Grönsaksknivar

Chop-chop-chop. Så låter det när en duktig kock hackar lök och grönsaker. Det krävs såklart träning och teknik, men mycket ligger också i verktyget. En bra grönsakskniv jobbar med din färdighet. En dålig, fäller även den bästa av kockar.

Asiatiaska grönsaksknivar

I den japanska matkulturen används mycket hackade grönsaker. De har sin egen speciella grönsakskniv som kallas för Nakiri. Den har ett något högre blad än västerländska knivar för grönsaker.

I Kinesisk matlagning har man en ännu större grönsakskniv. En äkta kinesisk Cleaver kan vara upp mot 90 mm i bladhöjd och kallas även för grönsakshacka.

Utvalda knivar för grönsaker

Här har vi valt ut grönsaksknivar med både höga, långa blad och låga, spetsiga knivblad. Här finns också speciella tomatknivar.

Populärt inom grönsaksknivar

  • Functional Form Tomatkniv 12 cm

    Functional Form Tomatkniv 12 cm
  • Ideal Provence Tomatkniv 12 cm Stål/olivträ

    Ideal Provence Tomatkniv 12 cm Stål/olivträ
    Tomatkniven i serien Ideal Provence är tack vara det sågtandade bladet utmärkt till grönsaker och frukter med hårt skal.
  • Design by F. A. Porsche Japansk kock-/grönsakskniv 15 cm

    Design by F. A. Porsche Japansk kock-/grönsakskniv 15 cm
  • Tomatkniv Rund Spets Vågtandad Rött Handtag 11 cm

    Tomatkniv Rund Spets Vågtandad Rött Handtag 11 cm

Fler tips på grönsaksknivar

  • Essential Grönsakskniv 11 cm

    Essential Grönsakskniv 11 cm
  • Functional Form+ Grönsakskniv 11 cm

    Functional Form+ Grönsakskniv 11 cm
  • Kasumi Grönsakskniv 17 cm

    Kasumi Grönsakskniv 17 cm
    Högkvalitativ grönsakskniv från Kasumi. Denna kniv tillhör gruppen Nakiri som är traditionella japanska knivar i en moderniserad version. Kniven passar perfekt till att skära alla sorters grönsaker men kan även användas som kockkniv.  Specifikationer:  Mått: Knivlängd: 30,5 cm. Bladlängd: 17 cm. Vikt: 230 gram. 32 lager rostfritt stål.  
  • Norr Grönsakskniv 12 cm

    Norr Grönsakskniv 12 cm
  • G-49 Kinesisk grönsakshacka 18 cm

    G-49 Kinesisk grönsakshacka 18 cm
    G-49 från Global Classic är en kinesisk grönsakshacka med ett högt och brett blad. Kniven har trots sin storlek perfekt balans. Användningsområdet är framförallt stora grova grönsaker där knivens tyngd kommer till sin fördel i hackmomenten. Knivbladet är 2,2 mm bred över ryggen. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Tamahagane SAN Tsubame Grönsakskniv 16 cm

    Tamahagane SAN Tsubame Grönsakskniv 16 cm
    Tamahagane San Tsubame Grönsakskniv 16 cmBladets längd: 16 cmBladet består av en kärna av VG5 stål som omgärdas av två lager SUS410 stål. Kärnan är hård samtidigt som det yttre stålet är något mjukare. Bladet valsas från 20.0 mm till 2.0 mm och får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas. Det tunna bladet är lätt att slipa och kommer att hålla skärpan längre än normalt. Kniven har bra balans och ligger skönt i handen. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta, ett material som tas fram genom att linneduk och specialplast pressas samman under högt tryck och hög temperatur till ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö.
  • Gourmet Grönsakskniv 14 cm

    Gourmet Grönsakskniv 14 cm
    En av dem viktigaste redskapen i köket: en grönsakskniv för att skära, dela och hacka. Kniven har ett kortare blad som passar dig som föredrar en mindre kniv med men samma funktion som en vanlig kockkniv. Lika utmärkt att använda till kött och fisk som grönsaker eller örter. Alla knivar i serien Gourmet har ett högkvalitativt stål, med en optimal balans mellan krom och kolhalt för högsta kvalité. FRIODUR®-is-härdningen ger flexibilitet i stålet, och gör bladen motståndskraftiga mot rostangrepp, samt håller kniven skarp längre. Tack vare en tvåstegsprocess har knivarna en fin symmetrisk kant med knivvinkeln cirka 15 grader per sida. Matlagningen blir enkel och behaglig tack vare dessa vassa knivar med sitt ergonomiska handtag. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Titanium grönsakskniv 10 cm

    Titanium grönsakskniv 10 cm
  • Fiskars Essential Grönsakskniv 11 cm

    Fiskars Essential Grönsakskniv 11 cm
    En praktisk grönsakskniv från Fiskars.Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Essential är alltså optimal för dig som letar efter de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet. Trots att kniven går att diska i maskin rekommenderar vi att du diskar den för hand för en så lång livslängd som möjligt. Material: Rostfritt Stål.Längd: 11 cm.
  • Weber Grönsakskniv Deluxe stor

    Weber Grönsakskniv Deluxe stor
    Den större grönsakskniven från Weber gör det lätt för dig att hacka alla typer av grönsaker till läckra maträtter. Tillverkad av rostfritt stål i Tyskland håller kniven högsta kvalité och dess blad är otroligt skarpt. Den tidlösa och designen med rena linjer passar utmärkt i alla typer av kök och gör servering både lättare och finare. Handdisk rekommenderas.
  • Backaryd Grönsakskniv 9 cm

    Backaryd Grönsakskniv 9 cm
    Liten kniv som passar perfekt till både grönsaker och frukt. Backaryd knivar är tillverkade i ett hållbart och lättslipat rostfritt stål. Knivarna har ergonomiskt utformade handtag som ger bra stabilitet. Används med fördel tillsammans med andra knivar från Anders Petters serie Backaryd. Backaryd är serien för dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion. Redskapen är effektiva, pålitliga och slitstarka. Lika trevliga att se på som att använda, oavsett om det är vardag eller fest.
  • Functional Form+ Tomatkniv Tandad 11 cm

    Functional Form+ Tomatkniv Tandad 11 cm
  • Edge Tomatkniv Vågtandad Svart 13 cm

    Edge Tomatkniv Vågtandad Svart 13 cm
  • Ran Grönsakskniv olivslipad 18 cm

    Ran Grönsakskniv olivslipad 18 cm
  • DAMASCUS 67 Grönsakskniv 10cm

    DAMASCUS 67 Grönsakskniv 10cm
  • Grönsakskniv Olivslipad 18 cm

    Grönsakskniv Olivslipad 18 cm
  • Seki Magoroku Composite Grönsakskniv 16,5 cm

    Seki Magoroku Composite Grönsakskniv 16,5 cm
    En japansk kniv utmärkt för att skära och hacka alla typers grönsaker. Denna använda kniv är bekväm att använda för både högerhänta och vänsterhänta. Seki Magoroku Composite är en elegant, japansk knivserie från Kai. Knivarna har en kombination av två olika stål med ett dubbelsidigt blad. Den spegelpolerade kärnan är av VG-Max stål med en hårdhet på 61 /- 1 och den satinpolerade sidan är av SUS420J2 stål. Du är garanterad hög precision och långvarig prestanda med dessa innovativa knivar.
  • Royal Grönsakskniv 12 cm

    Royal Grönsakskniv 12 cm
  • Gourmet Grönsakskniv Tandad 14 cm

    Gourmet Grönsakskniv Tandad 14 cm
    En av dem viktigaste redskapen i köket: en grönsakskniv för att skära, dela och hacka. Kniven har ett kortare blad som passar dig som föredrar en mindre kniv, samt ett tandad blad som skär enkelt igenom frukt och grönt med hårt skal. Alla knivar i serien Gourmet har ett högkvalitativt stål, med en optimal balans mellan krom och kolhalt för högsta kvalité. FRIODUR®-is-härdningen ger flexibilitet i stålet, och gör bladen motståndskraftiga mot rostangrepp, samt håller kniven skarp längre. Tack vare en tvåstegsprocess har knivarna en fin symmetrisk kant med knivvinkeln cirka 15 grader per sida. Matlagningen blir enkel och behaglig tack vare dessa vassa knivar med sitt ergonomiska handtag. Tillverkas i Solingen, Tyskland.
  • Global SAI Knivset Kockkniv + Liten Grönsakskniv

    Global SAI Knivset Kockkniv + Liten Grönsakskniv
    Global SAI knivset med kockkniv SAI01 19 cm samt den lilla grönsakskniven SAIM-06 15 cmBladets längd SAI-01: 19 cmBladets längd SAIM-06: 15 cmGlobal Sai är uppbygd av tre lager stål med ett hårdt härdat rostfritt stål i kärnan samt ett mjukare stål som omsluter detta. Den hamrade ytan på bladet ger kniven en spännade karaktär.Handtaget är ergonomiskt utformat med ett skönt grepp och de klassiska Globalprickarna finns naturligtvis med om än i lite mer diskret utförande.Varje Global SAIkniv är numrerad. Genom att registrera kniven erhåller man en fri första omslipning av kniven. Dessutom blir man medlem i SAI-klubben när man registrerar sin kniv. Som medlem i SAI-klubben får man förutom ett förmånligt välkomsterbjudande även exklusiva erbjudanden och chansen att vinna matlagningstävlingar med kändiskockar. Registrera din SAI-kniv >>
  • Keramisk tandad tomatkniv 12,5 cm, svart blad

    Keramisk tandad tomatkniv 12,5 cm, svart blad
  • MAC Mighty Grönsakskniv 12.5 cm

    MAC Mighty Grönsakskniv 12.5 cm
    Grönsakskniv (skalkniv) i toppklass med välarbetat boltser mellan handtag och blad. Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriGrönsakskniv 12,5 cmHandtag i trä
  • Grönsakskniv, 13 cm

    Grönsakskniv, 13 cm
    En smidig skalkniv i hårt, rostfritt stål och handtag i trä.
  • Zwilling Four Star Grönsakskniv 6 cm

    Zwilling Four Star Grönsakskniv 6 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet.Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  Bladets längd: 6 cm
  • Pro Grönsakskniv 15 cm

    Pro Grönsakskniv 15 cm
  • Grönsakskniv Houcho, 17 cm

    Grönsakskniv Houcho, 17 cm
    En av de mest populära japanska knivarna. Det höga bladet och eggens böj gör den perfekt till allt som har med grönsaker att göra. Slipvinkel 15 grader. Handtag i trä.
  • Shokunin Grönsakshacka 18 cm

    Shokunin Grönsakshacka 18 cm
    Grönsakskniven är en effektiv kniv. Bladet är nästintill rektangulärt, vilket gör att du kan skära hela vägen genom råvaran utan att skjuta eller dra kniven. Knivmodellen är perfekt när du behöver ha bra kontroll över ditt snitt, exempelvis vid intensivt hackande eller när du vill undvika att skära in i roten på en lök eller rotfrukt. Serien Shokunin från knivjätten Tamahagane kombinerar traditionellt japanskt hantverk med europeisk knivdesign. Shokunin betyder ”den bästa hantverkaren” på japanska. Knivbladet är tillverkat av högkvalitativt japanskt stål av typen Molybden-Vanadium. Hårdhetsgraden är 58 HRC. Knivhandtaget är tillverkat av exklusiv, svart pakkawood. Pakkawood består av fanér och specialplast som sammanfogas under högt tryck. Materialet har antibakteriella egenskaper samtidigt som det behåller strukturen från träet, något som ger handtaget en svårslagen känsla. Formen på handtaget är mer europeisk i stilen än handtagen på Tamahaganes andra knivserier.
  • Norr Grönsakskniv 12 cm

    Norr Grönsakskniv 12 cm
  • G-81 Grönsakskniv olivslipad 18 cm

    G-81 Grönsakskniv olivslipad 18 cm
    G-81 från Global Classic är en olivslipad grönsakshacka med högt blad och tvärt knivbladsslut och väl avvägd balans, perfekt att hacka och skära alla typer av grönsaker med. Olivslipningen gör att livsmedlet du skär lättare släpper eggen. Precis som då den första Globalkniven framtogs år 1985, tillverkas Globalkniven av Globals egen stålblandning Cromova 18. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv, och eggen har Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Med sin hållbarhet, komfort och exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket! Globals Classics knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna.
  • Global GS-5 Grönsakskniv 14 cm

    Global GS-5 Grönsakskniv 14 cm
    Global grönsakskniv 14 cmBladets längd: 14 cm 
  • 7000D Shotoh Grönsakskniv 13 cm

    7000D Shotoh Grönsakskniv 13 cm
    Smidig grönsakskniv ur Miyabis exklusiva serie 7000D. Kniven är perfekt för de små och precisa uppdragen i köket så som att skala frukt och grönsaker. Knivbladet har en kärna av hårt CMV60 pulverstål (60 HRC) täckt med 65 lager is-härdat rostfritt stål, CRYODUR®, i vacker damask-design. Det svarta D-formade handtaget är tillverkat av Mikarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Mikarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. Tillverkas i Seki, Japan.
  • Grönsakskniv, Petty, 15 cm

    Grönsakskniv, Petty, 15 cm
    Denna 15 cm petty (japansk skalkniv / grönsakskniv) är en riktigt rejäl grönsakskniv för både proffs och goda amatörer. Knivbladet är belagt med hela 33 lager av Damaskusstål och har en kärna av VG-10. Handtagen är tillverkade i Corian, ett kompositmaterial som består av 2/3 naturliga mineraler och 1/3 akryl, samt pigment.
  • Keramisk Frukt & Grönsakskniv 11 cm

    Keramisk Frukt & Grönsakskniv 11 cm
    Skalkniv från KYOCERA. När du behöver en vass kniv men inte vill hålla på att slipa.Skalkniv 11 cm blad.Ergonomiskt plasthandtag.Keramiskt blad i High Tech keramik.
  • Mighty Grönsakskniv 15 cm

    Mighty Grönsakskniv 15 cm
    Stor grönsakskniv, perfekt för alla sorters grönsaker.
  • Classic Tomatkniv 15 cm

    Classic Tomatkniv 15 cm
  • Tamahagane SAN Tsubame Grönsakskniv 18 cm

    Tamahagane SAN Tsubame Grönsakskniv 18 cm
    Tamahagane San Tsubame Grönsakskniv 18 cmBladets längd: 18 cm Bladet består av en kärna av VG5 stål som omgärdas av två lager SUS410 stål. Kärnan är hård samtidigt som det yttre stålet är något mjukare. Bladet valsas från 20.0 mm till 2.0 mm och får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas. Det tunna bladet är lätt att slipa och kommer att hålla skärpan längre än normalt. Kniven har bra balans och ligger skönt i handen. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta, ett material som tas fram genom att linneduk och specialplast pressas samman under högt tryck och hög temperatur till ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö.
  • Edge Tomatkniv Vågtandad Svart 13 cm

    Edge Tomatkniv Vågtandad Svart 13 cm
  • Functional Form+ Grönsakskniv 11 cm

    Functional Form+ Grönsakskniv 11 cm
    Knivarna i Fiskars serie Functional Form+ är perfekt balanserade för exakt snitt och enkel hantering. Bladet av rostfritt stål är hållbart och alla material tål maskindisk. Den mångsidiga skalkniven är perfekt för att hacka och skära grönsaker och frukt. - Rostfritt stål av hög kvalitet - Korrosionsskydd - Bekvämt PP-handtag - Tål maskindisk
  • Fiskars Norden Grönsakskniv 9 cm

    Fiskars Norden Grönsakskniv 9 cm
    Varje välutrustat kök innehåller en grönsakskniv! Fiskars erbjuder en högkvalitativ sådan, gjord i tyskt stål med hög kolhalt som garanterar långvarig skärpa. Grönsakskniven är en del av Fiskars Norden-serie, som inspirerats av nordiska matlagningstraditioner. Bladet är optimalt för att skära frukt eller grönsaker. Det snygga handtaget är gjort av värmebehandlat finskt björkträ, och ligger fint i handen. När du investerar i en kniv från Norden-serien får du inte bara en funktionell kniv, utan även en snygg detalj till ditt kök. Här har Fiskars fokuserat på tidlös design och lyckats galant. Specifikationer:- Optimalt blad för frukt och grönt.- Material: Tyskt stål med hög kolhalt, handtag i finskt värmebehandlat björkträ. - Långvarig skärpa garanteras. - 26-graders slipvinkel.- Bladhårdhet HRC 56.- Tillverkad i Finland. - Handdisk rekommenderas. - Bladlängd: 9,6 cm
  • Hard Edge knivset 2 delar - stor kockkniv & grönsakskniv

    Hard Edge knivset  2 delar - stor kockkniv & grönsakskniv
    Fiskars Hard Edge-knivar är designade för att göra vardagen enklare i köket. Knivbladen är tillverkade av tjockt rostfritt stål med revolutionerande LZR-EDGE ™ -teknologi som gör att bladen håller sig vassa 4 gånger längre än vanliga knivar. Handtagen har ergonomisk design med ett unikt 3D-mönster för att ge ett perfekt grepp.
  • Norden Grönsakskniv 9 cm

    Norden Grönsakskniv 9 cm
    Norden grönsakskniv är idealisk för att skära frukt och grönsaker. Det högkvalitativa bladet är tillverkat av högpresterande, tyskt stål med hög kolhalt, vilket ger överlägsen prestanda och långvarig skärpa. Optimal 26-graders slipvinkel. Knivhandtaget är tillverkat av finsk värmebehandlad björk. Bladhårdhet HRC 56. Handdisk rekommenderas. Tillverkad i Finland.
  • SAI-04 Grönsakskniv 19 cm

    SAI-04 Grönsakskniv 19 cm
    Sai betyder ”iögonfallande” på japanska och är Globals mest exklusiva serie. Sai-04 från Global är en exklusiv grönsakskniv, som med sitt höga och raka knivblad lämpar sig perfekt för att skära och hacka grönsaker. Bladet är utrustat med tre lager stål som gör kniven stabil och rosttålig - de två yttersta lagren stål i bladet samt en mjukare stållegering. Stålet i eggen är tillverkaren Yoshikin och Globals egna legering Cromova 18 – en rostfri stållegering med 18% krom samt hemlig procentandel molybdenum och vanadium. Kniven har ett ergonomiskt tumgrepp för bästa komfort och tack vare att det är av samma stålsort som eggen blir svetsen mellan blad och handtag starkare. Det yttre bladet är individuellt hamrat och ger varje kniv en unik personlighet. Sai har en spegelpolerad egg med Globals karakteristiska snäva vinkel på 12,5 grader. Liksom de klassiska Globalknivarna är skaftet i Global Sai fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv. Med sin exceptionella skärpa blir Globalkniven snabbt en favorit i köket!
  • DAMASCUS 67 Grönsakskniv 10cm

    DAMASCUS 67 Grönsakskniv 10cm
  • Functional Form+ Tomatkniv 11 cm

    Functional Form+ Tomatkniv 11 cm
    Knivarna i Fiskars serie Functional Form+ är perfekt balanserade för exakt snitt och enkel hantering. Bladet av rostfritt stål är hållbart och alla material tål maskindisk. Tomatkniven har ett litet, tandat blad som är perfekt när du ska skiva frukt och grönsaker med tunt skal. - Rostfritt stål av hög kvalitet - Korrosionsskydd - Bekvämt PP-handtag - Tål maskindisk
  • Grönsakskniv Keramik Vitt blad 11 cm

    Grönsakskniv Keramik Vitt blad 11 cm
  • Essential Grönsaksknivset 3 delar

    Essential Grönsaksknivset 3 delar
  • San Tsubame Grönsakskniv 16 cm

    San Tsubame Grönsakskniv 16 cm
    SNMH-1116 från Tamahaganes knivserie San Tsubame är en mindre grönsakshacka som med sitt höga blad och snabba avslut ger den balans som en bra grönsakskniv bör ha. Knivbladet är tillverkat av en kärna av VG5-stål som omgärdas av två lager SUS410-stål. Kärnan är hård samtidigt som det yttre stålet är något mjukare. Bladet får sitt karaktäristiska bankade utseende genom att endast den nedre delen slipas. Det svarta handtaget är tillverkat av micarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Micarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. I handtaget finns även en vikt monterad, som du kan se som en knapp på handtagets slut. Denna hjälper kniven hålla dess perfekta balans oavsett storlek på bladet. Namnet Tamahagane kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
  • Magoroku Grönsakskniv 16,5 cm

    Magoroku Grönsakskniv 16,5 cm
  • Grönsakskniv, San, 16 cm

    Grönsakskniv, San, 16 cm
    En Japansk kniv som har en extra vass egg men är mjukare i resten av stålet, vilken gör den tålig och hållbar. Tamahagane hette det stål som samurajernas svärd tillverkades av.
  • Tomatkniv, Hard Edge - 11 cm

    Tomatkniv, Hard Edge - 11 cm
    Grönsakskniv från Fiskars.Fiskars Hard Edge-knivar är designade för att göra vardagen enklare i köket. Knivbladen är tillverkade av tjockt rostfritt stål med revolutionerande LZR-EDGE ™ -teknologi som gör att bladen håller sig vassa 4 gånger längre än vanliga knivar. Handtagen har ergonomisk design med ett unikt 3D-mönster för att ge ett perfekt grepp.

Andra sätt att skära grönsaker på

Grönsakskniven är bra på det sättet att man kan variera tjocklek, form och så vidare när man skär upp grönsaker. Vissa maträtter vill man kunna göra tärningar och till andra kanske finhacka.

Det går bra att skära tunna skivor också med en bra grönsakskniv. Andra sätt, som också är snabbare, är med osthyvel eller med en skalare modell julienne. Det är ett köksverktyg som funkar på allt från gurka och morot till zucchini och tomat.

ileadilead