad och snabbt avslut. Bladlängden på 16 cm gör att kniven både passar till större och mindre grönsaker. Knivbladet har en kärna av hårt VG-5-stål, som på vardera sida omges av ett lager mjukare SUS410-stål. Bladet valsas från 20.0 mm till 2.0 mm och får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas. Det tunna bladet är lätt att slipa och kommer att hålla skärpan längre än normalt. Kniven har bra balans och ligger skönt i handen. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta, ett material som tas fram genom att linneduk och specialplast pressas samman under högt tryck och hög temperatur till ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. HRC: 61